Perjantai 24.5.2019

Juhana Vartiaiselta purkaus ay-liikkeelle – ”Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas, te tiedätte sen itsekin”

Luotu: 
9.10.2018 10:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
|

Pienten yritysten irtisanomisten helpottaminen kannattaisi tehdä, ”vaikka Suomen Yrittäjät sitä vastustaisivatkin”, puolustaa kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen hallituksen hanketta.

Hän sättii blogissaan tiukasti ay-liikkeen jääneen viime vuosisadalle ja kylmän sodan maailmaan.

”Te olette kollektiviivisesti kiinni viime vuosisadassa ja kylmässä sodassa, oudossa ja surrealistisessa henkisessä maailmassa jossa joku on koko ajan orjuuttamassa ja riistämässä työntekijää. Te olette kahliutuneet kylmän sodan asetelmaan, jossa Neuvostoliiton uhka toi teille mahdollisuuden olla suomalaisen valtiovallan ytimessä”, Vartiainen kirjoittaa.

”Tässä touhussa ei ole mitään järkeä ja kuulkaas ay-liike, te tiedätte sen itsekin.”

Tukholmassa juuri vieraillut Vartiainen hämmästelee Suomen ja Ruotsin eroja. Ekonomisti, entinen Konjukturinstitutetin tutkimusjohtaja osallistui Tukholmassa teollisuusosapuolien vuosittaisen talousraportin julkistamisseminaariin. Vartiainen oli yksi raportin neljästä laatijasta.

”Ajattelin puheenvuoroja kuunnellessani ja pitäessäni että kontrasti Suomeen ei voisi olla suurempi. Ruotsin teollisuusosapuolet [työnantajien ja työntekijöiden edustajat] miettivät yhteisessä seminaarissa, yhdessä tilatun puolueettoman asiantuntijaraportin pohjalta Ruotsin teollisuuden toimintaedellytyksiä”, Vartiainen toteaa ja kummastelee, kuinka Suomessa ay-liike haastaa eduskunnan lainsäädäntövaltaa työtaisteluin.

”Te [ay-liike] kutsutte, uskomatonta kylläkin, lainsäädäntöä “saneluksi”. Silloin ei sanelu ikinä lopu, koska lainsäädäntö on aina sanelua, normeja joita kaikkien on noudatettava. Niihin oikeusvaltio perustuu.”

Blogissaan Vartiainen katsookin, että irtisanomissuojan keventämisessä pienissä yrityksissä on kyse henkisestä ”vapautumissodasta”.

”Tästä uudistuksesta taitaa nyt tulla uusi sisällissota. Ei tietenkään väkivaltainen. Ei kutsuta sitä vapaussodaksi. Mutta henkinen vapautuminen kylmän sodan maailmasta. Tuodaan glasnost tännekin.”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Kokko

Toki olet oikeutettu mielipiteeseesi mutta ikävä kyllä en siihen voi yhtyä. Minusta typerämpää ja tarpeettomampaa tyyppiä ei eduskunnassa loisi mitä vartiainen.
Minulle on yksi lysti uppoaako suomi tämän kiistan takia, minä en ole tässä maassa kenellekkään mitään velkaa eikä minulla ole mitään menetettävää.

Jari Lievonen

Juhana, minusta yllä olevassa kirjoituksessa on aika paha ristiriita. Yhtäältä siinä ihannoidaan Ruotsin työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen kykyä yhteistyöhön ja toisaalta sitten esitetään että parlamentarismissa eduskunta päättää ja muut vikisevät. Käsittääkseni niin Ruotsissa, Tanskassa kuin Saksassa, jotka kaikki yleensä nähdään hyvin toimivien työmarkkinoiden maina, lainsäädäntöelimen päätettäväksi ei käytännössä tule työlainsäädäntöön liittyviä esityksiä joita työntekijä- ja työnantajajärjestöt eivät ole etukäteen yhdessä käsitelleet ja hyväksyneet. Jos työmarkkinoista halutaan joustavammat niin se onnistuu vain luottamusta lisäämällä. Luottamus taas syntyy teoista. Pääministeri Sipilä muistaakseni tarjosi Suomen Yrittäjille ns. Saksan mallia heti toimikautensa alussa mutta ajatus haudattiin hiljaisuudessa koska Saksassa työntekijöiden tiedonsaantioikeus ja osallistuminen yrityksen hallintoon on sisäänrakennettuna systeemiin. Meillä tällaiseen yhteistyöhön ei selvästi ole henkistä valmiutta. Ehkä kannattaisi keskittyä miettimään mikä olisi se mekanismi jolla luottamusta rakennetaan jotta nuo kipeästi kaivatut työelämän joustot saataisiin toimimaan. Mutta ehkäpä Suomen työmarkkinamalliksi tulee että yksi hallitus säätää, toinen peruu ja eduskunta säätää.

Tuomo Alanko

On se maailman onni ,että meillä on tuo Vartiainen , joka tietää kaikesta kaiken .Ja prikulleen .On kaikessa oikeassa ja kaikki muut väärässä .Nyt kun vilkuilee ympärilleen ,niin huomaa kaiken olevan mallillaan tai ainakin Vartiaisen mallilla.Kuinkahan nuo ruotsalaiset laskivat sen pois maastaan vai huomasivatkohan ,että ajat huononee ja jotain viisasta on tehtävä lähettivät Vartiaisen takaisin Suomeen .

Harri Hietajärvi

Voi Juhana... Juhana... Ehkäpä Ruotsissa on viime vuodet ollut viisaampi hallitus, joka on antanut työmarkkinaosapuolille mahdollisuuden sopia asioita. Kyllä sielläkin homma alkaa kusta, mikäli porvariblokki saa hallitusvastuun Perusruots... siis Sinikelt... siis Ruotsidemokraattien tuella.

Simo Tamminen

Mielestäni Vartiainen on aivan oikeassa. Nyt on nostettu elämää suurempi asia uudistusehdotuksesta joka ei millään tavalla kosketa reilusti yli 90% maamme työ-ja toimihenkilöistä. Nyt vai jääräpäisesti yritetään pitää pienyrittäjät edelleen ulkona kaikesta aopimustoiminnasta. Koskaan ei pienyrittäjät ole päässeet tessin sopimusosapuoleksi. Sen on torpannut aina ammattiliitot EK:n suosiollisella myötävaikuttamisella.Eikä se edes hävetä heitä.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #22

Millä tavalla kansa on hyötynyt? Alentuneilla palkoilla (ja vielä rajummin alentuneella ostovoimalla), pidentyneellä työajalla, työttömyyskorvauksien ja muiden tukien heikkenemisellä, pidentyneillä koeajoilla, mitähän kaikkea muuta "hyötyä" onkaan kansalle tullut? Ai niin, lisääntyneet veroluonteiset maksut, kun palkansaajille siirrettiin työnantajien maksamia maksuja, eikä verot ole muutenkaan laskeneet, eivät sen enempää tuloverot kuin muutkaan, lisää vain on tullut haittaveroja, kiinteistöveroja jne.

No joo, onhan ne asumistuet lisääntyneet - suoraa yritystukea siis, kun palkat ovat laskeneet niin, ettei sillä pysty edes perustoimeentuloa saamaan. Ja toisaalta niille rikkaille tukeahan se on, kun asumistuella kerran pidetään vuokrataso korkealla.

Kaarlo Kunnari

Tällä kerralla Vartiainen on oikeassa. Ay-liike, katsokaa itseänne peilistä ja oikeasti ajatelkaa mitä teette. Maassamme on on oikeitakin epäkohtia, joita jo pitäisi korjata, eikä sortua kirpun kokoisiin ongelmiin. Ne isot asiat jäävät hoitamatta, vai onko se todellinen tarkoituskin ettei niihin puututa?

Tarmo Ruosteenoja

Ruotsissa muuten ongelman hoiti nykytilanteeseen demarihallitus, jossa sattui olemaan järkeviä ihmisiä! Ei taida olla pelkoa, että Suomessa hommat korjaantuu demarien tullessa valtaan! Niin tyhmiä latoo Rinne -- toivottavasti vain vaalipuheina!