Perjantai 24.5.2019

Kauppa linjaa: Kaikki alkoholi myyntiin kaikissa ruokakaupoissa – Viinit vapautettava seuraavaksi

Luotu: 
9.10.2018 13:53
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva
    Kaupan liiton tavoite ensi vuoden hallituskaudella olisi tuoda viinit ruokakauppoihin. Pitkän linjan tavoite on, että Alkon monopoli murtuu kokonaan.
|

Kaupan liiton pitkän linjan tavoite on, että Alkon monopoli alkoholikaupassa murtuu, sanoo Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala Uudelle Suomelle.

”Nyt on selvästi niin, että uusi alkoholilaki on toiminut hyvin. Kulutus on edelleen laskenut ja me nähdään, että myöskin tuonti on laskenut ja verotulot ovat nousseet. Nyt on selvästi sellainen hetki, että voidaan arvioida, voidaanko tätä linjaa jatkaa ja voidaanko vapauttaa edelleen [alkoholin] vähittäismyyntiä. Se pitää arvioida sekä kansanterveyden että -talouden näkökulmasta ja tietysti asiakkaan näkökulmasta”, Pekkala sanoo.

Kaupan liitto on julkistanut hallitusohjelmatavoitteensa ensi vuonna alkavalle vaalikaudelle. Yksi tavoitteesta on seuraava:

”Seuraavalla hallituskaudella on tehtävä puolueeton selvitys alkoholipolitiikan linjoista ja Alkon monopolista”.

Kaupan liitto haluaa asteittain vapauttaa alkoholin vähittäismyyntiä.

”Meidän tavoite on se, että Alkon monopoli murtuu. Että alkoholi voisi olla myynnissä kaikissa vähittäiskaupoissa. Mutta se on varmaankin vähän pitkän tähtäimen tavoite. Kun se on pitkän tähtäimen tavoite, niin totta kai me nähdään ensin, että sitten voisi tulla miedot alkoholit eli viinit ruokakauppaan ja sitten siitä mennä eteenpäin”, Pekkala sanoo.

Pekkala kuitenkin korostaa, että alkoholikaupan sääntely jatkuisi, vaikka vahvempia alkoholijuomia myytäisiinkin vähittäiskaupoissa.

Se, mistä aikajänteestä Kaupan liiton tavoitteissa puhutaan, riippuu Pekkalan mukaan poliittisista suhdanteista.

”Se tuli kuitenkin yllättävän nopeasti tämä, että A-oluet voi tuoda kauppaan”, Pekkala toteaa.

Uusi alkoholilaki saatiin voimaan tällä hallituskaudella, mutta laista kytee vielä erimielisyyttä hallituspuolueiden keskustan ja kokoomuksen välillä. Julkisuudessa on näyttänyt siltä, että keskustalle uusi laki on ollut vaikeampi paikka kuin kokoomukselle.

”Silmiinpistävää on se, että puolueet on jakautuneet: kaikissa puolueissa on kannattajia ja vastustajia. Se ei välttämättä noudata niinkään puoluelinjaa kuin liberaali-konservatiivi-akselia”, Pekkala arvioi.

Tänä vuonna voimaan tullut uusi alkoholilaki toi muun muassa vahvat oluet ruokakauppoihin. Valvira kertoi tänä syksynä, että alkoholin litramyynti laski tammi-kesäkuussa 0,7 prosenttia edellisvuodesta. Aiempien vuosien laskusuunta on siis jatkunut.

THL:n tutkimusprofessori Pia Mäkelä on kuitenkin todennut, että lain vaikutuksia voidaan arvioida vasta pidemmän ajan eli useamman vuoden päästä voimaantulosta.

”Tulovero alas – luotetaan, että tulee lisää työllisiä”

Pekkalan mukaan alkoholitavoitteet ovat Kaupan liitolle tärkeitä, mutta ehdottomasti yksi kärkitavoitteista on tuloveron alentaminen.

Pekkala ei kuitenkaan usko malliin, jossa tulovero alenisi, mutta haittaverotus kiristyisi.

”Haittaveroilla ei pystytä koskaan kunnolla kompensoimaan tuloveron laskua. Siinä pitää myös luottaa siihen, että tulee lisää työtä, tulee lisää työllisiä, tulee lisää verotuloja, ja sehän se kaikkein tärkein asia tässä on. Että yhä useampi ihminen pääsee töihin.”

Pekkalan mukaan Suomessa kokonaisuutena veroasteen pitää alentua.

”Olemme edelleen huippuverotuksen maa.”

Pekkalan mielestä julkista sektoria olisi vielä varaa tehostaa.

”Ei tämä summa, joka meillä nyt menee julkiselle sektorille ole kiveen hakattu, voihan sekin pienentyä. Keskustelu lähtee aina siitä, että verotulot pysyy nykyisellään. Työn on pakko tehostua myös julkisen sektorin puolella. Tuottavuuden on pakko parantua sielläkin.”

Lue myös:

Kokoomuslainen lataa: Ministeriö ”valehtelee härskisti” alkoholilaista EU:lle

Riita päällä hallituksessa: ”Pönkitämme Alko-monopolin valtaa keinotekoisesti”

Sitra: Työn verotus alas – Suuri verouudistus äkkiä Suomeen

Pääministeriksi pyrkivä Petteri Orpo: Uudessa Suomi-raportissa ”hyvä runko” hallitusohjelmalle

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Olen täysin kauppojen ja eurooppalaisen normalisoitumisen kannalla.
Kaikki alkoholit normaaliin kauppaan kuten lähes koko muussa maailmassa Skandinavian ulkopuolella.
Paljon muutakin pitäisi vapauttaa tai ainakin ottaa hallintaan ja verotettavaksi.

Hannu Rautomäki

Vapaa viinan myynti ei sovi pohjoiseen missään jo pelkästään pohjoisien kansojen geneettisen perimän vuoksi.
Viinanmyynnin vapauttaminen olisi nopeutettu kuolemantuomio noin 10 prosentille väestöstä, jotka juovat kokonaiskulutuksesta puolet.

Markku Likitalo

Viimeaikaisesta kehityksestä voisimme päätellä, että alkoholin käyttö vähenee dramaattisesti jos viiniä ja viinaa saisi joka kioskista. Epäilen että alkoholin käyttö saattaisi tippua pyöreään nollaan, jos aamulehden mukana kolahtaisi postilaatikkoon valtion sponsoroima kossupullo.

Tuomas Sikander

Pekkala selvästi elää jonkinlaisessa epäsosiaalisessa illuusiossa, ilmeisesti samanlaisessa jossa ulkoministerikin on menettänyt ravinnonsaantinsa hallinnan.
Ihmisille kansanterveydellistä haittaa ja valtiolle suuria kuluja tuottavat päihteet pitää ilman muuta jatkossakin haittaverottaa.
._.

Mikko Toivonen

No, jos se pohjoisten kansojen geneettinen huono viinaperimä on 10% ihmisissä, niin aika nopeasti se sitten onkin hävinnyt jos sen perimän ihmiset juovat itsensä pikaisesti hengiltä alkoholin kauppoihin vapautumisen jälkeen.

No tietenkin todellisuudessa käy juuri päinvastoin kun ei tarvitse enää juoda korvikkeita eikä pelätä että kohta loppuu ja siksi juoda äkkiä kaiken mitä sattuu olemaan käsillä.

Taisto Pihlajamaa

Tuo "geneettinen huono viinapää" on valhe, toistan; valhe, ja tästä löytyy tietoakin, jos etsii. Tällä valheella on kurmuutettu suomalaisia jo riittävän kauan.

Olen katsellut suomalaisia ulkomailla jo pitkään. Jollakin ensikertalaisella on silmät pyöreinä, kun ruokakaupassa on hyllyt täynnä mm. kaikkea viinatarjontaa. Uutuuden viehätys häviää kuitenkin nopeasti.

Suurimpana viinanmainostajana Suomessa pidän tätä turhan holhoavaa viinapolitiikkaa ja asian esille pitämistä julkisuudessa. Pääansio tästä mainostamisesta kuuluu päättäjillemme.

Pertti Ikonen

Mittasin lähimarketin (CM) ulkomaisten oluthyllyjen pituuden askelmittaamalla 20 metriksi. Hyllyssä on 4 kerrosta ja ne ovat täynnä ulkomaisia oluita 0,33 -0,75 litran vetoisina hintaan 2-5 euroa per pullo. En ole koskaan nähnyt kenenkään ostavan hyllystä mitään ja arvaukseni onkin, että hyllyt on varattu Alkon juomille kunhan saavat lait muutettua. En vastusta alkoholijuomien tuomista kauppoihin. Toki jos jonot kassoilla kasvavat alkoholin myynnin myötä, niin se tietenkin harmittaa.

Pasi Anttila

Eikös se tee bisnekselle huonoa että kulutus laskee. Miten kummassa valmistajat suostuvat tähän?

Veikkauksen mainoksessa kehotetaan pelaamaan heidän pelejään ja viimeisenä lauseena on että pelaa maltilla. Pitäisköhän alkon ja muiden alkoholijuomia myyvien ja markkinoivien tahojen alkaa käyttää samaa slogania.

Ostakaa maltilla tarkoittaa vähemmän tuloja meille (tai siiis valmistajille ja myyjille).
Omituista bisnestä

Maija Salminen

Suomen alkoholipolitiikka on jäänne kieltolakiajoilta, näin kärjistettynä toki ja suhtautuminen yleensäkin alkoholijuomiin hyvin ristiriitainen. Jos vahvat oluet ja limuviinat ovat jo myynnissä ruokakaupoissa, niin en ymmärrä miksi eivät myös viinit? Kenelle nuo makeat kuplivat juomat ovat tarkoitetut? tuskin kulinaristeille tai aikuisille, mutta aivan selvästi nuorille! ja miksi? Uskon nuorempienkin mieluummin juovan ruuan kanssa lasin viiniä kuin sokeroidun kaasutetun ja värjätyn karpalodrinkin. Viinihän on ehdottomasti terveellisempääkin kuin viinalla maustetut sokerimehut. Ja turha puhua suomalaisesta erityisluonteesta tai geeneistä suhteessa alkoholiin - sellaista ei ole olemassa, se on epätoivoisten ja epävarmojen poliitikkojen keksitty juttu. Olemme kansana jo ihan yhtä sekoittuneita geeneiltämme kuin eurooppalaiset yleensäkin.