Maanantai 20.5.2019

Hallituksen alkoholiriita – nyt tuli vastaus EU:sta

Luotu: 
9.10.2018 17:31
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon (kesk) linja on ollut se, että koska alkoholin toimittaminen ostajan kotiin on kiellettyä eikä lain mukaisia luovutuspaikkoja ole ollut, on koko etämyyntikin kiellettyä.
|

Euroopan komissio on antanut Suomelle lausunnon hallituksen tekemään ilmoitukseen alkoholin etämyynnistä. Komissio katsoo, että Suomen kaavailemat toimet ovat osin ylimitoitettuja.

Alkoholin etämyynnistä ovat kiistelleet etenkin samassa hallituksessa istuvat kokoomus ja keskusta.

Lue tuoreet kokoomuslaisten reaktiot:

Kokoomuksen Sarvamaa uudesta alkoholilausunnosta: ”Täysi shokki ministeriölle – heidän on pakko niellä tämä”

Kokoomuslaiset juhlivat alkoholikiistassa: ”Voitto vapaudelle – alkoholia etämyyntinä luovutuspaikasta”

”Pikaisen tutustumisen perusteella komissio ottaa kantaa ainoastaan lakiesityksen siihen kohtaan, jonka mukaan kaikkien etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonti kiellettäisiin. Sen sijaan nykyiseen kaikkien alkoholijuomien etämyyntikieltoon ulkomailta Suomeen komissio ei ota kantaa”, ministeriö arvioi omassa verkkoartikkelissaan.

Komission mukaan etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonnin rajoittaminen olisi EU:n perussopimuksen ja tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteen vastaista. Se korostaa vastauksessaan, että vaikka tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteesta voidaan poiketa terveyden edistämisen nojalla, täytyy toimien olla oikeasuhtaisia terveyshaittoihin nähden.

”Komissio ei ole vakuuttunut kiellon tarpeellisuudesta ja oikeasuhtaisuudesta tässä asiassa. Komissio on sitä mieltä, että vähemmän rajoittavilla toimilla voidaan saavuttaa sama lopputulos”, se toteaa.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

 

 

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä.

Sosiaali- ja terveysministeriön kesällä komissiolle toimittamassa lausunnossa Suomi ehdotti myös uudenlaista järjestelyä, jossa alkoholin etämyynti järjestettäisiin kokonaan Alkon kautta. Alkoholijuomien tuottajat ja myyjät voisi järjestelyssä listata omat tuotteensa Alkon verkkokauppaan ja markkinoida sitä kautta omia tuotteitaan Suomessa.

”Suomalaiset kuluttajat voisivat tilata niitä suoraan Alkon verkkokaupasta ja Alko toteuttaisi tuotteiden maahantuonnin ja toimittamisen kyseisille yksityishenkilöille joko Alkon myymälään tai luovutuspaikkaan”, ministeriö visioi.

Komissiossa suunnitelma herättää uteliaisuutta ja se korostaakin ”arvostavansa todella”, että Suomi toimittaisi lisätietoja, kuinka ”ehdotettu järjestely toteutettaisiin käytännössä”.

LUE MYÖS:

Annika Saarikko: ”Minun ministerikaudellani Alkon monopolia ei romuteta”

Kokoomuslainen lataa: Ministeriö ”valehtelee härskisti” alkoholilaista EU:lle

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Veikkaan, että Kepun lestadiolaisnihilistit keksivät keinon vielä kerran estää tuokin eurooppalaistuminen.
En kyllä ymmärrä miksi muutamat Alkon hallituspaikat ovat niin tolkuttoman tärkeitä että niiden vuoksi taistellaan eurooppalaisuutta ja hyvien tapojen oppimista vastaan kynnet seinää laahaten.
Kyllä juoppo juomansa löytää vaikka sitä yritettäisiin vaikeuttaa. Se vaan johtaa pahempien "Lasolien" paluuseen. Nykyisin pääseen niin halvalla Tallinnan päiväristeilyllekin että kannattaa viinansa sieltä hakea vapaasta kaupasta jos niin janottaa-
Lopettakaa jo tuo pelleily ja poistakaa Alkon monopoli ja myykää Alko osina kavereille niinkuin Kokoomus teki Kemiralle.

Mikko Toivonen

Olet aivan oikeassa. Siksi se olisikin vielä viime tipassa paloiteltava ja myytävä yksityisille.
Ehkä joku voisi olla kiinnostunut sen omasta tuotannosta ja brändeistä, mutta on selvää että kun monopoli puretaan Alko myymälät ovat tyhjänä välittömästi asiakkaista ja tiloissa ryhdytään myymään jotain muuta.
En usko kuitenkaan tuon etämyynnin mahdollisen laillistumisen vielä riittävän Alkoa kaatamaan. Kyllä se takuulla kävijöitä taas vähentää ja hyvä niin. Alko on kuin paha muisto neuvostoliiton ajoilta.

Samy Arling

Oleellista jutussa on se ettei Suomi itse päätä asioistaan, miksi verovaroin kustannetaan Suomen johto,kun se ei päätä mistään, ei mm. kellonajasta, saatika viinan juonnista ! Ehdotan jomman kumman johtoportaan poistamista koska meillä veronmaksajilla ei ole varaa ylläpitää kahta kallista ja päällekkäistä johto-porrasta.Kansan olisi hyvä äänestää poistetaanko "Suomen"-johto vai Brysselin valta ?