Sunnuntai 26.5.2019

Kokoomuslaiset juhlivat alkoholikiistassa: ”Voitto vapaudelle – alkoholia etämyyntinä luovutuspaikasta”

Luotu: 
9.10.2018 18:59
Päivitetty: 
9.10.2018 19:09
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Sinuhe Wallinheimo.
|

Kokoomuksen kansanedustajat Sinuhe Wallinheimo ja Jaana Pelkonen iloitsevat tuoreesta EU-komission lausunnosta alkoholin etämyyntiin liittyen.

”Komission ratkaisu on erittäin tervetullut, eikä lausunnossa ole tulkittavaa. EU:n tehtävä on suojella tavaroiden vapaata liikkuvuutta, ja alkoholin etämyynnin kielto sotisi tätä tarkoitusta vastaan. Tämän olemme jo aiemmin tienneet, ja kokoomus onkin pyrkinyt edistämään asiaa Suomessa”, edustajat toteavat tiedotteessaan.

”Tämä lausunto on voitto vapaudelle, ja toivomme että asia voi nyt edetä. Alkoholin etämyynti voitaisiin toteuttaa Suomessa esimerkiksi mallilla, jossa hyväksyttyihin luovutuspaikkoihin saisi toimittaa etämyynnistä hankittuja, maahan tuotuja alkoholijuomia”, Wallinheimo ja Pelkonen jatkavat.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa tulkitsee Uuden Suomen haastattelussa, että komission lausunto oli shokki sosiaali- ja terveysministeriölle: Kokoomuksen Sarvamaa uudesta alkoholilausunnosta: ”Täysi shokki ministeriölle – heidän on pakko niellä tämä”

Alkoholin etämyynnistä ovat kiistelleet etenkin samassa hallituksessa istuvat kokoomus ja keskusta.

Komission mukaan etämyytyjen alkoholijuomien maahantuonnin rajoittaminen olisi EU:n perussopimuksen ja tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteen vastaista. Se korostaa vastauksessaan, että vaikka tavaroiden vapaan liikkumisen periaatteesta voidaan poiketa terveyden edistämisen nojalla, täytyy toimien olla oikeasuhtaisia terveyshaittoihin nähden.

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä. Komissio viittaa alkoholilain kohtaan, jossa puhutaan alkoholin luovutuspaikoista. Näitä hallinnoi aluehallintovirasto. Ministeriö olisi halunnut Alkon tahoksi, jonka kautta etämyynti järjestettäisiin.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen kommentoi tänään Helsingin Sanomissa, että komission ehdotus on lennokas.

”Mitä me laittaisimme luovutuspaikan ehdoiksi? Ei varmaan voitaisi laittaa sen enempää kuin nykyisillä kaljan vähittäismyyjillä, että pitää olla luotettava ja valvoa ikärajoja”, Tuominen kommentoi HS:lle.

”Sehän tarkoittaisi että ulkomaiset myyjät voisivat myydä Suomeen vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen – vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa”, Tuominen päivittelee.

Strasbourgissa parhaillaan oleva Sinuhe Wallinheimo viestittää Uudelle Suomelle, ettei näe ongelmana sitä, että luovutuspaikat olisivat esimerkiksi ruokakauppoja.

Wallinheimon mukaan komission luovutuspaikkaehdotus ”itse asiassa vastaa melkeinpä sellaisenaan kokoomuksen ajamaa mallia, jossa etämyynti organisoitaisiin tiedossa olevien luovutuspaikkojen kautta vastaavasti kuin Alko toimii alkoholilain 27. pykälän määrittelemällä tavalla”.

Alkon noutopisteenä toimii ruokakauppoja.

Wallinheimo ei usko, että komission ehdotus vaikuttaisi juurikaan Alkon monopoliasemaan Suomessa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Ei tuosta nyt vielä suurta juhlaa kannata tehdä, mutta onhan se pieni edistysaskel eurooppalaisen kultturrin suuntaan ja mahdollistamiseksi. Nähtäväksi edelleen jää miten Kepu hallinto yrittää tuosta kiemurrella ulos. Puska taas kehiin selvittämään että tuolla etämyynnin laillistamisella on suonia tukkiva kansanterveydellinen vaikutus. Lähes maidon ja voin luokkaa.
Sitten voimme juhlia todella kun Alkion monopoli puretaan ja vapaudumme eurooppalaisten kansojen joukkoon. Joukkoon missä yksilöllä on myös vastuu itsestään ja yhteiskunta antaa mahdollisuuden kantaa sitä.

Pasi Anttila

Miten se vastuu itsestä tässä yhteydessä on ymärrettävä? Artisti maksaa vai?

Minä olen kyllä kokenut olevani vapaa eurooppalainen ilman tätkin "edistysaskelta" ja ilman tippaakaan alkoholia.
Enkä vieläkään ymmärrä että alkoholi ja kulttuuri on samassa lauseessa. Lähimmäksi tätä "alkoholikulttuuria" taitaa päästä Saarikosken runot:) ja ehkä rentun ruusu.

Pasi Anttila

Jos vertaat tätä ihmisen "laskeutumiseen puusta" niin tässä käy kyllä juuri päinvastoin.
Alkoholi ei juuri lisää älykkyttä. Taitaa olla sellainen aivosolujen tuhooja. Eräskin lääkäri taisi todeta että alkoholin juomisesta ei ole ihmiselle mitään hyötyä.

Taisto Pihlajamaa

Kieltolaki kumottiin vuonna 1932. Silloin säädettiin laki, jolla oli tarkoitus vähitellen totuttaa kansa viinan saatavuuteen.

Ensimmäisten askelien vuosilukuja en muista. Ne olivat kuitenkin sitä, että kaikki ostokset kirjattiin viinakorttiin. Itselläni on kitenkin tallessa Alkon henkilökortti annettu joskus 1960-luvulla. Siihen piti aikanaan vuosittain vielä hankkia merkki asiakkuuden jatkumisesta.

No, ensimmäinen varsinainen askel kieltolaista eroon oli se, kun keskiolut "vapautettiin". Se taisi olla noin 50 vuotta kieltolain osittaisen vapauttamisen jälkeen. Että olemme saaneet nauttia tosi nopeasta helpottumisesta!

Nyt viimeksi oli suuri haloo jostakin noin kahden kaljaprosentin avaamisesta. Sen kai vielä kaikki muistavat. Tämä oli siis jo TOINEN ASKEL irti kieltolaista!

Minun mielestäni asiassa on edetty vähintään verkkaisesti. Vaikka eihän minulta ei asiaa ole kukaan kysynyt. Kuha ihmettelen. Ja ihmettelen sitäkin, että jopa ja muka "pohjoiset geenit" valheella asiaa on vitkutettu.

Jos joku vielä jaksaa lukea, kerron tosisuomalaisesta, joka kävi sen oikean viinakortin aikaan vuodenvaihteessa korttiaan uudistamassa. Esimies Alkossa selasi korttia ja sanoi: "Eihän teillä ole yhtään ostoa viime vuonna. Mihin te korttia tarvitsette?" Siihen asiakas: "Ei ole ollut eikä tule, mutta paperit pitää olla kunnossa!"

Pasi Anttila

En kyllä ymmärrä mitä riemua voi syntyä siitä että tulee lisää alkoholin jakeluteitä.
Toivotaan että asioita muutetaan niin että vain niitä tuotteita käyttävät ja niistä voittoja saavat maksavat niistä aiheutuneet kulut ja haitat.

Seuraavaksi varmaan riemuitaan siitä että saadaan kannabis vapautettua.

Taisto Pihlajamaa

Riemut sikseen.
Itse tykönäni olen harmissani siitä, että koko systeemi viinasta puhuessaan sitä mainostaa.

Mielessäni on vaikka Viron esimerkki. Sellä ei asiasta puhuta. Yleinen tyytyväisyys vallitsee.

Onneksi nykynuoriso on vähentänyt viinan käyttöä, vaikka valtiovalta sitä näköjään pitää otsikoissa.

Teppo Oikari

Seuraavaksi ratkeaa myös Sote. Alkoholin aiheuttamat tapaturmat hoidetaan vain henkilökohtaisella vakuutuksella tai kovalla rahalla ja irroitetaan yleisen sairausvakuutuslain alta pois. 4Mrd:n hoitokustannusrasite ja turhat jonottelut jäävät historiaan!

Harri Kovala

Britannian NHS selvitti siellä alkoholin kustannukset terveydenhuollolle, summaksi saivat 5 mrd puntaa. Britanniassa on kuitenkin kymmenkertainen määrä kansalaisia ja juomatavat vielä rankemmat.

Tämän perusteella voi miettiä onko Suomen 4 mrd euroa ollenkaan linjassa. Ei ole.

Teppo Oikari

Tuo mainitsemani 4 Mrd. oli se koko soten säästötavoite, alkoholin osuutta voidaan arvioida, sanotaan nyt vaikka 1 Mrd.

Toisaalta, onhan meillä virkakoneistokin mitoitettu 50 milj. väestön mukaan niin miksipä myös alkomahoolin kustannuksia ei voisi hieman "pullistaa"!? :)

Timo-Pekka Mustakallio

Askel oikeaan suuntaan. Suomellahan on nyt lähinnä Alkoholisointipolitiikka, sillä juomien myynnin eristäminen ALKO-myymälöihin tarkoittaa, että sinne on lähdettävä vakaalla päätöksellä ostaa alkoholia - sitä enemmän, varastoon, mitä pidemmän matkan takana tuo myymälä on. Vaiva ja pitkä matka johtavat vieläpä väkevien viinojen ostamiseen - nehän koukuttavat addiktioille alttiin ihmispolon erityisen tehokkaasti! - eikä suinkaan mukavaan viinin lipittämiseen ruokailun yhteydessä. Mikäli taas alkoholia olisi hyllymäärin ruokakaupassa, voi asiakas ostamisen sijaan yhtä hyvin päättää olla tällä käyntikerralla ostamatta: näinhän Eurooppa toimii, eikä alkoholista ole niin suurta ongelmaa kuin Pohjoismaissa. Euroopan terve kulttuuri pilkkaa henkilöä joka juo itsensä häiritsevään humalatilaan, hylkää hänet, kun taas Suomessa "olin niin kännissä" on käypä anteeksipyyntö humalassa aiheutetuista, jopa anteeksiantamattomista teoista

Suomen Alkoholisointipolitiikkahan on juuri tuon varastoon ostamiseen johdatellessaan erityisen pirullinen, koska kertakulutukset kasvavat suuriksi (samalla tietenkin myös häiriökäyttäytyminen ja rötöstely, mistä syntyy oiva häpeä/syyllisyys-kierre, mikä pistää tuon "heikon" ihmisen "sortumaan", yhä uudelleen ja rankemmin juopotteluunsa). Tuon politiikan tarkoitus ei näin ollen, kerettiläisesti ajatellen, olekaan alkoholin kuluttamisen ohjailu terveemmälle uralle, saatika valtiolle sievoisia tuloja tuovan alkoholivirran tyrehdyttäminen... vaan päinvastoin kouluttaa yhä uusia sukupolvia viinakoukkuun - mukaan lukien kaikki kauhut ja vauriot joita alkoholisti tuottaa itselleen ja lähimmilleen - jotta koneiston tarpeellisuus ja valta-asema säilyisivät kenties ikiajoiksi. Monen pahan ihmisen asema, palkka, edut ja pippal... eiku, kokoustelut olisivat mennyttä, jos tehtäisiin oikeaa ja toimivaa "alkoholipolitiikkaa". Näin ei siis missään tapauksessa saa käydä, miljardien "pisneksen" pitää saada jatkua niin kui ennenkin.

Noh, ehkäpä järki joskus vielä voittaa, ja epäterveitä pyhiä poliittisia lehmiä uskalletaan vihdoin päästää päiviltään: myös tietenkin tuo elämän A ja O (välissä L ja K).