Maanantai 17.6.2019

Kansanedustajan ihmetys: ”Särki on herkku ranskalaisille – päätyy jopa kompostiin Suomessa”

Luotu: 
10.10.2018 11:44
  • Kuva: Colourbox
    Kuva
    ”Särki on herkku kiinalaisille ja ranskalaisille, mutta Suomessa se päätyy siis jopa kompostiin. Kun itse vertaan purkkisardiinin tai purkkitonnikalan makua särkeen, voin haastaa monen kulinaristin testiin. Särki on mielestäni jalokala, eikä sen kuuluisi olla millään muotoa kompostoitavien tuotteiden listalla”, kansanedustaja Kari Kulmala toteaa. Kuvassa särkeä.
|

Kansanedustaja Kari Kulmala (sin) ihmettelee, miksi särkeä päätyy Suomessa jopa jätteeksi, vaikka luonnonkalojen kulutus ruoaksi olisi kaikin puolin hyväksi.

Luonnonvarakeskus Luke kertoi hiljattain, että Suomessa on runsaasti luonnonkalaa, jonka käyttöä voi lisätä turvallisesti. Näitä kaloja ovat esimerkiksi siika, muikku ja särki sekä merialueiden ahven, kuha ja made. Luke toteaa, että luonnonkalojen kulutuksen lisäämisellä olisi useita hyötyjä:

”Lisäämällä kotimaisen luonnonkalan käyttöä voidaan saavuttaa kansanterveydellisiä hyötyjä, lisätä lähiruoan tarjontaa sekä edistää kalataloutta. Luonnonkalojen kulutus poistaa lisäksi vesistä ravinteita, mikä tukee sekä vesienhoitoa että kiertotaloutta.”

Kansanedustaja Kulmala kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan, että särkeä on vesistöistä poistettu, mutta se menee joko jätteeksi tai minkin ruuaksi.

”Voinen kysyä, että miksi? Särki on herkku kiinalaisille ja ranskalaisille, mutta Suomessa se päätyy siis jopa kompostiin. Kun itse vertaan purkkisardiinin tai purkkitonnikalan makua särkeen, voin haastaa monen kulinaristin testiin. Särki on mielestäni jalokala, eikä sen kuuluisi olla millään muotoa kompostoitavien tuotteiden listalla”, Kulmala kirjoittaa.

”Särkikalan jotkut luokittelevat roskakalaksi koska se viihtyy rehevöityneissä vesissä. Rehevöitynyt vesi pitää puhdistaa. Siihen toimeen sopiva kala on juuri särki. Emme voi siis sivuuttaa särkeä, koska se kuuluu olennaisesti ravintoketjuun ja vesistöjen kalakantaan”, Kulmala jatkaa.

Kulmalan mielestä Suomessa pitäisi tehdä kaksi asiaa: särki tulisi ymmärtää paremmin hoitokalastuksena poistettavana kalana ja sitä pitäisi jalostaa paremmin vientituotteeksi.

Luke on myös nostanut hiljattain esiin silakan. Luken mukaan silakka on kotimaista superruokaa, mutta tuodun kalan osuus on silti yli 80 prosenttia.

Luken erikoistutkija Jari Setälä suosittaa suomalaisia syömään lisää silakkaa.

”Silakka on terveellistä ja sitä on hyvin saatavilla. Sen rasvapitoisuus on syksyllä parhaimmillaan eikä sen tarjonta ole aivan niin kausiluonteista kuin monien muiden luonnonkalojen”, Setälä kertoo Luken sivuilla.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pirinen

Onhan se silakka superruokaa. Evirakin mainostaa: "Kalan hyvistä ravitsemuksellisista ominaisuuksista huolimatta Itämerestä, etenkin Pohjanlahdesta ja Suomenlahdesta pyydettyä lohta tai taimenta ja silakkaa syömällä voi altistua tavanomaista suuremmille määrille terveydelle haitallisia dioksiineja ja PCB-yhdisteitä. "

Jenni Tamminen

Luonnonvarakeskus Luke 8.10.2018: "Pohjanlahdelta ja Suomenlahdelta pyydettyjen silakoiden dioksiinien ja PCB-yhdisteiden pitoisuudet ovat pienentyneet 2000-luvulla alle puoleen eivätkä ne enää aiheuta terveysriskiä. Reippaasti EU:n asettavat pitoisuusrajat alittavaa Itämeren silakkaa voi siis syödä huoletta." t. Jenni / US

Iikka Repo

Kannattaako noiden ranskalaisten mieltymyksiä hirveästi mainostella. Niille kun maistuvat etanat, sammakon reidet, varpuset, räkättirastaat jne. Toki jokunen käyttäjä näille Suomestakin varmasti löytyy, mutta ei varmasti kovin suurta kansansuosiota saa. Särki on kyllä hyvä ruokakala. Monet tekevät särjestä säilykkeitä mm. Särjen huono puoli on, että se on paljon ruotoisempi kuin monet muuta kalat. Yleensäkin särkikalat ovat ruotoisempia. Kiiskikin on maukas soppakala, mutta tuskin juuri kukaan sitä enää käyttää ravinnokseen senkin ruotoisuuden takia. En millään muotoa väheksy särkeä ja toivottavasti se löytää tiensä useammin ruokapöytiin. Kommentoinpahan muuten vain, kun tuo vertaus ranskalaisiin ja kiinalaisiin kalskahti niin pahasti. Kiinalaisethan syövät kissat, koiraty ja rotatkin ja se on tosiasia, ei mikään pilkkaväite. Pitäisikö meidän opetella sen perusteella myös näitä syömään?

Heikki Tala

Syö särkeä, jos päätä alkaa särkeä tämä ilmastonmuutos. Nyt varmaan särjen ilmastokuplan, kun särjen syönti olisi hyvä myös ilmastolle. Olemme jo vuosien ajan ostaneet pohjoisen särkikalastajien säilykkeitä ja makoisia ovat. Annetaan ammujen ammua ja syödään särkeä, sillä siinä on järkeä. Tämä on täsi tärkeä juttu!
PS. Jos hammasta alkaa särkeä, ei ole järkeä syödä särkeä, vaan mennä hammaslääkäriin.