Sunnuntai 26.5.2019

Uudet paperit valinnanvapaudesta hämmentävät: ”Hallitus muuttaa valmista esitystään – täysin kestämätön tapa työskennellä”

Luotu: 
10.10.2018 12:44
Päivitetty: 
10.10.2018 13:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vasemmistoliiton Li Andersson puhui eduskunnassa sotesta maaliskuussa vierellään Aino-Kaisa Pekonen.
|

Oppositiopuolueissa ihmetellään nyt sitä, että hallitukselta on tullut uusia papereita soten valinnanvapausmallista.

Sosiaali- ja terveysministeriö on tänään antanut sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kaksi lisäselvitystä valinnanvapausmallista ja lisäselvitykset ovat valiokunnan esityslistalla tälle päivälle, rkp:n kansanedustaja ja valiokunnan jäsen Veronica Rehn-Kivi ihmettelee tiedotteessaan.

”Tämä on täysin kestämätön tapa työskennellä. Hallitus muuttaa omaa esitystään vielä senkin jälkeen, kun se on ’valmiina’ lähetetty eduskuntaan. Lähes koko valinnanvapausesityksen sisältö on muuttunut valiokuntakäsittelyn aikana ja sama tahti jatkuu edelleen”, sanoo Rehn-Kivi.

”On täysin mahdotonta saada kokonaiskuvaa valinnanavapaudesta, joka koostuu kymmenistä ehdotuksista, lisäyksistä ja selvityksistä. Muutoksia on tullut matkan varrella niin paljon, että esimerkiksi asiantuntijat ovat kommentoineet jo vanhentuneita ehdotuksia”, hän jatkaa.

Lue myös: ”Mistä on peräisin ajatus, että oppositio saa määrätä?” – Keskustasta tiukka vastaus ”sote-jumista”

Valiokunta on keskeyttänyt maakuntalakien käsittelyn sen jälkeen, kun hallituksen sisäinen kiista Vaasan keskussairaalan laajasta päivytyksestä keskeytti asian käsittelyn, Rehn-Kiven tiedotteessa todetaan.

Samaa ihmettelee myös vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen.

”Mitä nyt hallitus! Sote-käsittely venyy taas. Uusia selvityksiä ministeriöstä esitykseen, jonka piti olla valmis jo viikkoja sitten. Maakuntalaki jumittaa edelleen Vaasa-pykälässä. Kuka jarruttaa ja ketä?” Pekonen kysyy Twitterissä.

Vaasa-pykälästä nousi ongelma, kun keskustan Pekka Puska asettui vastustamaan sitä. Puska on kuitenkin luvannut äänestää ryhmänsä kannan mukaisesti asiasta. Lue lisää: Pekka Puska: ”Olen joutunut uskomattoman painostuksen kohteeksi” – äänestää keskustan rintamassa

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto kyselee, miksi hallitus viivästyttää soten käsittelyä.

Sdp:n Anneli Kiljunen puolestaan tviittaa:

”Hallituksen sote-sotku jatkuu. Ministeriö lähetti tänään pyytämättä ja yllättäen jälleen uutta lisäaineistoa sotesta valiokuntaamme. Uusi aineisto aiheutti jälleen äänestykseen johtaneen sekaannuksen valiokunnassa.”

Tässä kansanedustajien ihmettelyä Twitterissä:

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikael Nygård

Kaoottinen tapa tehdä lainsäädäntöä!
Hajoita ja hallitse -menetelmää käytetään nyt
Salamitaktiikan rinnalla luomaan epätietoisuutta
ja tehdäkseen pienillä päätöksillä suuremman päätöksen
tekemisestä vaikeamman.

Valiokunnan on taas otettava aikalisä ja aloitettava valinnanvapaus-
lakien tarkastelun alusta.

Hyvästi SoTe ja Maakuntauudistus.

Jouni Lehmusruusu

Vanha viisaus sanoo että ehjää ei kannata korjata. Miksi siis terveydenhuoltoa pitää muuttaa täydellisesti, kun pieni lisäsatsaus olisi riittänyt?

Sipilän hallitus on myynyt ennätystahtiin kansallisomaisuutta. Tieverkot, rautatie ja pohjavesi ovat kaiketi vielä myymättä koska perustuslaki esti sen. Siksi perustuslaki pitää avata, vieläpä nopeasti, vakoilulakiin vedoten. Vaikka se voidaan säätää perustuslain 10§ mukaan ilman mitään muutoksia perustuslakiin.

Soten ainoa järkeenkäyvä tarkoitus on siirtää sairaalat ja terveysasemat pois kunnilta joiden keräämillä verorahoilla ne on rakennettu, Senaatti2 yhtiön hallintaan. Kun ne on yhtiöitetty, ne voidaankin myydä.

Siksi myynnillä on niin hirveä kiire ja siksi asioista tehdään tarkoituksella sekavia.

Sillä porvarit haluavat tulospalkkiot, nimiltään kähmintä ja lahjonta.

Topi Rantakivi

Mitä muuten perustuslaki 71 § kertoo?:

"Hallituksen esityksen täydentäminen ja peruuttaminen

Hallituksen esitystä voidaan täydentää antamalla uusi täydentävä esitys, tai se voidaan peruuttaa. Täydentävää esitystä ei voida antaa sen jälkeen, kun asiaa valmistellut valiokunta on antanut mietintönsä."

Topi Rantakivi

@7. Aivan oikein ymmärretty. Tämä olisi syytä tuoda esille, että hallitus niitä aiheuttaa ja olisi syytä laittaa SoteMaku-asia makaamaan ja päästämään muut käsiteltävissä olevat asiat eteenpäin.

Mahtaako Keskusta ja Kokoomus kestää oman arvonsa alenemisen, että lopettaisivat nämä typerät leikit? Sinisistä ei kannata edes puhua.