Sunnuntai 16.6.2019

Kokoomuksen Sari Sarkomaa alkoholilausunnosta: ”Hallituksen keskeytettävä kiellon valmistelu – kieltolakiaika on ohi”

Luotu: 
10.10.2018 14:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa ottaa kantaa eilen julki tulleeseen EU-komission lausuntoon koskien alkoholin etämyyntiä. Asiasta on puhjennut kiista hallituskumppaneiden keskustan ja kokoomuksen välille. Keskusta haluaa kieltää alkoholin etämyynnin, kun taas kokoomuksen linjana on, ettei nykyinen alkoholi kiellä etämyyntiä.

”Komissio lähtee siitä, että etämyyntikielto on este tavaran vapaalle liikkuvuudelle EU:ssa, ja siksi mitä todennäköisemmin EU-oikeuden vastainen. Hallituksen on nyt syytä keskeyttää kiellon valmistelu ja ymmärtää, että kieltolakiajat ovat lopullisesti ohi”, Sarkomaa sanoo tiedotteessaan.

Sarkomaa kirjoittaa myös blogissaan, että komission kanta tukee kokoomuksen näkemystä, jonka mukaan etämyyntiä ei ole kielletty, eikä sitä tulekaan kieltää Suomessa.

Kokoomuksen leirissä on iloittu EU-komission lausunnosta. Kansanedustajien Sinuhe Wallinheimon ja Jaana Pelkosen mielestä se on voitto vapaudelle, kun taas kokoomusmeppi Petri Sarvamaa tulkitsee sosiaali- ja terveysministeriön olevan shokissa.

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä. Komissio viittaa tässä alkoholilain 27. pykälään, jossa puhutaan luovutuspaikoista. Nykyäänkin Alkon verkkokauppaostoksissa noutopisteinä toimii ruokakauppoja sellaisilla paikkakunnilla, joilla ei ole Alkoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa. Ministeriö on kertonut kommentoivansa lausuntoa tarkemmin siihen perehdyttyään.

 

 

Lue myös:

Kokoomuksen Sarvamaa uudesta alkoholilausunnosta: ”Täysi shokki ministeriölle – heidän on pakko niellä tämä”

Kokoomuslaiset juhlivat alkoholikiistassa: ”Voitto vapaudelle – alkoholia etämyyntinä luovutuspaikasta”

Hallituksen alkoholiriita – nyt tuli vastaus EU:sta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Vaikka olenkin sitä mieltä, että viina saisi tulla minun puolesta eurooppalaiseen tapaan ruokakauppoihin jne. en silti ymmärrä, pitääkö kokoomus tavallisia äänestäjiä niin tyhminä, että ottavat "vaaliteemakseen" tämän viina-asian. Haluaako kokoomus peitellä tällä niitä asioita, joilla he ajavat parempiosaisten entistä parempaa osaa ja huonompiosaisten entistä huonompaa osaa.

En toki ymmärrä tuota keskustan ajamaa kieltolaki / holhouspolitiikkaakaan, aikana jolloin viinan juonti on vähentynyt selvästi ainakin nuorempien osalta. Enkä toki ymmärtänyt sitäkään uutista, jossa kerrottiin että viineille korotetaan eniten veroja - ei mitään järkeä. Paitsi tietenkin se, että viinalla yritetään rahoittaa valtion kassaa. Ei liene kysymys ainakaan terveydestä (onhan alkoholi terveellistäkin, jos sitä juo kohtuudella).

Juhani Iivari

Ymmärtääkseni tässä ei ole kysymys pelkästään viinan tulosta ruokakauppoihin, vaan Suomen valtion mahdollisuudesta säädellä alkoholin hintaa verotuksen avulla. Tulkitsen niin, että EU-komission päätös merkitsee, että Suomeen voidaan alkaa vapaasti tuoda ulkomailta alkoholia myytäväksi - ei pelkästään Virosta vaan esim. Romaniasta ja Bulgariasta, joissa alkoholin hinta on varmaan vain murto-osa Suomen hinnoista. Jos romania- tai bulgarialaiset eivät sitä hoksaa, kyllä Suomesta löytyy liikemiehiä, jotka järjestävät asian.

Jos Alkon toivotaan kykenevän kilpailemaan tämän tuonnin kanssa, myös Alkon kautta myytävän alkoholin verotusta ja sitä myötä alkoholin hintaa Suomessa on alennettava vastaavasti, arvatenkin kymmeniä prosentteja. Kun alkoholinkulututus riippuu hinnasta, tämä "giganttinen" hinnan alennus merkitsee huomattavaa kasvua alkoholin käytössä ja sen aiheuttamissa ongelmissa.

Valitettavasti kaikki suomalaiset eivät ole Wallinheimoja eivätkä Pelkosia, jotka ilmeisesti eivät juo nykyistä enempää, vaikka saisivat ilmaiseksi.

Juha Lehtonen

Tässä kaikessa on kyse siitä, että 150 vuotta on alkoholin valmistusta ja myyntiä on rajoitettu mitä erilaisimmimn tavoin. Mikä on ollut lopputulos: alkoholista on tullut pyhä lehmä, jota alaikäiset himoitsevat. Menkää lapset nukkumaan, nyt me aikuiset aletaan puhumaan aikuisten asioista! Narsk! Nyt Ryypätään!

Mennäänpä syömään tuohon ravintolaan! Tarjoilija tuokaa meille alkupalaksi simpukkakeitot, pääruoaksi pippuripihvi ja jälkiruoaksi paahtovanukas. Juomaksi minulle ja rouvalle Sangre el toro, ja tytöille vettä. Emme tarjoile alkoholia tähän pöytään, koska siinä on alaikäisiä, voitteko poistua, vai soitanko poliisin?

Samaan aikaan Espanjassa: koko perhe, parhaimillaan 4 sukupolvea, menee syömään lähiravintolaan klo 22 päivän pääruoan. Aikuisia on enemmän kuin lapsia, ja pöytään tilataan useita pulloja punaviiniä. Kukaan ei humallu, mutta aikuiset ovat hilpeällä mielellä. Lapsille ei viiniä anneta, mutta teinit saavat hörpyt, josta eivät juuri pidä: kola on parempaa. Lopputulos: alkoholi ei ole pyhä lehmä, myöhäisteinit pitää opettamalla opettaa nauttimaan viinejä, tiukka viina on harvojen herkkuja jne,

Kumpi on maaillma, jossa tahtosit elää?

Juha Lehtonen

En minäkään ole kokoomuslaisesti ajatteleva, olen juhalehtosmaisesti ajatteleva. Ne muuten juttelee siellä maailman kovin paljon ravintoloissa, mutta juttelee ne muuallakin, joten ei se johdu ravintolassa juodusta alkoholista. Se on yksi osa ravintolaelämää, että seurustelaan oman suvun ja naapuripöytäläisten kanssa. Kun haluan olla hiljaisuudessa, en mene ravintolaan vaan esim. metsään.