Torstai 23.5.2019

Poliisi vastaa kohuun paperittomien kuvista: ”He halusivat ymmärtää rasistisesti”

Luotu: 
10.10.2018 18:27
Päivitetty: 
10.10.2018 20:37
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    ”Toin esiin useaan otteeseen, että kyse ei ole etnisestä profiloinnista. Ja että tästä ei pidä loukkaantua, vaan asian ydin on se tärkein. Myös poliisi on huolissaan, jos työnantaja käyttää hyväkseen paperittomia turvapaikanhakijoita”, poliisi kommentoi.
|

Komisario Heli Aaltonen Helsingin poliisista kommentoi Uudelle Suomelle sosiaalisessa mediassa noussutta kohua kuvista, jotka turvapaikanhakijoiden palautuksia vastustavat aktivistit ovat tänään julkaisseet sosiaalisessa mediassa. Katso aktivistien Twitter-postaus jutun lopusta.

Twitterin ohella asiasta on kohistu myös muun muassa Facebookissa.

Aktivistien kuvissa esiteltiin Aaltosen esitystä tänään järjestetyssä Helsinkiin kadonneet -seminaarissa. Aaltonen kertoo, että tilaisuudessa oli mukana runsaasti eri tahoja, jotka kohtaavat työssään turvapaikanhakijoita. Mukana oli edustajia muun muassa Helsingin sosiaalitoimesta, paperittomien klinikalta, Rajavartiolaitokselta, Maahanmuuttovirastosta ja aluehallintovirastosta sekä eri yhdistyksistä. Aaltosen mukaan osallistujia oli reilut sata.

Aaltonen kertoo, että hänen esityksensä esimerkit olivat tapauksia, jollaisia poliisikin kohtaa ollessaan mukana tekemässä esimerkiksi ravintola- tai työmaatarkastuksia. Esimerkkitapaukset oli nimetty Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen mukaan. Tänään vietetään Aleksis Kiven päivää. Aaltosen mukaan ajatuksena oli tuoda ilmi myös, että jos Seitsemän veljestä tuotaisiin nykypäivään, joukossa voisi olla maahanmuuttajia tai turvapaikanhakijoita.

”Toin esiin useaan otteeseen, että kyse ei ole etnisestä profiloinnista. Ja että tästä ei pidä loukkaantua, vaan asian ydin on se tärkein. Myös poliisi on huolissaan, jos työnantaja käyttää hyväkseen paperittomia turvapaikanhakijoita”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen kertoo saaneensa aktivisteilta palautetta heti esityksensä jälkeen. Aaltosen mukaan asiasta käytiin pitkä keskustelu usean henkilön kesken.

”Mielestäni siinä päästiin ihan hyvään konsensukseen. Mutta he halusivat ymmärtää tämän rasistisesti, se kävi ilmi. Sille en voi mitään”, Aaltonen sanoo.

Aaltonen sanoo korostaneensa myös seminaarissa, että poliisi ei tee etnistä profilointia vaan poliisin toiminta perustuu lakiin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tahallisen väärinymmärtämisen kyky on rajaton ja kun se yhdistetään moralisointihaluun, se auttaa näkemään rasismia missä tahansa, jopa piparkakuissa. Mutta ei kannata provosoitua kun provosoidaan eikä kannata pomppia kun yritetään pompotella.

Jouni Luukkonen

Kohta taas heiluu yhden komisarion palli ja aivan aiheetta. On ihmisiä, jotka haluavat uskoa kuulemansa itse tahtomallaan tavalla irrottamalla ne kontekstista ja levittämällä ne eteenpäin saaden mukaan etenkin ns. keltaisen lehdistön ajatuksiaan tukemaan.