Maanantai 17.6.2019

Professori Suomen työntekijöille: Haluatteko vahvan irtisanomissuojan ja matalan palkan – vai matalan suojan ja ison palkan?

Luotu: 
11.10.2018 10:41
Päivitetty: 
11.10.2018 10:47
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Media arkisto
    Kuva
    Professori Vesa Kanniaisen mielestä työntekijän tulisi saada valita: vahva työsuhdeturva ja matala palkka, vai heikko työsuhdeturva ja korkeampi palkka?
|

Jos pienyrittäjä kantaa koko rekrytointiriskin, tämän täytyy heijastua työntekijöiden palkkoihin, katsoo kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen.

Kanniainen kirjoittaa irtisanomissuojan heikentämiseen liittyvästä keskustelusta Kauppalehden mielipidekirjoituksessaan. Hänen mukaansa pienten yritysten rekrytointi- ja suhdanneriskistä – joita hallitus pyrkii lakiesityksellään laskemaan – seuraa kysymys: kenen tulee tämä riski kantaa?

”Jos riski jää kokonaan yrittäjälle, tämän täytyy heijastua kaiken logiikan mukaan palkkaan. Miksi silloin ei anneta työntekijän valita: vahva työsuhdeturva ja matalampi palkka tai heikko työsuhdeturva ja korkeampi palkka”, Kanniainen kirjoittaa.

Hänen mukaansa irtisanomissuojan työllisyysvaikutuksista on ollut esillä virheellistä tietoa. Pienten yritysten irtisanomisoikeuden vastustus on perustunut olettamukseen, että irtisanomisten helpottaminen ei lisää työllisyyttä. Väite on Kanniaisen mukaan saanut tukea tutkimuksesta, joka käsittelee yritysten rationaalisia työllistämis- ja irtisanomispäätöksiä, kun kysyntä on altis suhdannevaihteluille.

Tutkimuksessa irtisanomiskustannus vähentää työpaikkojen syntymistä, koska työvoiman synnyttämän lisäarvon on katettava kustannusriski. Toisaalta korkea irtisanomiskustannus voi jopa vahvistaa työvoiman kysyntää nousukautena, jos työsuhteet ovat pidempiä.

Tutkimus ei kuitenkaan kelpaa Suomessa käytävän keskustelun lähtökohdaksi, Kanniainen väittää, sillä se ei esimerkiksi käsittele pienyrityksiä, joista hallituksen lakihankkeessa on kyse. Tutkimuksessa on toinenkin puute.

”Malli ei valitettavasti käsittele rekrytointiriskiä eli, että väärä henkilö tulee työllistettyä. Mallissa jokaisen työntekijän tuottavuus on sama”, Kanniainen toteaa korostaen, että rekrytointi on aina pienelle yritykselle riski.

Vaihtoehtoina Kanniainen esittelee kolmea ekonometrista tutkimusta, joissa on muun muassa havaittu, että irtisanomiskustannus alentaa merkittävästi kansantalouksien työpaikkojen määrää ja kasvattaa työttömyyttä. Työsuhdeturva alentaa lyhyen aikavälin mutta kasvattaa pitkän aikavälin työttömyyttä, professori tiivistää tutkimuksia.

”Tilastollisen analyysin perusteella vahvan ay-liikkeen maissa työttömyys on korkeampaa kuin muissa maissa”, Kanniainen siteeraa 20 OECD-maan tutkimusta vuodelta 1997.

Kanniainen on aiemminkin ottanut kantaa keskusteluun ”irtisanomislaista” ja kertonut, että tutkimustieto antaa kahtalaista tietoa irtisanomissuojan ja irtisanomiskustannusten vaikutuksista työllisyyteen. Lue tarkemmin: Professorilta tukea Sipilän hallituksen irtisanomislaille: ”Saksassa tämä on tunnustettu”

Lue lisää:

”Puolet Suomesta nousee takajaloilleen” – Eduskunnalta varoitus hallitukselle, Sipilä vetosi ekonomistien uskoon

Pienten yritysten irtisanomissuoja heikentymässä – Liittopomo äimänä: ”Edes hallituksen oma muistio ei tue työllisyystoiveita”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Mattsson

Kirjoittajan mielestä "vahva työsuhdeturva ja matalampi palkka tai heikko työsuhdeturva ja korkeampi palkka".

Juuri näin. Sen takia itsekin valtion työntekijänä olin tyytyväinen pienempään palkkaan.

Palkka on nyt joillakin aloilla/alueilla niin pieni että vuokran jälkeen käteen ei jää työntekijälle mitään. Siinäpä kyseiselle kirjoittajalle mietittävää korjataanko yritysten palkkavääristymä valtion tuilla? Onko se oikein?

Kansalaispalkkaa voisi olla ihan hyvä miettiä tarkemmin.
Irtisanominen on jo nyt yrityksille riittävän helppo. Helpompaa kuin verrokkimaissa.

Juhani Iivari

Toinen professori, Seppo Koskinen (Turun yliopiston työoikeuden professori) kommentoi eilisessä Kalevassa, että nykyinen laki ja oikeuskäytäntö sallii jo lähes saman mitä Sipilän hallitus nyt esittää alle 10 työntekijän yrityksiin. Keneenpä muuhun tässä voi luottaa kuin aihealueen akateemiseen asiantuntijaan.

Jos laki on asiallisesti sama, hallituksen esityksen ei pitäisi vaikuttaa rekrytointiriskiin mitenkään. Siis, kyseessä on taas Sipilän hallituksen yritys laitaa AY-liike polvilleen. Se sattuukin nyt osuvasti sisällissodan 100-vuotismuistovuoteen.

Janne Räisänen

Tuolla logiikalla vuoratyöntekijöillä pitäisi olla aivan älytön palkka, sillä heillä ei ole minkäänlaista irtisanomissuojaa. Vaan kun ei ole. Taitaa nyt Kanniainen toimia tässä EK:n myyntimiehenä. Ei erota palveluja ja teollisuutta työnantajina.
Näiden potuksien logiikka pettää joka kerta. Irtisanomisen helpottaminen ei edistä työllisyyttä, jos työpaikkoja ei ole. EK ja Juhana Vartiainen tuijottavat väärään nurkkaan. Katsoisivat sinne nurkkaan, missä on kilpailua vääristävä ja jopa haitallinen yritystukiviidakko.
Vain yritystuet uudistamalla työllistämiseen kannustavaksi saamme uusia työpaikkoja.