Torstai 27.6.2019

Nyt on kyse Alkon monopolista: ”Myös väkevien alkoholijuomien markkina vapautuisi”, pelkää päihdejärjestö

Luotu: 
11.10.2018 12:13
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Ehkäisevän päihdetyön järjestö EHYT ry kummastelee EU:n komission Suomelle antamaa lausuntoa alkoholin etämyynnistä. Yhdistyksen mielestä komission lausunto on ristiriidassa muun EU-lain kanssa.

Komissio otti tällä viikolla kantaa Suomen uutta alkoholilakia koskevaan notifikaatioon. Komission näkemyksen mukaan kaiken alkoholin, myös 5,5-prosenttia ylittävän alkoholin etämyynti tulisi tuotteiden vapaan liikkuvuuden periaatteen nojalla sallia muissa EU-jäsenvaltioissa toimiville myyjille.

”Näemme tässä selkeän ristiriidan. Komission lausunto ei ole linjassa monopolit sallivan EU:n perustamissopimuksen kanssa. Merkittävät alkoholipoliittiset päätökset tehdään kansallisesti. Komission näkemys etämyynnistä ei ole Suomelle lainsäädännöllinen velvoite”, toteaa Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen tiedotteessa.

”Keskustelussa on tärkeää muistaa, että alkoholin vähittäismyyntimonopoli yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien osalta on kiistatta sekä EU-lain että kansallisen lainsäädännön mukainen. Kansalliset monopolit ovat EU:n perustamissopimuksen mukaan sallittuja.”

Komissio ehdottaa Suomelle, että alkoholin etämyyntiä varten voisi olla omia viranomaisten hyväksymiä jakelupisteitä. Nämä olisivat muitakin Alkoja, joita sosiaali- ja terveysministeriö toivoisi etämyynnin jakelukanavaksi. Komission linjauksen onkin alustavasti arveltu horjuttavan Alkon monopoliasemaa.

Näin katsoo myös EHYT ry.

”Mikäli 5,5-prosenttia ylittävien juomien etämyynti alkoholimonopolin ohi sallittaisiin toisista EU- jäsenvaltioista niin tulisi se sallituksi myös kotimaisille toimijoille. Valtion alkoholimonopolin ohittava etämyynti muista EU-jäsenvaltioista merkitsisi käytännössä monopolin hävittämistä. Tällöin alkoholimarkkinat vapautuisivat myös väkevien alkoholijuomien osalta”, EHYT ry arvioi.

Yhdistyksen mukaan komission näkemys voidaan kuitenkin käytännössä toteuttaa sallimalla ulkomaalaisille toimijoille mahdollisuus listata tuotteensa veloituksetta ja omalla ilmoituksellaan Alkon myytäväksi sen verkkokauppaan.

”Tässä asetelmassa Alkon monopoliasema myyjänä säilyisi. Tämän jo nyt laillisen vaihtoehdon komissio tuo myös itse esille omassa lausunnossaan.”

Yhdistyksen mielestä alkoholipolitiikka on ensi sijassa kansallinen asia. EHYT ry toteaa, että se ”ei toimi valtion alkoholimonopolin puolesta tai sitä vastaan, mutta pyrkii lukuisin eri keinoin vähentämään päihteistä aiheutuvia haittoja suomalaisille”. Yhdistyksen mukaan vähittäismyyntimonopoli on alkoholipoliittisena välineenä kansanterveyden edistämiseksi sekä alkoholihaittojen vähentämiseksi perusteltu ja toimiva keino.

”Erikoista nimenomaan suomalaisessa keskustelussa on, että alkoholin kaltaisesta riippuvuutta aiheuttavasti aineesta yritetään toistuvasti tehdä vapauden symbolia”, Mikkonen sanoo.

Etenkin kokoomuslaiset poliitikot ovat juhlineet komission linjauksen olevan ”voitto vapaudelle”.

LUE MYÖS:

Kokoomuslaiset juhlivat alkoholikiistassa: ”Voitto vapaudelle – alkoholia etämyyntinä luovutuspaikasta”

Kokoomuksen Sarvamaa uudesta alkoholilausunnosta: ”Täysi shokki ministeriölle – heidän on pakko niellä tämä”

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Helli

En käytä minkäänlaista Alkoa nykyään itse, mutta olen sitä mieltä että kaikki "MONOPOLIT" ovat haitallisia koko yhteiskunnalle riippumatta siitä että mistä Monopolista on kysymys ja käyttäisin tässä Alko asiassa esimerkkinä vaikkapa eteläistä naapuriamme Viroa... miten siellä asiat ovat ja miten siellä ei ole Alkosta ihmisille haittaa sen enemmäpää kuin Suomessakaan tämän ns. Alko Monopolin ansiosta.... saatikka Venäjällä tai eteläisissä lomakohteissa jossa kaikki Alkoholijuoma on vapaasti saatavissa kaikissa ruokakaupoissa... sitä nämä monopolistit juuri pelkäävät että tuo Monopolin purku alkaa ja kaupat saavat kohta jalansijaa myös näillä ns. Alko markkinoilla.... nostakaa vain veroja ja Alkon hintaa niin sitä enemmän sitä meille etelästä päin tuodaan ja verotulot vain vähenee ja lopputulos on juuri päinvastainen kuin oli alunperin tarkoitus... nämä on niitä ns. pakkotoimia joita tämä nyky Hallitus hallitsemattomasti harrastaa...

Ronald Lukander

Miksi Suomi on ainoa maa, jossa alkoholin myynti on ongelma? Olen lähes puolet vuodesta Espanjassa, eikä täällä kaduilla tai baareissa ole humalaisia, ei edes suomalaisia sellaisia, vaikka kaikista ruokakaupoista saa olutta, viiniä ja viinaa, ja paljon halvemmalla kuin Suomessa. Jopa sunnuntaisin niistä kaupoista jotka ovat auki.

Risto Apajalahti

Mikkonen huutelee maailmalle väärää tietoa kuin suoraan Puskan suusta ja suulla. Meillä on selkeä esimerkki etämyynnin toimimisesta naapurimaassamme Ruotsissa jossa myös on tiukka monopoli. Luulisi että Mikkonen edes sen verran tietäisi maailman asioista.