Torstai 27.6.2019

Libera: EU-komissio ottaa Suomen yleissitovuuden syyniin – ”Kartellimaista toimintaa”

Luotu: 
11.10.2018 13:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    ”Suomessa yleissitovuutta käytetään tällä hetkellä väärin kilpailun rajoittamiseen. Järjestäytyneet työnantajat voivat rajoittaa paikallisen sopimisen koskemaan vain järjestäytyneille yrityksille. Se mahdollistaa kartellimaisen toiminnan työnantajajärjestöjen jäsenille”, väittää Libera.
|

Ajatushautomo Liberan toiminnanjohtaja, kuntapoliitikko Mikko Kiesiläinen (vihr) kertoo, että EU-komissio ottaa käsittelyynsä Liberan tekemän kantelun Suomen yleissitovuudesta.

”Tapa, jolla työehtosopimusten yleissitovuus on toteutettu Suomessa, on EU:n sisämarkkinasääntöjen vastainen. Yleissitovuus sinänsä on mahdollista toteuttaa EU-sääntöjen mukaisesti”, Kiesiläinen kirjoittaa Liberan sivuilla.

Liberan mukaan esimerkiksi Norjassa yleissitovuus toteutuu EU-sääntöjen mukaan.

”Suomessa yleissitovuutta käytetään tällä hetkellä väärin kilpailun rajoittamiseen. Järjestäytyneet työnantajat voivat rajoittaa paikallisen sopimisen koskemaan vain järjestäytyneille yrityksille. Se mahdollistaa kartellimaisen toiminnan työnantajajärjestöjen jäsenille”, Kiesiläinen katsoo.

Liberan mukaan työehtosopimusten yleissitovuus mahdollistaa sen, että ”työmarkkinajärjestöt voivat keskenään sopia, että työnantajaliittoon kuuluvilla työpaikoilla on eri säännöt kuin työnantajaliittoon kuulumattomilla työpaikoilla”.

”Useilla aloilla järjestöt ovat päättäneet, että liittoon kuulumattomilla työpaikoilla ei saa hyödyntää paikallista sopimista täysimääräisesti. Tämä saattaa tarkoittaa että liittoon kuulumattomilla työpaikoilla ei saada sopia edes lounastauon pituudesta. Useilla aloilla liittoon kuuluvilla työpaikoilla tämä sopimusvapaus on olemassa”, Kiesiläinen kuvasi jo aiemmin.

Liberan mielestä liittoon kuulumattomien yritysten kanssa samassa tilanteessa ovat ulkomaiset yritykset, jotka haluaisivat laajentaa toimintaansa Suomeen.

”Tämä ulkomaisiin yrityksiin ulottuva syrjintä on vastoin EU-sisämarkkinasääntöjä”, Libera katsoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Andreas Pyy

”Tämä ulkomaisiin yrityksiin ulottuva syrjintä on vastoin EU-sisämarkkinasääntöjä”

Entä suomalaisten työntekijöiden syrjintä? Siitä Libera ei EK:n tavoin välitä vähääkään, ja tämän takia suomalaisten työntekijöiden puolella olevien poliitikkojen pitää sivuuttaa epäolennaisena ja haitallisena tämä Liberan puhtaasti ideologinen kysymys. Suomalaisten ei tarvitse ajaa EU:n etua. Jos suomalaisia vastaan rettelöivät liberalaiset ja EU vaativat työehtojen heikennyksiä, niin se on hyvä syy alkaa ajamaan Suomen eroa EU:sta.

Libera on demokratian ja kansanvastainen organisaatio, joka pakkosurvoo Suomeen globalismin ja uusliberalismin ideologiaa. Se ei ole myöskään mikään "ajatushautomo" vaan uusliberalistien propagandalaitos. Libera ei ole kiinnostunut mistään muusta kuin häikälemättömästä suuryritysten edun ajamisesta ja se ainoastaan naamioi tämän tavoitteen epätoivoisesti joksikin muuksi.

Liberan todellisena tavoitteena on polkea työntekijöiden oikeuksia ja siirtää kaikki valta suuryrityksille. Joihinkin yhdentekeviin "EU:n sisämarkkinasääntöihin" vetoaminen on pelkkä surkea tekosyy suomalaisten työntekijöiden oikeuksien heikentämiselle. Mistään kartelleista Libera ei myöskään todellisuudessa ole huolissaan, se ainoastaan haluaa, että Suomea hallitsisivat Liberan ja EK:n kartellit, eikä näiden ideologiassa demokratia ja tavallisen kansalaisen asema paina vähääkään. Liberan ja EK:n toiminta on siis pelkkää ideologiaa.

Työehtojen yleissitovuus on olemassa suomalaisia työntekijöitä varten. Se on yksi niistä instituutioista Suomessa joka puolustaa tavallisten suomalaisten työntekijöiden oikeuksia. Selvää on, että kansanvastainen Libera ajaa ihan muiden tahojen, ei siis suomalaisten työntekijöiden etua. Jos valta siirtyy yhteiskunnassa korporaatioille, jotka ovat luonnostaan autoritaarisia instituutioita, voidaan heittää hyvästit myös demokratialle ja vapaudelle.

Vesa Partanen

Liberan perustilimalli on kyllä aivan selvä evidenssi ajatushautomotoiminnasta ja kyseenalaistaa kritiikkisi ”uusliberaalista propagandalaitoksesta”. Tällä hetkellä valta halutaan nimenomaan säilyttää korporaatioilla, joita sekä EK että AY edustavat. Jälkimmäinen jopa uhaten ja kyseenalaistaen lakoillaan laillisen valtiovallan. Huomannetko itse, että rettelöitisijät suomalaisia vastaan ovat esim PAM, AKT ja kumppaninsa, ei suinkaan Libera.