Keskiviikko 19.6.2019

”Hallitukselta ovela taktiikka – mutta se käy pian vaaralliseksi”

Luotu: 
12.10.2018 09:41
Päivitetty: 
12.10.2018 10:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituksen valitsema riskialtis taktiikka ei toimi loputtomiin, väitöskirjatutkija arvioi.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) torstaina ilmoittama tiedonantomenettely on hallitukselta varsin ovela ja fiksu taktiikka, kirjoittaa Tampereen yliopiston johtamiskorkeakoulun väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen Puheenvuoron blogissaan.

Kunnanjohtajana ja kaupunginjohtajana toiminut tutkija Salminen antaa blogissaan ”ilmaisen tipsin” hallitukselle. Hän huomauttaa, että tiedonannon myötä hallituksen luottamus samalla mitataan – jälleen kerran. Tällä kertaa hallitus järjestää luottamuksensa mittauksen itse.

”Pöly Soini-kohun jälkeen ehti häthätää laskeutua, kun hallitus tekee asioista jälleen hallituksen luottamuskysymyksen”, Salminen kirjoittaa viitaten aiempaan opposition järjestämään luottamusäänestykseen.

”Taktiikka on varsin ovela ja fiksu, koska hallitus hamuaa taakseen myös eduskunnan tuen työmarkkinauudistuksille. Näin ollen se voi kertoa kansalaisille – jos luottamus syntyy – että myös eduskunta on samaa mieltä uudistuksista. Hartioita ay-liikkeen kanssa käytävään taisteluun siis levennetään. Onko sillä mitään vaikutusta kansalaisiin ja ay-liikkeeseen  jää nähtäväksi.”

Salmisen vinkki on se, että loputtomiin hallitus ei pysty taktiikkaansa viljelemään.

”Valitsemallaan taktiikalla – tällä vauhdilla – pari kertaa kuussa mittautettava hallituksen luottamus käy pian hallitukselle vaaralliseksi. Mitä lähemmäksi ek-vaaleja tullaan, sitä suurempi riski hallitukselle on, että se käyttää valitsemaansa taktiikkaa”, hän kirjoittaa.

”On nimittäin niin, että vaalien lähestyessä ehdokkaat alkavat pelaamaan vahvemmin omaan pussiin, eikä hallituksen pussiin. Tämän luulisi hallituksenkin tiedostavan tai sitten se ei sitä tiedosta.”

Salminen toteaa, että ensi viikon äänestyksessä taktiikka voi mennä vielä läpi, mutta sen jälkeen siltä alkaa mennä pohja pois.

”Mielenkiintoista onkin seurata kuinka kauan hallitus rohkenee pelata upporikasta tai rutiköyhää.”

Hallituksen lakiesitystä voimakkaasti kannattava Suomen Yrittäjät ehti jo tulkita, että eduskunnan äänestys lopettanee ”pulinat” irtisanomissuojaa heikentävästä lakiesityksestä. Ay-liikkeestä on kuultu eriäviä mielipiteitä, sillä muun muassa suurta Teollisuusliittoa johtavan Riku Aallon mukaan hallituksen toimenpide ei vaikuta mitenkään liiton painostustoimiin.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Hallituksen siirto on pirullinen ay-väelle

Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta

Antti Rinne: Tästä Sipilän vedossa on oikeasti kyse – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Olli-Pekka Salminen
Olli-Pekka Salminen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Nämä tutkijat näkevät vain pelejä ja taktikointeja. Entäs jos kyse on ykinkertaisesti siitä, että asia saadaan nopeasti ratkastuksi ettei erilaisten lakkojen ja muiden mielenilmausten kanssa tehdä jatkuvasti vahinkoa.

Topi Rantakivi

Olen kyllästynyt katsomaan hallituksen touhuja ja sekoiluja, eikä se edes ole käynyt korjaamassa antamiaan pykäleitä.

Piraattipuolue haluaa korjata kaikki ne lait, jotka ovat perustuslain ongelmallisia ja se onnistuu korjaamisella, jos vain saamme paljon enemmän ääntä ja tiedostamme, että valta kuuluu kansalle ja kansalle se valta täytyy palauttaa.

Raimo Hakala

Jos 200 "kansaa edustavan" henkilön enemmistön päätös on laillinen ja se vie leivän (työstä maksettavan palkan) ja terveydenhoidon kauas ihmisistä. Sekä siirtää valtion (kansan) omaisuuden yksityisille yhtiöille ja sijoittajille. Laillisesti? 200 edustajan enemmistön päätöksellä jossa samalla on heidän oma etunsa kyseessä. Niin eihän se sellainen ole demokratiaa vaan ns. laillinen selkeä ryöstö. Kun kansanedustuslaitos johon henkilöt valitaan "demokraattisesti" poliittisten puolueiden valitsemien ehdokkaiden päätöksillä yhteisen hyvinvoinnin organisointia varten muuttuu oman edun sekä yksityisen hyvinvoinnin tekijäksi siitä katoaa demokratian yhdessä päättämisen ja kaikkien yhteisen edun mukainen tulos. Ja päättäminen muuttuu sanelupolitiikaksi kuin Keisarin mielialasta johtuvaksi väkivaltaiseksi minä määrään politiikaksi. Historia kertoo, että seuraavaksi tulevat aseet kuvaan ja ihmiset pannaan eri kategorioihin ja mielivaltaa vastustavat viedään pakkotyö leireihin joissa heitä koulutetaan väkivallan avulla ymmärtämään olevansa poliittisen johdon orjia vailla ihmisoikeuksia.

Irina Gagarin

Työnantajaliitto on saanut hallituksen ajamaan omia asioitaan ja silloin työnantajaliiton ei itse tarvitse neuvotella ja tehdä kompromisseja. Hallitus taas uhkaa käyttää pakkovaltaa ja ei myöskään neuvottele.
Suomen kannalta olisi järkevintä että hallitus vetää irtisanomislakiesitykset pois ja aloittaa aidot neuvottelut työnantajaliittojen ja työntekijäliittojen kanssa. Neuvotteluissa työnantajia pitäisi edustaa työnantajaliiton, eikä hallituksen.

Pentti Westerholm

Kyllä se on AY liikkeen taktiikka mikä käy vaaralliseksi.Maailmalla pörssien alamäki on alkanut.Tarkoittaa liike-elänmän hiipumista.Tarkoittaa työpaikkojen vähenemistä.Tarkoittaa seruraavan ankeuden alkamista.Suomessa tehdään otsa kirkkaana poliitisia lakkoja ymmärtämättä mitä maailmalla tapahtuu.MIhin se opposition käsitys on kadonnut kun he aikaisemmin kertoi ,että hyvinvoinnin nousu johtui maalman taloudesta.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #12

Ei muuten kuulu hallitukselle lainsäädäntövalta perustuslain mukaan. Se kuuluu eduskunnalle. Tosin Suomessa taitaa perustuslain vastaisesti kuulua hallitukselle, kun hallitus määrää, miten heidän puolueittensa kansanedustajien on äänestettävä, tai sitten ryhmäkuri määrää, miten on äänestettävä, vaikka perustuslain mukaista tuo ei ole.

Vähemmistöhallitus voisi ehkä palauttaa Suomen hieman enemmän demokratian puolelle takaisin. Nyt Suomessa eletään hallituksen (ellei jopa pääministerin) diktatuurissa.

Pentti Westerholm
Vastaus kommenttiin #14

Enpä ole koskaan kuullut moista,että joku laki olisi tullut hyväksyttäväksi ilman hallituksen esitystä.Tiedän,tiedän ,että eduskunta hyväksyy tai hylkää.Tämä vaihe on kuitenkin pelkkä muodollisuus lain voimaan saattamiseksi.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #15

Et siis ole kuullut kansalaisaloitteista tai siitä, että myös kansanedustaja voi tehdä lakialoitteita.
Niin, hallituksella on siis tehtävänä tehdä esityksiä, mutta se ei tarkoita, että heillä olisi lainsäädäntövalta. Eduskunta se on juuri se, joka päättää, hyväksytäänkö laki. Mutta sitä ennen on myös valiokuntakäsittely.
Lisäksi hallituksella on toimeenpanovalta, mutta ei todellakaan siis lainsäädäntövaltaa.

Kannattaisiko olla saivartelematta, jos ei tiedä mistä oikeastaan saivartelee?

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #15

Ihan oikeesti....eduskunnan päätös on teistä siis vain muodollisuus:) Ja kehataatte puhua demokratiasta ja edellytätte sitä toisilta. Kiitos tuo kommenttinne kertoo jo paljon, eikä tarvitse enää ihmitellä.

Ilkka Paananen

Ei pörssin heilunnan takia. Et kai kuitenkaan tarkoita, että pörssikursseilla ei ole mitään tekemistä reaalitalouden kanssa. Julkisella puolella voi tietenkin olla näin, mutta henk'kohtaisesti voin kertoa että yksityisellä sektorilla kansainvälisen konsernin palveluksessa suorituskyky mitataan viikoittain ei kuukausittain eikä kvartaaleittain vaan joka ikinen viikko. Ja siitä sitten alaspäin ravintoketjussa päivittäin. Näin se menee siellä, missä tämänkin valtakunnan raha tehdään.

Hannu Peltola

eiköhän tuo ole kaikkein vaarallisinta niille alle 10 hengen yrittäjille itselleen, kukapa hyvä ammattimies edes hakeutuu työhön jossa on ikuinen koeaika, on turvallista mennä suuriin yrityksiin jossa on normaalio kmoeaika eikä myöskään pelkoa irtisanomisen tuomasta karenssista, itse en enää tule hakeutumaan jatkuvalle koeajalle vaan suuntaan hakuni suurempiin yrityksiin jossa on enemmän turvassa ja turvallisempaa työskennellä

Asko Telinen

"Tarkoittaa työpaikkojen vähenemistä."

Hetkinen. Sipilähän sanoi seuraavaa tiedonannon puheessa:

"kysymme siis eduskunnasta, että pitääkö MEIDÄN JATKAA tällä linjalla, joka on nyt TUOTTANUT 115 000 TYÖPAIKKAA ja myöskin TUTKITUSTI NÄMÄ TOIMENPITEET MITÄ OLLAAN TEHTY"

Siis, Sipilähän tuossa suoraan väitti ,että heidän tomenpiteensä ovat tuottaneet 115 000 uutta työpaikka. Kai nyt niinkin kyvykäs hallitus tuottaa seuraavat 115 000 työpaikkaa pienesti pörssilaskusta huolimatta? :)
Tai sitten se olikin maailmantalouden kasvu, joka tuotti ne uudet työpaikat?

Pasi Karlsson

Vaikuttaa kuin hallituksen ministerit olisi pelinappuloita yrittäjien ja ammattiliittojen leikissä?

Lisää pelinappuloita tulee kansanedustajista.

Siirtovuoro on yrittäjien Pentikäisellä ja jos peli jatkuu, siirtyy vuoro duunareille.

Kaarle Akkanen

Miksi yleensä suvaitaan tämä demokratian vastainen toiminta? Jäänne jostain pimeästä suomettumisen syvimmästä alhosta? Hallitus voisi samantien laatia lain, joka kieltää nämä ko. toimet. Näin olisimme piirun verran lähempänä länsimaista käytäntöä. Kun kerran vakuutamme olevamme ns. läntinen yhteisö.