Lauantai 25.5.2019

Keskustavaikuttaja irtisanomislaista: ”Veikkaan että tilalle tulee voimakkaasti muutetumpi malli”

Luotu: 
12.10.2018 17:07
  • Kuva: Ossi Kurki-Suonio
    Kuva
    Hallitus ilmoitti tuovansa työpolitiikkansa eduskunnan arvioitavaksi hallituksen tiedonannolla. Kuvassa vasemmalta kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen, pääministeri Juha Sipilä (kesk) sekä työministeri Jari Lindström (sin).
  • Kuva: Ville-Veikko Rantamaula
    Kuva
    Keskustan puoluehallituksen jäsen Ville-Veikko Rantamaula.
|

Keskustan puoluehallituksen jäsen Ville-Veikko Rantamaula uskoo, että Juha Sipilän (kesk) hallituksen suunnitelma helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä muuttuu vielä.

”Nyt tämä elementti on kyllä sellainen, että sitä kannattaa vielä vakavasti harkita hallituksen toimesta, mihin asti sitä kannattaa vielä viedä eteenpäin.”

Rantamaula osallistui torstaina keskustan puoluehallituksen kokoukseen, jossa se antoi Sipilälle ja puolueen ministereille luvan edistää irtisanomisten helpottamista pienyrityksissä.

”Laitetaan kova kovaa vastaan, perääntymässä ei olla millään”, Rantamaula kuvasi Iltalehdessä kokouksen tuntoja.

Lausunto on herättänyt myös kummastusta, koska Rantamaula on siviiliammatiltaan keskusjärjestö Akavaan kuuluvan Tral-liiton vaikuttamisjohtaja.

Mihin suuntaan oikein vaikutat?

”Olen koko ajan vastustanut tätä irtisanomisten helpottamista alun perin alle 20 hengen yrityksissä. Olen perustellut sen omasta mielestäni täysin tarpeettomana, lainsäädäntöä sotkevana ja epäoikeudenmukaisena pienten yritysten työntekijöiden näkökulmasta. Kantani ei ole muuttunut milliäkään”, Rantamaula sanoo.

Jo aiemmin Puheenvuoron blogissaan Rantamaula on kritisoinut esitystä. Viime keskiviikkona julkaistussa kirjoituksessaan hän katsoi irtisanomislaiksikin kutsutun lakihankkeen olevan keskustan hengenperinnön vastainen.

”Tämä ei myöskään istu esimerkiksi Suomen Keskusta rp:n alkiolaiseen ajatteluun, jossa ollaan aina heikomman puolella. On hyvä muistaa, että juridisesti työntekijä on aina heikommassa asemassa kuin työnantaja”, Rantamaula kirjoitti.

Tiukasta kannastaan huolimatta Rantamaula ei jättänyt keskustan puoluehallituksen pöytäkirjoihin eriävää mielipidettä.

”Ymmärrän hyvin puoluehallituksen kannan tässä tilanteessa. Hankala oli lyödä pakkiakaan. Ymmärrän, että tilanteessa on mentävä eteenpäin. Onko lopputulos sitten se, että tämä lakiesitys tulee olemaan siellä ensi keskiviikon jälkeen – ja varmasti saa äänestyksessä mandaatin – se ykkösasia vai tuleeko sen tilalle joku muu? Veikkaisin itse, että jossain kohtaa tämän tilalle tulee ainakin hyvin voimakkaasti muutetumpi malli”, Rantamaula sanoo.

Hänen mukaansa koko lakihankkeen taustalla vaikuttaa se, että työmarkkinakeskusjärjestöjen neuvottelut paikallisesta sopimisesta kariutuivat. Irtisanomisten helpottamista Rantamaula kuvaa ”Suomen Yrittäjille sivusta vedetyksi kakkupalaksi”.

”Siinä olisi pitänyt ottaa aikalisä ja katsoa, olisiko paikalliseen sopimiseen löytynyt vielä joitakin elementtejä”, Rantamaula pohtii.

LUE MYÖS:

Sipilälle tukea Suomen Yrittäjistä: ”Pulinat pois, kävi miten kävi”

Antti Rinne: Eduskunta äänestää irtisanomissuojan heikennyksestä – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Karlsson

Normi kepulainen, siellä missä ei voi uhitella ja painostaa ollaan mieliksi ja mielistellään, sitten nurkan takana haukutaan.

Kuten Sipilä, EU:ssa kun ei ole niskan päällään, nöyristele ja lipoo jokaista eteen tulevaa. Suomessa samoissa asioissa kulkee kuin kukon poika, tosin heltaton (munaton).

Pekka Hautaa

Jos käänetään tämä asia toisinpäin. Näihin alle 10hengen yrityksiin ei hakeudu töihin kuin ne joiden on pakko. Ns ammattimiehet hakeutuvat isompiin firmoihin. Eikä kukaan siirtyisi isommasta pienempään kun työpaikka on löysemmässä. Pikkufirmoissa ovi käy tiuhaan kun hakeudutaan isompiin paremman turvan firmoihin.

Jari Eeva

Ensi keskiviikkona on teatteriesityksen ensimmäinen osa, jossa hallitus laskettelee vesiä kansan korvaan. Sen jälkeen onkin ylävirta vastassa toisessa osassa. Perustuslaki ja ILO -sopimus vuodelta 1992, joka sitoo haliitusta niin kuin laki. Voihan sitä tietysti rikkoa, mutta mitään valtuutusta siihen ei eduskunnalta ole. Hallituspuolueiden turvin hyväksytty luottamus vain.