Sunnuntai 26.5.2019

Sanaharkka Juha Sipilän päätöksestä: ”Poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta”

Luotu: 
13.10.2018 09:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilän mukaan hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta. Osa työllisyyspolitiikkaa on niin sanottu irtisanomislaki, jolla halutaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä.
|

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen arvostelee pääministeri Juha Sipilän (kesk) päätöstä antaa eduskunnalle tiedonanto ”poliittisena teatterina”. 

Sipilä ilmoitti torstaina, että hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon työllisyyspolitiikasta. Osa työllisyyspolitiikkaa on niin sanottu irtisanomislaki, jolla halutaan helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Tiedontanto tarkoittaa, että eduskunta keskustelee ilmoituksesta ja äänestää siitä sitten.

”Sanon sen selkeästi. Ensi viikon eduskunnan äänestys työmarkkinoista on poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta. Ay-liikkeen ei pidä tähän poliittiseen peliin lähteä, linja jäsenten oikeuksien puolustamiseksi täytyy pitää”, Malinen kommentoi Twitterissä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi muistuttaa vastauksessaan Maliselle, että eduskunta käyttää maan korkeinta valtaa. 

”Kun te olette vahingoittaneet Suomea poliittisilla lakoilla viikkoja, on syytä asiasta eduskunnassa keskustella ja hallituksen testata luottamuksensa”, hän kirjoittaa.

”Kommentti kertoo kyllä samalla surullista kieltä siitä, miten ay-pomot suhtautuvat eduskuntaan maan ylimpänä vallankäyttäjänä. Eiväthän he sitä hyväksy. Koko poliittisissa lakoissa on kyse siitä, että eduskuntaan ei saisi edes tuoda esityksiä joita he eivät ole hyväksyneet ensin”, Romakkaniemi jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

 

 

Hallituksen esitystä henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle, vaan eduskunta keskustelee ensi viikolla siitä, pitäisikö hallituksen jatkaa nykyisellä linjallaan. Juha Sipilän mukaan tiedonantokeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona äänestetään, jatkaako hallitus linjaansa vai ei.

”En muista aiempaa tilannetta, jossa hallitus hakee tukea tulevan lakiesityksensä hyväksymiselle tekemällä siitä eduskunnassa luottamusasian. Siis ennakkokantaa laista, josta ei ole esitystä. Eduskuntaa vedetään sotkuun, jossa hallitus itse sählää. Aikamoinen näytelmä, taas”, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö kommentoi.

 

 

Lisää aiheesta:

”Koko maa pannaan sekaisin” irtisanomislailla – Hjallis Harkimo lupaa äänestää niin kuin Liike Nyt määrää

”Sehän oli yllättävä veivaus” – STTK:n Antti Palola oli jäädä lausuntonsa vangiksi, vastaa nyt hallitukselle

”Hallitukselta ovela taktiikka – mutta se käy pian vaaralliseksi”

Sipilälle tukea Suomen Yrittäjistä: ”Pulinat pois, kävi miten kävi”

Näkökulma: Hallituksen siirto on pirullinen ay-väelle

Antti Rinne: Eduskunta äänestää irtisanomissuojan heikennyksestä – ”Naamioidaan työllisyyskeskusteluksi”

Sipilän ilmoitus ällistytti Anna-Maja Henrikssonin: ”Joutuu miettimään, mistä tässä on kysymys”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Ville pääsee vähällä noiden twiittiensä tehtailussa. Jos eduskunnan kantaa tunnustellaan etukäteen, se on hirveän kauhean kamalaa. Jos sitä ei tiedustella, se on hirveän kauhean kamalaa. Jos tehdään jotakin, se on hirveän kauhean kamalaa. Jos ei tehdä, se on hirbveän kauhean kamalaa.

Kai Niemeläinen

Eduskunnan kanta on tärkeä siksi, että ammattiyhdistysten toiminta parlamentaarisesti toimivaa kansanedustuslaitosta vastaan on perustuslainkin kannalta ongelmallista. Kansanvaltaista yhteiskuntaa vastaan asettuminen järjestöiltä on jo periaatteellisella tasolla väärin.

Ammattiyhdistysten jäsenistö on reilusti alle puolet koko väestöstämme ja niiden toimielimissä työskentelevien kosketus jäsenistöön on lähes olematon.

Hannu Peltola

nyt oot ihan hukassa, kysehän on ylityö kiellosta ja työntekijä saa vapaaaikanaan (ansaitulla) päättää iote viettääkö vapaa aikaa vai meneekö ylitöihin, se ei ole laissa kiellettyä vaikka sipilä pistäs mitä teatteria tahansa pystyyn ja ylityö pakko lakia se ei kerkee sorvaan enää läpi kun 6 kk jälkeen tän fiaskon takia vasen laita päättää sitten uusista laiesta mliittojen kanssa, kun taas työbnantaja liitto saa vastustella vuorostaan sdp.tä

Kai Niemeläinen

Liiton määräämä ylityökielto on työtaistelutoimi. Ylityökiellon aikana työntekijän omaa päätösvaltaa rajoitetaan. Ei liiton asettamasta ylityökiellosta ole kylläkään ollut minulle mitään haittaa. Olen tehnyt ylitöitä ihan normaalisti liiton kielloista huolimatta. Teen tänäänkin. En ole antanut ammattiliitolleni oikeutta päättää enkä toimia minun puolestani poliittisessa asiassa.

Liitot ovat uhanneet lakoilla, pahimmat jopa yleislakolla. Minä pidän lakkoa ja kaikkia muitakin työtaistelutoimia laittomina parlamentaarisesti valittua eduskuntaa vastaan.

Markku Savikivi

"Työläisen oikeuksia poljetaan - yhteiskuntaa jaetaan kahtia - mitä siitä seuraa?"
------------------
Siitä on seurannut ainakin Jorma Malisen irvokas pelleily valtiosääntöämme vastaan. Jos Malinen valtansa täyteydessä alkaa tosiaan painostaa eduskuntaa ja hallitusta lakkoilemalla, niin lähestytään valtiopetostulkinnan rajoja.

Malisella on kuitenkin varaa. Saakohan Maliselle annettua kenkää yhtä helposti kuin toimitusjohtajille?

Tässä Jorma Malisen ansiot vuodelta 2015:

https://www.iltalehti.fi/verot-2016/2016110122551109_db.shtml

Malinen Jorma puheenjohtaja, Pro 175695,1 175695,1

Pääministeri Sipilän palkkio vuonna 2016 oli 131 000

Malisella on hajurakoa pääministeriin 44 000, ellei jo enemmänkin.

Joten Malisen ylimielinen pelleily saa selityksensä.

Ammattiliitojohtajat vetävät kansan edun vastaista sirkustaan ihan huvikseen, koska varaa on. Kansan työllisyydestä ja työttömyyden takia syrjäytyvistä ei välitetä. Puhuvat lämpimikseen sitä, minkä uskovat kansaan uppoavan. Populismi kukoistaa, koska se näyttää lihottavan tilipussia.

Markku Savikivi

Poliittinen lakko on lähtökohtaisesti valtiojärjestystä vastaan suuntautuva lakko. Ehkä päivän mielenosoituslakko voitaisiin sallia, mutta muuten mielenosoitukset pitäisi järjestää vapaa-ajalla, kuten Häkämieskin on edellyttänyt.
Pidempi lakko on jo painostustoimi ja saattaa täyttää valtiopetoksen tunnusmerkistön, sanoo Tuomiojan Erkkikin sitten mitä vain asiasta.

Erkki Malinen

Eikös näitä yrittäjiä ole vielä vähemmän, eikä nekään ole kaikki hallituksen linjalla. Vaaleissahan se sitten ratkeaa kenellä on kannatusta, demokratiassa voi vallanpitäjiä vastustaa, vai pitääkö ottaa mallia Venäjältä. Vaikka meillä on vaaleilla valittu eduskunta, mutta se on valehtelemalla kannatus saatu, jos niitä lupauksia mitä ennen vaaleja annettiin verrataan tekoihin.

Risto Salonen

Eikö tämä ole hieno tapa haudata hanke: jos ei hallitus saa luottamuslausetta, esitystä ei tule, vaan tulee uudet vaalit.
Rinne voittaa ja sitten sataa mannaa ja hunajaa, eläkkeet nousevat, työpaikat lisääntyvät, verot alenevay pieni- ja keskituloisilta, perintövero poistuu you name it.
Ai niin ja valtion velka räjähtää.

Hannu Peltola

käsittääkseni toi sipilän teatteri ei m uuta yhtään mitään eikä muuta liittojen painostusta millään tavalla laittomiksi, koska ylityöt eivät ole pakollisia ja työntekijät saa lakkoiilla vapaa aikanaan, tota ei hallitus taida ymmärtää, tess mukaisen työajan työtaistelu on kyseen alaisempi, ei se mitä duunari tekee vapaaaikanaan, ylitöitä vaiu on ansaitulla vapaalla, piste

Teppo Oikari

Ensiviikolla siis pääsemme jännittämään sitä kuinka tarina isäntien ristiretkestä ammattiyhdistysliikettä vastaan päättyy.

Reformikosto "tapa talonpoika päivässä"-kampanjaa vastaan on loppusuoralla, vaan menevätkö nyt puntit tasan ja saavutammeko Valkoisen, Punaisen vai Mustan Suomen?

Arvo Tammela

Malinen unohtaa, tietysti tahallaan, mitä poliittista teatteria ja ylimielistä kuvittelua omasta viisaudesta on esittänyt ja esittää edustamansa ay-liikkeen ylipamput ja heidän uskolliset aisankannattajat. Pääministeri Sipilän johtama hallitus on lopettanut lopultakin ay-liikkeen jatkuvan ei käy, ei käy mantran kuuntelun ja tehnyt viisaan ratkaisun tiedoksiantoilmoituksellaan. Ensi viikolla nähdään, löytyykö oppositiopuolueiden kansanedustajilta järkeä vai jatkavatko he edelleen populistista huutoaan saadakseen maamme sekasortoon.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä "potkulakihässäkässä" tahtoo se oleellisin unohtua:

Perustuslaki 18 § "Oikeus työhön ja elinkeinovapaus" kuuluu seuraavasti:

"Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

--

Em. perustulaki 18,3 § on olellinen tässä kohtaa: "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä".

Onko meille kerrottu etukäteen ne irtisanomisen syyt, joiden perusteella alle 10 hengen yrityksissä aiotaan heikennetyn irtisanomissuojan perusteella henkilö irtisanoa? Miten kansanedustajat äänestävät, jos he eivät tiedä em. irtisanomislain syitä? Siis eriteltyjä konkreettisia laiminlyöntejä, huolimattomuutta jne.

Niiden syidenhän pitäisi siis löytyä laista em. perustuslain 18,3 §:n mukaan. Säädetään samaan aikaan laki noista syistä ja äänestetään vasta sitten niiden syiden perusteella tehtävästä irtisanomisesta alle 10 hengen yrityksissä. Nythän pitäisi käydä keskustelua noista syistä.

Pelkästään Sipilän tiedonannon perusteella ei tule kenenkään äänestää "tyhjästä" potkulaista ilman noita syitä.

Sama kun voi tulla ihan kohta vastaan sote- ja maku-uudistuksen kohdallakin ... ;)

Jaakko Aalto

Tämän ennusteen osuvuus saattaa olla sama kuin se Kreikan ensimmäisen tukipaketin jälkeinen Stubbin lausuma: "Kreikan apupaketin jälkeen niin Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa asiat ovat kunnossa. Joka muuta väittää on pölhöpopulisti".

Tuomo Kankkunen

Kuinka ihmeessä sitten voidaan pysäytellä tehtaita ja aiheuttaa suurta vahinkoa kanasantaloudelle. ? Pitäsikö nyt tutustua valtiosääntöön, jossa kerrotaan kenelle päätösvalta Tässä tapauksessa kuuluu ! Eikö 115 000 uutta työpaikkaa tunnu missään ? Mitä tapahtui edellisen hallitukse aikana ???

Pasi Anttila

Hallitus voisi tutustua perustuslakiin ja huomata sieltä että ryhmäkuri on perustuslain vastaista samoin kun kansanedustajan painostyaminen äänestämään tietyllä tavalla sanktioita käyttäen.

Nuo 115 000 työpaikkaa tuli kv. suhdanteiden parannuttua.

jouko kauppinen

Kuka tätä maata, johtaa onko se ay-liike vai hallitus eduskunnan tuella, tästähän on kysymys. Jos hallitus häviää äänestyksen niin miten siitä sitten jatkettaisiin koska voimasuhteet olisivat samat vielä puoli vuotta, siitä syntyi mahdoton tilanne, uskaltaako eduskunta ottaa tämän tilanteen vastuulleen, tosin siellä on joitakin edustajia jotka haluavatkin maan asiat sekaisin.

Kaarlo Kunnari

Mitä porukkaa tämä ammattiliitto Pro:n puheenjohtaja edustaa? Tekemättömien vai tekevien porukkaa? Vanhana työntekijänä en ymmärrä näitä termejä. Rakennustyöläisten ammattiliitto-, metallityöläiset-, lastaussala- , auto- ja kuljetustyöläiset- ovat työtä suorittavaa porrasta. Onko Pro sitä työtä tekemätöntä porrasta?? ja miten näiden lakkoilu voi pysäyttää toiminnot, kun ne eivät mitään tee muutenkaan??