Torstai 23.5.2019

Alexander Stubb Ylelle: ”Tässä on pieni Suomi vastaan suuri Saksa”

Luotu: 
13.10.2018 10:35
Päivitetty: 
13.10.2018 10:46
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Alexander Stubb pyrkii Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi eurovaaleihin ja siten seuraavan Euroopan komission puheenjohtajaksi.
|

Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaaksi  eurovaaleihin ja siten seuraavan Euroopan komission puheenjohtajaksi pyrkivä Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb kehottaa laittamaan jäitä hattuun odotuksissa komission puheenjohtajuuden suhteen. 

”Kyllä tässä on pieni Suomi vastaan suuri Saksa, siinä ei meriitit välttämättä kauheasti paina. Pannaan jäitä hattuun ja katsotaan kuinka käy”, hän kommentoi Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

Stubb viittaa siihen, että hänen pääasiallinen vastaehdokkaansa on saksalainen Manfred Weber, joka toimii parhaillaan EPP:n europarlamenttiryhmän puheenjohtajana. Weber on lisäksi Saksan liittokanslerin Angela Merkelin johtaman CDU:n sisarpuolueen  Baijerin kristillissosiaalisen unionin (CSU) varapuheenjohtaja. 

”Komission puheenjohtajaa ei toistaiseksi ole ollut Pohjoismaista, Baltian maista tai Keski-Euroopasta. Saksa taas on jo läänittänyt monet huippuvirat”, Stubb totesi Ykkösaamussa.

Stubb ei halunnut suoraan ottaa kantaa siihen, olisiko hän käytettävissä Suomen seuraavaksi komissaariksi, jos ei tule valituksi EPP:n kärkiehdokkaaksi. Samalla hän kuitenkin kuvaili komissaarin paikkaa ”unelmaduuniksi”.

”Haluaisin käydä yhden kisan kerrallaan. Sen voin luvata, että jos minut valitaan EPP:n kärkiehdokkaaksi, lupaan asettua ehdolle EU-vaaleissa ensi keväänä.”

EPP:n kärkiehdokas valitaan puolueen konfressissa, joka järjestetään 7.–8. marraskuuta Helsingin Messukeskuksessa. Kongressia isännöivät kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, EPP:n puheenjohtaja Joseph Daul ja EPP:n pääsihteeri Antonio López-Istúriz. Kokoukseen on kutsuttu 2 000 ihmistä. Paikan päälle odotetaan muun muassa Saksan liittokansleria Angela Merkeliä.

Eurooppaan suuntautuvaa maahanmuuttoliikettä Stubb kommentoi toteamalla, että vuoden 2015 tapahtumat voivat toistua.

”Me olemme nähneet karulla tavalla, miten vapaa liikkuvuus voi pysähtyä, jos ulkorajoja ei valvota. Huono uutinen on se, ettei voi sulkea pois mahdollisuutta, jossa vuosi 2015 tapahtuu uudelleen.”

Stubb ehdottaa asian ratkaisemiseksi kolmea asiaa, jotka ovat vastaanottokeskukset EU:n ulkopuolella, vahvempi rajavalvonta sekä pakolaiskiintiöiden jakaminen.

Lue lisää: 

Stubb hakee EU:n johtoon: Nyt hän esittää triathlon-vertauksen ja sanoo ääneen ”Donald Trump”

Alexander Stubb syrjään Euroopan huippulistalla – komission johtoon maahanmuuttokriitikko Saksasta?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Risto Nikander

Oli niin "viisas" kommentti, etten oikein ymmärtänyt mitä yyritit sanoa.

Onko hyvä referenssi se, että on ollut Suomen pääministeri ja mokannut senkinko homman?

Entä sitten vouhotus Euroopan arvoista, kun jopa Suomessakin inhotaan EUta ja "pakolais" politiikkaa, joka jättää todelliset pakolaiset hätään ja hyysää Suomessa nuoria miehiä 135 kertaa kalliimmalla kustannuksella kuin todellisia pakolaisia leireillä. JA aiheuttaa vaaran kaikille ja valtavan määrän rikosten uhreja.
Etkä ole varmaan kuullut kestävyysvajeesta.

Raimo Hakala

Totta on, ettei osaamisella ole mitään arvoa, kun valitaan johtaviin virkoihin henkilöitä. Johan se on nähtävissä koko maapallolla miten tehdyt päätökset ovat lisännet pakolaisia ja työttömyyttä sekä köyhyyttä. Ehkä tarkoitus ei ole ollut aiheuttaa ihmisoikeus rikoksia mutta, kun olet joko puolellamme tai meitä vastaan asenne ja sen seurauksena valtaa pitävät ovat hyökänneet vihollisina pitämiään vastaan. Perustaen hyökkäysten oikeellisuuden omien etujensa puolustamiseen? Se kertoo miksi valitaan uskolliset alaiset jotka ovat valmiita tekemään käskyn mukaisia päätöksiä korkeisiin virkoihin ja lainlaatijoiksi ilman osaamista ja ymmärrystä. Ajaen vain rahan omistajien etua. Ikään kuin ihmisiä eivät muut olisikaan. Puhutaan yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta ymmärtämättä mitä se tarkoittaa. Sillä eihän työtön ole tasavertainen työtätekevän kanssa. Ainakaan silloin, kun palkalla pystyy itse määrittelemään elämänsä hyvyyden. Sosiaalituilla elävät eivät pysty määrittelemään oman elämänsä laatua heitä määräävät viranomaiset kuin orjia konsanaan.

Tuomo Niemelä

Käyhkö haluaisi kirmata innolla eteenpäin, mutta ensin pitää katsoa, mitä tapahtuu ensi vuoden EP-vaaleissa. Se kun sattumalta vaikuttaa puheenjohtajan valintaan (eli käytännössä päättää, mistä ryhmästä pj:tä esitetään).

Mutta Stubbia ei kuitenkaan kenenkään Euroopan tulevaisuudesta välittävän pidä tukea. Ei suomalaistenkaan. Kun joku Stubb vetoaa kansallismielisyyteen se on kuin pyromaani vetoaisi palomiehiin.

Ihan wikisitaateista poimittua Stubbin jaskanpauhantaa:
"En ole konservatiivi. En ymmärrä lokeroinnin tarvetta. Olen liberaali. Kaikki mielipiteeni ovat liberaaleja."
"”Minä uskon vahvasti kotiin, uskontoon ja isänmaahan. Minä olen konservatiivi."

Ja totta kai se kultaisin:
"Sori siitä!"