Tiistai 21.5.2019

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä” - Näin ay-pomo perustelee päätöstä työtaisteluista

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Insinööriliitto julisti viikko sitten ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille.
|

Puheenjohtaja Samu Salon mukaan Insinööriliiton jäsenet ovat suhtautuneet etujärjestönsä päätökseen työtaistelutoimista myönteisesti. Insinööriliitto julisti viikko sitten ylityökiellon, vapaa-ajalla matkustamisen kiellon ja vuoronvaihtokiellon teknologiateollisuuden ja kemian aloille. Toimet ovat vastalause maan hallituksen aikeille heikentää irtisanomissuojaa alle 20 hengen yrityksissä.

”Tein päätöksen painostustoimista, koska jäsenistössä ollaan sillä kannalla, että jotain oli syytä tehdä. Eniten vaikuttaa kieltäytyminen matkustamisesta vapaa-ajalla”, Salo kertoo Tekniikka ja taloudelle.

Salon mukaan kiellot ovat voimassa toistaiseksi ja hän voi yksin päättää muutoksista niihin.

Saloa harmittaa, että hallituksen halu helpottaa irtisanomista sysäsi syrjään alkuperäisen ajatuksen helpottaa työllistämistä pienissä yrityksissä.

”Julkisuudessa on mainittu pienten yhtiöiden alv-rajan nosto, tuki ensimmäisten työntekijöiden palkkaamiseen ja koeajan pidentäminen.”

Hän muistuttaa, että nykyinenkin lainsäädäntö tarjoaa perusteet irtisanomiselle, ”jos työntekijä ei selviydy työstään”.

Tekniikan Akateemiset Tek ei ryhdy toistaiseksi järjestötoimiin.

”Katsomme, miten tilanne kehittyy”, sanoo toiminnanjohtaja Jari Jokinen.

Jokisen mielestä irtisanominen Suomessa ei ole vaikeaa, mutta se on osattava tehdä lainsäädännön mukaan. Suomessa vain pieni osa irtisanomistapauksista päätyy oikeuteen.

”Työnantajapuoli voi hälventää pienten yritysten pelkoa oikeusprosesseihin tarjoamalla jäsenilleen apua. Haluttomuus käydä oikeutta voi johtua myös siitä, että lain vaatimukset irtisanomisten perusteista eivät täyty”, Jokinen sanoo.

Jäsenkunta toivoo, että hallituksen esittämää lainsäädäntöä ei tulisi. Tekin kokemaa painetta vähentää, että alle kymmenys sen jäsenistä on töissä enintään kymmenen työntekijän yrityksissä.

Insinööriliiton Samu Salon mielestä kolmea viime vuotta lukuun ottamatta kolmikantaan kuulunut tapa sopia asioista on toiminut.

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä”, Salo sanoo.

Kyse voi hänen mukaansa olla myös kampanjataktikoinnista puolen vuoden päästä käytäviin eduskuntavaaleihin.

”Hallitus saattoi työntekijäpuolelle mahdottomalla esityksellään ajaa ay-liikkeen tahallaan poliittisiin lakkoihin saadakseen syyn kieltää ne.”

Lue koko juttu Tekniikka ja taloudesta.

Lisää aiheesta:

Demarikansanedustaja ryöpyttää: ”Hallitus leikkii irtisanomissuoja-asiassa tulella”

Antti Kaikkonen: ”Onko kiistely pienimpien yritysten työllistämiskynnyksen madaltamisesta enää missään mittasuhteissa?”

Sanaharkka Juha Sipilän päätöksestä: ”Poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta”

Keskustavaikuttaja irtisanomislaista: ”Veikkaan että tilalle tulee voimakkaasti muutetumpi malli”

”Koko maa pannaan sekaisin” irtisanomislailla – Hjallis Harkimo lupaa äänestää niin kuin Liike Nyt määrää

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä "potkulakihässäkässä" tahtoo se oleellisin unohtua:

Perustuslaki 18 § "Oikeus työhön ja elinkeinovapaus" kuuluu seuraavasti:

"Jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan työllä, ammatilla tai elinkeinolla. Julkisen vallan on huolehdittava työvoiman suojelusta.

Julkisen vallan on edistettävä työllisyyttä ja pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus työhön. Oikeudesta työllistävään koulutukseen säädetään lailla.

Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä."

--

Em. perustulaki 18,3 § on olellinen tässä kohtaa: "Ketään ei saa ilman lakiin perustuvaa syytä erottaa työstä".

Onko meille kerrottu etukäteen ne irtisanomisen syyt, joiden perusteella alle 10 hengen yrityksissä aiotaan heikennetyn irtisanomissuojan perusteella henkilö irtisanoa? Miten kansanedustajat äänestävät, jos he eivät tiedä em. irtisanomislain syitä? Siis eriteltyjä konkreettisia laiminlyöntejä, huolimattomuutta jne.

Niiden syidenhän pitäisi siis löytyä laista em. perustuslain 18,3 §:n mukaan. Säädetään samaan aikaan laki noista syistä ja äänestetään vasta sitten niiden syiden perusteella tehtävästä irtisanomisesta alle 10 hengen yrityksissä. Nythän pitäisi käydä keskustelua noista syistä.

Pelkästään Sipilän tiedonannon perusteella ei tule kenenkään äänestää "tyhjästä" potkulaista ilman noita syitä.

---

Sama kun voi tulla ihan kohta vastaan sote- ja maku-uudistuksen kohdallakin ... ;)

Pentti Westerholm

Löytyyhän ne uudesta esityksestä.
Irtisanominen olisi mahdollista sen jälkeen kun työntekijää on ensin varoitettu moitittavasta menettelystä.Moititavat menettely ovat olleet esillä vuosikymmeniä irtisanomisen perusteissa.Uudessa lakiesityksessä tarjotaan pienyrityksille irtisanomisessa mahdollisuus irtautua jatkokustannuksita.Niistä huolehtisi yhteiskunta.

Mark Andersson

Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen nro 158/4: "Palvelussuhdetta ei saa päättää, ellei siihen ole pätevää perustetta, joka liittyy työntekijän taitoon tai käytökseen tai joka perustuu yrityksen, laitoksen tai toimipaikan toimintaedellytyksiin."

Ja 2/5§: "Mikäli on tarpeen, maan asianomainen viranomainen tai elin voi, kuultuaan asianomaisia työnantaja- ja työntekijäjärjestöjä, missä niitä on, jättää tämän yleissopimuksen tai sen joidenkin määräysten soveltamisen ulkopuolelle muita rajoitettuja työntekijäryhmiä, joiden kohdalla syntyisi huomattavia erityisongelmia työntekijöiden erityislaatuisten työolojen tai heidän työnantajayrityksensä koon tai laadun vuoksi."

Suomikin on allekirjoittanut tuon sopimuksen.

Onko kaikissa alle 10 työntekijäyrityksissä "erityislaatuiset työolot"?

Ja sitten on vielä tämä Suomen perustuslain yhdenvertaisuuspykälä.

Ei mitään mahdollisuuksia edetä tämän lain kanssa. Mutta mikäs siinä: koko säälittävä hallituksen ilveily lisää opposition kannatusta vaaleissa.

Hannu Peltola

onneksi työntekijä puoli ei riko lakia vaikka sipilän teatteri menisikin läpi, laki kun ei kiellä lakkloilua vapaa aikana, eli ylityökieltoa ja vuoronvaihdosta kieltäytymistä, työläinen saa toistaiseksi vapaaajallaan olla menemättä töihin ja sipilä ei kerkee millään sorvaamaan pakkotyö lakia kun on oppositiossa klarginaali äänillä, hyvää tässä on se, että noilla typeryyksillä kansa ja jopa nuuoret aktivoitu ja huomas että suomessa on muitakin työväenpuolueita kun kokoomus ja keskusta ja hyvä niin

Taisto Pihlajamaa

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä”

Ihmettelen. Että mitä ihmeen yhteistyötä! Eduskunta ja kulloinkin pystyyn pantu hallitus yrittää hoitaa maan asioita. Vaalien kautta vaihdetaan, mutta niin kauan kun vallassa ovat, ovat vallassa.

Että yhteistyötä jonkun ulkoparlaamentarisen yhdistyksen kanssa. Että muka tasavertaisena neuvottelijana! Vilkaiskaa nyt sentään omaa asemaanne, noinikkään ku laillisuusnäkökulmasta.

Ja odottakaa seuraavia vaaleja. Jos ne oman huuhailuasemanne vahvistavat, siis alamme tanssaamaan sen pillin mukaan, minä myös.