Sunnuntai 26.5.2019

Nyt tuli Juha Sipilän perustelu - Yle: ”Otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on”

Luotu: 
14.10.2018 14:40
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) mukaan hallitus vie kiistan työelämäpolitiikasta eduskunnan keskusteluun ja äänestykseen, koska ”pienestä asiasta” on tullut suuri poliittinen kysymys, jonka vuoksi sivulliset kärsivät työtaisteluiden vaikutuksista.

”Kun näin pienestä asiasta on tullut näin suuri poliittinen kysymys ja sivulliset kärsivät näistä työtaisteluista, niin otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on ja kysytään eduskunnan kantaa tähän kysymykseen. Ajateltiin, että on parasta, että eduskunta sanoo tässä sanansa. Suomalaisessa demokratiassa eduskunnan sana on se, joka painaa. Korkein päättävin elin Suomessa”, hän perusteli pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. 

Hallitus antaa eduskunnalle ensi viikolla tiedonannon työllisyyspolitiikasta, jonka osa niin sanottu irtisanomislaki on. Tiedonanto tarkoittaa, että eduskunta keskustelee ilmoituksesta ja äänestää siitä sitten. Sipilän mukaan tiedonantokeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja keskiviikkona äänestetään, jatkaako hallitus linjaansa vai ei. 

”Jos eduskunta nyt linjaa sen, että tätä valmistelua jatketaan, niin kyllä se aika erikoista olisi, jos lähdetään eduskunnan linjausta vastoin jatkamaan poliittisia lakkoja ja työtaisteluja. Nyt on tärkeintä, että eduskunta linjaa tämän kysymyksen ja sitten palataan normaaliin arkeen”, pääministeri sanoi sunnuntaina.

”Näissä poliittisissa lakoissa on vaadittu, että hallitus lopettaa asian valmistelun. Me kysytään eduskunnassa tiistaina, pitääkö eduskunnan jatkaa. Jos keskiviikon äänestyksen jälkeen eduskunta näin toteaa, niin minun mielestä on tullut korkeimmalta poliittiselta päättäjältä vastaus. Jos eduskunta päättää, että valmistelua ei jatketa, niin silloin sitä ei jatketa”, hän jatkoi.

Pääministeri ei kuitenkaan kieltäisi poliittisia lakkoja Suomessa.

”Itse olen sitä mieltä, että kyllä poliittisia lakkoja saa Suomessakin järjestää ja siihen oikeutus, se on osa demokratiaa. Pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään. Silloin kun eduskunta on asiasta lausunut, kynnyksen pitäisi olla hurjan paljon korkeammalla. Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla.”

Tilanteesta tekee erikoisen se, että esitystä henkilöperusteisten irtisanomisten helpottamisesta pienissä yrityksissä ei ole vielä annettu eduskunnalle, vaan eduskunta keskustelee ensi viikolla siitä, pitäisikö hallituksen jatkaa nykyisellä linjallaan. 

”Ei tässä lain yksityiskohtiin oteta kantaa. Tiedonannon tarkoituksena on nimenomaan hakea poliittinen linjaus asialle”, Sipilä kommentoi.

Hän korosti, että lain suuret linjat ovat ”kaikkien tiedossa” ja lausuntokierroksella ollut luonnos on kaikkien nähtävillä. 

”Jotenkin tämä keskustelu on kääntynyt ihan päänlaelleen. Edelleenkin Suomessa pitää tämän jälkeen olla painavat syyt irtisanomiselle, tämä on hyvin pieni muutos. Eihän kukaan palkkaa työntekijää siksi, että haluaisi irtisanoa”, Sipilä huomautti.

Valtiotieteen tohtori, lakimies ja ex-diplomaatti Jukka Seppinen kysyi sunnuntaina Puheenvuoron blogissaan, onko mahdollista eriarvoistaa irtisanomisperusteita suurissa ja pienissä yrityksissä. 

”Yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla sanon heti, että EI. Vain perustuslain säätämisjärjestyksessä tämä on mahdollista. Siihen en näe mahdollisuuksia”, hän vastasi omaan kysymykseensä.

Lue tarkemmin: Tutkija löysi irtisanomislaista uuden ongelman: ”Yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla sanon heti, että EI”

Sipilän mukaan yhdenvertaisuusperiaatetta on pohdittu.

”Se on juuri se kysymys, joka ollaan perustuslain näkökulmasta käyty läpi. Nyt käsittääkseni asiassa on sellainen muotoilu, että se läpäisee perustuslain käsittelyn. Luulen, että olisi vielä vaikeampaa saada tämä läpi kaikkia yrityksiä koskevana.”

Pääministerin mukaan pienten yritysten työllistämistä helpottavan lakiesityksen tausta on työaikalain käsittelyssä. 

”Silloin yritettiin edistää paikallista sopimista järjestäytymättömissä yrityksissä. Tämä oli kuitenkin vielä vaikeampi asia palkansaajaliikkeelle.”

Lue lisää:

Hallituksen tiedonannon ryöpytys jatkuu: ”Kyse ei ole harkitusta riskistä vaan poliittisesta ilmaveivistä”

”Toivon, että pääministeri Juha Sipilä ei lähde pikavoittojen toivossa romuttamaan yhteistyötä” - Näin ay-pomo perustelee päätöstä työtaisteluista

Sanaharkka Juha Sipilän päätöksestä: ”Poliittista teatteria ja ylimielistä huijausta”

”Hallitukselta ovela taktiikka – mutta se käy pian vaaralliseksi”

Juha Sipilä: ”Käytämme poikkeuksellista keinoa” – eduskunta äänestää hallituksen työllistämislinjasta

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Vesa Huhtanen

Kyllä sinäkin olet hysteerinen, kun palaat ajatuksissasi viime vuosisadalle.
Olen ollut yrittäjä kohta 40 vuotta ja tullut toimeen porukkani kanssa aina hyvin. Ja 40- ja 50-luvuilla koin maanviljelijän poikana, miten hyvin isoisäni ja isäni kohteli työntekijöitään. Kuka sinut on oikein aivopessyt?

Hannu Peltola

ehkä ahetaan osaava työvoima suurimpiin yrityksiin turvallisiin työsuhteisiin, kukapa ammattiosaaja viitsii hakeutua ikuiselle koeajalle, lienee se tarkoitus, ainakin osittain, pienyrittäjät tossa kusee eniten, mutta sen ne huomaavat sitten jos toi laki menee läpi, alkaa rutina missä on osaajat, no nehän on yli 10 hengen yrityksessä missä on se koeaika

Juha-Petri Jantunen

Nykyinen eduskunta on valittu niin, että äänestäjät ovat olettaneet ettei hallitus voi AY-liikkeen vastustuksen takia yksipuolisesti heikentää työntekijöiden työsuhdeturvaa. Heikentäminen on OK seuraavien vaalien jälkeen, jos puolueet ilmoittavat vaalikampanjassa sen kuuluvan agendalleen.

Petri Kokko

Mitään tällaista tilannetta ei olisi syntynyt jos pipilä olisi ollut sanojensa mittainen mies ja pysynyt lupaamansa takana. Kun kikysopimus saatiin aikaan pipilä lupasi olla enää puuttumatta työantajien ja -tekijöiden välisiin neuvotteluihin. Jätkä kusi omiin muroihin ja vielä valehtelee päälle, varsinainen "uskovainen" kanssa....

Arvo Tammela

Kokko, voisitko korjata jo pitkään jatkuneen kirjoitusvirheesi. Jos tarkoitat Juha Sipilää, niin korjaa p-kirjaimen paikalle S-kirjain. Jos tarkoitat jotain olemassa olevaa henkilöä ( pipilää ) korjausta ei tietenkään tarvitse tehdä.

Petri Kokko

urpo tammela: Miksi ihmeessä korjaisin, kun kerran teikäläinenkin ymmärsi, (mitä kyllä pidän jonkinsortin ihmeenä) kenestä oikein on kysymys. Sitäpaitsi, jos kirjoittaisin "pipilä" alkaen s- kirjaimella, ilman muuta kyseeseen tulisi vain ja ainoastaan pieni alkukirjain s.
pipilä on senverran mulkku miehekseen ettei ansaitse edes nimeään aloitettavaksi isolla kirjaimella.

Arja Kangas

Entisenä pienyrittäjänä olen käynyt läpi työnantajan helvetin. Ammattiliitot ovat pilanneet työmoraalin. Kun allekirjoitukset on tösopimuksessa, työntekijä aloitta terrorismin. Enkä nyt tarkoita, että jokainen työntekijä olisi luuseri. Työntekijä kuitenkin valitettavan usein pelaa siihen piikkiin, että työnantaja joutuu mittaviin vaikeuksiin jos aikoo päästä hänestä irti. Kun työntekijä pitää puolen tunnin välein 20 minuutin tupakkataukoja, houkuttelee muita työntekijöitä mukaan tähän, pelaa tietokoneella työaikana pokeria, opiskelee toista ammattia työaikana, kun työnantaja ei ole paikalla, tekee taloyhtiönsä kirjanpitäjänä hommia työnantajansa ajalla (josta hänelle maksetaan palkkaa) jne. jne. hänet täytyy olla mahdollisuus varoituksen jälkeen irtisanoa. En koskaan enää pakkaa ainoatakaan työntekijää juuri tästä terrorismista johtuen, jota ammattiliitot harjoittavat pienyrittäjää kohtaan. En ole aivan varmasti myöskään ainoa työnantaja, joka on samaa mieltä tästä asiasta. Uskon myös, että ne työntekijät, joilla on hyvä työmoraali, ovat kanssani samaa mieltä sillä erittäin usein he ovat myös kärsijänä työpaikoilla joissa joutuvat tekemään luuserien työt.

Ensio Jauhiainen

kyllä samalla kysyttävä miksi heikommassa tuloluokassa pitää enempi maksaa lääkekorvauksista omavastuuta kuin esimerkiksi sipilän lääkkeet jos "tarvitsee" ne maksetaan eduskunnan sairaskassasta vaikka sipilällä on rahaa työntää vakuuskuoreen josta ei mene veroa

Mikael Nygård

Asioiden valmistelussa ei mitään uutta. Eduskunnan oletetaan ottavan kantaa hallituksen työvoimapolitiikkaan, jonka yhtenä osana on nyt kiistanalainen pienyritysten irtisanomislakialoite, josta ensimmäinen ja sittemmin korjattu toinen luonnos on ollut jakelussa.

http://lainvalmistelu.finlex.fi -sivustolta voi itse kukin käydä lukemassa miten lainvalmistelu kulkee prosessina. Kaikkien osapuolten olisi varmaan hyvä perehtyä tähän.

Hannu Peltola

Onhan sekin aika erikoista kun noin arvovaltanen kopla lähtee valehtelemaan että enää ei kosketa kikyyn ja tehdä heikennyksiä ja saatiin työrauha ja sitten puskista tulee tää heikennys, lupausten vastasesti, mun mielestä se valehteleminan kansalle on suurempi rikos kun vastustaa laillisilla lakoilla, työntekijä saa vapaaajallaan tehä mitä tahtoo, ei sen ole pakko mennä ylitöihin jos on yltyö lakko

Raili Sergejeff

Kyllähän tuo porukka haluaa uutta luokkayhteiskuntaa tänne. Suomi oli ennen sääty-yhteiskunta, jossa vain osalla väestöstä oli äänioikeus. Kai se äänioikeuskin sitten vähitellen rajataan. Taitaa olla Sipilän porukan märkä päiväuni!

Juuri kun on saatu ihmisille tasa-arvoa joka saralla, nyt sitä taas aletaan polkemaan, ja on jo alettu esim. koulutusleikkausten muodossa ja eläkeläisten ja työttömien epäinhimillisellä kurittamisella yms.

Eipä se tasavertaisuus montakaan vuosikymmentä kestänyt.

Kohta meillä on taas ihmiset eri luokissa - irtolaiset, työväestö, maatalousväestö, keskiluokka, porvaristo ja aatelisto. Eihän siitä ole kauan, kun meillä oli sellainen järjestelmä.

Ilman maaomaisuutta tai muuta omaisuutta olevia tulee kai meille uudelleen erilaisina luokkina, on pian taas torpparit ja mäkitupalaiset, itselliset, piiat ja rengit, muonamiehet ja loiset.

Ovatkohan ne työttömät sitten loisia, heistähän sanotaan, että he loisivat muiden kustannuksella (turvapaikanhakijatkin tulevat näiden "parempien" ihmisten mielestä loisimaan tänne).

Ja tottakai syytinkijärjestelmäkin otetaan käyttöön pientilallisten eläkkeiden sijaan. Siinä maatilalla jatkava lapsi velvoitetaan elättämään vanhempansa maatilan luovutuksen yhteydessä. Säästyypähän siinäkin valtion eläkerahat.

Anja Musakka

Taitaa Sipilä jäädä ihan Suomen historiaan valehtelijoiden klubin ylivoimaisena edustajana. Ja mikä pokka. Faktat puuttuvat, mutta selityksiä tulee liukuhihnalta.
Ja vielä paljastaa, että "tämä on hallituksen järein työkalu". Mitäs hallitus sitten enää tekee, jos ay-porukka panee paremmaksi? Joka viikko luottamuskysely?

Arvo Tammela

Malinen, sinulla on varmasti pitkä kokemus hulluudesta ja sen aiheuttamista tempauksista, kun noin vakuuttavasti olet tehnyt Sipilästä diagnoosin. Nyt olet varmasti tosi onnellinen siitä, että uskaltauduit kertomaan myöskin itsestäsi. Kiitos ennenkaikkea siitä.

Petri Kokko

eipä tarvitse yhtään ihmetellä noita hyökkäyksiäsi toisia ihmisiä kohtaan, vannoutunut kepulainen ja eläkkeellä lorsiva kyttä. Malinen erehtyi vähän arvostelemaan palvomaasi idolia ja uskonveljeä sipilää niin heti katkes henkselit :)

Markku Savikivi

Omaa tasoa älykkäämmät vaikuttavat usein hullun puoleisilta tutkimusten mukaan.
Pidän Sipilän aietta ottaa asia eduskuntakeskusteluun älykkäänä.

Tämä aihe ei liity Kikyyn, jonka tarkoituksena oli suorittaa sisäinen devalvaatio, kun Lipponen, Niinistö ja Itälä veivät mahdollisuuden ulkoiseen devalvaatioon liittämällä maamme eurokokeiluun tsernobiilihengessä.

Nyt Sipilän uusi ehdotus tuonee joustavuutta pienten yritysten työvoiman palkkaukseen.

Muutosvastarinta on nyt turhan korostunutta. Joku on sanonut, ettei pienillä parannuksilla ole mahdollisuutta muutosvastarinnan aiheuttaessa hankaluuksia. Mutta annetaan äijän kokeilla, eikä nosteta kansalaissodan henkeä enempää.

Tapio Mäkeläinen

Mäkin uskon että kyse on ,fifty-sixty , hyökkäyksestä ay-liikettä kohtaan. Tuolla irtisanomishelpotuksella on minimaalinen vaikutus työllisyyteen ja vielä kierolla tavalla, jos ollenkaan.
Kun päivittäin alkaa ja loppuu n 500 työsuhdetta niin taitaa vaikutus hukkua taustakohinaan.
Tuleepahan taas uusi määräraja tulkittavaksi. Juristit kiittää.

Markku Savikivi

Ehkei Sipilä tässä asiassa tavoittelekaan suuria. Haluaa vain hiukan helpottaa pienten yritysten työvoiman palkkausta ja pärjäämistä.

Nyt Sipilä antaa vastarannan kiiskeille, kuten Tuomiojalle mahdollisuuden selittää, miksi tämä ei halua helpottaa pienten yritysten työvoiman palkkausta ja pärjäämistä.

Jos Tuomioja osaa asiansa hyvin selittää, niin varmaan Sipiläkin luopuu pienten yritysten pärjäämisen edistämisestä.

Tarja Laakso

Minä en tällä hetkellä ymmärrä, miksi pitää edelleen työntekijöiden asemaa heikentää, kun Sipilän omien puheiden mukaan kaikki mitä on haettu, on jo saavutettu. Sipilä peräänkuulutti 30 000 - 40 000 uutta työpaikkaa kikyn aikoihin, ja sen jälkeen 72% työllisyysastetta. Sipilän puheiden mukaan he ovat saaneet (siitä voi olla montaa mieltä mikä lopulta on työpaikat lisännyt) tähän maahan 115 000 työpaikkaa - kiitos jossain vaiheessa piti kuulua kiky-sopimukselle, johon osallistuivat VAIN työntekijät, ja ko. sopimuksin luonnin aikaan Sipilä kovasti kehui sopimusyhteiskuntaa. Nyt hän on itse romuttanut koko sopimusyhteiskunta-käsitteen. Ja tosiaan noita työpaikkoja on syntynyt paljon enemmän kuin oli tavoitteena. Miksi siis edelleen pitää kyykyttää palkansaajia?

Miksi myöskään pitää mennä Suomen Yrittäjien tahdon mukaisesti, jos Suomen Yrittäjien johtaja on itse ilmoittanut blogissaan toukokuussa 2017 etteivät he pyri työmarkkiaosapuoleksi. Ja ovat romuttaneet kaikki yritykset saada yrittäjille paremmat oltavat, niin miksi nyt pitää heidän etujaan ajaa, kun siis tilanne on jo saatu hallintaan. MIKSI?

Tällä hetkellä näyttää, että ainoa syy on tarkoitus heikentää palkansaajien asemaa - keinoja kaihtamatta. Palkansaajat ovat heikompi osapuoli työmarkkinoilla - edelleenkin, vaikka ay-liike on olemassa hieman tasoittamassa epäsuhtaa työmarkkinaosapuolten välillä.

Työmarkkinoilla ei myöskään toimi demokratia - kyllä se on omistaja / johtaja, joka määrää miten toimitaan, ja työntekijät noudattavat näitä käskyjä. Menevät ne sitten syteen tai saveen, ei ole muuta vaihtoehtoa. Mutta työntekijät ovat ne, jotka maksavat ne omistajien virheet - työpaikkojen menetyksinä - ilman, että pystyvät millään tavoin asiaan vaikuttamaan (se ei riitä, että työt hoidetaan hyvin, ei edes se, että ne hoidetaan erinomaisesti, mutta heillä ei ole mitään mahdollisuuksia vaikuttaa siihen, mitä tai miten tehdään - ellei omistajat itse halua kuunnella työntekijöitään...). Eivät omistajat koko omaisuuttaan menetä, voivat vähän osingot laskea hetkellisesti, jos "menee huonosti" - tosin ei välttämättä edes ne osingot pienene, koska siinä vaiheessa kun menee huonosti, huudetaan yhteiskunta apuun maksamaan mokat (uhkailulla mm. että siirrytään muualle).

Joten edelleen kysyn - MIKSI? Miksi hallitus tekee tällaisia täysin merkityksettömiä esityksiä, joilla ei ole myöskään mitään hyötyä edes yrittäjille itselleen. Miksi se toimii diktaattorimaisesti omien sopimustensa vastaisesti - kun kerran kiky-sopimuksessa on kirjaus, että jatkossa asiat hoidetaan työmarkkinaosapuolten kanssa yhdessä.

Ja miksi vain työntekijäpuolta kyykytetään, jos toinen osapuoli ei hyväksy asioita - sopijaosapuolia on aina vähintään 2 - kolmikantaneuvotteluissa 3. Jos työnantajapuoli ei suostu mihinkään, miksi siitä pitää kyykyttää työntekijöitä? Ja käsittääkseni mm. paikallisen sopimisen osalta kyse oli siitä, että työnantajat eivät kuitenkaan suostu paikalliseen sopimiseen (heille kelpaisi siis vain sanelu) eli ongelmat tulevat työnantajapuolelta ainakin enemmän.
Niin, ja onhan tuo paikallinen sopiminen täysin mahdollista jo nykyäänkin. Siis sopiminen - ei se palkkojen laskeminen alle minimipalkkojen, joka on se ainoa, mistä se porukka työnantajapuolelta on kiinnostunut, joka ei pysty sopimaan paikallisesti työntekijöidensä kanssa.

Pentti Westerholm

Moni urputtaa Sipilä sorta ja hallitus hakkaa kepillä kansalaisia päähän.Näin sanoi mm Antti Rinne. Sipilä kysyy tiistaina kanslaisilta eli kansan valitsemilta edustajilta,onko pää kipeä.
Keskiviikkona sitten katsotaan kenen otsassa on kuhmuja ja kuka lähtee tyhjin käsin kotiin.

Erkki Malinen

Nyt ois yrittäjillä tuhannen taalan paikka, kutsua tuntekijärjestöt yhteispalaveriin, näin näyttää että ettei tässä olla kyykyttämässä duunaria. Näin voitais taas ehkä löytää jokin yhteinen sävel asioitten hoitoon, eikä vain huudella hallituksen selän takana.