Lauantai 20.7.2019

Palkittu nuorisotyöntekijä: ”Pelkkä pojaksi syntyminen on syrjäytymisriski Suomessa – mikään hallitus ei ole tarttunut ongelmaan”

Luotu: 
15.10.2018 08:07
  • Kuva: Jenni Tamminen / Uusi Suomi
    Kuva
    Palkittu nuorisotyöntekijä väittää, että pojaksi syntyminen on riski Suomessa. Kuvituskuva.
|

Kotkalainen kaupunkipoliitikko ja Haminan nuorisotyöntekijä Hanna-Kaisa Lähde (vihr) peräänkuuluttaa Suomen päättäjiltä puuttumista poikien syrjäytymiseen. Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi palkitsi Lähteen perjantaina hänen työstään nuorten osallisuuden edistämisessä.

Lähde kirjoittaa blogissaan, että ”pelkkä pojaksi syntyminen on sinänsä jo syrjäytymisriski Suomessa”. Väitettään Lähde perustelee sillä, että esimerkiksi vangeista ja vaille ammatillista koulutusta jäävistä suurin osa on miehiä.

”Kaikista huonoimmassa sosioekonomisessa asemassa olevat henkilöt ovat maassamme useimmiten miehiä, kuten esimerkiksi asunnottomista suurin osa on miehiä tai itsemurhaan päätyvistä suurin osa on miehiä”, Lähde kirjoittaa.

”Mielestäni mikään maamme hallitus ei ole tähän saakka tarttunut ongelmaan riittävällä intensiteetillä”, hän toteaa.

”Useimmat tutkimukset kertovat, että syrjäytymiseen voitaisi vaikuttaa jo äitiysneuvolassa, lasten neuvolassa, päivähoidossa ja peruskoulussa, mutta huomioiko järjestelmämme riittävästi sitä, että pelkkä pojaksi syntyminen on suurempi syrjäytymisriski, mitä syntyä tytöksi?” Lähde kysyy.

Lähde vaatii sekä valtakunnan että kuntien päättäjiä puuttumaan huolestuttavaan kehitykseen.

”Katson, että suuren sote-uudistuksen keskellä on tärkeää puolustaa neuvolan ja oppilashuollon resursseja ja panostaa pienempiin ryhmäkokoihin niin kouluissa, kuin päiväkodeissakin”, Lähde vaatii.

Hänen mielestään sukupuolivaikutukset ja poikien syrjäytymisriski tulisi huomioida kaikessa päätöksenteossa.

LUE MYÖS:

Koskee jopa 100 000 nuorta – ”Suomen suurin ongelma, kaikki keinot käyttöön heti”

Kansanedustaja nosti esiin karut luvut Suomen koulusta: ”Tämä on kansallinen häpeä”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Hanna-Kaisa hyvä,

valitettavasti kehoituksesi poikien auttamiseksi ovat turhia. Suomessa johtava poliittinen näkemys on päinvastainen. Suomessa vallitsee feminismiksi kutsuttu vihaliike, jonka perustana on miesten väheksyminen ja halveksunta. Siksi poikien nimenomaan pitää kärsiä ja epäonnistua.

Panu Saarela

Uskallan veikata ja olettaa, että Hanna-Kaisa on feministi. Kuitenkin hänen sydämenasiansa on poikien syrjäytyminen. Yksittäisiä miehiä halveksivia feministejä varmaan löytyy, Koko feminismin ja "johtavan poliittisen näkemyksen" leimaaminen vihaliikkeeksi on Hämäläisen normaalia populistista höttöä.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #17

Nyt alan puolestani itse epäillä omaa sisälukutaitoasi ja ymmärryskykyäsi, Panu.

Mikäli vihreä nuorisotyö menee alkuunkaan samaa rataa kuin hyvillä aikomuksilla kivetty vihreä ympäristöpolitiikka, voi poikaparkoja.

Ensin mainitun lopputuloksena ei kohta ole juuri luontoa suojeltavana ja jälkimmäisen jäljiltä tuskin jää poikalapsia syrjäytyviksi asti.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #18

Millä tavalla vihreiden käsitykset nuorisotyöstä korreloivat heidän ympäristöpolitiikkansa kanssa? Eivät mitenkään. Sekoitat puurot ja vellit.

Mikään uutisessa ei anna ymmärtää, että Hanna-Kaisa haluaisi hävittää miehet maan päältä, päinvastoin. Kommenttisi ei siis liity mitenkään uutiseen, purat vain vihreisiin suuntautuvaa antipatiaasi.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Suomen koulutusjärjestelmän tulee välittömästi huomioida tyttöjen ja poikien väliset temperamenttierot koulutuksessa, ks. alla - näin oli jo vuonna 2006:

"Jos koulu ei ymmärrä temperamenttieroja, työelämä menettää monta lahjakkuutta.

Itseluottamus selittää yllättävän paljon suomalaislasten koulumenestyksestä.

Legacy marker

Helsingin yliopiston psykologian laitoksen professori Liisa Keltikangas-Järvinen kertoi viime viikolla Partiosäätiön seminaarissa Helsingissä, että 4 000 oppilaan aineistoon perustuvassa tutkimuksessa itseluottamuksen ja koulumenestyksen välinen riippuvuus oli ennennäkemättömän suuri.

”En ole tavannut missään aiemmassa tutkimuksessa yhtä korkeita korrelaatiokertoimia”, hän totesi.

https://www.talouselama.fi/uutiset/ujostakin-voi-tulla-vuorineuvos/8c9e8...

Jaakko Aalto

"Suomen koulutusjärjestelmän tulee välittömästi huomioida tyttöjen ja poikien väliset temperamenttierot koulutuksessa"
Tässä et voisi enempää oikeassa olla. Lisäksi on syytä huomioida, että pojat ja tytöt kehittyvat eri tahdissa. Aikoinaan pojat kirivät viimeisenä kouluvuotena ja nostivat arvosanoja vauhdilla, mutta kurssimuotoisessa lukiossa tämä tasaussysteemi ei enää kunnolla toimi.

Eljas Nikkilä

Pojaksi syntyminen nostaa syrjäytymisriskiä, silti kun mediassa on esillä asunnottomia tai vankeja esimerkkitapaukset varsinkin ongelmien selättämisestä mediassa ovat kumman usein naisia.
En jaksa täysin uskoa, että näillä esimerkeillä on haluttu kuvata sitä että kuka vaan voi syrjäytyä.
Kyse lienee siitä että naisen syrjäytyminen on vaikeampaa ja erilaiset tukiverkostot nostavat syrjäytyneitä naisia helpommin uuteen alkuun kuin miehiä.

Hanna-Kaisa Lähde

Olipa poikien/ miesten syrjäytymisen mekanismit mitä tahansa, niin mielestäni tärkeintä olisi se, että asia (sukupuolittunut syrjäytyminen) tunnistettaisiin ja tunnustettaisiin. Vasta sitten kun joku asia tai aihe nousee tietoisesti ongelmaksi, siihen aletaan systemaattisesti keksiä ja etsiä ratkaisuja. Niin kauan kun toisen sukupuolen annetaan rauhassa syrjäytyä ja sitä pidetään hyväksyttävänä tai vallitsevana olotilana, mitään muutosta ei ala tapahtua. Itse olen asiaa nostanut esille jo toista kymmentä vuotta. On hienoa, että se alkaa kiinnostaa myös suurempaa yleisöä ja mediaa. Iso peukku sille. Toiveissani olisi, että seuraava maamme hallitus pureutuisi aiheeseen perin juurin. Tutkisi nyt tehtyjen päätösten ja tulevien päätösten sukupuolivaikutukset jo etukäteen. Ottaisi asiakseen laatia poikkileikkaavan poliittisen ohjelman, jolla tämä syrjäytymiskehitys pyrittäisiin pysäyttämään.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Pitäisi tiedustella Keltikangas-Järviseltä, miten hän muuttaisi nykyistä koulutus- ja arviointijärjestelmää, jotta tyttöjen ja poikien tasoerot tasoittuisivat paremmin? Onko sitä kysytty? Mikä oli vastaus?

Nykyinen oppilasarviointi suosii tyttöjä. Erot tasaantuvat vasta jatko-opiskeluissa, jos pojat siis pääsevät kilpailuille aloituspaikoille.

Ongelma tulee jatkossa vain pahenemaan poikien kannalta, jos jatkokoulutukseen pääsy perustuu pääasiassa ylioppilastodistusten arvosanoihin ja koulutus- ja arviointijärjestelmä on nykyisen kaltainen.

R. Paul Vuolle

Eiköhän se syrjäytymisen väheneminen lähde siitä, että aletaan vihdoinkin taas hyväksyä poikien ja tyttöjen erot. Niillä nyt vain on eroja. Jos joku löytää asiasta poikkeavia huomioita niin hyväkysytään nekin mutta ei lähdetä yleistämään, että sukupuolissa ei olisi eroja. Suomessa tasapäistetään kaikki ja kaikkea vauhdilla.
Hyväksytään koulussa poikien temperamenttierot. Ei niitä tarvitse lähteä yliopistoista kyselemään. Kun seuraa poikia ja tyttöjä ympärillinsä niin erot ovat aika selviä. Pojat usein haluavat vähän enemmän "seikkailua ja räväkkyyttä" joka myöhemmällä iällä (miehissä) kanavoituu ihan positiiviseksi tekemiseksi.
Jos Suomessa olisi koulusysteemi joka esim. kuten Sveitsissä antaa mm. pojille hakeutua "ihan oikeisiin" hommiin oppisopimuksen myötä jo 16 vuoden iässä (automekaanikko, softantekijä, kirjanpitäjä, metsuri, puusepää, koneistaja, jne jne.). Se motivoi poikia ja ehkäisee syrjäytymistä. Sen jälkeen kun pojat kasvavata (miehistyvät) heillä on monia mahdollisuuksia edetä uralla ja jatkokouluttaa itsensä.
Suomessa yksinkertaisiinkin hommiin tarvitaan yo-tutkinto tai jopa yliopistotutkinto. Ei ole järkeä.
Tytöt nyt ovat vain innokkaampia lukemaan - pojat juoksentelee metsiä pitkin. Tämä näin yksinkertaistaen luonne-eroista.
Sen lisäksi media saisi lopettaa tuon hössöttämisen, että mitään eroja muka ei olisi.

Simo Tamminen

Nykyisin ei enää puhuta kodin merkityksestä mitään. Lasten ja nuorten kasvatus ja - tukeminen oli ennen, vielä 60-luvulla, vahvasti kodin ja koulun yhteisillä harteilla. Onko nykyvanhemmat vapautettu hoiva- ja kasvatusvelvollisuuksista ja kaikki vastuu sysätty kasvottoman yhteiskunnan harteille?

R. Paul Vuolle

Aivan oikein. Vanhemmilla ei ole enään aikaa koska molempien on käytävä työssä ja nykyään käydään sähköposteja vielä mobiililaitteilla kotonakin läpi.

Kasvatusvastuu takaisin kodeille vaatii huomattavasti alempaa tuloverotusta ja suomalaisten hyväksyntää sille , että molempien vanhempien ei tarvitse käydä työssä. Tämä taitaa olla suurempikin haaste...

Mari Mattila

Mm Vaillant - niminen amerikkalaistutkija on tutkinut pitkittäistutkimuksissa yli 30 vuotta samoja poikia ja heidän kehitystään miehiksi. Yksi tulos on tässä: "…for both the Inner City men and the Harvard men the best predictor of a high income was not their parents’ social class but whether their mother had made them feel loved" . Ja lisää: "A warm childhood, like a rich father, tended to inoculate the men against future pain, but a bleak childhood—such as with a poverty-stricken father—did not condemn either the Harvard or the Inner City men to misery… Perhaps the best summary statement is, What goes right in childhood predicts the future far better than what goes wrong." Eli kaikki riippuu lapsuudesta. Lämmin lapsuus ennustaa tulevaa pärjäämistä paljon paremmin kuin myöhemmät vaikeudet. Äidin rakkaus.