Torstai 23.5.2019

Sasi Ylellä: Sipilän hallituksella historiallinen tehtävä – ”Aiemmin oli helppoa: markka devalvoitiin ja elettiin suruttomasti”

Luotu: 
15.10.2018 08:53
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Nyt ollaan tilanteessa, että enää valuutta ei voida devalvoida ja se kilpailuetu, joka saavutettiin sillä, että markka kytkettiin hyvin edullisella kurssilla euroon, on menetetty tässä vuosien varrella. Nyt joudutaan puuttumaan myöskin työmarkkinan toimintaan”, Kimmo Sasi sanoo. Arkistokuva vuodelta 2014.
|

Hallituspuolue kokoomuksen entinen kansanedustaja, puolueen eurovaaliehdokas Kimmo Sasi arvioi tänään Ylen Ykkösaamussa, että hallitus tuskin enää vetäytyy työtaisteluita aiheuttaneesta irtisanomislaistaan. Hallitus antaa työllisyyspolitiikastaan tällä viikolla tiedonannon eduskunnalle, joka äänestää työllisyyslinjasta ja hallituksen luottamuksesta.

Nykyinen valtiosääntöoikeuden tohtoriopiskelija Sasi toteaa, että tiedonannolla on tietty psykologinen merkitys, koska jatkossa hallitus voisi sanoa ammattiyhdistysliikkeen osoittavan mieltään eduskuntaa vastaan, mikäli eduskunta työllisyyslinjan hyväksyy.

”Riita ei tällä ratkea”, Sasi kuitenkin sanoo.

Juha Sipilän (kesk) hallitus on kautensa aikana useaan otteeseen suututtanut ay-liikkeen työelämäuudistuksillaan. Matti Vanhasen toinen hallitus oli edellinen Suomen porvarihallitus. Sipilää on kuvattu erilaiseksi poliitikoksi yritysjohtajataustansa takia. Sasi kuitenkin nostaa esille myös sen, että Sipilän hallituksen tilanne on historiallisesti katsoen ainutlaatuinen.

”Sipilän hallitus on historiallisesti erilaisessa tilanteessa. Jos me ajatellaan Vanhasen kakkoshallitusta, silloinhan mietittiin, paljonko rahaa voidaan jakaa. Nyt meillä on hallitus, joka joutuu laittamaan valtiontaloutta tasapainoon, mutta ensimmäistä kertaa Suomen historiassa joutuu myöskin palauttamaan Suomen kilpailukyvyn”, Sasi sanoo.

”Aikaisemmin se oli helppoa: kymmenen vuoden välein markka devalvoitiin ja voitiin vähän elää suruttomasti. Nyt ollaan tilanteessa, että enää valuutta ei voida devalvoida ja se kilpailuetu, joka saavutettiin sillä, että markka kytkettiin hyvin edullisella kurssilla euroon, on menetetty tässä vuosien varrella. Nyt joudutaan puuttumaan myöskin työmarkkinan toimintaan, että saadaan kustannuksia alennettua. Se on oikeastaan tämän hallituksen suurin missio ja tietysti kun se tehdään historiassa ensimmäistä kertaa, se on äärimmäisen vaikeaa. Seuraavalla kerralla, ehkä kymmenen vuoden kuluttua, se saattaa olla jonkin verran helpompaa”, hän toteaa.

Kiista irtisanomislaista sataa Sasin mielestä suurimman oppositiopuolueen sdp:n laariin.

”Työsuhteen ehdot nousee keskeiseksi kysymykseksi [ensi kevään eduskunta-]vaalien yhteydessä. Sdp tästä lähinnä hyötyy – vihreät ja vasemmistoliitto tuskin”, Sasi sanoo.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Hyviä huomioita Sasilta. Taloutta ei voida enää hoitaa devalvoinilla. Kataisen hallitus sen unohti ja se maksoi yli 100 000 työpaikkaa. Niiden takaisin saaminen on ollut äärimmäisen vaikeaa. Kyllä demaritkin tämän oikeastaan tietävät, mutta vasemistopopulismin houkutus on aivan liian suuri.

Jari Lantta

Kataisen hallitus tiukensi työssäolevien verotusta ja lisäsi työttömien tuloja, ja sehän kannustaa olemaan tekemättä mitään. Oli erittäin sekoomus hallitus, tyhjää täynnä oleva hallitusohjelma, ei mitään työtekoa ja yritystoimintaa kannustavaa ollut. Suomi putosi kehityksen kelkasta ja ne 100 000 työpaikkaa katosi. EI uskoisi että AY-liike haluaa saada ne ajat takaisin, mutta sehän onkin vain työssäkäyvien etujärjestö.

Jukka Mikkola

Kimmo Sasi puhuu täyttä asiaa. Suomella ei ole nykytilanteessa mitään muita keinoja käytettävissä kuin sisäinen devalvaatio ja lainsäädännön ajantasaistaminen, jolla lisätään joustavuutta työmarkkinoilla. Tämä on pakko tunnustaa ja elää sen mukaisesti. On parempi, että toimet tehdään omin voimin kuin se, että ne tehtäisiin ulkopuolisin voimin. Ulkopuolisin voimin tehdyt toimet kaventaisivat oleellisesti kansanedustajien päätösvaltaa eduskunnassa. Kreikka on tästä esimerkkinä joutuessaan troikan (EU, EKP, IMF) holhoukseen.

Euroopan keskuspankki omistaa euron ja määrää siihen liittyvästä rahapolitiikasta.

Jarmo Makkonen

Aika kultaa muistot, markka-aikana talous ja hyvinvointi nousi joka vuosi, työtä riitti, vienti veti ja julkiset palvelut toimivat. Nyt euroaikana eletään velaksi, valtion omistukset myyty, työttömyys jo 10 vuotta tapissa kuten myös julkiset menot.

Timo Virtanen

Unohdat ( tahallasi ?)!monta asiaa. Markka-aikahan johti Suomen taloudelliseen katastroffiin 90-luvun alussa. Työttömyys räjähti käsiin, velalliset elinikäiseen velkavankeuteen, pienyrittäjät konkurssiin jne..jne.. olisi pysyttävä totuudessa. Edes Väyrynenkään ei ole puhunut enää aikoihin Suomen markasta !

Jarmo Makkonen

" Markka-aikahan johti Suomen taloudelliseen katastroffiin 90-luvun alussa."

Tiedoissasi on vajetta. tuo oli ensimmäinen Euroopan yhteisvaluuttakokeilu (ERM) jossa markan arvo oli sidottu ecuun eli yhteisvaluuttaan. Kaikki kokeiluun osallistuneet maat joutuivat lopettamaan sidoksen ecuun koska se ei joustanut valtioiden omien talouksien mukaan ja Suomessa tuota kutsutiin kovan markan ajaksi.

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #16

Nyt Makkonen kirjoittaa väärää tietoa . Markka devalvoitiin Esko Ahon hallituksen aikana kahteen kertaan. Toisella kerralla valuutta laskettiin kellumaan ja se devalvoitui n. 15%.

Ministeri Iiro Viinanen löi vielä vetoa asiasta häviten sen kun markka devalvoitiin.

Jarmo Makkonen
Vastaus kommenttiin #17

Älä nyt höpise tyhjää, lue vaikka netistä kunka markka oli sidottu tuolloin yhteisvaluutta ecuun (ERM) joka oli euron edeltäjä. Kytkös ecuun piti valuutan arvon korkeana ja kun spekulantit. lähinnä Soros alpittivat keinotella meinsasi Suomi mennä konkurssiin. Tuon jälkeen Suomi antoi markan kellua eikä ollut mitään ongelmia ja nykyään valuuttojen arvot pättää markkinat eikä niitä devalvoida.

Martti Kaisto

Sasi on osaltaan oikeassa , olemme eu:n pyörityksessä.Elikä euro valuuttaan meno oli virhe. Korot on alhaisena yllyttäneet velanottoon ja kun ne nousee velanmaksu kotitalouksilla on ongelmallista.Kotikutoiset ( Sumen) konstit on vähissä.