Sunnuntai 26.5.2019

Pojittelua ja outo jihad-heitto – Ozan Yanar: ”En voinut uskoa korviani, niin naurettavaa”

Luotu: 
15.10.2018 10:55
Päivitetty: 
16.10.2018 09:41
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar.
|

Vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar kertoo kokeneensa nimittelyä ja pojittelua eduskunnan istuntosalissa. Yanarin mukaan eduskunta on ensimmäinen työpaikka, jossa häntä on koskaan pojiteltu.

Eduskunnan keskustelussa ulkoministeri Timo Soinin (sin) aborttikannoista ja kehitysyhteistyömäärärahoista Yanar oli huudellut väliin, kun vierestä kansanedustaja oli kääntynyt häntä kohti. Yanarin mukaan sinisten puoluesihteeri ja kansanedustaja Matti Torvinen nimitteli häntä pikkupojaksi.

”Käännyin häntä kohti ja sanoin, että Matti et voi olla tosissasi ja lähteä pojittelulinjalle. En voinut uskoa korviani. Niin naurettava heitto”, Yanar sanoo.

Torvinen kiistää pojittelun.

Keskustelu jatkui myöhemmin sosiaalisessa mediassa, kun Yanar twiittasi Torvisen pojitelleen. Ensimmäisenä kommentoimaan saapui perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä.

”Alkaa kuulostaa, että kun tarpeeksi sohii, on kerran oikeassakin - jopa Torvinen. Ei aikuinen mies näitä itkisi missään twitterissä. Todistat itse toiminnallasi pojittelun perusteet!”

Mäkelän kanssa Yanarilla on ollut hankaluuksia aiemmin.

Taannoin Yanar oli yrittänyt saada puheenvuoroa istuntosalissa, ja kun tätä ei myönnetty läimäsi hän turhautuneena paperinsa pöydälle.

”Mäkelä huusi takaa, että kohta alkaa jihad. Ihan käsittämättömiä juttujahan nämä ovat. Pari tällaista on ollut”, Yanar sanoo.

Tapaus on taltioitu myös maailmanpolitiikan professori Teivo Teivaisen kirjaan Maailmanpoliittinen kansalliskävely. Mäkelä pyysi tapausta myöhemmin anteeksi.

Useammin kansanedustaja sanoo kokeneensa vähättelyä ja ennakkoluuloja.

”Minun näköisen ihmisen ei oleteta tietävän tietyistä asioista, esimerkiksi taloudesta”, sanoo taloustiedettä Helsingissä valtiotieteellisessä tiedekunnassa lukenut Yanar.

STT:n kansanedustajille tekemässä kyselyssä 18 kansanedustajaa kertoo kokeneensa kiusaamista eduskunnassa ja 24 kertoo todistaneensa toiseen kohdistunutta kansanedustaja. Kyselyyn vastasi 65 kansanedustajaa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) sanoo, että toimet epäasiallisen käytöksen ja häirinnän estämiseksi on jo käynnistetty eduskunnassa. Risikon mukaan viime viikolla on hyväksytty uusi ohje epäasiallisen kohtelun ja häirinnän estämiseksi kansanedustajan työssä.

”Tällä viikolla ohje käydään läpi jokaisessa eduskuntaryhmässä”, Risikko toteaa.

Vähättelyä kertoo STT:lle kokeneensa nuoren ikänsä vuoksi myös SDP:n kansanedustaja Joonas Räsänen. Kansanedustajat Maria Tolppanen (sd) ja Veera Ruoho (kok) ovat saaneet kuittailua ja piikittelyä puolueen vaihtamisesta kesken vaalikauden. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri puolestaan kertoo saaneensa ilkeilyä osakseen pelkästään siksi, että kuuluu perussuomalaisiin.

STT:n kyselyssä Meri kertoo kokeneensa nöyryyttävänä, kuinka eräässä tiedotustilaisuudessa toisen puolueen kansanedustaja keskeytti hänet ja muut alkoivat nauraa.

Meri ei suoraan kerro, mistä tilaisuudesta oli kyse, mutta kuvaus vastaa viime kevään tiedotustilaisuutta pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa, jonne olivat kokoontunut kaikkien puolueiden edustajat keskustelemaan Suomen tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta.

Keskustelun jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki keskeytti Meren, koska koki tämän vääristävän muiden esittelemiä kantoja keskustelussa. Välikohtauksessa Arhinmäen käsi osui Mereen. Meri koki Arhinmäen tönäisseen häntä. Muiden puolueiden edustajat seurasivat välikohtausta taustalla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Rasistiksi nimittely ja pojittelu ovat täysin eri asioita. Hernekeittoa ei voi verrata nojatuoliin. Sekoitat siis tuttuun tyyliin puurot ja vellit.

Rasistiksi ja jihadistiksi nimittäminen sen sijaan ovat vertailukelpoisia. Jos niitä käyttää, pitää olla perusteet.

Aika monen persupoliitikon kohdalla rasismikriteerit täyttyvät. Suomalaista poliitikkoa, jota olisi perusteltua kutsua jihadistiksi, en tiedä.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #9

Ellen aivan väärin muista, niin puolueen puheenjohtaja on saanut lainvoimaisen tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Ja aika moni muukin, Hakkarainen ja Tynkkynen muun muassa. Mutta nämähän ovat kyseisessä puolueessa vain meriittejä.

Kaarlo Kunnari

Vihreistä eivät muutkaan ole kuin haitanneet asiallisten päätösten tekemistä. Yanar suhteellisen fiksuna edustajana olisi saanut paljon enemmän hyvää aikaan kansalaisille jos hän olisi edustanut SDP:tä tai Keskustaa tai Kokoomusta tai RKP:ta. Vihreiden edustajana hänen talous tietämyksensä menee hukkaan.