Keskiviikko 17.7.2019

Jyri Häkämies MustReadille: ”Hallituksen veto ei näytä toimivan – tilanne on erittäin huolestuttava”

Luotu: 
15.10.2018 14:22
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies.
|

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää MustReadissa nykyistä työmarkkinatilannetta ”erittäin huolestuttavana”.

”Hallituksen veto ei näytä toimivan,” Häkämies arvioi lehdelle.

Ammattiyhdistysliike vastustaa työtaistelutoimilla Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikeita heikentää työsuhdeturvaa alle 10 henkeä työllistävissä yrityksissä. Useat liitot ovat julistaneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja, jotka tuntuvat jo muun muassa EK:honkin kuuluvissa satamissa. Lakkoja järjestettiin keskiviikkona 3.10. ja elintarviketyöläiset ovat jo päättäneet uudesta lakosta, josta kerrotaan tarkemmin 26.10.

Sipilän hallitus pyrkii palauttamaan rauhan työmarkkinoille antamalla eduskunnalle tiedonannon omista työllisyystoimistaan ja irtisanomisten helpottamisesta. Sipilä sanoi sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Ylellä, ettei eduskuntaa vastaan pitäisi lakkoilla. Ay-puolella taas on nähty, ettei irtisanomislaiksi kutsutun lakiesityksen eduskuntakäsittely ala vielä tällaisella ilmoituksella.

Entinen kokoomuspoliitikko ja ministeri tunnistaa, että hallituksen tiedonannon ja lakiesityksen välillä on vissi ero. Varsinainen lakiesitys on hallituksella yhä kesken, eikä Häkämies pidä MustReadin haastattelussa todennäköisenä, että laki suureen saliin etenisi ennen marras–joulukuuta.

”Sen vuoksi uskon, että tilanne työmarkkinoilla voi jatkua samantyyppisenä kuin nyt vielä useita viikkoja”, Häkämies sanoo.

Luottamus on vähäistä ja Häkämies pelkääkin, että hallituksen taktiikka ei nyt pelaa, vaan lakot laajenevat.

”Tilanne on erittäin huolestuttava. Hallituksen veto ei näytä toimivan, vaan seurauksena on yhä suurempia tappioita. Toimet ovat rankempia kuin tuona ensimmäisenä lakkopäivänä, jonka hintalappu nousi meidän arviomme mukaan 50 miljoonaan euroon. Se on iso raha. Kaikin tavoin olisi syytä toimia niin, ettei lisälakkoja tule”, Häkämies toteaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

Ai ei näytä toimivan? Kenelle tämä tuli yllätyksenä? Miten helvetin tyhmä sitä oikein pitää olla että kuvittelee että äänestys eduskunnassa hallituksen luottamuksesta muuttaa yhtään mitään? Uskomatonta paukapäisyyttä yhä yrittää ajaa lakia läpi, kannattaako tämän takia tosiaan ajattaa tilanne yleislakkoon?

Jukka Mattsson

Häkämies ajaa kaksilla rattailla. Ei kuitenkaan tee asialle mitään.

Sipilähän toteuttaa nimenomaan EK:n ohjeita ja ajaa useiden talousvaikuttajien varoituksista huolimatta päin seinää.

Seuraavaksi Sipilä yrittää lailla kieltää AY liikkeen rauhoittaakseen syntyneen tilanteen.

Ilkka Paananen

Yleislakkoa ne puuhaavat poloiset. On siinä yhdenvertaisuutta kerrakseen kun jäädään kotiin makaamaan niin työlliset kuin työttömätkin. AY laskee vissiin niin, että kyllä asiakkaat odottavat palveluittaan sen aikaa, että saadaan Antti pääministeriksi. Varmaan se mummo odottaakin sitä kaihileikkaustaan vaikka seuraavat kolme vuotta. Miten lienee Saksalainen paperirullaansa tai mersuaan?

Teppo Oikari

Mikäs se estää Häkäpönttöä itseään tarttumasta sellaisiin toimiin millä tilannetta ei pahenneta?
On ilmeisesti mukavampaa itkeä krokotiilin kyyneliä Palacen vintillä notkuvien iltapäivätarjoilujen ääressä.

Mikko Toivonen

Se on Hähämies niin, että kun annetaan taas AY liikkeelle periksi niin palaamme hyvin nopeasti köyhäksi halpamaaksi ja kilpailukyky on siten hoidettu.
Minusta pikemminkin olisi näytettävä AY liikkeelle hampaat vaikka se kerran kunnolla kirpaisisikin.
Sen jälkeen olisivat perusasiat työehtojen kohdalta kunnossa pidempääkin ajanjaksoa varten.
Meillä pitäisi olla tuo asioiden oikaisuvelvoite tulevia sukupolvia varten. Järjellinen perintö olisi vähintä mihin meidän pitäisi kansallisesti kyetä.