Sunnuntai 26.5.2019

Li Andersson: ”Käsittämätön ajatus – Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

Luotu: 
15.10.2018 17:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Puoluejohtajat Li Andersson (vas) ja Juha Sipilä (kesk) arkistokuvassa.
|

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on pääministeri Juha Sipilän (kesk) kanssa jyrkästi eri mieltä hallituksen tiedonannon vaikutuksesta ay-liikkeen oikeuteen lakkoilla.

Sipilä totesi viikonloppuna Ylen haastattelussa, että jos hallituksen työllisyyspolitiikka ja esitys irtisanomislaista saavat eduskunnan tuen keskiviikon luottamusäänestyksessä, ei poliittisten lakkojen pitäisi jatkua. ”Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla”, Sipilä linjasi pääministerin haastattelutunnilla.

“Seurattuani maamme pääministerin viikonlopun aikana antamia lausuntoja en voi todeta kuin, että olen todella järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”, Li Andersson kommentoi sosiaalisessa mediassa.

”Sipilä on viikonloppuna linjannut, että mikäli eduskunta keskiviikkona äänestää hallituksen luottamuksen puolesta, silloin hän odottaa että ay-liike lopettaa protestoinnin. Toisin sanoen: mikäli eduskunnan enemmistö on jotain mieltä, pitäisi kansalaisyhteiskunnan olla hiljaa. Tämä on aivan vieras ja käsittämätön ajatus, joka tarkoittaisi enemmistön diktatuuria.”

Anderssonin mielestä on selvää, että kansalaisyhteiskunta saa ottaa kantaa ja ilmaista mielipidettään ”asiasta kuin asiasta, riippumatta siitä mitä eduskunnan enemmistö sanoo”.

”Moniäänisissä demokratioissa oikeus ilmaista mielipidettään ja kantojaan ei todellakaan millään tavalla ole sidoksissa siihen, mitä enemmistö valtaa pitävistä milloinkin ovat mieltä.”

Li Andersson toteaa todella toivovansa, että liitot jatkavat omaa protestointiaan irtisanomissuojan heikentämistä vastaan.

”Koko luottamusäänestys ei ole mitään muuta, kuin pääministerin poliittinen temppu jolla hän yrittää saada hallituspuolueiden rivit suoriksi ja luoda painetta ay-liikkeen suuntaan.”

LUE LISÄÄ: Nyt tuli Juha Sipilän perustelu: ”Otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on”

Pääministeri Sipilä kommentoi Ylellä viikonloppuna muun muassa seuraavasti.

”Jos eduskunta nyt linjaa sen, että tätä valmistelua jatketaan, niin kyllä se aika erikoista olisi, jos lähdetään eduskunnan linjausta vastoin jatkamaan poliittisia lakkoja ja työtaisteluja. Nyt on tärkeintä, että eduskunta linjaa tämän kysymyksen ja sitten palataan normaaliin arkeen.”

”Itse olen sitä mieltä, että kyllä poliittisia lakkoja saa Suomessakin järjestää ja siihen oikeutus, se on osa demokratiaa. Pitää olla äärimmäisen huolellinen, milloin näin järeää työkalua käytetään. Silloin kun eduskunta on asiasta lausunut, kynnyksen pitäisi olla hurjan paljon korkeammalla. Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla”, Sipilä jatkoi.

Alla Anderssonin päivitys.

LUE LISÄÄ:

Nyt tuli Juha Sipilän perustelu - Yle: ”Otettiin käyttöön järein työkalu, mitä hallituksella on”

Tutkija löysi irtisanomislaista uuden ongelman: ”Yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla sanon heti, että EI”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tero Ojala

Diktatuuri on diktatuuria, olipa enemmistö tai vähemmistö. Hallituspuolueita äänesti 57% ja sekin oli kun Persut oli vielä hallituksessa. Tämä silloinen valehtelemalla saatu tulos ei vastaa tämän hetken kannatusta ja vaikka vastaisi, ei loppujen 43% kansasta tarvitse vain sietää kaikki mitä porvarit keksii neljän vuoden aikana. Sitä on demokratia, että kuunnellaan kansaa myös vaalien välissä.

Kari Lähdesmäki

Ja ay-liikekö se nyt edustaa demokratiaa ja kansanvaltaa? Mikä siellä on valittu demokraattisesti? Nykyisen enemmistöhallituksen on kansa valinnut ja se hallitsee niin kauan kuin mandaattia riittää, eli seuraaviin vaaleihin saakka. Siihen saakka on syytä kaikkien pitää intohimonsa kurissa.

Markku Koivisto

Eikös Li ollut pyrkimässä hallitukseen? Semmoiseen enemmistöhallitukseen. Semmoiseen, jonka takana olisi enemmitö kansanedustajista, jotka sitten enemmistöllään antaisivat koko eduskunnan luottamuksen sille hallitukselle. Vai minkälaiseen demokratiakäsitykseen se Lin hallitus perustuisi?

Tapio Tuomisto

Täytyy muistaa, että tämä hanke on päätetty Sipilän saunan lauteilla yhdessä näiden kepulais- lestadiolaisten lahkolaisveljesten..Sipilän ja Suomen yrittäjät ryn pomon Mikael Pentikäisen kanssa..ilmeisesti hankkeella on ns korkeimman siunaus, joten paskaako siinä muuta demokratiaa tarvitaan.

Liisa Nyqvist

Li andersson on järkyttynyt. Hän kysyy, että jos eduskunnan enemmistö on tietystä asiasta jotain mieltä, pitäisikö kansalaisyhteiskunnan olla hiljaa. Ei tietenkään. Kansalaiset saavat osoittaa mieltään niin ahkeraan kuin haluavat. Sitä ei Juha Sipiläkään kiellä. Mielen ilmaukset ja lakot ovat kuitenkin eri asia. Jo tähän mennessä teollisuudelle on tullut lakoista n. 50 miljoonan tappiot. Jos tästä summasta edes 5 prosenttia (todennäköisesti enemmän) olisi saatu veroina valtiolle, se tietäisi 2,5 miljoonaa euroa lisää jaettavaa. Varmaan Anderssoninkin puolueen kannattajissa on ihmisiä, joille muutama lisäeuro esim. asumistuen tai toimeentulotuen muodossa tulisi tarpeeseen. Koulukirjoihinkin olisi hyvä saada lisärahaa, jos sitä vain jostain tulisi. Anderssonilla on varmasti parempi laskupää kuin minulla, joten hän ehkä tulee toiseen tulokseen.

Hannu Rautomäki

”Eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla”, Sipilä linjasi pääministerin haastattelutunnilla."

Sipilälle tyypillistä kieroilua.
Pelaa sen varaan, että saa luottamuslauseäänestyksessä enemmistön tuen.
Toki saa, kun enemmistö ei halua ennenaikaisiin vaaleihin, mutta enemmistö todellisuudessa ei kuitenkaan hänen toimiaan hyväksy.

Esa Ojanlatva

Sipilä näkee yrittäjänä aina punaista kun puhutaan työntekijöiden oikeuksista. Jos yksin saisi päättää ei työnteijöille maksettaisi edes palkkaa vaan ne pakotettaisiin ilmaiseksi tekemään työt.. Sipilä on täysverinen riistäjä kokkari kepun riveissä.

Erkki Kelloniemi

Eduskunnan se enemmistö, jota kansa kannatti edellisissä vaaleissa on jo ohimennyttä aikaa. Sekä hallitus, että eduskukunta pitää vaihtaa. Gallupien mukaan valtaosa äänestysikäisistä on vaihtanut mielipidettään eikä enää kannata hallituksen politiikkaa.

Seppo Kettunen

Sipilä ei lähtisi luottamusta äänestää mutta on varma tuloksesta. Sipilä on todella tuhonnut hyvin vointia suomalaisten osalta. Tehnyt paljon päätöksiä joista vaijetaan hiljaa. Miehestä ei löydy yhtään tippaa rehellisyyttä kansaa kohtaan. Kansan johtaja pitää olla rehellinen pääministeri jatkossa. Kansa ei ota opikseen taaskaan kun seuraavat vaalit tulossa,,saa nähdä.

Viljo Tuononen

Miten noin sairaasti ajatteleva ja toimiva Pääministeri voi olla vieläkin virassaan sillä hän on häpeäksi Suomelle ? Nyt täytyisi olla Kekkosen Presidenttinä, niin kukkoieva Pääministeri laitettaisiin ruotuun ja pesemään Eduskunnan rappusia 6 euron tuntipalkalla.

Manne Rantanen

Tässä kohtaa kannattaa uskaltaa äänestää hallitusta vastaan jos mielii vielä kansanedustajaksi. Sipilälle kaikki medianäkyvyys kelpaa, mutta monen muun näkyvyys on hukkunut Sipilän tempauksiin. Kuka nyt uskaltaa laittaa "työpaikkansa" ja asemansa vaaraan demokratian tähden, tullaan muistamaan.

Viljo Tuononen

Miten työllisyys voi kasvaa noin paljon mitä SIPILÄ VALEHTELEE jos toisestäpäästä voidaan porukkaa helposti irtisanoa työnantajan taholta. Kaiken järjen mukaan se ei ole mahdollista. Pääministerillä ei taida olla kaikki kotona tai ei ymmärrä yksinkertaisesta matematiikasta mitään.

Viljo Tuononen

Se henkilö joka väittää, että Suomessa ei saa lakkoilla , niin sellainen henkilö on täysi IDIOOTTI. Perustelen sen sillä, koska se on ollut ikuisesti duunareitten etuoikeus ja joka sen poistaa käytöstä, niin sellaisella ei ole kaikki kotona. Sellaiseen ihmiseen ei voi luottaa missään asiassa ja hänet on vietävä vaikka väkisin hoitoon, koska on hylkiö.

Viljo Tuononen

Olen ollut itsekkin yrittäjänä ja hyväksyn lakkoilun sataprosinttesisti , koska se puhdistaa ilmaa ja antaa tavallaan potkua yrityksellekkin mennä asioissa eteenpäin. Siinä täytyy yrittäjän vain käyttää aivonystyröitään hyväkseen ja tarkastella itseään mitä on nynnyillyt , ettei yritys kestä, että porukka lakkoilee. Suomessa on oikeitakin yrittäjiä jotka käyttää aivojaan ja voivat jopa paremmin kun prukka lakkoilee, koska silloin voi miettiä itsekseen, että mitä virheitä on tullut tehtyä , että menee huonosti. Ennenkaikkea yrittäjän täytyy uudistua eikä polkea paikoillaan, että kaikilla, niin itsellään kuin duunareilla, niin silloin säilyy myös molemminsuuntainen luottamuskin.