Tiistai 21.5.2019

”Kollektiivista tyhmyyttä, absurdi tilanne” – Sixten Korkman lataa suorat sanat irtisanomislaista HS-kolumnissa

Luotu: 
16.10.2018 07:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä”, lataa Sixten Korkman.
|

Taloustieteen emeritusprofessori ja arvostettu vaikuttaja Sixten Korkman lyttää kovin sanoin hallituksen ja ay-liikkeen välisen irtisanomislakikiistan Helsingin Sanomien kolumnissaan.

”Tilanne on lähtökohdiltaan absurdi ja seurauksiltaan surullinen”, Korkman kirjoittaa.

Hän löytää syytä molemmista osapuolista.

”Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä. Hallituksen kannalle on perusteensa, mutta on­ko valittu tie viisas? Eikö viisas ole se, joka osaa tarvittaessa perääntyä?” Korkman kirjoittaa.

Ay-liike on Korkmanin mielestä ryhtynyt poliittisiin työtaisteluihin kevyin perustein.

”Hallituksen nöyryyttäminen lisätoimilla johtaa poliittisen lakko-oikeuden kyseenalaistamiseen”, hän ennustaa. Lakko-oikeuden rajoittaminen onkin noussut keskusteluun useampaankin otteeseen kiistan aikana.

Lue tarkemmin: Sipilän hallitukselle moitteet ”tykittämisestä” – Professori: Suomen lakkolinja poikkeuksellinen

Korkmanin mukaan työmarkkinoilla kaivataan kipeästi uudistuksia, mutta hän uskoo, että kompromissi olisi voinut syntyä. Korkman peräänkuuluttaa myös palkkakoordinaatiota eli ”Suomen mallia”. Tuoretta työeläkeuudistusta voisi Korkmanin mielestä käyttää mallina tuleville uudistuksille.

Kiista hallituksen ja ay-liikkeen välillä puhkesi hallituksen aikeista helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Hallitus ei ole vielä tuonut asiasta lakiesitystä eduskuntaan, mutta ay-liike on protestoinut hanketta työtaisteluilla.

Tämän vuoksi hallitus tuo työllisyyspolitiikastaan tiedonannon eduskuntaan ja äänestyttää sen myötä luottamuksensa eduskunnalla. Keskustelu asiasta käydään eduskunnassa tänään ja äänestys pidetään huomenna keskiviikkona.

LUE MYÖS:

Li Andersson: ”Käsittämätön ajatus – Olen järkyttynyt Juha Sipilän demokratiakäsityksestä”

Teollisuusliiton Aalto: Sipilän ilmoitus ei merkitse mitään – Uusista työtaistelupäivistä ilmoitetaan pian

Nyt tuli tiedonanto julki: Näin hallitus perustelee ”irtisanomislakia”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Harkila

Näin juuri! Työnantajat, alle 10 hengen firmat, on eristetty kaikkien neuvottelujen ulkopuolelle! Moniko pk-yritys on lakossa? Onko syy että niissä ei ay-porukalla ole mitään roolia? Niissä se suuri "optiomiljonääripomo" vain riistää ja kulkee haalareissa hallissaan duunarien kanssa! Ja tienaa laskusuhdanteessa vähemmän kuin useimmat työntekijänsä!

Erkki Malinen

Jatkoa edelliseen, niin ilmoittamalla työntekijäjärjestöille että he on valmiita neuvottelemaan asiasta. Nyt yrittäjistä jää sellainen kuva että heillä ei ole mitään halujakaan neuvotella vaan sanella. Vaikka hallitus tekis minkälaisen lain tahansa, niin työpaikalla työntekijän ja työnantajan sopii keskenään jos sielä on luottamuksellinen ilmapiiri. Nyt näyttää pahalta jos tämä vastakkainasettelu vain syvenee, tällä linjalla ei ole kuin häviäjiä.

Seppo Simonen

Kollektiivistä tyhmyyttä AY liikkeeltä vastustaa hallitusta jolla on perusteensa sanoo Sixten Korkman joka toteaa myös onko hallituksella nyt viisautta.
Hallitus ei nyt voi perääntyä vaan sen on oltava veronmaksajan puolella sillä edelleen on 6000 miljoonan työttömyys menot joka maksaa noin 1500 € per veronmaksaja vuodessa.

Tarja Laakso
Vastaus kommenttiin #15

Ei tosiaan ole Ay-liikkeeltä, eikä tarvitse olla ay-liikkeen jäsen saadakseen ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Sen ihan jokaisen suomalaisen saaman työttömyyskorvauksen yli menevä osuus maksetaan työttömyysvakuutusmaksuista, jonka rahoittavat työnantajat ja työntekijät sekä työttömyyskassat. Ja kuka tahansahan voi kuulua työttömyyskassaan, jonka perusteella jokainen voi saada myös ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Se on jokaisen oma päätös siis, haluaako sitä vai ei.