Keskiviikko 17.7.2019

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Luotu: 
16.10.2018 16:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Petteri Orpo eduskunnan keskustelussa tiistaina.
|

Kokoomuksen puheenjohtajan, valtiovarainministeri Petteri Orpon puheet ”huonompien kykyjen työntekijöistä” ja yritystuista herättivät hämmennystä opposition kansanedustajissa, kun eduskunta keskusteli hallituksen tiedonannosta tiistaina.

Hallituksen tiedonanto koskee työllisyyspolitiikkaa ja hallituksen valmistelemaa lakiehdotusta irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä.

”Nyt on niin, että on helpompi palkata vain täydellisiä työntekijöitä. Jatkossa vähän huonommillakin kyvyillä oleva ihminen voi saada työpaikan”, Orpo sanoi.

Oppositiossa nousi vastalauseiden myrsky.

”Ai huonoja työntekijöitä!”

”Huonommista lähtökohdista lähtevä ihminen”, Orpo paikkasi puhettaan.

Hetken päästä oppositiosta nousi yhtä kova hämmästys, kun Orpo totesi, että ”eivät yrittäjät halua tukia”.

”He haluavat työympäristön, jossa voi yrittää ja jossa saa tehdä.”

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson piti Orpon puheita paksuina.

”Pakko sanoa että jo on aikoihin eletty, kun valtiovarainministeri täällä sanoo, että yrittäjät eivät halua tukia, kun tämä hallitus on käyttänyt lähes kaksi miljardia euroa hyvätuloisia suosiviin verokevennyksiin, eikä onnistunut karsimaan yritystukia euron euroa”, Andersson tylytti Orpoa.

”Kyllä tämä mielestäni näyttää sille, että Suomen Yrittäjien lobbareille annetuista lupauksista tämä hallitus ei ole valmis perääntymään. Sen sijaan suomalaisille pienituloisille annetut lupaukset on petetty moneen kertaan”, Andersson vastasi.

Lue lisää eduskunnan tiedonantokeskustelusta:

Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

SDP:n ja Antti Rinteen vaihtoehto on valtion budjettialijäämän kasvattaminen (alv:n raja, valtion tuki 1. työmtekijän palkkaamiseen jne).

M Vanhanen sanoi, että hänen hallitus kokeili valtion tukea 1. työntekijän palkkaamiseen, mutta kokemukset olivat huonot ,

Erkki Martikainen

Ei, vaan sen takia että jos ei huippumiehiä ole saatavana niin on mahdollisuus kokeilla jos puoliammattilainen pärjäisi ja olisi muuten sovelias kun siitä sitten helpommin pääsee eroon jos osoittautuu vääräksi valinnaksi. Siinä on se koko jutun luu.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ks. alla "Lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistamisesta löytyi sopu"

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lahetettyjen-tyontekijoiden-d...

- -"Lähetettyihin työntekijöihin sovellettavien työehtojen alaa laajennetaan vaatimalla samojen palkkaussääntöjen soveltamista lähetettyihin työntekijöihin kuin työntekomaan työntekijöihin. Tähän pyritään muuttamalla vähimmäispalkan käsite korvaus-käsitteeksi. Laajennus ei aiheuta muutoksia Suomessa, vaan lähetetyn työntekijän työehdot määräytyvät jatkossakin lain ja yleissitovien työsopimusten mukaan. Jatkossa jäsenmaat voivat kuitenkin niin halutessaan soveltaa myös muita kuin yleissitovia työehtosopimuksia lähetettyihin työntekijöihin." - -

Jos hallituksen aie "potkulaista" menee läpi, aiotaanko alle 10 henkeä työllistävien yritysten kohdalla sitä soveltaa lähetettyihin työntekijöihin - tai vaikka maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin?

Vrt. Orpon yllä oleva tämän päiväinen kommentti tiedonantokeskustelussa "heikommilla kyvyillä" työllistettävistä työntekijöistä

Jari Eeva

Nykymeininki on pliisua. Vuosisata -teoksesta: "10.12.1999 Suomessa alkoi EU:n huippukokous, johon osallistui 15 maata. Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton samana päivänä eduskuntatalon edustalla järjestämään mielenosoitukseen osallistui noin 4 5000 maanviljelijä, jotka muun muassa esittelivät hirtettyä maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilää esittävän nuken".

Tapio Lehtimäki

Li sekottaa tahallaan asioita. Pienet yritykset - juuri ne joita "potkulailla" olisi tarkoitus kannustaa palkkaamaan uusia työntekijöitä - eivät saa yritystukia.

Samaisia pienyrityksiä luotsaa myös ani harvoin hyvätuloiseksi katsottava yrittäjä.

Yrittäjät eivät tosiaankaan kaipaa tukihimmeleitä, vaan vakaata toimintaympäristöä ja ennakoitavaa verotusta. Oma lukunsa ovat starttirahalla puoli vuotta pyörivät pitseriat sekä tuulivoimapuulaakit, joiden toiminta-ajatus on alun alkaenkin ollut ”ota rahat ja juokse”.

Petri Kokko

Siiinähän se pullahti orpopetterin suusta koko totuus, täytyyhän se tällainen pakkolaki väkisinkin aikaansaada. Työttömät hakevat aktiivimallin takia rangaistusten ja leikkausten pelossa ja pakottamana työpaikkoja joihin ei koulutus, pätevyys ja/tai työkokemus riitä.

Petri Kokko

Sinulla huono muisti vai iän tuoman seniilisyyden aiheuttamia ymmärtämisvaikeuksia, vaiko molempia? Pane nyt käpyukko vaan piippu suuhun taikka tutti ja polje siihen kiikkustuoliisi lisää kierroksia.
Olet muuten juuri päässyt tämän forumin keskustelijoista top 5 mulqvistien kerhoon. Onnittelut.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #17

No siinä on sinulla painike nenän edessä, ilmoita asiattomaksi jos siltä tuntuu. Minua vituttaa oikeasti tollaset trollaavat eläkeukot joiden elämää nämä asiat ei millään lailla henkilökohtaiseti koske tai tule ikinä koskemaan.
Luuleeko nuo perkeleen käppyrät olevansa jotenkin ainutlaatuisia ja niitä kunnon "isänmaan" työn sankareita jolla verukkeella on lupa mussuttaa joka asiasta ja vähän jokaiselle.
Hyvä se on aukoa päätä kun se eläke napsahtaa joka kuukausi tilille, eipähän tarvii miettiä ainakaan mitä syö tai juo.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #13

Yleensä nuoret eivät ymmärrä asioita kun ei ole kokemusta. Joskus näyttää, että eivät aikuisikään päässeetkään, esimerkkinä Petri Kokko.
Ehkä lähtökohtasi olivat jo huonot vai olisiko niin, että jotkut ovat paremmalla ajattelukyvyllä varustettuja ja jotkut jäävät tasollesi?
VAi olisiko jopa niin, että kaikille pitäisi maksaa tasan samansuuruista palka. (politiikot vain poikeuksina).

Jukka Mattsson

Kyllä tuo Petrin viesti oli aika selkokieltä. Tästä ei lakia sorvaavat tahot halua edes keskustella.

"Työttömät hakevat aktiivimallin takia rangaistusten ja leikkausten pelossa ja pakottamana työpaikkoja joihin ei koulutus, pätevyys ja/tai työkokemus riitä."

Mitenkä AVIRA työturvallisuus ajattelee kun otetaan Kongolainen bussikuski tekemään esim. sähkötöitä? Niin... unohdin että maahanmuuttajat voidaan tietenkin pika- tai täsmäkouluttaa yrityksille tai ottaa peräti oppisopimustöihin.

Samaan aikaan vähennetään ammattikoulujen rahoista sekä tuskaillaan suomalaisnuorten liian pitkistä opinnoista jotka johtavat suoraan työttömyyputkeen.

Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jos joku nyt kaipaa kritiikkiä, niin se on se, että tänään hallituksen antama tiedonanto ei ollut perustuslain 44,1 §:n mukainen:

"44 § Valtioneuvoston tiedonanto ja selonteko

Valtioneuvosto voi antaa eduskunnalle tiedonannon tai selonteon valtakunnan hallintoa tai kansainvälisiä suhteita koskevasta asiasta."

---

Tänään tiedonantokeskustelussa Leena Meri tähän perustuslain 44,1 §:ään ihan oikein viittasi, josta Vanhanen melkoisesti tulistui.

Tiedonanto ei ole lainmukainen, ja sitä ei olisi tullut lainkaan hyväksyä tällaisena, ks. alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262557-hallituksen-tiedonanto-j...

Markku Koivisto

Tästä Listä on kehkeytymässä ihan oikea demagogi, jommoiseksi hänen laisiaan "mun nuaruures" sanottiin. Hämmästyttävämpää on silti että kansanedustajienkin joukossa on tuolle kuuliaista yleisöä.
Luulisi, että vasemmistonkin piirissä olisi oivallettu, että olipa joukko mikä hyvänsä, aina siinä on parhimmisto, keskinkertaiset ja heikoin osa. Niin asia on yhtä hyvin eduskunnassa, koululuokassa tai työväestössä.
Vasemmistoon on pesiytynyt kummallinen käsitys, ettei vaatimattomilla eväillä varustettuja ollenkaan työtä tarvitsevissa ole. Sitä mukaa kun työttömien määrä vähenee, näiden vähemmän kyvykkäiden suhteellinen osuus työttömistä kasvaa. Samalla alenee työvoiman laadun valikoima ja heidän työllistämisensä vaikeutuu, niin myös palkkauksen onnistuminen. Työvoimapulassa alkaa tästä olla nyt jo kysymys oli yritys sitten suuri tai pieni. Virheen sattuessa se voi pienelle olla haitallista, pahimmoillaan tuhoisaa, jos korjausmahdolliset käyvät ylivoimaisiksi.
Nämä yritystuet (pienyritykset eivät niitä saa) ovat paljolti syntyneet siten, että kannattavuutta on verotettu aluksi kohtuullisesti ja jos se vielä on kannattanut, on verotettu lisää ja lisää, kunnes kuihtuminen on alkanut. Sitten on alettu tukea, että työpaikat on voitu säilyttää. Vasemmistolainen politiikka ei tällaiseen kehityskulkuun ole ollenkaan viaton, vaan pyrkii koko ajan sitä vieläkin jatkamaan. Taas on huomattu, että toiminnan kannattavuus on virkoamassa, siispä sen verotukseen voidaan taas iskeä, kunnes työttömyys jälleen lähtee nousuun jne...

Tapio Lehtimäki

Hyvin kirjoitettu, Markku. Enpä voisi olla enempää samaa mieltä kanssasi.

Vasemmiston kaksinaamaisuus on juuri sitä, että jos esimerkiksi suomalainen telakka tai ruukki kuihtuu tilausten puutteessa, vasemmiston edustajat rientävät oitis pelastamaan ”suomalaista työtä”. Ensiapuna masinoidaan pari näyttävää ulosmarssia ja kenties jopa lakko, kunnes kriisi ratkaistaan joko riihikuivalla tai verohelpotuksin - toisin sanoen yritystuella.

Ja jo ennen kuin ovat ehtineet vetää sormiaan pois veronmaksajan kukkarolta, sama vasemmisto paheksuu Lin suulla tukia, joita ovat itse olleet organisoimassa.

Mikään normifirmahan ei näistä tuista näe koskaan setelinkulmaakaan. Enempihän ne ovat Ay-liikkeen miehittämien kalakukkokombinaattien ja muiden aikuisten päivähoitopaikkojen kainalosauva. Unohtamatta tietenkään kustannustehottoman vihreän energian tuottajia.

Koko edellä kuvatulta sirkukselta säästyttäisiin, mikäli Suomi pidettäisiin kilpailukykyisenä. Aiemmin ihmelääke kilpailukykyä vaivaavaan anemiaan oli devalvaatio. Sitä troppia ei enää ole, mutta vasemmisto pitää edelleen kynsin hampain kiinni ”saavutetuista eduista”, vaikka sen seurauksena yhä useampi yritys pakkaa työn laukkuunsa ja muuttaa johonkin tolkullisemman toimintaympäristön tarjoavaan maahan.

Lento Pro

Ei kun nyt te ette snaijaa, missä pyyhe oikein lepää.

Katsokaas. Nimittäin.Tässä on jo pidemmän aikaa käytetty rahaa ja rikottu erinäisiä lakeja sillä periaatteella, että työttömyys niin yksilön kohdalla kuin yhteiskunnallisena ongelmana on seurausta työttömän laiskuudesta, nirsoudesta ja muista luonteenvioista. Myös sairaus muuttuu päättäjien käsissä moraaliseksi kysymykseksi, jolla ei ole mitään tekemistä vammojen, kipujen tai voimavarojen kanssa. Nykyään näyttää siltä, että asiallista tukea ja kuntoutusta aiotaan ajaa alas ja "hyödyntää" kolmatta sektoria johonkin, johon yhdistyksillä ei ole resursseja, osaamista eikä pätevyyttä. Työttömien tukitoimien kohdistaminen alentuneesti työkykyisiin aiheuttaa väistämättä paitsi inhimillisiä kärsimyksiä, myös suoria ja epäsuoria kustannuksia terveydenhuollossa. Toisaalta terveitä työttömiä koetetaan muiluttaa laittomasti kuntouttavaan toimintaan valvottaviksi.

Mitä isompi osa työttömyydestä saadaan ladottua työttömän syntipukin selkään, sen parempi. Saadaan kunnollisesti useamman kerroksen väkeä, ja rikottua sekin vähä vihmisten kunnioitus ja luottamus toisiaan kohtaan, joka on olemassa. Työtön on yhä pahemmin laiska paskiljainen, jolta on muutamasta eurosta ok viedä taloudelliset edellytykset - vähät lapsiköyhyydestä. Miksi vähävaraisille ei tahdota antaa rahaa, sehän palaa suoraan valtiolle veroina? No siksi, että se valuu sinne valtiolle eikä yksityistilille Jerseyin.