Keskiviikko 24.7.2019

Sipilällä ja Rinteellä tulinen väittely eduskunnassa: ”Näitä ovat SDP:n keinot – lisää tukia valtion piikkiin”

Luotu: 
16.10.2018 16:48
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Oppositiojohtaja Antti Rinteen (sd) esille tuomat vaihtoehdot eivät vakuuttanut pääministeri Juha Sipilää (kesk), jonka mukaan sdp antaisi "valtion piikkiin lisää tukia yrityksille". Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) ja sdp:n puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rinne väittelivät tiukasti hallituksen hankkeesta heikentää irtisanomissuojaa alle 10 henkilön yrityksissä.

Rinne moitti Sipilän hallituksen jakavan Suomen työmarkkinat kahtia. Hän kehottikin vaihtamaan hallituksen ”väärän politiikan” sdp:n vaihtoehtoihin.

”Hakekaa sellaisia ratkaisuja, joilla voidaan oikeasti näitä pieniä yrittäjiä auttaa taloudellisesti ja neuvonnan suhteen. Ottakaa vaikka sieltä yrittäjä- ja apteekkarivähennyksestä muutama kymmenen miljoonaa ja hoidatte nämä ongelmat kuntoon. Se on oikeudenmukaista auttaa näitä yrityksiä saamaan työsuhdeneuvontaa, kun syntyy ongelmia”, Rinne sanoo.

”Se on myöskin oikeudenmukaista ratkaista näitä ongelmia sillä, että annetaan ensimmäisen työntekijän palkkaan 20 000 euron verovähennys”, hän jatkaa.

Rinteen vaihtoehdot eivät Sipilää vakuuttaneet.

”Näitä ovat juuri nämä sosialidemokraattiset keinot: valtion piikkiin lisää tukia yrityksille. Nyt tarvitaan sellaisia uudistuksia, jotka oikeasti muuttavat työmarkkinoita”, Sipilä vastasi Rinteelle.

Eduskuntakeskustelun aikana oppositiosta vedottiin moneen otteeseen keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen ehdotukseen ”pyöreän pöydän keskusteluista” työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kesken.

”Näitä ovat juuri nämä sosialidemokraattiset keinot: valtion piikkiin lisää tukia yrityksille”

”Pääministeri, te teette palkansaajajärjestöille tiettäväksi, että te viette koko talon. Kun he eivät suostu tähän vaatimukseen, te vaaditte, että antakaa ainakin puoli taloa pois. Tämä on teidän logiikkanne. Ei se ole mitään neuvottelua. Nyt teillä olisi mahdollisuus korjata tämä tilanne asettumalla puhtaan pöydän neuvotteluihin siitä, miten aitoja ongelmia ratkotaan”, Rinne totesi.

Sipilä puolestaan korosti tavanneensa palkansaajajärjestöjen edustajia viime keskiviikkona, mutta tuolloin neuvottelijoilla ”ei ollut mandaattia neuvotella”.

”Kenen kanssa me sitten neuvottelemme”, Sipilä kummasteli.

Samassa yhteydessä hän viittasi hallituksen kariutuneeseen hankkeeseen lisätä paikallista sopimista.

”Kysyn vielä teiltä, olisiko teistä oikein, että myös järjestäytymättömät työntekijät ja työnantajat saisivat esimerkiksi työaikalain joustoja soveltaa sillä tavalla kuin muutkin voivat niitä soveltaa. Tästä me lähdimme liikkeelle ja yritimme puolitoista vuotta etsiä tähän ratkaisua. Edustaja Rinne, haluatteko te, että kaikkien yrityksien kaikki työntekijät voisivat soveltaa paikallista sopimista samoilla säännöillä”, Sipilä tiukkasi Rinteeltä.

”Pääministeri Sipilä, tarttukaa tuohon edustaja Kaikkosen esitykseen työkokouksesta. Ratkaistaan siellä näitä ongelmia, joista te äsken puhuitte”, Rinne puolestaan ehdotti.

Lue lisää eduskunnan tiedonantokeskustelusta:

Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Demareitten paratiisissa päätökset kaikesta tehdään muualla kuin yrityksissä. Niille on siinä paratiisissa varattu paikka orjana, elävän demareitten päätösten pöydiltä pudonneilla muruilla.
Voih,,, sitä päivää kun Rinne on pääministeri ja vihervasemmisto vallassa.

Pasi Anttila

Vihervasemmisto ei ole koskaan ollut vallassa joten et tiedä millasta politiikkaa se oikeasti teksisi. Oikeisto on kyllä ollut ja sanut vuodesta 1987 suomen velkaantumaan yli 110 mrd eurolla että voi sitä ihanaa päivää kun oikeisto istuu oppositiossa miettimässä mihin tän maan rahat tuhlasi. Voisi olla kyllä Suomelle parempi jos eivät pääsisi edes eduskuntaan.

Matti Kouri

Sipilä se jaksaa nostaa esille tuota järjestäytymättömien työnantajien tarvetta saada samat oikeudet kuin järjestäytyneetkin. Mutta mitäpä ei veli veljelleen tekisi?

Mikä siinä on niin vaikeaa, että työnantaja järjestäytyisi omaan työnantajaliittoonsa, minkä jälkeen tämä työntaja mm. saisi työsopimuslakiin, työehtosopimuksiin ja muihin työelämää koskeviin asioihin pätevää neuvontaa ja tarpeen vaatiessa myös lakiapua ongelmissaan. Samalla se saisi ne kaikki muutkin oikeudet, joita mm. Sipilä nyt haluaisi villeille sellaisille.

Eikö tämä tällainen käyttäytyminen ole juuri sitä vapaamatkustajien toimintaa, mistä mm. pylkköset ja kumppanit niin mielellään puhuvat.

Pentti Westerholm

Otetaan nyt esimerkki,Pienyrittäjä palkaa henkilön 2500 eur/kk bruttona.Yrittäjälle koituu siitä kustannuksia lakisääteiset maksut mukaanottaen 4250 eur/kk.Lisäksi työntekijälle annetaan palkalliset lomat,työterveyshuolto koulutus ja tarvittavat työvälineet.Aikamoinen satsaus pienyrittäjälle.Sipilä esitteli vaihtoehtoja rekrytoinnin helpottamikseksi,mutta ei mikään kelpaa.Persettä penkkiin vain tarjotaan.

Asko Hiltunen
Vastaus kommenttiin #9

Onpa Kovala todellinen "asiantuntija". Olen kymmeniä vuosia toiminut taloushallinnon asiantuntijana. Käytännön esimerkit osoittavat, että työntekijästä aiheutuvat kokonaiskustannukset ovat 1,5-1,6 kertaa nimellispalkka.