Perjantai 19.7.2019

Hämmennys valtasi eduskunnan – ”Katson ministeriaitiota, ja puhemies, nyt se on aivan tyhjä”

Luotu: 
16.10.2018 19:57
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Oppositio älähti, kun eduskunnan ministeriaitio tyhjentyi kesken hallituksen eduskuntaan tuoman tiedonannon keskustelun. Arkistokuva.
|

Eduskunnan tiistain tiedonantokeskustelu ei johtanut hallituksen ja opposition lähentymiseen ja ymmärryksen lisääntymiseen. Päinvastoin moni katsoi, että hallituksen selitysten puutteellisuus lisäsi hämmennystä irtisanomissuojaa heikentävästä lakiesityksestä.

Oppositio arvosteli hallitusta myös panostuksen puutteesta: työllisyyskeskustelu tuotiin suurella kohinalla ja poikkeuksellisesti hallituksen tiedonantona eduskuntaan, mutta ministeriaitio oli täysin tyhjä noin kello 18.49 mennessä.

Oppositioedustaja Eero Heinäluoma (sd) ihmetteli ministerien toimintaa jo aiemmin pääministeri Juha Sipilän (kesk) poistuttua salista.

”Hetki sitten tämän piti olla aivan siis megaluokan kysymys, joka on tosi tärkeä hallituksen linjan kannalta. Sitten pääministeri lähtee pois – kesken keskustelun. Kuulun television suuriin ystäviin, mutta katson niin, että eduskuntadebattia pitää jatkaa senkin jälkeen, kun tv-kamerat ovat sammuneet”, Heinäluoma taivasteli.

Debattia oli käyty tässä vaiheessa kolmisen tuntia. Heinäluoman mukaan moni kysymys oli täysin vailla vastausta.

”Ymmärrän vielä vähemmän, mitä hallitus on tekemässä [kuin ennen keskustelua]”, Heinäluoma sanoi.

Hän jäi kaipaamaan esimerkkejä tilanteista, joissa hallituksen lakiesitys ratkaisisi yritysten irtisanomisongelmia.

”Jos olisin yrittäjä, en kyllä tietäisi, uskallanko enää ketään irtisanoa – tai palkata”, Heinäluoma sanoi.

Myöhemmin Heinäluoman puoluetoveri Pia Viitanen osoitti puheensa tyhjälle ministeriaitiolle. Kello oli noin 18.49 ja myös työministeri Jari Lindström (sin) oli suunnannut antoisampiin keskusteluihin.

”Katson ministeriaitiota, ja puhemies, nyt se on aivan tyhjä”, Viitanen sanoi.

Viitasen mukaan on merkittävä ongelma, että ”hallitus tuo maailman tärkeimmän tiedonannon eduskuntaan”, muttei välitä keskustella aiheesta.

”Ensin häipyy pääministeri ja sitten vastuullinen työministeri.”

Oppositiokaan ei saanut ymmärrystä hallituksen riveistä. Kokoomuksen Ben Zyskowicz kummasteli ristiriitaisia puheita: toisaalta irtisanomislakia kuvataan ”pärstäkerroinlaiksi”, jonka myötä potkut voi saada mielivaltaisesti kuka vain ja milloin vain, ja toisaalta arvostellaan hallituksen esitystä siitä, ettei se oikeastaan muuta juuri mitään nykylakiin nähden.

”Nyt varsinkin demarioppositio antaa ymmärtää, että eihän tässä tuoda mitään uutta nykytilanteeseen, koska nämä perusteet irtisanomiselle ovat nytkin jo olemassa ja kokokin otetaan oikeuskäytännössä huomioon”, Zyskowicz kritisoi.

Hän tiivisti lakiesityksen tuoman muutoksen siihen, että ”vähäisempi työtehtävien laiminlyönti olisi riittävää [irtisanomisperusteeksi] kuin nykyisin”.

Työministeri Jari Lindström myönsi aiemmin, että lakiesityksellä saavutetun muutoksen arviointi ja selittäminen on vaikeaa – ennen muuta siksi, että tuomioistuin lopulta vastaa lain tulkinnasta ja toimeenpanosta.

”Halutaan pudottaa pykälää alemmaksi kynnystä irtisanoa henkilöstä johtuvasta syystä”, Lindström kuvaili.

Sdp esitti keskustelussa erilaista neuvontaa ja helpotuksia pienyrityksille vaihtoehtona irtisanomisten helpottamiselle. Pääministeri Sipilän keskusta ja toinen hallituspuolue kokoomus arvostelivat demareita halusta syytää yrityksille jälleen lisää valtion tukirahoja. Sdp:ssä puolestaan ihmeteltiin, kuinka kokoomus voi vastustaa sdp:n haluja tukea pienyrityksiä.

Eduskunta äänestää keskiviikkona tiedonannon pohjalta, nauttiiko hallituksen työllisyyspolitiikka eduskunnan luottamusta. Tiedonantomenettelyn käynnistämisen taustalla on hallituksen aikomus keventää irtisanomissuojaa alle 10 hengen yrityksissä. Pääministeri Sipilä toivoo, että eduskunnan tuki työllisyyspolitiikalle ja ”irtisanomislaille” rauhoittaisi ay-liikkeen työtaistelutoimia, joilla irtisanomislakia vastustetaan.

Lue lisää eduskunnan tiedonantokeskustelusta:

Sipilällä ja Rinteellä tulinen väittely eduskunnassa: ”Näitä ovat SDP:n keinot – lisää tukia valtion piikkiin”

Eduskunnassa 31 vuotta istunut demari: ”En muista näin vastenmielistä tilannetta”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Eero Heinäluomalta raaka ryöpytys: Osaamaton hallitus värjöttelee eduskunnan selän takana

Juha Sipilä eduskunnassa: ”Eniten ovat hyötyneet 100 000 ex-työtöntä – työllistyvän tulot +1000 €/kk”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marja-Terttu Peltovuoma

Jopa oli istunto. Toivottavasti ei mene mitään kautta ulkomaalaisiin lehtiin. Pakko sanoa että ei noin naurettavaa touhua oli hallitukselta vielä nähty .Nyt oli kyllä riman alitus. Hävettää että hallituksemme on noin ala-arvoinenja pääministeri vielä esimerkkinä.

Tuomo Niemelä

Itse kyselisin sen videotallenteen perään. En suinkaan usko Uuden Suomen valehtelevan, vaan olisi etenkin tässä tapauksessa hyvä, jos eduskunta tai Yle tarjoaisi sen katsottavaksi. Onhan istunnosta jo yli 12 tuntia aikaa.

Mutta ehkä asia ei niin tärkeä ollutkaan?

Esa Ojanlatva

Ylimielisyyden huippua tuommoinen toiminta. Ei mitään moraalia yhtikäs mistään. Ne jotka ovat nuo edustajat eduskuntaan äänestäneet ovat olleet jonkilaisen sekavan tilan alaisia, tai heidän lääkityksensä on ollut vaaleissa yhtä hukassa kuin hallituksen ministereiden.

Esa Ojanlatva

En heti hoksannut., lähtivät seuraamaan naton suursota harjoitusta jossa harjoitellaan venäjälle hyökkäystä, ovat kutsu vieraita. Sentäs 50.000 sotilasta harjoittelee hyökkäysotaa ja suo,en pojat urhoollisesti siinä mukana.

Juhani Vinberg

irtisanomisen helpottaminen on hyvä, josesim yrityksen julkisuuskuvaa sotkeetyöntekijä, jolla on esim voimakas poliittinen tai muu missioesim green preace tai pvl,/nnb ellei työntekijää ole palkattu juuri tuon mission vuoksi