Sunnuntai 21.7.2019

Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

Luotu: 
17.10.2018 08:15
Päivitetty: 
17.10.2018 08:25
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Juha Sipilä (kesk) ja Antti Rinne (sd) arkistokuvassa. Sipilä ehdotti Rinteelle paluuta työaikalakiasiaan ratkaisuna irtisanomislakikiistaan.
|

Irtisanomislakikiistassa vahvasti profiloitunut EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen pitää merkittävänä pääministeri Juha Sipilän (kesk) eilistä avausta Ylen A-studiossa. Sipilä ehdotti suurimman oppositiopuolueen sdp:n puheenjohtajalle Antti Rinteelle, että palattaisiin irtisanomislakikiistan alkujuurille. Lasse Laatunen sanoi tänään Ykkösaamussa näkevänsä, että Sipilän ehdotus on ulospääsytie riidasta.

Hallitus haluaa laskea työllistämiskynnystä pienissä yrityksissä helpottamalla henkilöperusteista irtisanomista. Ay-liike on vastustanut hanketta voimallisesti työtaisteluilla. Tämän seurauksena hallitus on tuonut eduskuntaan tiedonannon lakihankkeesta ja työllisyyspolitiikastaan. Tiedonannosta keskusteltiin eduskunnassa eilen ja äänestys on luvassa tänään. Hallituksen odotetaan saavan eduskunnalta luottamuksen.

Sipilä ja Rinne olivat eilen Ylen A-studion vieraina. Sipilä sanoi keskustelussa näin:

”Tämän koko niin sanotun kiistan alkujuuri on siellä, kun työaikalakia sorvattiin. Tavoittelimme sitä, että työaikalakia pääsisi soveltamaan myöskin ne työpaikat, ne työnantajat ja työntekijät, jotka eivät kuulu liittoihin. Tästä emme päässeet sopimukseen.”

”Antti, mullakin on ratkaisuehdotus. Palataan tähän alkuperäiseen lakiehdotukseen, eli yksinkertaisesti työaikalain joustoja, esimerkiksi työaikapankkeja ja niin edespäin, saataisi soveltaa vaikka ei kuuluisi työantajaliittoon tai ei kuuluisi työntekijäliittoon. Viedään tämä alkuperäinen asia, jota valmisteltiin puolitoista vuotta yhdessä kolmikannassa, se päätyi siellä riitaan, mutta huomattavasti merkityksellisempi asia kuin se, mistä nyt puhutaan. Kyllä tässä nyt ammutaan tykillä kärpästä tässä asiassa, kun tästä on tullut tällainen kysymys. Mutta palataan tähän ja muutetaan se eduskunnassa, niin siinähän meillä on ratkaisu. Minulla riittää joustoa kyllä.”

Laatunen sanoi tänään Ykkösaamussa, että Sipilä tarjosi vaihtoehtoa kiistellylle irtisanomislaille.

”Näen, että tässä on ulospääsytie. Eilen illalla A-studiossa pääministeri Sipilä sanoi sen aika selvästi julki. Hän ehdotti Antti Rinteelle, että palataan tämän irtisanomisriidan alkulähteille eli työaikalakiin ja muutetaan sitä. Mielestäni tämä on oikeaa lainsäädäntöä: tehdään työnantajista yhdenvertaisia”, Laatunen sanoi.

Sipilä ehdotti asiaa Rinteelle useaan otteeseen. Keskustelun lopuksi hän jopa tarjosi Rinteelle ”kättä päälle” sopimusta asiasta. Rinne ei tarttunut Sipilän ehdotukseen eikä pääministerin ojennettuun käteen. Laatunen arvelee tämän johtuvan siitä, ettei Rinne tarkalleen tiennyt, mistä on kyse ja katsoi, ettei sdp ole riidassa suora osapuoli.

Laatusen mielestä Sipilän avaus oli ”niin merkittävä”, että siihen on syytä tarttua.

LUE MYÖS: Näkökulma: Sipilän yllätysavaus - taustalla kahden lupauksen veivaus

Ykkösaamussa Laatusen kanssa keskustelemassa ollut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen sanoi, että Sipilän ehdottama kompromissi on lupaava. Siitä pitää Vartiaisen mukaan kuitenkin neuvotella tarkemmin jossain muualla kuin julkisuudessa.

Heinäkuussa 2017 kerrottiin, että kaikki hallituksen työaikalakiryhmässä olleet työmarkkinajärjestöt jättivät lakiluonnokseen eriävän mielipiteen. Lue tarkemmin: EK, SAK, STTK, Akava – Kaikki järjestöt jättivät eriävän mielipiteen hallituksen työaikalaista

”Hallitus oli sopinut työmarkkinajärjestöjen kanssa kunnioittavansa kolmikantaisen työryhmän yksimielistä mietintöä. Olen pettynyt, ettei työryhmä tällaista saanut aikaan. Hallituksen tehtäväksi jää nyt ratkoa ne kohdat, joista työryhmä ei päässyt yksimielisyyteen, sillä työaikalaki on uudistettava”, kommentoi työministeri Jari Lindström (sin) tuolloin.

Eriävän mielipiteen jättivät Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Suomen Yrittäjät, Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK, Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ja Akava.

Suurin kiista koski nimenomaan paikallista sopimista. Nykyisen lain mukaan järjestäytymätön yritys voi sopia paikallisesti vain säännöllistä työaikaa koskevista joustoista, mihin Suomen Yrittäjät (SY) on toivonut laajennuksia. SY haluaa käytäntöjen yhdenmukaistamista riippumatta siitä, ovatko yritykset tai työntekijät liittojen jäseniä.

Palkansaajapuolella toiveet on nähty keinona murentaa yleissitovaa järjestelmää. SAK varoitti tästä hallitusta keväällä 2018.

Lue tarkemmin: SAK varoittaa hallitusta: TES:ien ”ohituskaistalla” olisi ”vakavia seurauksia työmarkkinarauhalle”

Hallitus julkisti hiljattain työaikalakiesityksensä:

Suomalaisten työaika menossa uusiksi: ”Pakottavaa oikeutta” – työehtosopimus ei voi enää kävellä yli

Työpäivä 19 h, ylityökorvaus 0 € – Tehy: Näin hallituksen ajama ”halpuuttamistyöaika” toimii

LUE MYÖS:

”Se olin minä” – Juhana Vartiainen tunnustaa rähjänneensä Lasse Laatuselle

Lasse Laatunen: ”Hallitus joutuu perumaan irtisanomislain” – Poliittisen teatterin lasku hirvittää

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pertti Vaulasvirta

Sipilähän kertoi 1,5 v neuvotteluista jotka kariutuivat demareiden kanssa. Rinne ei vastannut suoraan ehdotukseen kuinka asiassa päästäisiin eteenpäin. Siis kun laitetaan kaikki yritykset samalle viivalle, niin järjestyneet ja järjestäytymättömät. Mutta sehän ei kelpaa demareille. Kaikkien pitää marssia heidän ja Ek:n sopimusten ladulla.

Hannu Peltola

en itekään olisi rinteenä mennyt noin pikaisesti lupaamaan mitään tai sopimasan, koska posapuoli on työntekijät ja työnantajat ja jos sipilällä on, kuten on näyttöö, aina kusetus mielessä, olisi sipilä ttaas pitänyt sitä sitovana lupauksena, kuka pirun idiootti menee minuutin neuvottelulla lupaamaan ja lyömään mkättä ppäääe ellei edes neuvottelun toinen osapuoli ek ja liitot ole sitä neuvotelleet, nyhtän tulisi ilmi että eduskunta päättää työehtosopimuksista eikä liitot ja työnantaja liitto

Matti Kouri

Sipilä se jaksaa nostaa esille tuota järjestäytymättömien työnantajien tarvetta saada samat oikeudet kuin järjestäytyneetkin. Mutta mitäpä ei veli veljelleen tekisi?

Mikä siinä on niin vaikeaa, että työnantaja järjestäytyisi omaan työnantajaliittoonsa, minkä jälkeen tämä työntaja mm. saisi työsopimuslakiin, työehtosopimuksiin ja muihin työelämää koskevissa asioissa pätevää neuvontaa ja tarpeen vaatiessa myös lakiapua ongelmissaan. Samalla se saisi ne kaikki muutkin oikeudet, joita mm. Sipilä nyt haluaisi villeille sellaisille.

Eikö tämä tällainen käyttäytyminen ole juuri sitä vapaamatkustajien toimintaa, mistä mm. pylkköset ja kumppanit niin mielellään puhuvat.

Arto Lähteelä

Työelämän pelisäännöistä neuvottelu on jatkuvaa.
Luottamus osapuolten kesken auttaa sopimuksiin pääsyyn.
Liian paljon asioita ratkotaan oikeudessa, jotka olisi helpompi sopia työpaikoilla.
Irtisanomiskiista ratkeaa vielä sovun hengessä.

Mikko Toivonen

Kyllä minun mielestäni paras kansalle on "ulospääsytie", missä kaikki yritykset sisällytetään irtisanomissuojan normalisoimiseen eli jos on sovittu kuukauden irtisanomisaika niin se on riittävä peruste irtisanomiselle.
Karensseista en osaa pahemmin sanoa kun en ole koskaan työttömyyskorvausta karenssilla tai ilman hakenut tai saanut.
Ihan ulkopuolelta kuitenkin näkisin niin, että palkkaan sidorttu päivätaha pitäisi alkaa juosta heti työttömyyden alettua ja jatkua max. 3 kuukautta, minkä jälkeen kaikki jotka eivät ole työtä halunneet löytää pudotetaan valtion päivärahalle.
Työaikakin pitäisi palauttaa 40 tuntiin ja poistaa kaikki sunnuntai korvaukset ja muuttaa ne normaaliksi työpäivä korvaukseksi elleivät ole ylityötä. Sunnuntai kun on ihan samanlainen päivä kuin muutkin.
Erilliskorvaukset pitäisi jättää ainoastaan Joulupäiviksi, Pääsiäipäiväksi ja Juhannuspäiväksi ja silloinkin ei 100% enempää.
Lomarahat pitäisi perusteettomina kokonaan lakkauttaa ja lomien pituus palauttaa 20 työpäivään.

Siinä vain osittaisia suuntaviivoja mihin meidän olisi liikuttava päästäksemme esimerkiksi amerikkalaisen tai aasialaisten kilpailukyvyn suuntaan.
Myös palkkajohtajien ja valtion sopimuspalkkaisten palkkioita pitäisi alentaa vähintäin 30% nykyisestä sen lisäksi että eläkekatto lakisääteisessä eläkkeessä pitäisi asettaa jonnekin 3500 euron tasoon
Tämä on Kiky 2 jota ette ole edes suotuneet ajattelemaan. ;)

Esa Auramäki

Kuitenkin tärkeimmät työllistämisen esteet pk-yrityksissä näyttävät olevan: 1. Ei tarvetta työllistää 31 % ja 2. Kysynnän epävakaus 17 %, yhteensä 48 %. Työvoiman saatavuus 18 %. Ja irtisanomiseen liittyvät riskit vain 6 %. Työlainsäädäntö/ työehtosopimukset vain 2 %. Lähde: PK-Yritysbarometri, kevät 2018. Melkoista sumutusta/valehtelua hallitukselta. Mitenkäs tällaiseen hallitukseen voi luottaa. Tai enemmistön diktatuurin eduskuntaan. Siis, jonka valtasuhteet perustuvat v. 2015 vaalien kusetuksìin. https://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2018/10/17/laihat-evaa...

Ari Mikkola

Eli valtiovalta ei kohtaan yksi voi vaikuttaa muuten kuin sillä että kannattavasti tehtävän mutta tekemättömän työn määrä lisääntyy johon yrityksen kannattaa työntekijä palkata. Eli kikyt yms yrityksen kannattavuuteen liittyvät on kohdistettu kohtaan yksi..ja työ lisää työtä.
Kohta kaksi on liki suoraan sitten irtisanomisen sujuvuuteen liittyvä eli jos pienyrittäjällä on tarjota työtä epävarmalla pohjalla niin missään nimessä ei kannata palkata jos kannattavaa työtä ei riittävästi löydykkään koska se irtisanominen ei ole ihan simppeli juttu. Tiedän tapauksen jossa yrittäjä lopetti yrityksen koska irtisanomiset olisi muuten olleet liian toteuttaa koska tuotannolliset ja taloudelliset syyt ei täyttyneet mutta homma oli mennyt riitelyksi..
Kohta kolme eli työvoiman saatavuus. koska pienyrittäjä ei voi ottaa riskiä ja palkata työntekijää antamaan näyttöjä ja oppimaan joten riittävän pätevää eli valmiiksi ammattimaista työvoimaa ei ole saatavilla. Töiden vähetessä tai jos tuottavuus työllä tai työntekijällä ei riitä niin irtisanomisen ollessa helpompi on myös helpompi palkata työntekijä. Molemmat voittaa..
Lisäksi näin duunaria niin pienissä kuin isoissa firmoissa työskenneenä voin todeta että pikkufirmassa työntekijän asema on jo nyt täysin eri kuin isossa firmassa.

Ari Mikkola

Vastakkainasettelu on se mitä oppositio ajaa eli lihava riita nostaa gallupkannatusta mutta meneppä Rinne sopimaan laiha sopu niin se sataa Vasemmiston ja Persujen, Viihreiden laariin.
Ja pääministerin paikka on vasta muutaman prosentin kiinnityksellä demareilla.

Taito Mikkonen

Hyvä työttömyysturva ja helppo erottaminen on monen hyväksymä Tanskan malli. Sipilän hallitus haluaa vain helpon erottamisen mutta on on heikentänyt ja aikoo edelleen heikentää työttömyysturvaa. Lisäksi monilla on monesta syystä kiukkua ja pettymystä hallitukselle. Ne lisäävät halua vääntää hallitusta vastaan enemmän kuin tämä yksittäinen viimeinen oljenkorsi.