Lauantai 20.7.2019

Ministereiden käytös hämmästytti eduskunnassa – Puhemiehistö puuttui asiaan

Luotu: 
17.10.2018 14:53
  • Kuva: Jenni Gästgivar / Alma Media
    Kuva
    Pääministeri Sipilä ja työministeri Lindström eilen eduskunnan tiedonantokeskustelussa. Noin kello 18:49 mennessä molemmat olivat poistuneet ministeriaitiosta ja sdp:n kansanedustaja osoitti sanojaan tyhjälle aitiolle.
|

Eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok) viestittää Uudelle Suomelle, että puhemiesneuvosto on huomauttanut hallitusta läsnäolosta eduskunnassa. Puhemiehistö keskusteli asiasta tänään kokouksessaan.

”Keskustelu käytiin ja puhemiesneuvoston toive ministerin läsnäolosta erityisesti omissa esittelyasioissaan on välitetty valtioneuvostolle”, kertoo Risikko.

Eduskunnan tiedonantokeskustelussa herätti suurta ihmetystä se, että ministerit poistuivat keskustelusta yksi toisensa jälkeen niin, että lopulta Pia Viitanen (sd) osoitti puheensa tyhjälle ministeriaitiolle noin kello 18.49. Tilanne oli sikälikin erikoinen, että hallitus itse oma-aloitteisesti toi tiedonantonsa eduskuntaan. Lue tarkemmin: Hämmennys valtasi eduskunnan – ”Katson ministeriaitiota, puhemies, ja se on aivan tyhjä”

Eduskunnan ensimmäinen varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) kertoo Uudelle Suomelle välittäneensä omalta osaltaan pääministeri Juha Sipilälle (kesk) ja työministeri Jari Lindströmille (sin) viestiä liittyen eduskunnan eiliseen tiedonantokeskusteluun.

”Yleensä hallitus sopii työnjaosta niin, että siellä joku päivystää. Nyt se periaate ei toteutunut. Olen osaltani hoitanut viestin sekä pääministerille että työministeri Lindströmille”, Pekkarinen sanoo.

Pekkarinen sanoo viestittäneensä, että jatkossa toiveena olisi, että hallitus hoitaisi vastuu- ja päivystysjakonsa kuntoon.

”On ymmärrettävää, että etenkään pääministeri ei voi olla koko ajan paikalla. On myös ymmärrettävää, että työministeri ei aina voi olla paikalla”, itsekin ministerinä toiminut Pekkarinen sanoo.

Eduskunnan toinen varapuhemies Tuula Haatainen (sd) puolestaan kertoo Uudelle Suomelle, että ministeriaition tyhjenemisestä keskusteltiin tänään puhemiehistön kokouksessa. Haataisen mukaan tapaus on herättänyt hämmennystä etenkin siksi, että kyse oli hallituksen omasta asiasta eduskunnassa.

”Tästä on myös jonkin verran tullut kansalaispalautetta”, Haatainen kertoo.

LUE MYÖS:

Eduskunnassa 31 vuotta istunut demari: ”En muista näin vastenmielistä tilannetta – moraalisesti äärimmäisen vastenmielistä”

Ben Zyskowiczilta ehdotus ay-liikkeelle: Kuukausi aikaa – valmistelkaa vaihtoehto

Sipilällä ja Rinteellä tulinen väittely eduskunnassa: ”Näitä ovat SDP:n keinot – lisää tukia valtion piikkiin”

Petteri Orpo kohautti eduskuntaa – ”Huonommilla kyvyillä työpaikka”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Minusta tuo kyllä on osoitus ennenkaikkea ministerien ylimielisyydestä - jos itse ovat päättäneet antaa tiedoksiannon asiasta eduskunnan ihmetellessä asiaa, eivätkä sitten edes viitsi olla paikalla kuulemassa keskustelua. Tosin olihan se tietysti ymmärrettävää, kun ovat kerran käskyttäneet puolueittensa kansanedustajia siitä kuinka heidän pitää äänestää.
Mutta osoittaa ehkä eduskunnan enemmistöltä tyhmyyttä ja ennen kaikkea arvovaltansa väärinkäyttöä, että antavat tällaiselle porukalla luottamuslauseen, joka ei viitsi olla edustamassa itseään / asiaansa heidän luottamuksestaan äänestävälle porukalle.

Ei ainakaan edistä luottamusta poliitikkoihin - vaikka ei kai se luottamus enää voi vähentyä, kun se on jo pohjamudissa. Oikein politikointia sanan nykyisessä merkityksessä koko farssi.

Tarja Laakso

En tiedä maataloustuista (tai no joo, rikkaathan niistäkin saavat pääosan), mutta voisivat ainakin lopettaa yritystuet pääosin, ja muutenkin katsoa, mitkä rikkaille maksettavat tai rikkaille välikäsien kautta menevät tuet voisi pienentää ja kohdentaa niille, jotka niitä oikeasti tarvitsevat - siinä olisi kertaheitolla hoidettu budjetin alijäämä. Ja voisivat tukkia kaikki porsaanreiät pääomaverotuksen puolelta ja muuttaa kaikki osingot verollisiksi. Siinä tulisi valtiolle aika lailla rahaa lisää... työtä riittäisi ihan koko 4 vuotiskaudeksi, sen verran paljon noista tuista menee eniten tienaavalla kymmenykselle.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #7

Olen Pasin kanssa kyllä kutakuinkin samaa mielipidettä maataloustuista. Lisäisin kuitenkin että tukien poistamisen vastapainoksi valtion tulisi helpottaa rajusti kaikenlaisia tilayrittämisen rajoitus ja valvontasäädöksiä ja siten antaa tuettomille tiloille mahdollisuus tuottaa ja myydä mitä tahansa maatilalle sopivaa ilman tuskastuttavaa määräysviidakkoa ja verotusta. Mutta kuitenkin tiloille on annettava vastuu itsestään, valitsemistaan tuotteista ja niiden myynnistä sopivasti maksavalla ostajakunnalle. Tilamyyntinä tai tilojen yhteismyymntinä keskusliikkeiden ja elintarviketeollisuuden lisäksi.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #7

Voidaan toki. Kaikki voidaan lopettaa. Rikkaiden verohelpotuksetkin, palauttaa omaisuusvero, progressiivinen pääomatulovero, poistaa asumistuki (se kun valuu pl-seudulle kaiken maailman ossi nymaneille jotka ei töitä edes halua tehdä. Samoin voidaan poistaa toimeentulotuki, asuntolainojen korkovähennys.

Miksikö. En perustele. Mutta hauskaa tulis kattoo mitä tapahtuis:)