Maanantai 17.6.2019

Juha Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin: ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Luotu: 
17.10.2018 15:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Pääministeri Juha Sipilä.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) vetoaa malttiin työmarkkinoilla, kun hallitus on saanut eduskunnalta luottamuksen poikkeuksellisessa äänestyksessä, joka käsitteli pääasiallisesti hallituksen vielä valmistelevaa lakiesitystä irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä.

Hallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 101-73. Tyhjää äänesti 8 ja poissa oli 17 kansanedustajaa.

”Nyt eduskunta on selvästi linjannut yli hallitus-oppositio-rajan, että näitä työllistämistoimia, jotka ovat tuottaneet tulosta jatketaan mukaan lukien tämä vaikutuksiltaan ja merkitykseltään pieni asia [irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä]”, Sipilä sanoo äänestyksen jälkeen.

Ammattiliitot JHL, Super ja Tehy ovat ilmoittaneet tänään uusista työtaistelutoimista. Lue lisää: Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

Pääministeri Juha Sipilä vetosi eduskunnan äänestyksen jälkeen malttiin ja harkintaan.

Sunnuntaina vetositte Pääministerin haastattelutunnilla, että eduskuntaa vastaan ei pitäisi lakkoilla. Mitä mieltä olette tänään julkistetuista uusista työtaistelutoimista?

”Eduskunnan kanta on nyt hyvin selvä ja eduskunta on Suomessa korkein demokraattinen päätöksentekoelin. Nyt kyllä kannattaa käyttää harkintaa ja malttia tästä eteenpäin”, Sipilä toteaa.

”Kehotan vakavaan harkintaan ja malttiin. Nyt mennään eteenpäin sen mukaan, miten eduskunta on asian linjannut”, hän vakuuttaa.

Sipilä korostaa, että irtisanomissuojan keventäminen pienissä alle 10 hengen yrityksissä on ”sinänsä hyvin pieni”.

”Edelleenkin Suomessa tämän muutoksen jälkeenkin vaaditaan painavat ja asialliset perusteet irtisanomiselle. Tässä on varmasti väärääkin tietoa liikkeellä. Kevein perustein ei Suomessa tämän jälkeenkään irtisanomista pysty tekemään”, Sipilä linjaa.

LUE MYÖS: Ministereiden käytös hämmästytti eduskunnassa – Puhemiehistö puuttui asiaan

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

"Ensi viikolla palvelutaloissa ja päiväkodeissa voidaan jäädä ilman ruokaa - JHL:n mukaan se on vasta alkua: ”Meillä on kovat piipussa, kun tämä Sipilän hallituksen jänkääminen jatkuu”"
Nuohan ne on selkeesti avuttomimmat ryhmät joita AY-liike haluaa kurmuuttaa. Liekkö sitten tasa-arvoisesti valitut kärsijät.

Esa Järvinen

Mikä lakko? Olen lukenut vain ylityö kielloista. Hallituksen toimet ei välttämäti motivoi tekemään ylimääräistä huonolla palkalla. Niillä kenellä on henkilöstö mitoitus kohdillaan ei pitäisi olla ongelmia. Sipilä voi säätää lakejansa. Niillä vaan voi olla myös seurauksia.

Antti Kettunen

Minä sen sijaan kehotan juhasipilää istumaan ministeriaitiossa kunnes keskustelut hänen ilmoituksestaan on käyty. Kertoo aika paljon siitä miten tärkeä tuo ilmoitus oli kun koko aitio oli tyhjä muutaman hetken jälkeen.

Rosa Warski

"Hallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 101-73. Tyhjää äänesti 8 ja poissa oli 17 kansanedustajaa.

”Nyt eduskunta on selvästi linjannut yli hallitus-oppositio-rajan, että näitä työllistämistoimia, jotka ovat tuottaneet tulosta jatketaan mukaan lukien tämä vaikutuksiltaan ja merkitykseltään pieni asia [irtisanomissuojan heikentäminen pienissä yrityksissä]”, Sipilä sanoo äänestyksen jälkeen."

Totuus ja Sipilä näyttää sopivan yhteen kuin öljy ja vesi. Eduskunnalla ei todellakaan ole selvää linjaa, eikä varsinkaan yli hallitus-oppositio -rajan. Hallitus luotti itseensä, oppositio ei luottanut hallitukseen.

Jostain syystä valehdella kuitenkin täytyy. Ihan kokoajan. Alkaa olla aika väsyttävää, kun lain mukaan "Ministerien on oltava rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia." Pääministeriltä tätä tulisi voida odottaa ihan erityisesti.

Tapio Pento

Rosa Warskin mielestä eduskunnalla ei ole selvää linjaa silloin kun selvästi yli puolet kaikista edustajista äänestää jonkin asian puolesta, vaikka poissa oli paljon. Olin jo luullut että demokratia perustuu enemmistön mielipiteeseen, eikö näin enää olekaan?