Keskiviikko 19.6.2019

Vaasa-äänestys kuumensi tunteet: ”Merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”

Luotu: 
18.10.2018 11:43
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    ”Hallituspuolueiden tulisi hävetä. Päätös Vaasan keskussairaalasta tehtiin, vaikka samanaikaisesti Euroopan neuvosto moittii Suomea siitä, että ruotsinkielisten potilaiden oikeudet eivät toteudu käytännössä. Potilaan oikeus saada sairaanhoitoa yhdenvertaisesti niin ruotsiksi kuin suomeksi ei ilmeisesti ole tärkeä hallitukselle. Se on häpeällistä”, Anna-Maja Henriksson jyrähtää.
|

Rkp:ssä ollaan tyrmistyneitä siitä, että hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset äänestivät tänään eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Vaasan keskussairaalan laajaa ympärivuorokautista päivystystä vastaan.

”Hallituspuolueiden tulisi hävetä. Päätös Vaasan keskussairaalasta tehtiin, vaikka samanaikaisesti Euroopan neuvosto moittii Suomea siitä, että ruotsinkielisten potilaiden oikeudet eivät toteudu käytännössä. Potilaan oikeus saada sairaanhoitoa yhdenvertaisesti niin ruotsiksi kuin suomeksi ei ilmeisesti ole tärkeä hallitukselle. Se on häpeällistä”, Henriksson jyrähtää.

”Kaikki tosiasiat ja asiantuntijoiden lausunnot puhuvat sen puolesta, että Vaasan keskussairaalan pitäisi saada laaja ympärivuorokautinen päivystys. Hallituspuolueet eivät piittaa tästä lainkaan. Tämä on merkki hyvin raa'asta hallituksen valtapolitiikasta”, Henriksson jatkaa.

Rkp:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi teki sosiaali- ja terveysvaliokunnassa muutosehdotuksen, jonka myötä Vaasan keskussairaala olisi saanut laajan ympärivuorokautisen päivystyksen. Hallituspuolueet äänestivät Rehn-Kiven ehdotuksen nurin tänään torstaina.

Vaasan tapaus on ollut otsikoissa myös siksi, että keskustalainen kansanedustaja Pekka Puska asettui aiemmin puolustamaan Vaasaa. Puska äänesti tänään Ylen mukaan hallitusrintamassa, kuten aiemmin julkisuuteen ilmoitti.

Kokoomuksen sote-edustajat sen sijaan rauhoittelevat huolia omassa tiedotteessaan. Sari Sarkomaa, Sari Raassina, Jaana Laitinen-Pesola ja Mia Laiho korostavat, että päätöksestä huolimatta laaja-alainen toiminta säilyy Vaasassa.

”Vaasan keskussairaalassa säilyy nykyisen tasoinen erikoissairaanhoidon päivystys, eli siis siellä jatkuu kymmenen erikoisalan ympärivuorokautinen päivystys”, nelikko toteaa.

”Mikäli laaja päivystys säilytettäisiin sekä Seinäjoella että Vaasassa, ei kirurgeille riittäisi riittävästi toimenpiteitä ammattitaidon ylläpitämiseksi”, he myös perustelevat.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Henrikssonskan argumentointi ei kyllä kestä rationaalia suhteellisuutta lainkaan.
Ei voi olla niin, että pienen kielivähemmistön pitäisi saada 100% samat erikoispalvelut pikkiriikkisellä vähemmistökielellä kuin maan yli 90% pääkieliset sekä kaikki maassa asuvat muunkieliset joista ruotsinkieli äidinkielisiä on vain noin puolet. Siis pienestä vähemmistöstä puolet.
Jos ei kykene edes erikoishoitoa vastaanottamaan muulla kuin omalla ruotsinkieltä muistuttavalla paikallismurteella niin pitää pyytää katsomaan peiliin.
Joutuvathan ne puolet noista maan vähemmistökielistäkin ottamaan palvelun joko suomeksi tai englanniksi. Minullakaan ei olisi minkäänlaista ongelmaa ottaa mikä tahansa terveydenhoidon palvelu englanniksi ja vaikka saksaksi. Ruotsia tietenkin osaan täysin siltä varalta että vierailen ummikkoruotsinkielisissä maisemissa. Olen katsonut velvollisuudekseni osata sitä. Toivoisi maamme ruotsinkielisen pikkiriikkisen vähemmistön katsovan samoin maan pääkieltä kohtaan ja lopettavan ruikuttamisen ja aseman ylikorostamisen ja yliosuuden vaatimisen.

Kyuu Eturautti

Kuten Mikko kirjoitti.

Puhumme usein n. 5% osuudesta kansaa jotka on kirjattu ruotsinkielisiksi. Sen sijaan parempi kysymys on puhua siitä osasta kansaa joka osaa ruotsia mutta ei suomea. Se on pieniä promillen palasia, lähinnä muutaman pienen kunnan alueella olevia senioreita.

Mielestäni sotessa pitää keskittyä hoitoon, ei miljardeja maksavaan kielipolitiikkaan joka on noin prosentti kieltä ja sata prosenttia politiikkaa. Suomi ei ole enää Ruotsin osavaltio vaan kansainvälinen maa. On mittaluokissa suurempi ongelma että leijonaosa hoitajistamme ei pysty edes auttavaan englannin kieleen, sillä se on kasvava tarve. Jo nyt se tarve on helposti satakertainen ruotsin kieleen verrattuna.

Ilkka Manner

Kieliargumentti on huono senkin vuoksi, että sama kieliongelmahan on joka puolella Suomea. Taataanko täydelliset palvelut ummikkoruotsinkieliselle esimerkiksi Kuopiossa? Lain mukaan kyllä! Miksi niin ei käy Henrikssonin mielestä Seinäjoella? Ruotsinkielisen vähemmistön takia meillä on pakollinen ruotsinkielen opiskelu ja erityisesti palveluvirkoihin vielä vaatimuksena erikseen todistettu ruotsinkielen osaaminen. Jos tämä ei sitten kuitenkaan riitä, niin miksi niitä kielivaatimuksia sitten oikeastaan on? Riittääkö ruotsinkieliselle vähemmistölle palvelu siten, että sitä saa pelkästään Vaasassa? Tuskin. Vaikka Vaasaan perustettaisiin täyden palvelun keskussairaala niin mikä takaa, että siellä osataan paremmin ruotsia kuin Seinäjoella?

Joni Rikkola

Minä en ole saanut välilllä hoitoa edes Suomeksi. Jouduin uusimaan koko lääkärikäynnin, kun toinen puhui huonoa Saksaa ja minä en ollenkaan. Suomesta eisaanut selvää ja lääkäri ei osannut sanoja. Näytteli sitten kirjassta kuvia.