Tiistai 21.5.2019

Ilja Janitskinille iso lasku – pelkästään Sanomalle 75 000 euron korvaukset

Luotu: 
18.10.2018 13:01
Päivitetty: 
18.10.2018 13:42
  • Kuva: Iltalehti / Maarit Pohjanpalo
    Kuva
    Ilja Janitskin (etualalla) ja samassa yhteydessä ehdolliseen vankeuteen tuomittu Johan Bäckman (takana) oikeudessa. Arkistokuva.

MV-vihasivuston perustaja Ilja Janitskin tuomittiin vankeustuomionsa yhteydessä mittaviin vahingonkorvauksiin eri asianomistajille. Suurimman korvaussumman Janitskin joutuu maksamaan mediayhtiö Sanomalle tekijänoikeusrikkomusten vuoksi.

Yhteensä Janitskin määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia ja hyvityksiä reilun 130 000 euron edestä. Hänet velvoitettiin korvaamaan asianomistaja Sanoma Media Finland Oy:lle tekijänoikeuslain mukaisia hyvityksiä 75 000 euroa korkoineen, ja lisäksi Janitskin joutuu maksamaan yhtiön selvitys- ja valvontakuluja sekä oikeudenkäyntikuluja noin 3800 euroa. MV-julkaisussa on käytetty luvatta Sanoman tuotteista kopioituja artikkeleita ja yhtiön omistamia valokuvia.

Lisäksi Janitskin velvoitettiin maksamaan asianomistaja, toimittaja Jessikka Arolle loukkauksen aiheuttaman kärsimyksen korvauksia 35 000 euroa korkoineen ja oikeudenkäyntikuluja noin 20 000 euroa korkoineen.

Myös viisi muuta asianomistajaa ovat oikeutettuja pienempiin korvauksiin. Janitskin ja samassa yhteydessä tuomittu Johan Bäckman määrättiin maksamaan myös yhteisvastuullisia korvauksia Jessikka Arolle.

Ilja Janitskinin puolustusasianajajien noin 30 000 euron palkkiot maksettiin valtion varoista. Oikeuden mukaan tämä myös jää valtion tappioksi Janitskinin taloudelliset olot huomioiden.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi tänään torstaina Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Tuomio tuli yhteensä 16 eri teosta liittyen MV-lehden toimintaan.

Lue lisää: Tuomio tuli: Ilja Janitsikinille 1 v 10 kk ehdotonta

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin oli vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018 MV-sivuston omistaja, päätoimittaja, vastaava toimittaja sekä niiden sisällöstä vastannut henkilö.

Lue myös:

Johan Bäckmanille tuomio toimittaja Jessikka Aron vainoamisesta: 1 vuosi ehdollista, 22000€:n korvaukset

MV-boikotin aloittaja: ”Joululahjaksi saadaan MV-lehti alas”

Nuorisopoliitikon uusi avaus: ”On olemassa keino, jolla MV-lehti saadaan lopetettua”

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen

Kyllä. Tuomio oli odotettu, sillä Ilja on jo istunut sen. Jos tuomio olisi sakkorangaistus, valtio joutuisi korvaamaan istumisajan, ja se taitaisi käydä ylpeyden päälle.

Korkeimpaan tuon pitää ilman muuta mennä. Todella mielenkiintoinen case oikeusoppineille pohdittavaksi. Voi poikia jopa väitöskirjoja.
Ja toivottavasti selkeyttää oikeuskäytäntöjä.

No joka tapauksessa, Seiskalle, Apulle, Hymylle ja muille alan lehdille tämä ennustaa vaikeita aikoja. Myös esimerkiksi ohjaaja Louhimiehen ajojahtiin osallistuneiden kannattaa mennä tykönsä ja miettiä miltä mahdollinen linnatuomio voisi tuntua.

Pekka Veistos

Janitskinilla tuskin on varaa maksaa jättikorvauksia, joten "uhrien" katse kääntynee valtionkonttorin puoleen. Valtionkonttori taas on perinteisesti ollut nihkeä maksamaan rikosten uhreille mitään edes vakavissa henkeen ja terveyteen liittyvissä rikoksissa. Miten lienee maksuhalukkuus poliittisissa tuomioissa? Olisikin mielenkiintoista tietää jatkuuko sama nihkeä linja vai saako "uhrit" tällä kertaa korvauksensa yllättävänkin kivuttomasti.