Keskiviikko 22.5.2019

Suomi kieltämässä kivihiilen 1.5.2029 – Rankin isku Helsinkiin, haukuttu Helen valittaa aikataulua

Luotu: 
18.10.2018 16:11
Päivitetty: 
18.10.2018 18:10
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Noin puolet energiastaan kivihiilellä tuottava Helen on jo aiemmin päättänyt, että Hanasaaren voimalaitos suljetaan vuoden 2024 loppuun mennessä.
|

Hallitus on torstaina esittänyt, että kivihiilen käyttäminen sähkön- ja lämmöntuotannossa kielletään Suomessa 1.5.2029 alkaen. Esitys kivihiilikiellosta on nyt lähetetty eduskuntaan.

Samalla annettiin esitys, jolla ”edistetään biopolttoaineiden käyttöä liikenteessä sekä biopolttoöljyn käyttöä lämmityksessä ja työkoneissa”.

”Hallituksen tänään antamat lakiehdotukset tähtäävät kaikki samaan maaliin – entistä määrätietoisempaan ja nopeampaan toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kivihiilen osalta haluamme olla sen käytöstä luopuvien maiden etujoukossa”, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoo.

Suomi pyrkii asteittain luopumaan fossiilisten polttoaineiden käytöstä energian tuotannossa ja siirtymään kohti päästötöntä energiajärjestelmää. Kivihiilikielto on ensimmäinen askel tällä tiellä.

Hallituksen tiedotteen mukaan kivihiilen käyttö energialähteenä on koko ajan vähenemässä. Näillä näkymin kielto ”aiheuttaisi eniten kustannusvaikutuksia Helsingin ja Vaasan kaukolämpöverkoissa, joissa se edellyttäisi korvausinvestointien aikaistamista”. Muut kivihiiltä pääpolttoaineena käyttävät energiantuotantolaitokset ollaan korvaamassa ennen vuotta 2030.

Helsingin voimaloiden kaukolämmöstä 61 prosenttia tuotettiin kivihiilellä vuonna 2017 ja sähköstä 31 prosenttia fossiilisilla polttoaineilla, joihin kivihiili kuuluu, ilmenee Helsingin energiayhtiö Helenin tilastoista. Kaiken kaikkiaan yhtiö tuottaa kivihiilellä noin puolet energiastaan.

Muun muassa Greenpeace onkin pitkään arvostellut Heleniä kivihiilen käytöstä.

Helen: Aikataulu ei mahdollista uusia teknologioita

Helen kommentoi tiedotteessaan hallituksen esitystä. Yhtiön mukaan se on jo aloittanut kivihiilestä luopumisen vuonna 2015 linjaamalla Hanasaaren voimalaitoksen sulkemisesta vuoden 2024 loppuun mennessä.

”Hanasaaren voimalaitoksen korvaavista laitoksista ensimmäiset tuottavat jo energiaa”, yhtiö kertoo viitaten uusiin pellettilämpölaitokseen ja lämpöpumppulaitokseen.

Yhtiön mukaan jo toteutettujen ja rakenteilla olevien laitosten lisäksi Helsinkiin tarvitaan lisää lämmöntuotantoa.

”Tällä hetkellä nopein tapa korvata kivihiiltä isossa mittakaavassa on biomassan käyttö. Kivihiilen kieltäminen lisää biopolttoaineiden tarvetta Suomessa. Biopolttoaineiden saatavuus on merkittävä kysymys – kotimaista biopolttoainetta ei riitä kaikille”, yhtiö kertoo.

Yhtiön mukaan investointipäätökset kivihiilen korvaamiseksi on tehtävä kahden kolmen vuoden sisällä. Tämä rajoittaa investointien kunnianhimoisuutta.

”Tässä aikataulussa ei ole mahdollista huomioida uusia kehittyviä teknologioita”, yhtiö valittaa.

”Uusien energiantuotantoon sopivien tonttien saatavuus sekä uusien laitosten lupamenettelyt ovat pääkaupungissa aikaa vieviä prosesseja. Tällä hetkellä uusien hankkeiden läpimenoaika voi olla jopa 10 vuotta”, yksikönpäällikkö Janne Rauhamäki Helenistä sanoo tiedotteessa.

Helen selvittää parhaillaan biolämpölaitosten rakentamista Patolaan, Tattarisuolle ja Vuosaareen. Hanasaaren voimalaitoksen tuotannon korvaamiseksi tarvitaan yhtiön mukaan 1–2 biolämpölaitosta.

Helenin mielestä vahvan päästökaupan tulisi olla ensisijainen ohjausmekanismi päästöjen vähentämiseen EU:n alueella.

Helenin tavoitteena on vuoteen 2025 mennessä ”vähentää hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia vuoden 1990 tasosta, lisätä uusiutuvan energian osuus 25 prosenttiin ja puolittaa kivihiilen käyttö”.

Päivitys klo 18.09: korjattu esityksen jättöpäivä. Esitys jätettiin torstaina, ei perjantaina.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Käyhkö

Taasen hallituksen hölmöilyä. Miksi näin nopea aikataulu? Miksi ei listalla ole turpeen käyttöä? Saksa esim. tulee lisäämään kivihiilen polttamista tai ainakin pitämään sen nykyisellä tasolla vuoteen 2050 asti.
Suomen Co2 päästöt ovat n. 0,14% maailman päästöistä

Sami Sattanen

Saman kiellon vois naksauttaa nixmannilandiaan. Minusta on edelleenkin käsittämätöntä, että nixmannilandia on päättänyt sulkea kaikki ydinvoimalansa. Just oli se ilmastokauhuraporttikin, luulis avavaan silmiä nixmannilandiassakin. Ydinvoima takaisin ja hiilivoima veks. Ydinvoimaa ajetaan niin kauan, kunnes parempi energianlähde on löytynyt (Fuusiovoima).
Tehtyjä päätöksiä pitää uskaltaa muuttaa jos tilanne niin vaatii.
Tuonki typerän päätöksen Nixmannit teki Fukusiman takia. Fukusima oli maanjäristy- ja tsunami alueella. Nixmannien atomimiilut ovat vakaalla maaperällä, eivätkä varsinkaan tsunamialueella.

Miksei suomen atomimiilujen lauhdevesiä voisi käyttää lämmitykseen, esim lämpöpumppujen avulla? Nykyään lauhdevedet ajetaan mereen kalojen lämmittämiseen.

Rationaalinen päätöksenteko ei millään meinaa onnistua.

Mikko Toivonen

MTK Hallituksen antamat määräykset kivihiilen lopettamisesta ja korvaamisesta biopolttoaineilla tai biopolttoöljyllä on täysin kaikkea rationaalia järkeä vailla.

On valistuneille ja energiatietoisille kansalaisille täysin selvää, että liikenteen biopolttoaineet tai teollinen biopolttoöljyn lisääminen on koko metsäluontomme lopullinen surma ja hirmuinen vahinko.

Viittasin "MTK" hallitukseen tarkoittaen sitä että hallitusta ohjaa kepulien ja metsänomistajien vastuuttomat ja subjektiiviset edut, joita tällä hetkellä ajaa kepu ministeri Tiilikainen, jonka oman maakunnankin metsät ovat enää pelkkää raiskiota.

Biomassasta tulee todellisuudessa kivihiileenkin verrattuna moninkertaiset kokonaispäästöt koko tuotanto ja käyttöketjun osalta.

Metaani ja sen jätteistä tuotettu biokaasuversio ovat tosin aidosti parantavia polttoaineita, mutta siinä hallituksen puheet ovat pelkkiä puheita.

Tarvittaviin toimenpiteisiin kuten LNG valtameriterminaalin rakennukseen ei ole lainkaan ryhdytty ja biokaasuakin tuotetaan vain nimellisesti. Mieluummin annetaan paskan valua pelloilta jokiin ja järviin sekä mereen.

Jos Helsingin energia muutoksia kaipaa niin sen pitää olla kaupunkikelpoista moduuli ydinvoimaa. Samaa pitäisi lisätä ympäri maan samalla kun biokaasun tuottamista aletaan säätää karjatiloille pakolliseksi ja hallitus alkaa edistämään metaanilla toimivan ajoneuvokaluston saamista Suomen teille muutaman hassun mallikappaleen sijasta sadoin tuhansin ajoneuvoin alkaen busseista ja rahtiliikenteestä.

Eero Pekonen

Suomen huoltovarmuudesta ei ministeri näköjään välitä tippaakaan, vai eikö ymmärrä...Taitaa olla tärkeämpää kostaa pormestari Vapaavuorelle tämän Sote-lainsäätännön vastustaminen. Mottitalkoillako Suomi pidetään lämpimänä kriisin aikana? Kyllä ne MTK:n risukasat lahoaa nopeasi pellonreunoilla jos kriisiin joudutaan. Sensijaan kivihiilikasa säilyy polttokelpoisena lähes ikuisesti.