Sunnuntai 26.5.2019

Työelämäprofessori: ”Pyrkiikö Sipilä Suomen Thatcheriksi, joka kukisti ay-liikkeen?”

Luotu: 
19.10.2018 08:15
Päivitetty: 
22.10.2018 10:26
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Hallituksen johtokolmikko Juha Sipilä (kesk), Petteri Orpo (kok) ja Sampo Terho eduskunnassa aiemmin tällä viikolla.
|

Työelämäprofessori Olli Kangas on sitä mieltä, että Juha Sipilän (kesk) hallitus on tietoisesti pelannut ay-liikettä pois tuoreimmilla kommenteillaan.

Kangas kommentoi Twitterissä työmarkkinatutkija Tapio Bergholmin pohdintoja. Bergholm sanoi Ylelle eilen, että Sipilä näytti asenteensa ay-liikettä kohtaan ehdottaessaan työmarkkinaosapuolten sijaan oppositiojohtaja Antti Rinteelle (sd) paluuta työaikalakiin kritisoidun irtisanomislain sijasta. Lue tarkemmin: Lasse Laatunen Ylellä: Juha Sipilä sanoi juuri jotain hyvin merkittävää – Irtisanomislaista ”on ulospääsytie”

”Tässähän pääministeri ikään kuin korostaa, kuinka mitätön ja ohitettavissa oleva ammattiyhdistysliike tässä olisikaan. Ja se tässä on vähän kummallista”, sanoi Bergholm.

Kangas on samaa mieltä.

”Tulee väkisinkin mieleen, että pyrkiikö Sipilä Suomen Thatcherikisi, joka kukisti ay-liikkeen. En usko, etteikö [Sipilä] ymmärtäisi, että kyse ei ole hallitus [vastaan] oppositio”, Kangas tviittaa.

Ison-Britannian pääministerinä 1980-luvulla toiminut Margaret Thatcher ajoi voimallisesti ay-liikkeen valtaoikeuksien kaventamista.  

Kangas toteaa, ettei vastusta Sipilän hallituksen päämäärää sinänsä, mutta vieroksuu hallituksen keinoja. Hallitus haluaa alentaa henkilöperusteisen irtisanomisen kynnystä pienissä yrityksissä perustellen, että toimi rohkaisisi pieniä yrityksiä palkkaamaan ja lisäisi tuottavuutta.

Irtisanomislakikeskusteluun aktiivisesti osallistunut kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen torjuu Thatcher-väitteen.

”Thatcherin toimet heikensivät oikeasti ay-liikkeen asemaa. Sellaisia Sipilän hallitus ei ole tehnyt yhtäkään eikä tee eikä haluakaan tehdä (en minäkään). Tolkutonta vaan on, jos hallitus ei saa tehdä yhtäkään reformia jota ay vastustaa, ilman että Thatcher-syytökset alkaa lentää”, Vartiainen vastaa Kankaalle.

Päivitys: poistettu väite, että Olli Kangas olisi Kelan yhteiskuntasuhteiden johtaja. Hän on jättänyt kyseisen tehtävän. 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Minua alkaa todella ärsyttämään nuo jatkuvasti joka paikassa luettavat kommentit, että "jos hallitus ei saa tehdä yhtään reformia, jota ay-liike vastustaa...". Työntekijäpuoli on joustanut ja joustanut ja joustanut, ja on tehty monta lakimuutosta, jolla on heikennetty työntekijäpuolen asemaa, ja silti työntekijäpuoli ei muka ole tehnyt mitään eikä ole sallinut mitään.

Missähän työnantajapuoli on joustanut - ei missään. Mutta jokaisen työntekijöiden asemaa heikentävän muutoksen jälkeen vaatii entistä enemmän etuja itselleen tai ennenkaikkea vaatii entistä enemmän sellaisia muutoksia, joilla tarkoituksellisesti pyritään heikentämään työntekijöiden asemaa - jopa tässä tilanteessa, jossa Suomen taloustilanne on parhaassa mahdollisessa tilanteessa (kohta siis tulee varmasti heikennystä globaalista tilanteesta johtuen) ja omistajille maksetut osingot ovat ennätystasolla, mutta työntekijöillä palkat ovat vain laskeneet.

Tarja Laakso

Tilastokeskuksen tietojen mukaan vuonna 2017 keskimääräinen ja mediaanipalkka oli pienempi kuin vuonna 2016. Samoin graafien mukaan reaaliansiot ovat olleet pakkasen puolella 2016 vuoden viimeisten ja kaikkien 2017 kvartaalien aikana.
Sitä ennenkin palkat ovat olleet joinain vuosina pakkasen puolella reaaliansioiden osalta (ja näiden lisäksi on vuosia, jolloin keskituloisten reaaliansiot ovat olleet miinuksella vaikka pienituloisilla ja suurituloisilla reaaliansiot ovat nousseet), noiden vuosien aikana toki palkat ovat olleet plussalla - mutta sehän kertoo vain siitä, että yritykset ovat nostaneet hintoja palkkoja enemmän.

Harri Kovala
Vastaus kommenttiin #6

Tilastokeskuksen tapa tilastoida keski- ja mediaanipalkkoja on erikoinen sikäli, että jos 3000 euroa kuukaudessa ansaitseva irtisanotaan ja hän työllistyy osa-aikaiseen työhön 1500 euron kuukaisipalkalla, nousevat keski- ja mediaanipalkka tilastoissa.

Sakan tilastokeskuksen mukaan keski- ja mediaanipalkat laskisivat.

Jukka Mikkola

EKP omistaa euron. Suomi omisti markan. Tämä on asetelma, jonka kanssa tulevatkin hallitukset joutuvat elämään.
Vuonna 1998 eduskunnan euro-keskustelussa Lipposen tituleeraama ”devalvaatiokortti” ei ole käytössä ja palkat määräytyvät ainoastaan sisäisellä devalvaatiolla, koska EKP määrää eurosta Frankfurtissa.

Tuskinpa Sipilä on tässä Thatcheriksi pyrkimässä. Velkaisen maan on vain pakko pyrkiä uudistamaan myös lainsäädäntöä menestyäkseen kovassa kansainvälisessä kilpailussa. Joustavuutta tarvitaan, jotta pärjättäisiin.

Totuus on se, että ”Suomi elää viennistä.” Ilman vientituloja ei makseta ulkomaanvelkoja.

Jaakko Karki

1970 luvulla Britannian talous oli huonossa jamassa, lakkoja jatkuvasti koko ajan joka puolella ja tulovero 80% ja pääomaverot sen päälle. Silloin uusi pääministeri Margaret Thatcher muutti maan kurssia, lopetti asiattomat lakkoilut ja pani maan noususuhdanteen alkuun, joka sitten jatkui yli 20 vuotta.
Olisi se todella hyvä jos Suomesta löytyisi Margaret Thatcherin veroinen suomalaisten etuja ajava mies tai nainen joka saisi samanlaisen muutoksen ja noususuhdanteen aikaan myös Suomessa.

Mikko Toivonen

AY liikettä ei tarvitse kokonaan nujertaa. Riittää että se saadaan kaikissa oloissa noudattamaan lakia ja olemaan järjestämättä mitään muita kuin tiukan laillisia lakkoja ja niitäkin vasta kovan harkinnan jälkään.
Kaikenlaisille laittomille lakoile tai lakonkorvikkeille on tehtävä sellainen lainsäädäntö, että niiden järjestäjä kyllä lähtevät kiven sisään jäähdyttelemään ja joutuvat lakon kohteen kaikista laittoman lakon aiheuttamista menetyksistä täysimittaisesti korvausvelvolliseksi

Mikko Toivonen

AY liikettä ei tarvitse kokonaan nujertaa. Riittää että se saadaan kaikissa oloissa noudattamaan lakia ja olemaan järjestämättä mitään muita kuin tiukan laillisia lakkoja ja niitäkin vasta kovan harkinnan jälkään.
Kaikenlaisille laittomille lakoile tai lakonkorvikkeille on tehtävä sellainen lainsäädäntö, että niiden järjestäjä kyllä lähtevät kiven sisään jäähdyttelemään ja joutuvat lakon kohteen kaikista laittoman lakon aiheuttamista menetyksistä täysimittaisesti korvausvelvolliseksi

Ensio Jauhiainen

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsen Suna Kymäläinen tyrmistyi Arvopaperi-lehdessä julkaistusta tiedosta, jonka mukaan pääministeri Juha Sipilän lähipiiri eli lapset ovat Fortel Investin kautta pörssiin listautuvan Ahola Transportin kolmanneksi suurin omistaja.
– Suomessa saa omistaa yhtiöitä vapaasti. Eihän siinä mitään. Mutta samaan aikaan kun julkisuudessa kyseenalaista huomiota saanut, nimenomaan suomalaisten työehtojen polkemisesta esiin tulleen yhtiön omistajista löytyy yhteys suoraan valtioneuvostoon, ollaan ainakin eettisesti heikoilla jäillä. Nyt alkaa näyttämään jo tosi pahalta, sanoo Kymäläinen tiedotteessaan.
Viime kesäkuussa ministerineuvostossa sovittiin kansallisten kabotaasirajoituksen poistamisesta ja lakimuutokset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Kymäläinen ja muut SDP:n kansanedustajat ovat kritisoineet kaavailuja.
– Pahin pelko on, että suomalainen kumipyöräliikenne ulosliputetaan halvempien työvoimakustannusten ja kaluston ylläpidon maihin. Tämänkaltaisesta toiminnasta on jo varoittavia esimerkkejä, kuten Ahola Transport, josta on jo aiemmin julkisuudessa esitetty tieto, että he ovat palkanneet 500 euron kuukausipalkalla kuskin Virosta, Kymäläinen kertaa.
Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä.
Ahola Transport on siis Kymäläisen mukaan toiminut juuri sen mallin mukaisesti, jota ehkäisemään muun muassa kabotaasirajoitukset on säädetty. Kymäläinen muistuttaa, että myös EU:n työtuomioistuimen kanta on, että jokaisessa maassa maksetaan kyseisen maan työehtojen mukaista palkkaa.
– Tyylikkäältä tämä ei ainakaan näytä. Eihän Suomi nouse koskaan lamasta, jos on pienintäkään vihjausta valtioneuvoston jäsenten osalta palkkakeinottelun hyväksymisestä, Kymäläinen moittii.
– Kuljetusalan toimijoiden huolta kabotaasirajoitusten muutoksen mukanaan tuomista haitoista ja muun muassa valvonnan ontumisesta ei ole otettu huomioon. Ei ihme jos moni kysyy tämän tiedon jäljiltä, että miksiköhän, Kymäläinen lataa.
Kymäläinen pohtii, onko pörssin laillisuusvalvonnalla ollut tieto tämänlaatuisesta mahdollisesta sisäpiirikytköksestä ennen listautumisesitteen hyväksymistä.

Tuomas Sikander

Tsaristisen toukohousun suurimmat neronleimaukset ovat "poliittinen lakko" ja kerrostukijussi.
Lusikaanoille tiedoksi että kaikki lakot on poliittisia, myös ammattiyhdistysliikkeeseen liittyminen ja siihen turvaaminen on poliittinen teko.
Pohjanmaan geneettinen psykopaattialue on ennenkin aiheuttanut vaikeuksia fasistisilla houreillaan , kannattaa muistaa että Laestadiuksen reformististen oikeistokommunistien toiminta on ollut jo pitkään euroopansyöjien konsultoimaa.
._.