Sunnuntai 26.5.2019

Teollisuusliitolta shokkihoitoa työnantajille: ”Rankka päätös – tilanne on kestämätön”

Luotu: 
19.10.2018 12:27
  • Kuva: Satumaari Ventelä / Alma Talent arkisto
    Kuva
    Teknologiateollisuuden Minna Helle. Arkistokuva.
|

Työnantajapuoli Teknologiateollisuus ry tuomitsee Teollisuusliiton uudet kovat toimet irtisanomissuojaa koskevassa kiistassa. Perjantain päätös tuli työnantajille ikävänä yllätyksenä. Tilanne työmarkkinoilla on jo kestämätön, Teknologiateollisuus katsoo.

SAK:lainen Teollisuusliitto ilmoitti tänään perjantaina, että se irtisanoo kilpailukykysopimuksen yhteydessä sovitun pöytäkirjan työajan pidentämisestä 24 tunnilla. Ilmoituksen mukaan pöytäkirjan voimassaolo päättyy vuoden 2019 lopussa, Teknologiateollisuus toteaa.

”Pöytäkirjan irtisanominen on valitettava ja rankka päätös. Kilpailukykysopimuksen mukaisilla toimilla on ollut merkittävä vaikutus kilpailukykyyn ja Suomen talouskasvun vauhdittumiseen”, Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Minna Helle sanoo tutkimustietoihin viitaten.

Teknologiateollisuus paheksuu erityisesti sitä, että Teollisuusliiton toimenpiteen kohde ei työnantajan tulkinnan mukaan liity mitenkään nyt käytävään riitaan hallituksen irtisanomislaista. Kilpailukykysopimus solmittiin jo vuonna 2016.

”Ilmoituksen ajoitus viittaa meneillään olevaan poliittiseen kiistaan irtisanomissuojasta, vaikka työajan pidennyksellä ei ole mitään tekemistä tuossa riidassa”, Helle toteaa.

”Teollisuusliiton ilmoitus tuli ikävänä yllätyksenä.”

Helteen mukaan vasta ensi vuonna työehtosopimusneuvottelujen yhteydessä käydään varsinaiset neuvottelut siitä, millaisia kilpailukykyä ja työllisyyttä edistäviä toimia työehtosopimuksiin jatkossa sisältyy.

”Ilmoituksen ajankohta loukkaa neuvottelukulttuuria, sillä Teollisuusliitto ja Teknologiateollisuus ovat nimenomaisesti sopineet, että ne arvioivat tulevana talvena työajan pidentämisen vaikutuksia alan yritysten kilpailukykyyn ja työllisyyteen ja tekevät tarvittavat johtopäätökset seuraavalla neuvottelukierroksella ensi vuonna. Asiassa on tärkeää edetä sopimuksen mukaisesti sekä tehdä työllisyyden ja kilpailukyvyn kannalta vastuullisia päätöksiä”, Helle sanoo.

Teknologiateollisuus toivoo irtisanomiskiistaan pikaista ratkaisua. Ylityökiellot ja lakot ovat työnantajan mukaan jo ”aiheuttaneet ja aiheuttavat suuria menetyksiä, ja pitkittynyt kiista heikentää jo työmarkkinasuhteita”.

LUE LISÄÄ: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kim Pihl

Kannattaisi uutisoida oikeilla nimillä. Työmarkkinatyönantajat työllistävät vain murto-osan työvoiman kokonaismäärästä eivätkä he edes pystyisi palkkaamaan kuin murto-osan työttömistä! Vain PK-yrittäjät voisivat teoriassa ja helposti työllistää KAIKKI työttömät mutta kukaan meistä ei ole niin hullu että työllistäisimme ensimmäisenkää työntekijän niin kauan kun lait eivät koske ammattiliittoja ja kaikki järjettömyydet ovat yleisitovia!

Teemu Havulinna

Olin töissä PK-yrityksessä ja he rikkoivat TESsiä kokoajan oikealta ja vasemmalta. "Vähän pitää pikkufirmassa joustaa höhöhö"...
Ja mikäs siinä joustessa, kun uusia työntekijöitä, joille kyllä kelpaa duuni kuin duuni, on jonoksi asti. Työttömiä demonisoidaan ja potkitaan niin, että monille kelpaa kaikki ja vähän nuorempia on kiva vedättää, kun eivät ne tiedä oikeuksiaan.

Itse olin tässä tilanteessa, mutta pikkuhiljaa alkoi homma hiertämään. Toki työvuoroni myös loppuivat, kun palkattiin uusia "helpompia" tilalle. Nollatuntisopimus on kiva, koska käytännössä niitä töitä ei tarvitse antaa vanhoille ennekun palkkaa uusia.

Liitto ilmoitti ettei moiseen pysty puuttumaan, koska työnantaja on järjestäytymätön ja asian vähäiseen vakavuuteen nähden on turha lähteä kymmeneksi vuodeksi oikeuteen.
Työnantaja oli käyttänyt tietämättömyyttäni hyväksi ja sama peli jatkuu.

Tästä on jo vuosia, mutta sama työpaikkailmoitus pomppii edelleen MOLlin sivuilla.
Keskimääräinen työikä yrityksen palveluksessa on kuulemma noin 6kk, joten toki kokoajan pitää rekrytä.

Nyt vaan halutaan saattaa lailliseksi jo olemassaolevat käytännöt.

Petri Kokko

Kohta, aivan kohta täällä päivystävät ek/sy ja pipilä hurmoshenkiset trollit niittaavat kommenttisi ay-propagandaksi ja yksittäistapaukseksi. Näillä urpoilla kun ei ole mitään muuta näkemystä tai kokemusta kuin omasta persesilmästään.
Tuollaiseksi perseilyksi on sitten työelämä ja duunarin kohtelu mennyt ja näillä foorumeilla ei sääliä tai ymmärrystä heru.

kari laaksonen
Vastaus kommenttiin #4

Näytät olevan ainoa hurmoshenkinen. Tässä pari faktaa AY:stä: ”Erikoista on se, että ammattiliitot kiivailevat hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee niitä enemmän kuin ehkä mitään muuta yhteiskunnan sektoria. Itse asiassa voi sanoa, että valtio on liittojen suurin rahoittaja. Päinvastoin kuin kaikki muut yleishyödylliset yhteisöt ay-liike nauttii jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta, joka (ml. työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus) menetettyinä verotuloina merkitsee noin 500 miljoonaan euron verotukea vuosittain. Lisäksi ay-liike nauttii pääomatulojen verovapaudesta määrällä, joka nousee kymmeniin miljooniin euroihin. Arvonlisäverostakin tarvitsee lukea vain sanomalehdistä. Ammattiliittojen jäsenhankintaa subventoidaan varsin runsaskätisesti maksamalla leijonanosa (95 %) littojen työttömyyskassojen menoista. Ei tällaista järjestelmää ole muulla kuin Suomessa. Miten ammattiliitot osoittavat kiitollisuuttaan saamastaan tuesta? Aika heikosti, ilmeisesti tukea pidetään itsestäänselvyytenä. Ammattiliittojen uhittelussa taitaa sittenkin olla kyse enemmän oman profiilin nostamisesta. Jollain tapaa pitää osoittaa oma tarpeellisuus ja legitimisoida jatkuva varallisuuden kartuttaminen”, Virén kirjoittaa.