Lauantai 20.7.2019

Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta – kommentoi Teollisuusliiton kiky-temppua

Luotu: 
19.10.2018 13:53
Päivitetty: 
19.10.2018 14:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Ikävä kyllä he ovat nyt katsoneet, että reagoivat tällä tavalla”, ministeri Lindström kommentoi Teollisuusliiton kiky-irtautumista.
|

Työministeri Jari Lindström (sin) kommentoi tänään eduskunnassa Teollisuusliiton ilmoitusta irtisanoa kilpailukyky- eli kiky-sopimuksen lisätyötunnit vuonna 2019.

”Ymmärsin niin että he alun perinkin suhtautuivat tähän kriittisesti ja tekivät tavallaan tällaisen osapäätöksen vuosista 2017, 2018 ja 2019, ja nyt sitten eivät jatkaneet sitä. Sehän se ilmoitus oli”, ministeri Lindström sanoi.

Teollisuusliitto kertoi tänään irtisanovansa kikyyn liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019. Lue lisää: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Työnantajapuoli Teknologiateollisuus on kommentoinut kiky-tempun tulleen sille ikävänä yllätyksenä. Teknologiateollisuus kuvaili, että kyseessä on ”rankka päätös”. Lue lisää: Teollisuusliitolta shokkihoitoa työnantajille: ”Rankka päätös – tilanne on kestämätön”

”Ikävä kyllä he ovat nyt katsoneet, että reagoivat tällä tavalla”, Lindström kommentoi asiaa.

Lindström myös tunnustaa, ettei hallitus kuvitellut lopettavansa kaikki työtaistelutoimet tuomalla tiedonannon eduskuntaan.

”Ei sillä näytä olevan vaikutusta näihin toimenpiteisiin. Emme me nyt niin naiiveja olleet, että olisimme kuvitelleet sen estävän tämän kaiken. Kyllä me keskustelimme tästä, ettei tiedonanto riitä kaikille ay-toimijoille,” Lindström sanoo.

Lindström on huolissaan työtaisteluista ja lakoista.

”Jos ei se naamasta näy, niin mie voin kertoa, että minua huolestuttaa koko ajan.”

”Mitä pidempään tämä tilanne velloo tällaisena, sitä suurempi todennäköisyys on, että tämä eskaloituu”, ministeri sanoi.

Lindström arvioi, että irtisanomislaki on SAK:n kampanjan nimen mukaan viimeinen niitti ay-liikkeelle. Juha Sipilän (kesk) hallituksen työelämätoimet ovat hiertäneet ammattiliittoja koko hallituskauden ajan.

”Tämä irtisanomisasia on tässä nyt sijaiskärsijänä ja syntipukkina. Luulen, että tässä on suurempaa epäluottamusta hallitukseen ja se on täällä taustalla”, Lindström arvioi.

Teollisuusliiton hallitus on tänään koolla ja kokouksesta odotetaan vielä muitakin päätöksiä kiky-irtautumisen ohella.

Ay-liike on ryhtynyt työtaisteluihin vastalauseena hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tarja Laakso

Hienoa, että Lindströmille on jo nyt vihdoin selvinnyt se, että tässä on todellakin kyse suurempi epäluottamus hallitusta kohtaan, joka on rikkonut lupauksensa kerta toisensa jälkeen, ja tosiaankin pidempiaikaisten toimien seuraus (kaikkien työntekijöiden kyykyttämispäätösten lopputulos), ei todellakaan pelkästään tuo irtisanomislaki - se vain tosiaan oli se asia, joka sen kamelin selän mursi - täytyy sanoa, että aika pitkään se kestikin murtumatta, olisi pitänyt murtua jo paljon aiemmin.

Tuure Piittinen

Kun kilpailukykysopimus oli käsitelty, niin luvattiin että heikennykset työntekijöille olivat tässä. No eivät olleet. Kilpailukykysopimuksesta irtautuminen on tässä mielessä ymmärrettävää niiltä jotka voivat sen nyt tehdä ja loput liitot varmaan ottavat sen esiin seuraavalla työsopimuskierroksella jos ei meno muutu.

En ymmärrä tätä muuten kuin että Keskusta ja Sipilä ovat päättäneet ottaa johtavan porvaripuolueen aseman Kokoomukselta vaikka se maksaisi mitä suomalaiselle yhteiskunnalle. Kokoomus ja Siniset voivat vain seurata mukana, koska ay-liikkeen puolelle asettuminen olisi niille vielä suurempi paha.

Kari Aaltonen

Linström nyt kannattaa viettää aikaa siellä Audin takapenkillä, nimittäin se herkku loppuu kohta. Jos et satu muistamaan niin olet työministerinä vastuussa näistä lakoista ja tästä tilanteen eskaloitumisesta, tainut unohtua että olet kansanedustaja.

Jouni Suninen

Lindströmin politiikassa näkyy konkreettisiakin piirteitä saanut demokratian halveksunta. Tämä on nähty sekä paikallisella tasolla Kouvolassa että valtakunnallisella tasolla.

Kouvolassa Lindström kannattajineen hävisi perussuomalaisten paikallisyhdistyksen hallitusvaalit vuosina 2013 ja 2014. Päästyään ministeriksi hän vuonna 2015 erosi yhdistyksestä, perustutti kannattajillaan uuden paikallisyhdistyksen ja liittyi siihen. Tällä näppärällä konstilla ohitettiin kahden edellisen vuoden vaalitulokset.

Ylimääräisen paikallisyhdistyksen perustaminen johonkin kaupunkiin ei kuitenkaan kuulu Perussuomalaisen puolueen käytäntöön. Ilman ministerin arvovaltaa se ei olisi voinut toteutua Kouvolassakaan. Siksi ei liene yllätys, että "paluu normaaliin" tapahtui kun alkuperäinen paikallisyhdistys erotettiin myöhemmin puolueen yhteydestä. Lindström ei ole koskaan myöntänyt osuuttaan, mutta tapahtumia on mahdoton selittää ilman häntä.

Jyväskylän puoluevaalissa 2017 Lindström oli jälleen mukana hävinneellä puolella. Häviön jälkeinen toiminta oli kuin kopio Kouvolan tapahtumista. Vaalivoittajia ei sentään saatu erotettua kuten Kouvolassa, joten vaalitappio ohitettiin eroamalla itse ja perustamalla uusi puolue. Itselläni heräsi ajatus, että Lindström kenties oli aiempaa kokemusta omaavana "mestarina", kun Jyväskylän jälkeinen operaatio toteutettiin.

Timo Gustafsson

Kiky temppu? Sopimus oli määräaikainen ,päättymispäivä 31.12.2019.Teollisuusliiton liittovaltuusto päätti irtautua kiky sopimuksesta , kun metalli puunjalostus jne muodostivat teollisuusliiton , ei mitään tekemistä nykyisen väännön kanssa .