Torstai 18.7.2019

Nyt jysähti: Teollisuusliitto aloittaa lakon

Luotu: 
19.10.2018 14:31
Päivitetty: 
19.10.2018 14:42
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Teollisuusliiton hallitus koolla tänään.
|

Teollisuusliitto aloittaa kolmen päivän lakon, liitto kertoo. Lakon on tarkoitus laajentua asteittain.

Liiton puutuote- ja erityisalojen sektorilla järjestetään kolmen päivän mittainen lakko, jonka piirissä ovat 25.10. kello 00.00 - 28.10. kello 00.00 alkavat työvuorot.

Lakon piirissä on ensi viikolla noin 7 000 työntekijää ja yhteensä noin 90 toimipaikkaa eri yrityksistä. Lakossa on tyypillisesti muun muassa sahoja ja vaneritehtaita, Teollisuusliitto kertoo.

”Teollisuusliiton hallitus päätti niin ikään, että seuraavien kolmen viikon aikana jatketaan kiristyviä painostustoimia. Tällöin lakkojen piiriin tulee työpaikkoja liiton muilta sektoreilta”, liitto tiedottaa.

”On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle hallitus on valmis menemään miellyttääkseen pientä hurmoshenkistä yrittäjäporukkaa, jonka keskeinen tavoite on ay-liikkeen lyöminen maan rakoon”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Aalto muistuttaa, että hallitus voi omilla toimillaan rauhoittaa tilanteen.

”Rahtunen kunnioitusta palkansaajaliikettä kohtaan, lakiesityksen pois veto ja neuvottelut puhtaalta pöydältä, ei se sen kummempaa vaadi”, Aalto sanoo.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo tänään Talouselämässä, että keskustelu osapuolten välillä on vaikeaa, kun hallitus ja EK sanovat, ettei niitä kiinnosta.

”Olen siinä käsityksessä, että maan hallitus ei halua olla missään tekemisissä kanssani. Hankala silloin on neuvotella”, Aalto sanoo TE:lle.

”SAK on esittänyt erilaisia ratkaisuja, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkauksesta, mutta kukaan ei ota esityksiä kuuleviin korviinsa”, Aalto syyttää.

Teollisuusliitto kertoi jo aiemmin tänään irtisanovansa kikyyn liittyvän työajan pidennyksen työehtosopimuksissa, jotka liiton edeltäjä Metalliliitto solmi syksyllä 2016. Toisin kuin lähes kaikissa muiden alojen sopimuksissa, työajan pidennyksestä sovittiin lisäpöytäkirjalla, joka on ensimmäisen kerran irtisanottavissa päättymään 31.12.2019. Lue lisää: Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Ay-liike on ryhtynyt työtaisteluihin vastalauseena hallituksen niin sanotulle irtisanomislaille, jonka tarkoituksena on helpottaa henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. 

Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina. Lue lisää: Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

LUE MYÖS: Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Anttila

Sitähän Käyhkö jaksaa jankata aina kun vastuustua on kysymys mutta kun hallituksen saavutuksia jaetaan on kokoomuskin yht'äkkiä osallinen näihin saavutuksiin. Mielenkiintoinen logiiikka. Näinhän se tietty kokoomuksella menee, negatiiviset asiat on muiden syytä ja positiiviset vain meidän ansiota. Torjuivat varmaan vihollisenkin viime sodissa ihan yksistään tää kokoomuksen joukko-osasto.

Markku Koivisto

Pääministerin valta ei ole absoluuttinen, eduskunta hyväksyy tai hylkää HALLITUKSEN tekemät esitykset. Eduskunta voi myös "erottaa" hallituksen tai yksittäisen ministerin mutta työmarkkinajärjestöt eivät lainsäädäntöön saa puuttua niinkuin nyt on tapahtumassa. Ennakkotapausta tästä ei saa tulla.

Jari Eeva

Juha Sipilässä ei ole keskustalaista muuta kuin puolueen jäsenkirja. Niin vierasta on Keskustan politiikka nykyään. Pikku -Kokoomuksia on puoluekentässä muitakin. Siellä vanavedessä menevät, kuka ties mihin.

Matti Virtanen

Juurikin näin.
Sipilä on varmasti hyvä insinööri mutta helposti tulee mieleen että häntä viedään kuin litran mittaa. Älyn puutetta vai hyväuskoisuutta?

Tosin kokkareet vei myöskin demareita 6-0 ja Jutta sai kaiken pahalta haisevan kantaa.

MyösMattia vietiin kepaappikioskille oikein kunnolla - lapin lumilla tuli sitten kaikenlaisia ajatuksia mieleen.

Vaikka en varsinaisesti fanita on pakko antaa tunnustus kykypuolueelle poliittisen kieroilun korkeasta tasosta.

Tapani Tuominen

Kyllä on mottipäistä toimintaa molemmin puolin pöytää. Laskun tästäkin sekoilusta maksaa jokainen palkansaaja ja yritys. Onko tämä aidosti niin tärkeä kysymys? Ei ole.

Aikuiset ihmiset kiukuttelevat ja ajavat maata kohti ihan itse aiheutettua kriisiä. KV-kehitys enteilee vielä kaikkiaan heikontuvaa suhdannetta, että pian sitä taas kärvistellään laman kourissa. Onnea vaan seuraavalle hallitukselle. Edessä on tuskien taival.

Kalle Kaskinen

On mielenkiintoista nähdä, miten pitkälle AY on valmis menemään miellyttääkseen pientä hurmoshenkistä ay:s porukkaa, jonka keskeinen tavoite on maan hallituksen lyöminen.
Hallitsemisen ja vallanhimon syndrooma, sitä se on.

Petri Kokko

Mielenkiintoista on nähdä kuinka pitkälle pipilä + muut hurmoshenkiset on valmiita menemään miellyttääkseen eekoota ja s-yytä. Mitäs on tullut niille lupailtua?
Hallituksen ja työnantajaleirin tavoite on ammattiyhdistysliikkeen lyöminen, sitä se on.

kari laaksonen

AY on aina halunnut esiintyä ns pienen ihmisen asialla demarien pikku vasallina. Muistetaan mitä tapahtui kun paperiliitto aikanaan kassler-niska Ahosen kanssa veti ukaasit tappiin; työntekijöiden määrä ja palkat alenivat, tuotantoa siirrettiin pois ja se jatkuu edelleen. Saksassa palkat ja ihmiset joustavat, Suomessa ei koska AY haluaa toisin. Nykyaikana on mahdotonta ymmärtää sitä, että AY on Suomen kehitystä vastaan kaikin mahdollisin keinoin. Pää tulee varmuudella vetävän käteen ennemmin kuin myöhemmin. Sitten taas itketään ja syytetään hallitusta, kun itse ei haluttu nähdä vääjäämätöntä.

Mikko Toivonen

Minä en näe ensimmäistäkään syytä lailliselle lakolle. Siksi kaikki nykyiset lakot ovat laittomia ja hallituksen pitäisi ryhtyä kaikkiin mahdollisiin toimiin mahdollistaakseen laillisen toiminnan jatkuminen.
Tarvittaessa poikkeuslakeja joilla laittomat lakot saadeaan kaikissa muodoissaan lakkautettua ja laittomien lakkojen kenraalit kiven sisään harkitsemaa miksi halusivat vahingoittaa sekä valtakunnan että palkkansa maksajien etuja

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #15

aika järeät aseet pinten mielenilmausten lopettamiseen, jotka ovat vielä laillisia. Miten luulet kansan ja vastapuolen näihin linnatuomioihin vastaavan ja reagoivan. Onko teillä tarve lisätä vastakkainasettelua ja eskaloida tätä mahdollisimman pitkälle.

Kannattais eka miettiä tekojensa seurauksia. Koska seurauksia noilla teidän ehdotuksilla todella olisi.

Te ette kykene voittamaan 2 500 000 palkansaajaa mitenkään, koittakaa jo tajuta se.

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #19

Ne ovat sinusta laillisia, mutta minusta kaikki tällä hetkellä laittomia sillä ne on suunnattu hallitusta eikä tehtyjä työsopimuksia vastaan. Kaikenlisäksi vielä pelkkiä aikeita vastaan. Laittomampaa ei enää mikään ns. työtaistelu voi olla.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #27

Mitä sitä panssareita kaduille lähettämään. Riittää kun mennään töihin totstaina ja perjantaina niin kuin tosi miesten ja naisten kuuluukin. Eihän tässä mellastamisessa ja tahallisessa asioiden väärinymmärtämisessä ole mitään laitaa. AY-johto on tarkoituksellisesti kiihottanut ja harhaanjohtanut jäsenistöään barrikadeille. Ei hyvältä näytä.

Erkki Malinen

Mitenkäs jos seuraava hallitus tekiskin sellasen päätöksen, että kaikki alle kymmenen työntekijän yritykset kansallistetaan. Tyytyiskö yrittäjät mukisematta tähän, vai ryhtyisikö ne ret telöimään hallitusta vastaan.

Hannu Lehmussaari

Kukahan tässä uhoamisessa on voittaja? Ei ainakaan suomalainen duunari.
Ay-liikkeen lakkoilmoitus on taas pätevä syy siirtää tuotantoa niihin maihin, joissa ei ole verovaroin ja -helpotuksin tuettua öykkärilaumaa, jotka eivät ole valmiita ymmärtämään maailman muuttuneen 50-lukua edeltäneestä ajasta.
Häviäjänä on siis suomalainen duunari, joka uusien työttömyysvaatimusten mukaan on lähes velvoitettu muuttamaan halpistyövoimamaahan tekemään samaa duunia matalammalla elintasolla.
Kiitokset ay-liikkumattomuudelle.