Sunnuntai 26.5.2019

Timo Soini MT:ssä: ”Valtion ei pidä pakottaa meitä suojelemaan luontoa”

Luotu: 
19.10.2018 18:06
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
|

Ulkoministeri Timo Soini (sin) ottaa tuoreessa kirjoituksessaan värikkäästi kantaa ilmastopaneeli IPCC:n raportin synnyttämään keskusteluun. Soinin mukaan raportti, joka patistaa ihmiskuntaa välittömiin toimiin ilmaston lämpenemisen hidastamiseksi, sai ”jokaisen politiikan amatöörivouhottajan vauhtiin”.

”Suomen pitäisi tehdä sitä ja nyt pitäisi tehdä tuota ja nyt pitäisi säätää laki ja sitten pitäisi pakottaa ihmiset toimimaan näin”, ulkoministeri kritisoi Maaseudun Tulevaisuuden kirjoituksessaan.

”Osa ihmisistä on ilmaissut toivovansa päättäjiltä lisää pakottavaa lainsäädäntöä hallitsemaan elämäänsä, koska he eivät sitä enää itse hallitse. Minä en tarvitse pakkovaltaa. Melkein tuntuu siltä, että niillekin, jotka ovat kaikenlaista viherhumppaa laulaneet jo vuosia, tuli nyt yllätyksenä, että ilmasto lämpenee.”

Soini alleviivaa, että hän ei ole koskaan ”uskonut pelkästään valtiojohtoiseen luonnon- ja ympäristönsuojeluun”.

”Valtiojohtoinen luonnonsuojelu aiheuttaa turhaa hysteriaa, selvästi jonkinlaista ilmastoahdistusta eikä tuota tulosta.”

”Ei valtion pidä pakottaa meitä luontoa suojelemaan. Tehdään se ihan itse. Vapaaehtoisesti. Ilman sosialismia. Kukin tavallaan. Lopultahan me kaikki luontoon maallisine majoinemme päädymme.”

Ilmaston lämpenemistä ulkoministeri ei kiistä, sillä hänen mukaansa ”tieteelliset tosiasiat on faktoja”. Hän kuitenkin kokee hallituksen nykytoimien riittävän, ja esimerkiksi turvetta pitää Soinin mukaan jatkossakin saada polttaa energiantuotannossa kohtuudella.

”Puhe siitä, että nyt on pistettävä kaikki Suomen energiantuotannonmuodot uusiksi on pahimmanlaatuista pölhöilyä. Hysteeristä höpinää. Meillä on tehty järkevää, ympäristöystävällistä energiapolitiikkaa koko tämä vaalikausi”, hän väittää.

Soinin kolumnin nosti aiemmin esiin Helsingin Sanomat. Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) kommentoi lehdelle, että Soini ei kirjoituksellaan irtaudu hallituksen ilmastolinjoista, eikä hallituksessa Tiilikaisen mukaan ole ollut riitaa esimerkiksi tuoreesta kivihiilen kieltolinjauksesta.

Lue myös:

”Auto- ja polttoaineveroja pitää säätää rajusti” – Ministeriltä 3 pakollista ilmastotekoa Suomelle

Suomi kieltämässä kivihiilen 1.5.2029 – Rankin isku Helsinkiin, haukuttu Helen valittaa aikataulua

Vihreät: Biopolttoaineiden lisäys ”sitoo Suomen öljyyn” – Autoilu ”pitäisi sähköistää nopeammin”

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

Todella asiallinen ja hyvä kommentti , sanoisimpa että ihan varmaan jouduit pinnistämään kovasti että sait tuon aikaiseksi. Ei mennyt mitenkään henkilöön ja pysyi todella hyvin kirjoituksen aiheessa. Taputa itseäsi johonkin herkkään kohtaan vaikka pajavasaralla.

Hannu Rautomäki

Kunhan nyt USA:n, Kiinan ja Intian kaltaiset maksisaastuttajat tekisivät edes jotain, niin syntyisi perusteluja Suomen kaltaiselle mikrosaastuttajallekin.
Suomen toimenpiteet eivät vaikuta kokonaisuuteen, eli yhteiseen ilmakehään mitään merkityksellistä.

Johannes Hissa

Noista maista ainoastaan USA:n asukaan 16,5 tonnin CO2-vuosipäästöt ovat suuremmat kuin Suomen asukkaan 8,6 tonnia, sillä Kiinan asukas 7,5 tonnia ja Intian asukas 1,7 tonnia. Oikeastaan ongelmallisempia ovat Arabi-maat, sillä siellä halpa öljy palaa surutta eli siellä yksi asukas tuottaa jopa yli 20 tonnia CO2-päästöjä vuodessa eikä siellä ole edes metsiä sitomassa CO2-päästöjä.

Heikki Paananen

Olipa taas hyvin valittu otsikko. MTV3 otsikoi eri sanoin, mutta samanhenkisesti, joten taitaa olla yhdessä sovittu teema. Näin niitä mielikuvia nuijitaan ihmisten mieliin.

Vihje toimittelijoille: Parempi otsikko olisi: "Timo Soini MT:ssä: ”Valtion ei pidä pakottaa meitä suojelemaan luontoa. Tehdään se ihan itse."”

Voisiko toimittelijoita ystävällisesti pyytää tekemään sitä työtään - noiden lapsellisten pelleilyiden sijaan?

Pertti Lindeman

Soinin mukaan luonto elää tavallaan, eikä siihen pidä valtion puuttua. Abortteja tehdään, eikä siihen pitäisi ammattilaisvouhottajien puuttua. Miten on mahdollista, että eduskuntaa pyöritetään Soinin ympäri kuin aurinkoa maapallon ympäri ennen vanhaan?