Maanantai 20.5.2019

Metsäteollisuus hermostui: ”Kiistan ulkopuolinen mutta maksamme laskut – Poliittisia lakkoja rajoitettava”

Luotu: 
19.10.2018 19:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ensi viikon kolmipäiväinen poliittinen lakko kohdistuu etenkin saha- ja metsäteollisuuteen.
|

Metsäteollisuus ry tuomitsee ammattiliittojen poliittiset lakot, jotka ensi viikolla rankaisevat etenkin metsäteollisuuden yrityksiä. Työnantajajärjestö katsoo, että nyt on tullut aika rajoittaa poliittisia lakkoja.

Teollisuusliitto ja Ammattiliitto Pro ilmoittivat tänään jatkavansa ja laajentavansa poliittisia työtaistelutoimiaan. Ensi viikon kolmipäiväinen lakko ”kohdistuu lähes yksinomaan metsäteollisuuden yrityksiin”, Metsäteollisuus ry huomauttaa. Lisäksi Ammattiliitto Pro ilmoitti paperiteollisuuden toimihenkilöiden kolmiviikkoisesta ylityökiellosta.

Ammattiliitot protestoivat poliittisilla lakoillaan maan hallituksen lakihanketta.

”Metsäteollisuus on täysin kiistan ulkopuolinen, mutta maksaa lakkojen laskut. Ammattiliittojen toiminta on vastuutonta, ja nyt on aika rajoittaa poliittisia lakkoja”, sanoo Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen tiedotteessa.

Lue lisää: Tuplalakko iskee voimalla samoihin yrityksiin – ”Aloitamme painostuksen näistä”

Jo edellinen, toissaviikolla saha- ja levyteollisuudessa ja puusepänteollisuudessa järjestetty vuorokauden mittainen lakko aiheutti metsäteollisuuteen noin kymmenen miljoonan euron menetykset, etujärjestö kertoo.

”Lakot ja ylityökiellot vaikeuttavat ja keskeyttävät tuotantoa tilanteessa, jossa kysyntä on pysynyt korkealla. Kun yritysten toimituksiin tulee häiriöitä, työtaistelut johtanevat myös asiakkaiden, kauppojen tai tilausten menetyksiin. Näin lakkoilu heikentää suomalaisen metsäteollisuuden mainetta”, Pärssinen sanoo.

”Yhteiskunnalle työpaikkoja, veroeuroja ja vientituloja tuottava metsäteollisuus on poliittisissa työtaisteluissa sijaiskärsijä.”

Pärssinen katsoo, että jatkuvat poliittiset työtaistelut myös heikentävät työmarkkinajärjestelmän uskottavuutta.

”Mikä merkitys on työehtosopimuksissa sovitulla työrauhalla, jos se voidaan milloin tahansa rikkoa poliittisella lakolla”, hän kysyy.

Lue lisää aiheesta:

Teollisuusliitto aloittaa lakon

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

TE: Nyt tuli työnantajilta kiky-varoitus Teollisuusliitolle – ”Ei se niin mene, että kikystä otetaan vain palasia”

Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Anna Korhonen

Todella ikävää hienoille firmoille, mutta sitä saa mitä pyytää. Sipilän hulluus tässä nyt on esteenä, irtisanomislaki ei pk-firmoja hyödytä, ne yrittäjyyden ongelmat on jossain ihan muualla (jopa SY:n omien tutkimusten mukaan). Olemme sitoutuneet ILO:n työsopimuslakeihin, ja perustuslakikin tulee tässä jo vastaan, joten koko lakiehdotus on ihan pelleilyä. Ihan ääliömäistä toimintaa Sipilän hallitukselta. Soittakaa Sipilälle.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #4

Jos hallitukseen halutaan muutosta, sitä varten ovat vaalit. Nyt taistellaan firmoja vastaan ja se on taistelua työpaikkojen hävittämiseksi. Tuo on todella lyhytnäköistä ja typerää ja nuo selittelyt joiden mukaan "meidän tekemiset ovat muiden vika" vain pahentavat asiaa.

Petri Luosto
Vastaus kommenttiin #4

"Todella ikävää hienoille firmoille, mutta sitä saa mitä pyytää."

Tuo on täyttä roskaa. Irtisanomislaki ei koskee vain pienyrityksiä. Suomalaiset metsäteollisuusyritykset ovat sangen suuria yrityksiä, joilla ei ollut tuon lain suhteen mitään osaa tai arpaa.

Osoita rehellisyyttä ja myönnä, että AY-liike yksin on syyllinen tähän sotkuun. Jos muutosta halutaan, niin äänestäkää kevään vaaleissa ja jättäkää maan talous rauhaan. AY-liikkeen toiminta tässä asiassa on ääliömäistä pelleilyä.

Jukka Mikkola

Ay-pamput ovat alkaneet sahata sitä oksaa, jossa Suomi-neito istuu. Tässä on hyvä katsoa vähän Valtiokonttorin sivua, jossa velkaa näkyy olevan yli 104 miljardia euroa. Näitä velkoja ei maksella muutoin kuin vientituloilla.

”Lainanotto tapahtuu kansainvälisillä rahoitusmarkkinoilla: sekä pankit että sijoittajat tulevat suurimmaksi osaksi Suomen ulkopuolelta.”

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja_talous/Valtionvelka

Juha Lapveteläinen

Poliittiset lakot eivät pidä paikkaansa ammattiliittojen kohdalla koska kyseessä on yhdistys eli Ry, ainoastaan valtioneuvosto- ja eduskunta toimivat ratkaisuissa ja päätöksissään poliittisesti. Ammattiliitot edustavat yhdistystoimintaa isänmaassamme joihin kansalaisilla jäseninä on perustuslaillinen yksilönoikeus kuulua samoin kuin myös eri uskonnollisiin järjestöihin Suomessa. Voisi peräti kysyä tasavaltalaisena seuraavaa, onko valtioneuvostolla- sekä eduskunnalla yksinoikeus määräta ja säätää Suomen Tasavallassa yksilönoikeuksia rajoittavia lakeja poliittisten puolueiden etujärjestöjen (Ry- eli yhdistyksiä ovat myös puolueet) muodossa Suomen Lakiin? Toivon että niin metsäteollisuuden edustajat, kuin myös ammattiyhdistysliikkeen edustajat kohtaavat toisensa neuvottelupöydässä ja keskustelevat tästä vakavasta ongelmasta yhteistuumin sovinnollisesti, lakimuutosta ei voi toteuttaa ilman täysivaltaista perustuslaillista tuomioistuinta isänmaallisessa Suomen Tasavallassa.

Juha Saarimäki

AY-liikkeen johtajat ovat, esim JHL:n, todenneet avoimesti, että tässä ei ole kyse pelkästään yhdestä lain pykälästä, vaan yleisestä pettymyksestä Sipilän hallituksen harjoittamaa politiikkaa kohtaan. Sanasta sanaan näin. Nyt poliittisen perustein valitun hallituksen on otettava lusikka kauniisen ja toimittava niin kuin AY-väki vaatii. Yhdistys on vain muoto, jolla toimitaan. Olennaista on se mitä tavoitellaan. Suomessa on edustuksellinen demokratia, jossa lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle. Ei kenelläkään, edes AY-liikkeellä ole oikeutta saada lakiehdotusta pois eduskuntakäsittelystä. Sehän olisi vastoin meidän yhteiskunnan perustavia arvoja. Jos tämä ei ole poliittista lakkoilua, niin mikä sitten. En ole keskustalainen ja ammattiyhdistysliiketttä tarvitaan.

Tarja Laakso

Perustuslain 2§:
Kansanvaltaisuus ja oikeusvaltioperiaate
Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.

Kansanvaltaan sisältyy yksilön oikeus osallistua ja vaikuttaa yhteiskunnan ja elinympäristönsä kehittämiseen.

Julkisen vallan käytön tulee perustua lakiin. Kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia.

Tarja Laakso

Perustuslain 13§:
Kokoontumis- ja yhdistymisvapaus
Jokaisella on oikeus lupaa hankkimatta järjestää kokouksia ja mielenosoituksia sekä osallistua niihin.

Jokaisella on yhdistymisvapaus. Yhdistymisvapauteen sisältyy oikeus ilman lupaa perustaa yhdistys, kuulua tai olla kuulumatta yhdistykseen ja osallistua yhdistyksen toimintaan. Samoin on turvattu ammatillinen yhdistymisvapaus ja vapaus järjestäytyä muiden etujen valvomiseksi.

Tarkempia säännöksiä kokoontumisvapauden ja yhdistymisvapauden käyttämisestä annetaan lailla.

Heikki Eertola

Tehtaat kiinni, tuotanto ulkomaille ja joukko irtisanomiset luulisi opettavan näitä lakkoilevia duunareita, jotka eniten tulisi tästä kärsimään. Mutta sokeasti vaan seurataan näitä "AY-änkyrä lakkokenraaleita", joilla ei ole mitään menetettävää. Pitäisi olla lait, että tällaiset "valtion viholliset" joutuisi tuomiolle näistä "poliittisista lakoista"