Sunnuntai 26.5.2019

Liisa Jaakonsaarelta suora vinkki Suomelle ja Ruotsille: ”Ihanteellista olisi kaikki Pohjoismaat Nato-jäseninä”

Luotu: 
20.10.2018 08:58
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Liisa Jaakonsaari arvioi kirjassaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi vakautta Pohjois-Euroopassa.
|

Europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari (sd) arvioi tuoreessa kirjassaan Tarkoitus (Kirjapaja), että kaikkien Pohjoismaiden kannattaisi kuulua sotilasliitto Natoon. Politiikan tämän kauden jälkeen jättävä Jaakonsaari on pitkään kannattanut Suomen Nato-jäsenyyttä.

Silti Jaakonsaari arvioi, että juuri nyt Suomen Nato-jäsenyydelle ”tuskin olisi edes liittolaisten silmissä kannatusta”.

Pohjoismaista nykyisin Islanti, Norja ja Tanska kuuluvat Natoon. Jaakonsaari arvioi kirjassaan, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisäisi vakautta Pohjois-Euroopassa.

”Venäjä on haastanut Euroopan turvallisuusjärjestelmän. Se on rikkonut avoimesti kansainvälistä oikeutta ja Etyjin periaatteita, joita se on ollut itse neuvottelemassa. Pienten naapurimaiden tulee siksi hakea vahvempien kumppaneita. Tärkein niistä on transatlanttinen yhteys”, Jaakonsaari perustelee.

”Ihanteellista olisi, mikäli kaikki viisi Pohjoismaata olisivat Naton jäseniä. Pohjola olisi Naton sisällä tärkeä alueellinen pilari. Tämä vahvistaisi Itämeren alueen vakautta ja hyödyttäisi koko liittokuntaa”, Suomen Atlantti-Seuran puheenjohtajanakin toimiva Jaakonsaari katsoo.

Tästä kannastaan huolimatta Jaakonsaari katsoo, että Nato-jäsenyys ”juuri nyt voisi kiristää entisestään” USA:n ja Venäjän sekä EU:n ja Venäjän välisiä suhteita. Tämän vuoksi Suomen jäsenyys sotilasliitossa saisi Jaakonsaaren arvion mukaan tuskin kannatusta.

”Suomen jäsenyystie voisi olla pitkä ja mutkainen, vaikka Naton puolelta Suomi toivotetaan Milloin vain -kohteliaisuuksilla tervetulleeksi”, Jaakonsaari kirjoittaa.

Samalla Jaakonsaari kuitenkin varoittaa tilanteesta, jossa presidenttien Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaiset autoritaariset johtajat sopisivat asioista ”Nato-jäsenyyttä haluavien tai harkitsevien puolesta osana isompaa keskinäistä kompromissiaan”.

”Presidentti Sauli Niinistö on jo kauan sitten ilmaissut kannattavansa ”eurooppalaista Natoa”. Hän ei ole sitä viime vuosina kovin paljon perustellut, mutta kehitys on menossa presidenttimme ennustamaan suuntaan, kun Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikka tiivistyy ja yhteistyö Naton kanssa syvenee”, Jaakonsaari arvioi Tarkoitus-kirjassaan.

Lue myös: Carl Bildt Naton suurharjoituksesta: ”Suomi ja Ruotsi rikkovat viimein kylmän sodan aikaisen doktriinin”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Luosto

Ensinnäkin kukaan ei ole hyökkäämässä Venäjälle, sekä voimakkaan sotilasliiton kimppuun hyökkäämisen seuraukset sen toimialueella tulevat olemaan hyökkääjälle tuhoisat. Toisin sanoen Venäjä tuskin ottaa sitä riskiä, että se joutuisi sotaan NATO:n jäsenmaiden kanssa. Venäjällä Putinin hallinto tarvitsee ulkoisia vihollisia, olivat ne todellisia tai pelkkää harhaa, oikeuttamaan toimiaan. Siksi Venäjä väittää NATO:a uhaksi sille.

Vuoden 2003 Irakin sota EI ollut NATO-operaatio. Sellaiset maat kuin Ranska ja Saksa kieltäytyivät osallistumasta siihen. Sitä sotaa varten USA loi väliaikaisen liittoutuman sitä tarkoitusta varten.

Juha Lapveteläinen

Suomi menettäisi itsenäisen päätöksenteon maanpuolustusasioissa liittymällä sotilasliitto Natoon, lisäksi pitkää raja- aluettamme voitaisiin mahdollisesti käyttää Suomen Tasavallan Presidentin, Puolustusvoimien komentajien ja Valtioneuvoston tahdon vastaisesti Nato- Komentajien yksipuolisilla päätöksillä sekä käskyillä. Suomen Puolustusvoimat tarvitsevat oman iskukykyisen ammattiarmeijan erikoisjoukkoja tasavaltamme puolustamiseksi. Tulevaisuudessa uskottava puolustusjärjestelmä luodaan sotilaallisten erikoisjoukkojen avulla, oma ammattiarmeija turvaa isänmaamme rajat suojellen samalla valtiomme itsenäisyyttä ja puolueettomuutta myös jatkossa.

Reijo Paunonen

Jaakonsaaren ulostulo sisältää mielestäni myös piiloviestin. "Nyt tehty NATO hakemus tuskin saisi kannatusta sotilasliitossa".....Suomennettuna, turhaa uumoilette.

Jos,,,,,Jaakonsaari on todella NATO jäsenyyden kannalla, kiinnostaa enemmänkin se mitä hän on asian puolesta tehnyt kuin se, mitä on sanonut.

Ruotsin sosialidemokraatit ovat pohjoismaiden NATO kysymyksessä avainasemassa. Mitä keskusteluja hän on aiheesta käynyt heidän kanssaan?
Suomen demareista povataan seuraavaa pääministeripuoluetta.
Millaisia keskusteluja asiasta hän on käynyt oman puolueensa keskiössä?

Matti Kuosmanen

Mistä noita höperöitä, moneen kertaan vääriksi todettuja kommetteja, aina vaan sikiää kun NATO mainitaan? Venäjän trollitehtaastako? Jos Suomi liittyisi NATOn, kyseessä olisi pelkästään puolustuksellinen toimenpide. Ei Suomi ole hyökkäämässä minnekkään ja kansallisen alueemme ja suomalaisen armeijan käytöstä päättäisi edelleenkin Suomi itse. Sinkkiarkkuja on tarvittu huomattavasti enemmän Venäjän sotatoimien johdosta kun NATOn ;)