Keskiviikko 22.5.2019

Tutkijalta tyly ryöpytys: ”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Luotu: 
20.10.2018 09:27
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jukka Tarkan mukaan enää ei ole kysymys irtisanomissuojasta vaan siitä, hyväksyvätkö liitot parlamentaarisen demokratian.
|

Historian tutkija, valtiotieteilijä Jukka Tarkka arvostelee ammattiyhdistysliikkeen toimintaa suorin sanoin. Hänen mukaansa ay-johtajat ovat tekemässä kohtalokkaan virheen.

”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta kokeilemalla irtisanomissuojan joustoa pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen. Se lähti työtaistelutoimin opastamaan lainvalmistelua, joka tapahtuu ministeriöissä virkavastuulla eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen johdolla”, Tarkka kirjoittaa kolumnissaan, joka on julkaistu hänen blogisivustollaan ja Etelä-Suomen Sanomissa.

Tarkka korostaa, että eduskunnan tehtävänä on arvioida, onko virkamiesvalmistelussa aikanaan syntyvä esitys niin sanotusta irtisanomislaista jalostettavissa lakipykäliksi. 

”Jos ilmenee, että ei ole, hallituksen esityksen kaataa eduskunta. Siihen ei tarvita järjestöväen lakkouhkauksia tai muuta tömistelyä”, hän kommentoi.

Tarkan mukaan ay-liike on kuitenkin päättänyt ”ottaa hallituksen ohjaukseensa”. 

”Hallituksen komentelu työtaistelumenetelmillä antaa luokkatietoiselle järjestöväelle sen viestin, että ammattiliitot ottavat hallituksen ohjaukseensa. Jos lähdetään suoran vaikuttamisen tielle hallitusta vastaan, ammattiyhdistysliikkeeseen leimautuneiden ei kannata vaivautua parlamentaariseen toiminaan. Ammattiyhdistysliike opettaa nyt jäsenkunnaalleen, että jos eduskunnan enemmistön tahto on toinen kuin järjestöjohdon viisaus, sen pahempi eduskunnalle.”

Tarkka kuvailee kriisin aiheuttanutta ”työsuhdeturvaongelmaa ” melko pieneksi ”yhteiskuntarakenteen yksityiskohdaksi” .

”Enää ei ole kysymys irtisanomissuojasta vaan siitä, hyväksyvätkö liitot parlamentaarisen demokratian vai valitsevatko ne korporatian”, hän luonnehtii.

Riidassa on kyse siitä, että irtisanomislaiksi kutsuttu laki irtisanomisen helpottamisesta pienissä yrityksissä laskisi käytännössä henkilöperusteisen eli työntekijästä johtuvan irtisanomisen kynnystä. Palkansaajajärjestöissä laki on tyrmätty tyystin ja sitä vastaan on julistettu poliittisia lakkoja.

”Ammattiyhdistysliikkeen viestintä perustuu propagandistiseen tekokauhisteluun. Se uskottelee, että hallitus haluaa antaa yrittäjille mahdollisuuden nautiskella ihmisten irtisanomisesta”, Tarkka kuittaa.

”Liitot hurskastelevat, että irtisanomissuoja ei saa riippua siitä, millainen yritys sattuu olemaan työnantajana. Väitteen perusoletus on väärä. Lain antama suoja on kaikille sama, mutta se toteutuu yritys- ala- ja suhdannekohtaisesti eri yrityksissä eri aikoina eri tavoin. Vaikeaan markkina-asemaan joutuneessa yrityksessä henkilöstön työsuhdeturva on käytännössä huonompi kuin hyvässä kunnossa ja edullisessa markkina-asemassa olevan firman väellä”, hän jatkaa.     

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Hallitus antoi eduskunnalle viikolla poikkeuksellisesti tiedonannon, joka käsitteli pääasiallisesti hallituksen vielä valmistelevaa lakiesitystä irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä. Hallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 101-73. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toivoi äänestyksen jälkeen malttia työmarkkinaosapuolilta.

”Eduskunnan kanta on nyt hyvin selvä ja eduskunta on Suomessa korkein demokraattinen päätöksentekoelin. Nyt kyllä kannattaa käyttää harkintaa ja malttia tästä eteenpäin”, hän sanoi.

Lue lisää:

Juha Sipilä vastasi lakkoilmoituksiin : ”Eduskunnalta selvä linja – kehotan vakavaan harkintaan”

Metsäteollisuus hermostui: ”Kiistan ulkopuolinen mutta maksamme laskut – Poliittisia lakkoja rajoitettava”

Teollisuusliitto aloittaa lakon

Teollisuusliitto irtisanoo kiky-lisätunnit – koskee 100 000 työntekijää

Ay-johtaja tulistui lakko-operaatiosta: ”Suomen Yrittäjät syyllistää naisia”

Ministeri Jari Lindström varoittaa tilanteen eskaloitumisesta 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilkka Bordi

Tässä on kysymys paljon suuremmista asioista kuin yksittäisestä lakiesityksestä. Tässä on mm. kysymys luottamuksesta Suomen hallitukseen ja pääministerin sanaan. Jos kabineteissa on jotain luvattu ja näiden lupauksien myötä työntekijät ovat joutuneet luopumaan jo saavutetuista eduista kuten esim. lomarahoista (kaikkein matalapalkkaisimmilla ja ylikuormitetuimmilla aloilla jopa), niin ei ole ihme jos lupauksien pettäminen vie maton alta. Sopimukset on laadittu aina luottamuksen pohjalta, jos luottamus petetään, niin seuraukset ovat aina vakavia! Eikä se auta jos pääministeri sanoo, että ei ole pettänyt lupauksiaan. Jokainen joka on ollut joskus parisuhteessa tietää, että kun luottamus menee, ei auta vaikka sanoisit mitä, asia pitää korjata tekemällä oikein, ei kiistämällä!

Ilkka Paananen

Vertaus parisuhteeseen on oikein osuva. AY toteuttaa nyt sitä akkamaista politiikkaa kostamalla yritysten ja huono-osaisten kautta hallitukselle. Nyt kipin kapin sorvin ääreen ja epäsopuisa pari asumuseroon lopuksi hallituskautta. Sieltä sitten tulee keväällä Ajatusten Tonava Antti Rinne ja pysäyttää kaikki parannusyritykset sekä lisäksi peruu muutaman jo toteutetun. On tämä surullista seurattavaa kun aikaset ihmiset vallanhimossaan pysäyttävät sen talouden alan jolla tämä sirkustelu loppupeleissä maksetaan.

Raimo Tulkki

Hei tämä tarkka on tarkkana vain ja ainoastaan omalle kohdalle tulevaan asiaan.
Kuka hemmetti on mennyt kysymään tältä uuvatilta mielipidetta ko. asiaa on melkoinen uuvatti.
Sen verran kysymystä tälle tarkalle selitä se miten irtisanomisen helpottaminen kohentaa työllisyyttä??????

Jaakko Aalto

Ei taida Tarkka tarvita sinun lupaasi mielipiteensä esittämiseen.
On se muutamaan kertaan sanottu, että henkilön palkkaaminen on iso asia pienessä yrityksessä. Virheet tulevat kalliksi ja helposti yritykselle kohtalokkaiksi, jos vaikkapa ilmapiirin myrkyttäjästä ei päästä eroon. Isolla firmalla on vara maksaa juristien palkkiot, pienellä ei. Mielivaltaisia potkuja jakeleva yrittäjä ei ole kovin kauaa yrittäjä.

Antti Kettunen

Ihan älytön ajatus ettei Suomessa pysty nykylainsäädännön alla irtisanomaan vaan sen tulee olla vielä helpompaa! Suomessa kenet tahansa voi irtisanoa koska tahansa jos halua löytyy. Jos et osaa irtisanoa oikein, se voi maksaa sinulle oikeudessa 3kk palkan mutta irtisanominen on niin helppoa ettei mitään rajaa. Koko show on hallituksen (ja näköjään tarkan kaltaisten hännystelijöiden) teatteri ilmeisesti lakko-oikeuden kaventamista varten. Mitään järkevää syytä koko humppaan on muuten vaikea keksiä: aivan mitättömästä asiasta ollaan maata ajamassa hallituksen toiveesta yleislakkoon. Ei järjen hiventä.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #6

Tuosta näkee selvästi, että ajattelet isojen yritysten henkilöstöhallintoja etkä ymmärrä pienten yritysten todellisuutta. Tuollaiset alta 10 hengen yritykset keskittyvät pakostikin päivittäisen liiketoiminnan pyörittämiseen ja niin niiden täytyykin. Sieltä se kaikkien leipä tulee, niin yrittäjän kuin duunareidenkin. Ei niillä ole sitä aikaa eikä rahaa, jonka noiden byrokratioiden kanssa taiteilu hankalissa tapauksissa vaatii.

Risto Apajalahti
Vastaus kommenttiin #6

No mitäpä sitten turhia narisette. Jos se irtisanominen kerran nyt jo on riittävän helppoa pienten yritysten mielestä, niin eihän lailla sitten ole mitään merkitystä, joten turhaan kiusaatte muuta kansaa kansanvallan vastaisella uhollanne.

Seppo Makkonen
Vastaus kommenttiin #6

Antti, huomaan että et ole tai ole ollut yrittäjä. Yhden ylimielisen riidankylväjän irtisanominen maksaa noin 3-6 kk palkan + kärä- ja hovioikeuden kulut, noin 5 t€- 15t€.
Juttuhan menee aina hoviin asti, koska yhteiskunta maksaa työntekijän asianajokulut, joten ei ole oma nahka pelissä koskaa, kuten ei taida olla itselläsikään.

Markku Savikivi
Vastaus kommenttiin #6

"aivan mitättömästä asiasta ollaan maata ajamassa hallituksen toiveesta yleislakkoon. Ei järjen hiventä."

Onko ay jokin Pavlovin koira, jolla opitut reaktiot ohjaavat käyttäytymistä. Eikö ole yhtään älyä, järkeä eikä viisautta.

kari laaksonen

Tulkataan uuvatti-Raimolle: alle 10 hlön yrityksissä on iso kynnys palkata ketään, ja mitä pienempi YRITYS, sitä hankalampaa koska kustannukset ovat isot. Jos tekijä osoittautuu huonoksi investoinniksi, siitä pitää päästä nopeasti ja helposti eroon. Kun tämä kynnys on alempi, on palkkauskynnyskin alempi. Hallitus tuli tässäkin vastaan 50%.

Ilkka Bordi

Eli vielä lyhyesti selvällä suomen kielellä. Jos toinen osapuoli tuntee että häntä on loukattu, ei auta vaikka tiedät että itse tunnet olevasi oikeassa. Eikä asia korjaannu kiistämällä tai riitelemällä, vaikka olisitkin oikeassa. Kaikki tietävät miten riidan voi sopia tai hyvittää loukatulle osapuolelle, mutta jos siihen ei löydy tahtoa, niin kärsit seuraukset. Ja kaikki on sallittua, niin sodassa kuin rakkaudessa. Eli riita vain jatkuu keinoja kaihtamatta.

Markku Savikivi

Kyllä kapinayrityksestä eduskuntaa vastaan oikeuteen pääsee.

Hallitus yrittää parantaa syrjäytyneiden ja syrjäytymisvaarassa olevien mahdollisuutta työllistyä. Sitä tullaan kokeilemaan, eikä anneta jättipalkkaisten järjestöjyrien hyppiä varpaille.
Tulosten seurannasta sitten selviää, oliko uudistuksesta apua ja minkä verran vai pitäisikö kokeilla vielä jotakin muuta.

Pitää tässä yhteydessä muistaa, että ammattiliitot ovat hinnoitelleet työvoimasta suuren osan työttömiksi ja syrjäytymiskierteeseen.

Jarmo Kulmala

Tarkkahan oli aikoinaan nuorsuomalaisten kansanedustaja ja hänhän oli Penttilän "oikea"laitahyökkääjä.Menestys ei ollut silloin hääppöinen ja nyt se on olematon.Voi kun nämä vanhat jäärät ymmärtäisivät jättää asiat nuoremmilleen.Kirjottaisi vaikka dear diarya.

Mikko Toivonen

Ay liike tekeekin nyt juuri sitä mitä sen ei missään olosuhteissa pitäisi tehdä eikä koskaan saa sallia tehdä, eli puhdasta valtapolitiikkaa. Sitäkin nyt takuuvarmasti työllistymisen ja valtakunnan edun vastaisesti.
Hallituksen onkin hetimiten alettava viemään läpi eurooppalaistyylistä lainsäädäntöä missä laittomat ja poliittiset lakot yksiselitteisen selvästi kielletään ja sitten lakkokenraalait asetetaan täyteen vastuuseen aikaansaamistaan vahingoista.
Laillinen ilmoitettu työehtoja ja työolosuhteita koskeva lakko on toinen asia, mutta nekin pitää lailla rajata niin että valtakunna perustoiminnot eivät häiriinny. Esimerkkinä tavaran kuljetus ja jakelu

Keijo Kämäläinen

Miten muka olisi AY liikkeen hyöty että työttömyys lisääntyisi? Mistä tämä "tutkija" on saanut sanat suuhunsa.?! Tämä irtisanomislaki ei paranna työttömyyttä vaan vain lisää epävarmuutta ja huolta työssä käyville. Lisäksi on perustuslain vastaista laittaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan.

Seppo Makkonen
Vastaus kommenttiin #20

Vesa hyvä, olet oikeassa. esimerkiksi ay liikkeen saamat suorat ja välilliset avustukset ovat "miljardi luokkaa" vuosittain. Kuten sinäkin, kannatan kaiken ay liikkeen tukien lakkauttamista. Maksakoon jäsenet harrastuksensa omista rahoistaan.

Markku Savikivi
Vastaus kommenttiin #32

"kerrotko mitä jäsenenä saan ilmaiseksi?"
----------------------
Et saa mitään ilmaiseksi, ellet kuulu ay:n sikariportaaseen, jolla on paljonkin suuremmat tulot kuin pääministerillä.
Et saa edes ilmaista jäsenyyttä, koska ay:n sikariporras rohmuaa itselleen kaiken, et saa edes ilmaista jäsenyyttä. Ay:n veroparatiisituloille saat sanoa hellurei. Niistä ei sinulle hyötyä kerry. Sen sijaan sinäkin maksat veroa, josta ay on ketkuillut itsensä vapaaksi.

kari laaksonen

Sitaatti US:n sivulta. ”Erikoista on se, että ammattiliitot kiivailevat hallitusta vastaan, vaikka valtiovalta tukee niitä enemmän kuin ehkä mitään muuta yhteiskunnan sektoria. Itse asiassa voi sanoa, että valtio on liittojen suurin rahoittaja. Päinvastoin kuin kaikki muut yleishyödylliset yhteisöt ay-liike nauttii jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta, joka (ml. työttömyyskassojen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuus) menetettyinä verotuloina merkitsee noin 500 miljoonaan euron verotukea vuosittain. Lisäksi ay-liike nauttii pääomatulojen verovapaudesta määrällä, joka nousee kymmeniin miljooniin euroihin. Arvonlisäverostakin tarvitsee lukea vain sanomalehdistä. Ammattiliittojen jäsenhankintaa subventoidaan varsin runsaskätisesti maksamalla leijonanosa (95 %) littojen työttömyyskassojen menoista. Ei tällaista järjestelmää ole muulla kuin Suomessa. Miten ammattiliitot osoittavat kiitollisuuttaan saamastaan tuesta? Aika heikosti, ilmeisesti tukea pidetään itsestäänselvyytenä. Ammattiliittojen uhittelussa taitaa sittenkin olla kyse enemmän oman profiilin nostamisesta. Jollain tapaa pitää osoittaa oma tarpeellisuus ja legitimisoida jatkuva varallisuuden kartuttaminen”, Virén kirjoittaa.

Seppo Makkonen

Juuri niin Pertti. Nyt olisi hyvä paikka hallituksen julistaa poikkeustila, kieltää lakot ja viedä kiireellisenä läpi uudet lait koskien ay liikettä. AY liike on osoittautunut yleis haitalliseksi liiikkeeksi. Se pitäisi "murskata" ja sitten katsoa mitä alkaa rakentumaan tilalle.

Markku Savikivi

Muisteluksia yleislakosta vuodelta 1956:

https://seura.fi/asiat/historia/vuoden-1956-suurlakko-suistaa-suomen-kaa...

"Yli 300 lakkolaista saa oikeudessa syyteet mellakoinnista, ilkivallasta ja poliisien väkivaltaisesta vastustamisesta. Tuomiot ovat pääosin ehdollisia, mutta Turussa kovimman päälle: 18 tuomiota kapinasta. Ankarin on vuosi ja neljä kuukautta kuritushuonetta. Helsingissä raastuvanoikeus langettaa 26 henkilölle ehdottoman vankilatuomion väkivaltaisesta mellakoinnista bensiiniasemilla."

Armahduslain perusteella presidentti Urho Kekkonen armahtaa useimmat tuomitut parin vankeuskuukauden jälkeen."

Sauli Niinistö pitää presidentin armahdusoikeutta turhana.

---
Muisteluksia Kemin lakoista vuodelta 1949:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kemin_veritorstai

Muisteluksia Kemin lakoista vuodelta 1949:

Markku Tolkki

Vasemmisto (demarit) yritti OTTAA vallan 100 vuotta sitten asekädessä ja huonostihan siinä kävi. SAK on SAANUT nykyisen valtansa demokratian rattaissa, mutta uhkaa silti demokratiaa. Siinäkin tulee käymään huonosti, sillä demokratian puolustajat tulevat lopulta voittamaan tämänkin erän.
SAK:n jääräpäisyys ja demokratian halveksunta tulee pitkässä juoksussa tuottamaan sen omille kannattajille kaikkein eniten kärsimystä - jälleen kerran.

Matti Sortila

Entä kun ne pannaan luopumaan? Joko on unohtunut kuinka se Paperiliiton 'pystyyn nostettua sikaa muistuttava' elätti marssi TES-neuvotteluista TV-kameroitten eteen julistamaan, että "Pannaan Kuusankoski saisomaan heh heh...heh"? Mutta todella näkemisen arvoinen oli saman elätin ilme pari viikkoa myöhemmin, kun omistajataho ilmoitti: "Nyt saatte sitten lakkoilla ihan mielenne mukaan, sillä tuotanto siirtyy Keski-Eurooppaan".
Poikkesin toissa kesänä Kuusankoskella katsomassa miten paperimiehillä menee: hankala oli ilman tienviittoja paikkaa edes löytää ja perillä oli aika hiljaista (jatkavat kaiketi lakkoaan?).

Lauri Nederström

Näinhän se on, työttömyydestä puhutaan vain silmänlumeeksi. Vaatimalla täyttä TES:in mukaista palkkaa kaikille, syrjäytetään automaattisesti työnhausta ne, jotka eivät ole välttämättä itsekään kinuamassa täyttä palkkaa, vaan olisivat valmiit tyytymään vähempään. Näitä ovat esimerkiksi monet naiset, lievästi vammaiset ja ulkomaalaiset.

Jukka Mattsson

Kyllä tätä maata pitää olla mahdollisuus ohjata ylhääntä eduskunnasta käsin, että myös alhaalta poliittisin lakoin.

Tarkalle terveisiä että voisivat jo REJ Penttilän kanssa vetäytyä Hjalliksen peräkammariin ja sitä kautta LiikeNyt johtoon vähän kuten Nuorsuomalaisten ministeripaikoille aikanaan. Tarkasra tehtiin kansanedustaja tavalla jota kukaan Nuorsuomalaisista ei ymmärtänyt. Kuka heidät Penttilän kanssa puolueen johtajiksi nosti?

Se siitä suomalaisesta kansandemokratiasta. Kansanedustajaksi ilmaiseksi hyvävelijärjestelmän kautta.

Andreas Pyy

Kun oikeistolaiset puhuvat "jouston" lisäämisestä tai "työllistämismahdollisuuksien "parantamisesta tai vastaavasta niin todellisuudessa ne tarkoittavat ainoastaan työntekijöiden oikeuksien heikentämistä ja työnantajan mielivallan ja sanelupolitiikan lisäämistä. Ainoastaan työntekijöiden pitää EK:n, Suomen Yrittäjien ja oikeistolaisten mielestä joustaa, ei koskaan työnantajan.

Nyt kun hallitus on järjestelmällsesti hyökännyt työväen ja tavallisten kansalaisten oikeuksia vastaan aktiviimalleilla, sosiaaliturvan heikennyksillä ja ny valmisteilla olevalla irtisanomislailla, on vain hyvä asia että toisella puolella olevat sanovat kovan vastalauseensa. Oikeistolaisia, EK:ta ja Suomen Yrittäjiä tämä tietenkin häiritsee, sillä he eivät halua että tavalliset työntekijät voisivat puolustaa oikeuksiaan ja siksi vaativat myös lakko-oikeuden rajoittamista, mikä on suora hyökkäys demokratiaa vastaan. Tässä irtisanomislakiasiassakin AY -liike ja vasemmisto ovat niitä jotka ovat aidosti demokratian puolella. Oikeisto on ainoastaan hallituksen ja sen tukijoiden mielivallan puolella.

Harri Kälviäinen

On mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkälle hallitus haluaa mennä joutuessaan selkä seinää vasten. Heillä on kuitenkin koviakin aseita käytettävissään, mikäli niin haluavat. Hallituksen on osoitettava työmarkkinajärjestöille paikkansa. sillä se ei voi sallia sitä, että järjestöt alkavat ohjailemaan sen työskentelyä. Mitä tehdään, jos työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistetaan? Kuinka kova pitää olla tilanne, että tämä otetaan keskustelun alle? Tästä samaisesta asiasta työnanjapuoli on ollut huomattavan hiljaa. Mitä tapahtuu, jos he yksimielisesti päättävät lakata liittojen jäsenmaksujen keräämissen? Löytyykö siihen kanttia? Mielestäni ammattiliittojen pitäisi rauhoittaa mielensä ja miettiä asioita kylmän rauhallisesti.

Seppo Haavisto

Tämän älytön "Antti Rinne pääministeriksi" vaalipropagandanäytös on saanut ohjeensa ja käskynsä suoraan AY-Antilta, joka on aina toiminut agressio edellä ja järki kaukana takana periaatteella ! Tässä pysäytettään Suomen teollisuus pitkikäksi aikaa tämän AY-Antin vaalivankkurin takia! Hänen johdollaan ammattiyhdistysliike pullistelee kuin bodari lihaksiaan ja näyttää kaikille, että täällä se todellinen voima piilee, me vähät eduskunnasta tai hallituksesta piittaamme ! Ja mikä on tuo kauhistuttava laki, jota niin kovin voimin on vastustettava ? Minä olen ristinyt lain "lusmut pois työpaikoilta kuormaa järsimästä" laiksi ! Mikä oikeasti kunnon työläisiä varsinkin pienemmillä työpaikoilla sapettaa, on lusmuilijat, jotka nauttivat yrityksen palkkapottia, ja eivät kuitenkaan hoida duuniaan kunolla, eli syövät kuormasta ! AY-Antin loistava lihaksenpullisteluprojekti saa sen takia minulta projektinimen : " Taistelu Lusmuilun puolesta " !!!

Lauri Nederström

Viimeistään nyt pitäisi kaikkien tajuta, että AY-liike on kuin tuli, hyvä renki, mutta huono isäntä. Naurettavaa on, kuinka hallitusta syytetään lakkoilun aiheuttamisesta. Ei hallitus ole käskenyt lakkoilla, vaan AY-pomot. Jos (kun?) tämä on Antti Rinteen vaalikampanjaa, niin taitaapa syntyä vaalikampanjan kalleusennätys, lakkojen aiheuttamat tappiot Suomelle kymmeniä tai satoja miljoonia euroja.

Juhani Vinberg

jos pienyritys erehtyy palkkaanaan henkilön, jokllla on poliittinen missio, niin eroon pääseminen onliian vaikeaa. työajalla politikointoí ei ole firmalle kannattavaa, isiossayrityksisssä menee aina poliitikko muiden joukossa, jos ei nyt aivan ole firman mainetta pilaamassa

Kaarlo Kunnari

Osa kommentoijista ei taida maksaa veroja ja on jo yhteiskunnan elätettävänä, koska eivät tajua lakkoilua kannattaessaan syövänsä yhteistä kakkua pienemmäksi. Nyt Suomella on reilusti yli 100 miljardia velkaa ja korot ovat kasvamassa kohti normaalia 4-5 prosenttia. Tämä tarkoittaa yksistään sitä, että yhteiskunnan kuluista menee tulevaisuudessa korkoihin 4-5 miljardia euroa. Se raha on pois muusta käytöstä eli hyvästä, jota valtakunta kansalaisilleen jakaa. Lisäksi tulevat yritysten tappiot, jotka saattavat aiheuttaa konkursseja ja työpaikkojen menetyksiä joiden kustannuksia en uskalla edes arvioida. Eikö järkevä toiminta, jota Tarkka kuuluttaa olisi nokkaantumisten tilalla hyvä juttu.

Tarja Laakso

Eiköhän yhteinen hyvä tarkoita sitä, etteivät ainoastaan omistajat ja sijoittajat hyödy tilanteesta, vaan osa voitoista tulisi myös työntekijöille, sitä kautta myös kotimarkkinoilla toimiville yrityksille Suomessa, ja osa myös valtiolle. Nythän hyöty tulee pelkästään sijoittajille, ja työntekjöiltä otetaan pois enemmän ja enemmän, sitä enemmän mitä enemmän ovat joustaneet. Esimerkiksi osingot ovat olleet viimeiset 2 vuotta jo ennätystasolla - siis selvästi isommat kuin ennen lama-aikaa - vuonna 2007 yritykset maksoivat osinkoa 7,8 miljardia (siihen astinen ennätysvuosi), vuoden 2018 (siis vuoden 2017 voitoista) osingot keskuskauppakamarin raportin mukaan 9,5 miljardia (yli 20% enemmän). Ja vuoteen 2017 (vuoden 2016 voitoista) verrattuna myös yli 20% enemmän. Samana vuonna työntekijöiden palkkoihin taidettiin tehdä 0,4% korotus ja kokonaisuutena palkat ovat laskeneet (keskiansiot siis), ja inflaatio on ollut kovempi eli ostovoima on alentunut (jopa varsin rutkasti). Osingot ovat myös kansainvälisesti vertailtuna ihan kohtalaisella tasolla, siis tuottoprosentit ovat ihan hyvää keskitasoa, tai jopa parempia kuin vastaavissa kilpailijamaissa.

Kun lisäksi ottaa huomioon sen, ettei viimeisimmällä lakiesityksellä ole pystytty osoittamaan mitään varmaa hyötyä, ennemmin se voi aiheuttaa enemmän työttömyyttä, eli entistä vähemmän rahaa sinne valtion kassaan (esimerkiksi vuoden 2017 tuloverokertymä oli vain 0,6% suurempi kuin edellisvuonna, vaikka jos työttömyyttä on saatu vähennettyä, pitäisi sen kaiken järjen mukaan näkyä myös verotuloissa). Samaan aikaan myös toimeentulotuki- ja asumistukimenot vain kasvavat - sekään ei oikein kuvaa sitä, että muutokset olisivat parantaneet valtiontaloutta.

Valtiontalouden parantamiseen lienee ainoa kestävä keino se, että valtionHALLINNON kuluja vähennetään (eli tehtäis niitä oikeasti rakenteellisia muutoksia, jotka alentaisivat kustannuksia, ei tuollaisia SOTEn kaltaisia vääntöjä, joiden lopputulema lienee rutkasti lisääntyvät kustannukset julkishallinnolle) ja ihmisille saadaan työpaikkoja, joissa he saavat elämiseen riittävän palkan - siihen voisi auttaa toki sekin, että yrittäjät ja yritykset alentaisivat hintoja Suomessa (ei ainoastaan vientituotteilla). Kun kuitenkin Suomen BKT:stä yli puolet tulee kotimarkkinoilta.

Eli jos hallitus pystyisi osoittamaan varmuudella ehdotustensa toimivuuden, eikä rahaa syydettäisi niille, jotka eivät enää lisää tarvitse (rikkain kymmenyshän saa enemmän tukia kuin köyhin kymmenys voi olikohan jopa niin, että he saavat enemmän kuin muut), ja toisaalta lainsäädäntöä tehtäis kaikkia osapuolia kuunnellen, myös ja ennenkaikkea asiantuntijoita kuunnellen, eikä sanelemalla (ja kuuntelemalla pelkästään työnantajapuolen vaatimuksia), voisivat uudistukset mennä läpi hieman paremmin. Ja hyvinvointivaltion ylläpitoon pitäisi osallistua muidenkin kuin työntekijöiden, myös niiden, jotka ovat vastuussa yrityksen toiminnasta ja joiden palkkiot ovat nouseeet hurjia määriä siitä huolimatta, ettei yrityksillä ole mennyt loistavasti (siis myös myös pahimman laman aikaan toimitusjohtajien ja kansanedustajien jne. palkkioita on nostettu selkeästi enemmän kuin mitä työntekijöiden palkat ovat nousseet).
SE, että Suomessa lamasta noustiin huomattavasti hitaammin kuin kilpailijamaissa, ei osoita, että hallituksen toimet olisivat kovinkaan tehokkaita. Ennemmin osoittaa, että niistä on saattanut olla haittaa Suomen taloudelle. Koska pelkkä työ ei riitä, sillä pitäisi myös elää ja näin lisätä myös kotimarkkinoilla toimivien yritysten kannattavuutta, osa muutoksista on saattanut myös muuten aiheuttaa kilpailun vääristymiä (jota mm. aiheuttaa halpatyövoiman käyttö yrityksissä tai tiettyjen tahojen saamat verohelpotukset jne.)

Kaarlo Kunnari

Vasemmiston (myös vasemmistoliitto) ollessa hallituksessa tehtiin veropäätöksiä, joilla isot omistajat tulivat osingoista lähes verovapaiksi ja me piensijoittajat, jotka olemme säästäneet pienistä palkoista vanhuuden varalle, maksamme pääomatulosta ja osingoista 30-34 prosenttia veroa riippuen sen suuruudesta. Minkä kotkauksen ja lahjonnan avulla te lahjoititte lähes verovapauden isoille omistajille ja laskelmien mukaan samalla jätitte verottamatta miljardiluokan verotulot? Jos heitäkin verotettaisiin samoin kuin piensäästäjiä, niin valtion ei olisi tarvinnut ottaa velkaa viime vuosina. Me piensäästäjät olemme maksaneet verot joka sentistä, joka yritysten rahoituksiin (osakkeisiin) on pantu, toisin kuin jotkut muut. Näitä juttuja on paljon muitakin tällä alueella ja olen niistä kaikista kertonut (myös professorit), mutta eipä teitä kiinnosta todelliset epäkohdat. Lajusten maku tulee mieleen noista asioista ja todelliset vääryydet jäävät voimaan. Kirjoituksesi perusteella on tarkoitus lisätä verotusta meille piensäästäjille, koska kateus on voimavaranne, kun pääsette valtaan.

Markku Savikivi

"SE, että Suomessa lamasta noustiin huomattavasti hitaammin kuin kilpailijamaissa, ei osoita, että hallituksen toimet olisivat kovinkaan tehokkaita. Ennemmin osoittaa, että niistä on saattanut olla haittaa Suomen taloudelle."
------------------
Vanhasen hallituksen rahaministeri, populisti Jyrki Katainen, pani pystyyn palkkarallin, joka aiheutti velkaantumista, työttömyyttä ja lamaa näihin päiviin asti, kun Kataisen tekemää virhettä ei saatu korjattua.

Markku Savikivi

JK: Jyrki Katainen ei ole taloustieteilijä, vaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Tällä seikalla saattoi olla osavaikutusta hänen erheeseensä. Katainen ei ole paha mies. Antti Rinteen historia osoittaa hänen harjoittavan mielellään taloudellista väkivaltaa tarkoitusperiensä toteuttamiseksi.

Li Andersson ja Sanna Marin taannoin TV:ssa: "Vasemmistolainen väkivalta on toisenlaista."

https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Rinne

Kaarlo Kunnari

Kyllä hallituspaikat jaettiin hallitusta muodostettaessa ja silloin perussuomalaisten kannatus vaaleissa oli yli 18 prosenttia. Sitten oli myöhemmin (paljon vaalien jälkeen) persujen puoluekokous, jossa puolueen johto vaihtui ja muut hallituspuolueet ilmoittivat ettei yhteistyö uuden puoluejohdon kanssa ole mahdollista. Tällöin hallituksessa olevista ja heitä kannattavista edustajista perustettiin uusi puolue siniset, joilla on riittävästi edustajia turvaamaan hallituksen enemmistö. Nämä edustajat on vaaleilla valittu, jos et muista sitä. Demokratia siis toimii edelleen. Ei meillä ole puoluediktatoriaa. Meillä äänestetään kansanedustajat vaaleilla ja suhteellisella äänimäärällä säätäen eniten ääniä saaneet valitaan koko eduskuntakaudeksi.