Sunnuntai 26.5.2019

Nyt tuli SAK:n vastaus ministerin kovaan väitteeseen: ”Hallituksen esitys on susi”

Luotu: 
20.10.2018 14:57
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.
|

SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta linjaa, että palkansaajien yhdenvertaisuus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan perusoikeuskysymys.

”Hallituksen irtisanomislakiesitys on susi ja sitä vastaan ay-liike protestoi. Palkansaajien yhdenvertaisuus ei ole puoluepoliittinen kysymys, vaan perusoikeuskysymys”, Eloranta tviittaa.

Elorannan ulostulos on vastaus Sinisten puheenjohtajalle, Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle, joka sanoi aikaisemmin lauantaina, että poliittisissa lakoissa on nyt kysymys sdp:n ja vasemmiston vaalikampanjan ajamisesta.

Terho sanoi Ylen Ykkösaamussa, että ay-liikkeen tarkoituksena on tasoittaa sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen tietä pääministeriksi.

”Meillä on ihan tarkka käsitys siitä, että he (ay-liike) olisivat joka tapauksessa aloittaneet rettelöinnin jostain asiasta. Tässä on hyvin tärkeä tämä ajankohta, nyt on juuri sopiva ajankohta ryhtyä pitkään kampanjaan Rinteen pääministeripolun tasoittamiseksi. Tässä ollaan valmiit laittamaan tehtaita kiinni, että saadaan puskettua Rinteen kampanjaa eteenpäin.”

Eloranta kommentoi asiaa myös Ylelle sanomalla, etteivät työtaistelut liity mitenkään vaalikampanjaan.

”Hallitushan on aivan itse omilla toimillaan aiheuttanut tämän työmarkkinatilanteen. Siinä mielessä tällaiset väitteet ovat erittäin kummallisia.”

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson on reagoinut Terhon ulostuloon. Hän syyttää hallitusta moralisoinnista.

”Tämä hallituskausi on ollut todella kova lasten ja vanhusten parissa työskenteleville kun ansioita on leikattu ja työaika pidennetty. Tämä ei ole ollut hallitukselle mikään ongelma. Kun työntekijät nyt puolustavat työsuhdeturvaa, vastaa hallitus syyllistämällä ja moralisoimalla”, Andersson tviittaa.

Jo aikaisemmin vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan korosti, että työtaistelutoimet on kohdennettu ”hallituksen heikkoa lakiesitystä ja sanelupolitiikkaa vastaan.”

Sekä Teollisuusliitto että ammattiliitto Pro ovat kolmipäiväisessä lakossa ensi viikolla torstain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön eli 25.–28. lokakuuta. Jo aiemmin Julkisten ja hyvinvointialojen JHL ilmoitti kahden päivän lakosta alkaen ensi maanantaina.

Hallitus antoi eduskunnalle viikolla poikkeuksellisesti tiedonannon, joka käsitteli pääasiallisesti hallituksen vielä valmistelevaa lakiesitystä irtisanomissuojan keventämisestä pienissä yrityksissä. Hallitus sai eduskunnalta luottamuksen äänin 101-73. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) toivoi äänestyksen jälkeen malttia työmarkkinaosapuolilta.

Lue myös:

Vasemmistosta heti kuittaus kovan väitteen heittäneelle Sampo Terholle: ”Liitot eivät lakkoile huvikseen”

Tutkijalta tyly ryöpytys: ”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo Simonen

Yhdenvertaisuus AY liikkeessä on yhdentevää esim. samanlaista työtä tekevällä on erilainen palkka toisessa liitossa.
Toisekseen nyt on kysymys vain työehdoista ison ja pienen yrityksen välillä aivan kuin on erilaiset lomaedut palvelusvuosien mukaan ja eri työnantajien mukaan.

Ilkka Salo

Yrittäjät ovat kurkkuaan myöten tätä ainaista kiristämistä ja ulospotkimista pois kokoushuoneista. Ay-liike sanoo ettei yrittäjille ole oikeutta neuvotella.

Jos firmassa on vaikka 5 työntekijää joista 2 kuuluu liittoon, niin miksi niiden 3:n tulisi luopua yhdistymisvapaudestaan jotta voisivat tulla valituksi pääluottamusmieheksi, mikä on TES-edellytys paikalliseen sopimiseen ja mm. työaikapankkien käyttöönottoon pienissä yrityksissä?

Miten ay-liikkeen vaatimukset ja aiemmin tehdyt työkartellin pakkosanelemat säädökset ovat linjassa perustuslaillisten oikeuksien, kuten yhdistymis- ja sopimusvapauden sekä kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa?

Heli Räty

Miksei SAK älähtänyt silloin kun Suomessa säädettiin laki kuntatyöntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuojasta (kuntarakennelaki). Se jos mikä asetti työntekijät epätasa-arvoiseen asemaan työnantajan perusteella.

Juha Salmi

Mikä muuttuisi käytännössä?

Irtisanomisen perusteena tulisi olla jatkossakin asiallinen ja painava syy. Perusteen täyttymistä arvioidaan aina kokonaisharkinnalla. Muutoksen myötä tuomioistuinten tulisi ottaa pienten työnantajayritysten erityiset olosuhteet nykyistä painokkaammin huomioon.

Irtisanomiskynnykseen vaikuttaisi olennaisesti se, että pienellä työnantajalla ei olisi velvollisuutta selvittää, onko työntekijälle irtisanomisen vaihtoehtona tarjottavissa muuta työtä.

https://tem.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-irtisanomisen-helpottamisesta-pi...

Käytänössä SAK ja muut puolustavat "koulukiusaajien" oikeuksia.

Jokin aika sitten Akava joutui "sanelun " kohteeksi jota harjoitti yhtenä tekijänä SAK. Tämä tapahtui kun uudistettiin eläkesäädöksiä, syy miksi Akava vastusti esitystä oli se ettei se kohdellut Akavalaisia yhdenvertaisesti muihin nähden. Yhdenvertaisuus puheet ovat vain sananhelinää kun kyseessä on oma asema ja omat edut.

https://www.akava.fi/uutishuone/teemajutut/arkistoa/teemajuttuja_vuosi_2...

Esa Väyrynen

Taitaa SDP:n paras vaaliase tuo nykyhallitus. Eihän tässä tarvi muuta, kun katsella sivusta kun pipipää&co ruoskii työttömiä, eläkeläisiä, opiskelijoita sairaita ym. köyhiä.
Pitää olla tavallisen pölvästi, jos haluaa tuon jatkuvan.

Mika Mustonen

Joku heittää nakkijonossa läppää ja toinen vetää häntä turpaan, kun ei tykkää toisen puheista - kummanhan lienee syy ja vastuu vahingoista.
Jos ensi viikon lakon JHL:n takia vanhus kuolee, syy on vain ja yksinomaan ay-liikkeen lakkokenraalien.
Olisi joka tapauksessa aika jonkun haittaa kärsivän vetää ay-liike oikeuteen tästä häikäilemättömästä toiminnasta..

Lauri Kiiski

Ihme lässytystä palkansaajien yhdenvertaisuudesta ajatellen todellisuutta. Joillakin sadoilla tuhansilla suomalaisilla on tänä päivänä viiden vuoden irtisanomisturva ja kymmenillä tuhansilla sitä ei ole olemassa ollenkaan.

Tämä Eloranta on huippupalkkainen verorahoin ylläpidetty politruukki pahimmasta päädtä.

Tarja Laakso

Niin, mistähän tuo 5 vuoden irtisanomisaikaesitys tuli aikanaan - sehän liittyi kuntien yhdistämiseen. Minulla on mielikuva, että sitä olisi esittänyt ehkä ennemminkin hallitus osana heidän haluaan yhdistää kuntia. Koska kunnanjohtajille piti taata työpaikka. Siitä ei sovittu missään työmarkkinapöydissä, muistaakseni. Ja hallitus siis ajoi tuota kuntien yhdistymistä. Voin toki olla väärässäkin muistikuvani kanssa, mutta se on ainakin varmaa, että tuo tuli kuntien yhdistymisten takia.

Silvo Viitanen

Se että SAK/Ay eliitti väittää että kyseessä on yhdenvertaisuus kysymys on kestämätön. He käsittävät asian niin kuin SNTL:ssä jossa kaikki oli yhdenvertaisia mutt pieni osa oli jolla oli enemmän yhdenvertaisuutta? Miksi yhdenvertaisuus ei koske Suomen Yrittäjiä neuvottelu kumppanina? Onko yhdenvertaisuus ansaittava jäsenkorteilla ja vain Ay liikkeen jäsenillä oikeus
yhdenvertaisuuteen a`la SNTL?

Tarja Eklund

Jokainen ammattiliittojen kanssa vähänkään tekemisissä ollut ymmärtää että siellä on jäsenissä ja aktiivitoiminnassa monista eri puolueista mukana ihmisiä. Liiton tärkein tehtävä on työntekijöiden edunvalvonta ja sitä niiden on harjoitettava olipa Suomen hallituksissa ihan mitä puolueita hyvänsä. Näiden kaikkien toimijoiden yhteinen nimittäjä ei ole Sdp tai Vasemmistoliitto mutta heitä yhdistää työntekijöiden oikeuksien ja tasa- arvoisen kohtelun toteuttaminen. Ei siis anneta AY- liikkeestä väärää kuvaa ideologisista syistä.