Sunnuntai 26.5.2019

Kai Mykkänen: ”Meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten suurena ongelma tulee meihin osumaan”

Luotu: 
20.10.2018 15:21
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kai Mykkäsen mukaan kivihiilestä irtautuminen on historiallinen linjaus päästöjen rajoittamiseksi.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok) kuvailee hallituksen torstaina eduskunnalle antamaa esitystä kivihiilestä irtautumisesta historialliseksi. Hallitus esittää, että kivihiilen käyttäminen sähkön- ja lämmöntuotannossa kielletään Suomessa 1.5.2029 alkaen.

”Kivihiilestä irtautuminen on historiallinen linjaus päästöjen rajoittamiseksi. Suomi on kivihiilestä luopumisessa eturintamassa näyttämässä esimerkkiä muille maille”, Mykkänen sanoo tiedotteessaan.

Kivihiilikielto liittyy vuoteen 2030 tähtäävän kansallisen energia- ja ilmastostrategian toimeenpanoon. Tavoitteena on, että Suomi luopuu asteittain fossiilisten polttoaineiden käytöstä energian tuotannossa ja siirtyy kohti päästötöntä energiajärjestelmää. Ensimmäisenä fossiilisista energialähteistä lopetettaisiin hiilen energiakäyttö. Kiellon myötä hiilidioksidipäästöt vähenevät Suomessa vuosittain noin miljoonalla tonnilla, samoin vähenisivät rikkidioksidi-, raskasmetalli- ja muut päästöt.

Mykkäsen mukaan kivihiilikielto aiheuttaa investointipaineita kaupunkien kaukolämmön tuotannossa.

”Se, millä kivihiili korvautuu, on ennen kaikkea nyt hiilellä lämpiävien kaupunkien päättäjien eli etenkin pääkaupunkiseudun, Turun ja Vaasan käsissä. Vetoan kaupunkien päättäjiin, että rakentaisitte ohjelmat, joilla kiinteistöjen lämmitystä siirretään kunnianhimoisesti muuhun kuin polttamiseen perustuvaksi jo kymmenen vuoden kuluessa. Se olisi sukupolvemme suurimpia ilmastotekoja. Varsinkaan Helsingin seudulla kivihiiltä ei voi eikä pidä korvata yksinomaan biomassan poltolla”, Mykkänen toteaa.

Polttamisen osuuden vähentämisessä ratkaisuja ovat ministerin mukaan esimerkiksi syvä geoterminen energia, lämpöpumput ja hukkalämpöjen varastointi, sekä mahdollisesti myös pienet moduuliydinvoimalat, joiden käyttöä lämmössä tutkitaan Suomessa parhaillaan.

”Rannikkokaupunkien hiilenkäytön rinnalla täytyy heti käynnistää turpeen energiakäytön vähentäminen ja lopettaminen viimeistään 2030-luvulla, kuten olemme Kokoomuksen eduskuntaryhmän ympäristölinjauksessa elokuussa paaluttaneet. Turve on ennen kaikkea sisämaan kaupunkien lämmityksen kysymys. Sielläkään ei kannata jatkossa nojata vain bioenergiaan, vaan siirtyä älykkäämpään lämpötalouteen”, Mykkänen kommentoi.

Mykkäsen mukaan ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää massiivisia ja nopeita toimia. 

”Enää ei ole kyse lastemme ja lastenlastemme tulevaisuudesta. IPCC:n raportin hätkähdyttävä viesti on, että 1,5 asteen lämpeneminen toteutuu 10-30 vuoden kuluessa, jos emme tee rajua käännettä. Meillä on vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, miten suurena ongelma tulee meihin ja maailmaan osumaan.”

Mauri Pekkarinen: Suomella on mahdollisuudet olla Euroopan edistyksellisin

Myös eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk) sanoi lauantaina, että Suomella on halutessaan mahdollisuudet olla Euroopan edistyksellisin ilmastokysymyksen ratkaisuissa.

”Meillä on suhteellisesti koko maailman suurimpiin kuuluvat bioraaka-aineresurssit. Meidän metsien kasvun ja vuosittaisten hakkuiden erotus on suurempi kuin monien EU-maiden kaikki metsävarannot. Puuta toki pitää käyttää ensisijaisesti korkeimpien jalosteiden raaka-aineina. Teollisesti käytettävästä puusta kuitenkin lähes 50 prosenttia jää kuitenkin muuhun käyttöön. Tässä on uusiutuvan energian lisäämisen suurimmat mahdollisuudet”, hän sanoo omassa tiedotteessaan.

Suomella on Pekkarisen mukaan erinomaiset mahdollisuudet nousta luontoa säästävän ja päästöttömän kiertotalouden mallimaaksi. 

”Meillä on suuret mahdollisuudet lisätä myös tuuli- ja aurinkoenergiaa. Näiden alojen valtava teknologinen kehitys on vähentänyt tuulen ja aurinkoenergian vaatiman tuen lähes olemattomiin. ”  

Sipilän hallituksen tähänastiset toimet uusiutuvan energian lisäämiseksi ovat Pekkarisen mukaan olleet varsin vähäisiä. 

”Juuri nyt kuuluu vähän parempaa. Eduskuntaan on tulossa useampikin myönteinen esitys. Eikä yhtään liian aikaisin.”

18 kansalaisjärjestöä ja muuta toimijaa järjestää lauantaina Helsingissä ilmastomarssin, jolla vaaditaan poliitikoilta vahvoja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mielenilmauksen järjestäjät vaativat muun muassa fossiilisten polttoaineiden käytön lopettamista Suomessa vuoteen 2035 mennessä. 

Lue lisää:

Suomi kieltämässä kivihiilen 1.5.2029 – Rankin isku Helsinkiin, haukuttu Helen valittaa aikataulua

”Auto- ja polttoaineveroja pitää säätää rajusti” – Ministeriltä 3 pakollista ilmastotekoa Suomelle

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jari Koponen

Onkohan Mykkäsellä selvitettynä riittääkö Vapolla ja muilla toimijoilla kapasiteetti? Vai jeesusteleeko asian Helsingin omaksi huoleksi? Kai niitä pelletin puristuskoneita saa (hiilipäästöjä tosin syntyy) mutta riittääkö puujätettä? Priimasta tukista kun ruvetaan pellettiä tekemään ja niitä märkiä puita kuivaamaan ja kaikki liikenne rekoilla, puut pankoilla ja riihikuivat pelletit säiliöissä, niin mikähän olikaan lopullinen CO2 vähennys? Ei paljon mitään.

Hannu Rautomäki

Vähä-älyistä sysätä vastuu uusista energiamuodoista kuntatasolle.
Hallitus ei itsekään tiedä, mitä kivihiilen tilalle.
Fossiiliset polttoaineet voidaan korvata vain lisäämällä merkittävästi ydinvoimaa, mutta se ei ole kuntien asia.

Mikko Toivonen

Mykkänen ja Pekkarinen nyt samassa kepu viher energialinjassa, mikä on maamme taloudelle ja erityisesti sen metsäluonnolle tuhoisaa.
Mykkäsellä oli ministeriksi päästyään minunkin tarkkailussani puhtaat paperit Häkkäsen ohella kokoomuksen nykyjohdosta.
Pikkuhiljaa Mykkänen on tehnyt kannanottoja joilla hän tmä viimeisin viherkannanotto mukaanlukien putoaa pois listaltani potentiaaliset kokoomuksen tai kansakunnan tulevaisuuden johtajatoivot!
Hallituksen kepuvetoinen ja etuinen energiapolitiikka on kertakaikkisen kestämätöntä ja minimaalisintakin rationaalia ymmärrystä ja järkeä vailla

Jukka Mikkola

Kivihiiltä tullaan tarvitsemaan jo ensi talvena ja tulevina talvina runsaasti, jos tilanne Auringossa tulee jatkumaan nykyisellään. Ilmasto tulee kylmenemään, mikäli Maunderin minimin kaltainen pilkuton kausi Auringossa tulee uusiutumaan. Maunderin minimi oli vuosina 1645-1715. Sinä aikana jopa Thames-joki jäätyi ja Lontoossa pidettiin jään päällä talvimarkkinoita.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Maunderin_minimi

Tämän päivän tilanne Auringossa näkyy oheisessa linkissä. Yksi pieni pilkku löytyy (2724) ja aurinkotuuli on aika heikkoa.

https://sohowww.nascom.nasa.gov/

Mikko Toivonen

On täysin totuudenmukaista ajatella että esimerkiksi Maunderin minimin tai jonkun muun aurinkosyklin tai jopa maan oman vulkaanisen toiminnan tila aiheuttaa rajuja ja joskus pitkäänkin kestäviä ilmastomuutoksia. Tällaisen osuessa kohdalle ilmastotieteilijöiden ja ilmastolla rahastavien laskelmat kaatuvat kokonaan ja ollaan todellisuudessa mitä ei kukaan kykene luotettavasti edes vuodeksi ennustamaan.

Mutta tosiasia on myös se, että ihminen tyhmyydellään ja ahneudellaan vaikuttaa luontoon ja ilmastoon pahalla tavalla. Meidän olisi rehellisesti kyettävä erittelemään tuo ihmisen osuus ja tehdä se mitä rehellisesti kykenemme sen vähentämiseksi.

Silloin loogisella päättelyllä on aivan selvää, että sähköä ja lämpöä on merkittävästi enemmän tuotettava ydinvoimalla ja erityisesti kylmemmillä teollisuusmaiden alueilla. Tosin Kiina ja Intia, eräät suurimmiosta ilman saastuttajista sijaitsevat osin lämpimillä ja trooppisilla alueilla. Molemmat ovat myös lisäämässä ydinvoimaa merkittävästi. Vauhdin vaan pitäisi olla suurempi.

USA on tällä hetkellä ilmastollisesti kaikkein toivottomin tapaus, samoin Saksa ja Puola.
Osa arabimaista kuten Emiraatit ja Saudi Arabia ovat suuntaamassa ydinvoiman radikaaliin lisäykseen ja Emiraateissa on kohta valmiina 5.6 GW uutta ydinvoimaa Uudenmaan kokoisella maa-alalla Abu Dhabissa.

Toinen suuri vähennyskeino on maa-ja vesiliikenteen nopea ja vieläpä suhteellisen halpa ja helppo muutto maa-ja biokaasulle eli metaanille LNG ja CNG muodoissa jaeltuna

Sähköautot ovat täydellistä henkistä huuhaahta. Jos niitä vähänkin lisätään niin ensimmäisenä loppuvat akkumateriaalit ja toisena latausjärjestelmiä ei koskaan saada suuriin asutuskeskuksiin rakennettua.

Biomassasta kuten metsästä ja elintarvikekasveista tuotetusta polttoaineesta alkaa hiljalleen ymmärrys pilkahdella siitä, että se on todellisuudessa erittäin vahingollista kokonaisuutena. Paljon jopa nykyfossiilisia pahempaa. Se suunta mikä on hallituksemmekin maajussi ja metsänomistaja etusuunta pitäisi pikimiten lakkauttaa ja aloittaa kaasuistaminen nopeasti ja voimakkaasti. Tietenkin nopeasti pitää hankkia koko maan tasolla ainakin 5-6 GW ydinvoimaa nykyisten suunnitelmien lisäksi. Siitä osa kaupunkikelpoisena moduulivoimaloina sekä sähkön, että lämmön tuotantoon.
Helsinkiin erityisen hyvin sopisi erinäisiä moduuleja luokassa 100-400 MW.

Esimerkiksi 2 x 400 MW puhdasta lämpöydinvoimalaa ja jokunen pienempi moduuli pääasiassa sähkön tuottoon.

Kai Ruonala

Vaikka Suomen hallitus onnistuisikin yrityksessään siirtää suomalaiset takaisin kivikauteen, ei se maailmaa pelastaisi. Ihmisiä vain on liikaa, eikä tundramme todellakaan elätä 62 miljoonaa siirtolaista, vaikka kuinka jotkut niin kuvittelevatkin.