Tiistai 21.5.2019

”Samalla lakkojen määrällä olisi voitu muuttaa poliittisten lakkojen lainsäädäntöä” – Hjallis Harkimo sivaltaa sekä ay-liikettä että hallitusta SS-blogissa

Luotu: 
21.10.2018 11:30
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Harry Harkimo.
|

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo syyttää Juha Sipilän (kesk) hallitusta ”näpertelystä” irtisanomislain kanssa, jolla hänen mukaansa ei ole suuria kansantaloudellisia vaikutuksia. 

”Samalla lakkojen ja protestien määrällä olisi hallitus voinut muuttaa poliittisten lakkojen lainsäädäntöä tai poistaa ay-liikkeen yleishyödyllisyyden. Sitä kautta päästäisiin vihdoin kasvattamaan hyvinvointia, eikä lisäämään riitoja, kuten nyt on tehty”, hän kirjoittaa blogissaan Savon Sanomissa.

Harkimo rajoittaisi poliittisia lakkoja muuttamalla lainsäädäntöä niin, että ne toteutetaan työajan ulkopuolella.

”Poliittisten lakkojen rajoittaminen on tietenkin hankalaa, koska Suomessa on vuosikymmeniä luotu perustaa ay-liikkeen mahdollisuuksille vaikuttaa sille kuulumattomiin asioihin. Meille on syntynyt syvä korporatismi, josta yksi ilmentymä on ay-liikkeen asema yleishyödyllisenä, verovapautta nauttivana liikkeenä”, hän kommentoi.

Harkimo purkaisi ammattiliittojen jäsenmaksujen työnantajaperinnästä tehdyn sopimuksen. Lisäksi hän puuttuisi ammattiyhdistysten tuottojen verovähennysoikeuteen. 

”Tämä perustuu niiden väitettyyn yleishyödyllisyyteen. Ei vaikuta kovin yleishyödylliseltä, kun esimerkiksi Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kerää hallituspalkkioita noin 90 000 euroa VVO:na tunnetusta Kojamosta, valtion VR-yhtymästä ja vakuutusyhtiö Varmasta.”

Lue myös: Ay-väelle satoja miljoonia Kojamosta – Riku Aallon palkkioksi 60 000 €

Suomen Yrittäjät esitti perjantaina, että liittoihin kuulumattomat, järjestäytymättömät yritykset lopettavat ay-jäsenmaksujen perimisen. Taloustieteen professori Matti Virén puolestaan puuttui torstaina valtion ay-liikkeelle antamiin tukiin.

”Joillain liitoilla omaisuustulot taitavat olla jo suurempi tulonlähde kuin jäsenmaksut. Aiheellinen kysymys on, eikö nyt olisi jo aika purkaa tämä valtion rahojen lahjoittaminen, ja laittaa kaikki tulonsaajat ja tulot (ovat tulot mitä laatua tahansa) samalle viivalle verotuksen suhteen. Kaikki maksakoot veroa tulostaan”, hän vaati.

Lue lisää:

Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

Taloustieteen professori ihmettelee: ”Valtiovalta tukee ay-liikettä runsaasti – on jo aika purkaa”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Vinberg

ay-järjestöjen yleishyödyllisyyttä nykypäivinä on vaikea enää perustella, historiassa onyleishyödyllisyyttä ollut, mutta tänä päivänä pitäisi ay-järjestäjen maksaa veroa omaisuudestaanja bisneksestä sekä pääomaveroa síjoituksistaan. samoinverotuki ay-jäsenmaksujen verovähennyksistä lopetettava. poliittiet laskot eivät kuuli demokratiaan ja useimmissa länsimaissa Ovat kiellettyjäSAK ei ole parlamentaarnenn lainlaatija

Pasi Anttila

Kannatan tätä veropohjan laajennusta. Se ei vain voi jäädä ay-liikkeeseen. On kiva nähdä millaisia perusteluja porvarit löytää esim Rkp:a tukevien säätiöiden verovapaudelle. Mitenkä ne muka ovat yleishyödyllisiä.

Uskon että näitä ei tulla verovelvollisiksi laittamaan joten voitte unohtaa myös ay-liikkeen verovelvollisuuden.

Asko Hiltunen

Harkimo on oikeassa. Ay-liikkeen verovapaus ja muut erioikeudet on lopetettava välittömästi. Ei ole mitään järkeä rahoittaa yhteiskuntaa vahingoittavaa toimintaa valtion varoilla. Samoin on poistettava poliittisten lakkojen mahdollisuus, koska lakko-oikeutta käytetään väärin. Miksi hallitus ei tee mitään?

Ensio Jauhiainen

Suomessa jaetaan vuosittain noin neljä miljardia euroa yritystukia.
Näistä suorien tukien osuus on miljardi ja verohuojennuksina annettavien tukien osuus kolme miljardia euroa. Vertailun vuoksi Suomen valtion budjetti on tänä vuonna 55,7 miljardia
(siirryt toiseen palveluun)
. Suorat tuet rahoitetaan valtion budjetista, kun taas verotuet eivät näy valtion menoissa mutta vähentävät valtion keräämiä veroja.
Merkittävä osa verotuista myönnetään perinteisen teollisuuden yrityksille, jotka käyttävät tehtaillaan paljon energiaa. Tällaisia yrityksiä on paljon esimerkiksi paperi- ja terästeollisuudessa.
Satojen miljoonien tukien avulla energiasyöpöt yritykset voivat saada huomattavia veronpalautuksia maksamistaan energiaveroista. Lisäksi ne saavat sähköä muuta elinkeinoelämää ja kuluttajia halvemmalla. Esimerkiksi matkailu- ja palvelualalla maksetaan sähköstä kalliimpaa hintaa kuin paperitehtailla.
Yle selvitti, mitkä yritykset hyötyvät verotuista eniten. Suurimmat verohuojennukset menevät varakkaille pörssiyhtiöille. Monet niistä tekevät kovaa tulosta ja jakavat vuosittain kymmenien tai jopa satojen miljoonien osingot omistajilleen. Tukisummat ovat vain promilleja yritysten liikevaihdosta.

Kim Floor

Ensio, olet aivan oikealla polulla, samoin kun Harkimokin. Jos suurteullisuus tarvitsee valtion rahaa toimiakseen, niin oikeus ja kohtuus olisi, että maksaisivat lainan valtiolle takaisin koron kanssa, kun tulos on hyvä, eikä bonuksina muutamille johtajille. Heiltä menee vaan ylimääräisen rahan saatuaan suhteellisuuden taju. Ja köyhien ja rikkaitten kuilu kasvaa valtion tuella.
Samoin tuen ehdottomasti Hjallista siinä, että verovapaus pois nk. "yleishyödyllisiltä" yhteiskunnan hajoittajilta. Siis, lainaa, ei avustusta. Tulot verolle, eikä bonuksina lakkopomoille.

Pasi Anttila

Kuten olen sanonut useasti on tämä ideoliginen taistelu omistajat vastaan työntekijät. Työntekijöillä tosin ei ole enää lakko-oikeuden jälkeen mitään aseita turvata oikeuksiaan.
Samalla Harkimo liittyy joukkoon joka viittaa kintaalla kv.sopimuksille ja vastustaa sopimuksiin perustuvaa järjestelmää ja tämä kaikki vain lyhytaikaisten voittojen takia. Vai olisiko niin ettei pidä demokratiasta ollenkaan.

Kim Floor

Minusta demokratia on äänestämistä vaaleissa, eikö? Aänestyksen tulos oikeuttaa voittajat istumaan määräajan hallituksessa ja eduskunnassa. Minusta SE EI ole demokratiaa, että sabotoidaan ja viis veisataan sovituista asioista, vain omaa etuaan tavoitellessaan. Tässä tapauksessa lakolla. Se on sopimuksen rikkomista. Eikä tämä ole mikään ideologian taistelu ketään vastaan, se on vaan äänestyksen voittajien oikeus toteuttaa asioita ja säätää lakeja. Jos hallituksessa istuu jonain päivänä joku toinen porukka, niin silloin he määräävät. Se on demokratiaa ja niin toimii sivistynyt yhteiskunta.