Sunnuntai 26.5.2019

Riku Aalto Ylellä: ”Yrittäjien hyökkäys ay-liikettä vastaan vain voimistuu”

Luotu: 
22.10.2018 08:19
  • Kuva: Kimmo Haapala / Alma Talent
    Kuva
    Ay-johtaja Riku Aalto katsoo Suomen Yrittäjien ryhtyneen osapuoleksi hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kiistaan. Samalla yrittäjäjärjestö on Aallon mielestä tehnyt itsestään kritisoimansa "ulkoparlamentaarisen voiman".
|

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto katsoo, että Suomen Yrittäjät on omilla kannanotoillaan ja vastatoimillaan ilmoittautunut juuri sellaiseksi ”ulkoparlamentaariseksi voimaksi”, joiden valtaa Yrittäjät on ay-liikkeen tapauksessa kritisoinut.

Tällä viikolla lakkoilevaa Teollisuusliittoa johtava Aalto ja Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kommentoivat tilannetta Yleisradion aamutelevisiossa maanantaina. Teollisuusliiton lakko alkaa torstaina, mutta toisen suurliiton JHL:n lakko alkoi jo maanantaina.

Suomen Yrittäjät kehotti perjantaina – vastauksena lakkoilmoituksiin – liittoihin kuulumattomia, järjestäytymättömiä yrityksiä lopettamaan ay-jäsenmaksujen perimisen. Lue lisää: Suomen Yrittäjiltä kova vastaveto: ”Lopettakaa ay-maksujen periminen”

”Yrittäjien hyökkäys ammattiyhdistysliikettä vastaan vain voimistuu näillä ulostuloilla”, Aalto kommentoi Yleisradion aamutelevisiossa.

”He ilmoittautuvat tässä omalta osaltaan osapuoleksi [hallituksen ja ay-liikkeen väliseen kiistaan].”

Jyrki Mäkynen perusteli Yrittäjien vastareaktiota lähetyksessä.

”Miksi me operoisimme ay-liikkeelle varojenkeruuta, kun se toimii tällä hetkellä meitä työnantajia ja eduskunnan päätöksiä vastaan”, hän kysyi.

Mäkysen mielestä liittojen toimenpiteet ovat karanneet täysin käsistä.

”Ne eivät ole missään suhteessa tähän asiaan.”

Riku Aallon mukaan lakossa ei ole kysymys arvovallasta tai valtataistelusta vaan siitä, että ay-liike ei hyväksy irtisanomissuojan heikentämistä – edes vähäisissä määrin.

Sekä Aalto että Mäkynen toivoivat tilanteeseen pikaista ratkaisua. Aalto ei pitänyt mahdottomana, etteikö hallituksen väläyttämä työaikalain edistäminen vaihtoehtona irtisanomissuojan heikentämiselle voisi avata tilannetta.

Lue lisää aiheesta:

Li Andersson tylyttää: ”Missä olivat huolestuneet yrittäjät kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä leikattiin?”

Tutkijalta tyly ryöpytys: ”Ajatus työllistämismahdollisuuksien parantamisesta pelästytti järjestöjohtajat kohtalokkaaseen virheliikkeeseen”

Jupakka JHL:n lakosta: ”Tästä bluffista on vain katsottava läpi”

Tästä syystä työnantaja tilittää ay-maksusi – Anders Blom: ”Kommunismin pelko”

Nyt tuli kova ilmoitus: Kahden päivän lakko alkaa 22.10.2018

Jaa artikkeli:

Kommentit

Lauri Kiiski

Yrittäjät eivät kuitenkaan ole järjestämässä poliittisia lakkoja, koten Aallon aivopieru on omanlaisensa. Tietysti ay- liike voisi kerätä omat ay-jäsenmaksunsa jäsenistöltään aivan ominkin järjestelyin ja ilman että yritysten tarvitsisi hoitaa käytännössä tätäkin asiaa omin kustannuksin.

Jaakko Aalto
Vastaus kommenttiin #6

Se kertoo sen, että emme asu Impivaarassa, johon muun maailman tekemiset eivät vaikuta sitä eikä tätä, vaan maailmassa jossa yritysten pitää pärjätä ulkomaisen kilpailun kanssa. Tätä ei ay-porukka ymmärrä, eikä myöskään sitä, että työpaikat luovat yritykset ja palkan maksavat yritykset, ei ay-liike.

Pasi Anttila
Vastaus kommenttiin #9

ei siis ollenkaan esim huonosta johtamisesta? Joidenkin mielestä sellaista ei suomessa ole olemassakaan. On vain ahneet työntekijät ja heidän edunvalvojansa. Ahneet todella, suhdannehuipunkin aikaan palkankorotukset oli jotain säälittäviä 3%, tuntipalkoissa huikeat 0,26€/tunti meidän alalla.

Mitenkäköhän nämä yritykset pärjäisivät jos eivät saisi valtiolta 4mrd € suoraa tukea ja mutaamaa mrd verohuojennuksina ja joutuisivat maksamaan euroopan tasoista palkka?

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #6

Olisi myös kiva kuulla, mihin puheet rahan lapioimisesta yrittäjille perustuvat? Samat prosentit pienyrittäjällä on verokortissaan kuin kellä tahansa palkansaajaalla - yrittäjän tulotaso vain on yleensä matalampi kuin vastaavaa työtä puurtavalla duunarilla.

Itse olen kohta 30 vuotta odotellut valtiolta rahatukkoa ruskeassa kirjekuoressa, mutta eipä ole semmoista näkynyt. Eikä muuten kukaan muukaan tuntemani kiiluvasilmäinen kääpiöyrittäjä tunnusta moisia saaneensa.

Valehtelevat tietenkin, saatanat.

Juha Saari
Vastaus kommenttiin #3

"Ero vireille pantujen konkurssien määrässä vuoteen 2017 verrattuna johtuu osaltaan verohallinnon alkuvuodesta 2017 tekemien konkurssihakemusten poikkeuksellisen pienestä lukumäärästä." Olisit kopioinut koko tekstin tilastokeskuksen sivuilta.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #12

Juha,

olisiko pitänyt kopioida Tilastokeskuksen sijaan joku sinulle mieluisampi teksti vaikkapa Tiedonantajan sivuilta?

Ero siis johtuu "osaltaan" ei "kokonaisuudessaan" suotuisasta vuodesta 2017.

Vuonna 2017 tehtiin silti 1634 konkurssia ja menetettiin liki 9000 työpaikkaa huolimatta väitetystä tulonsiirrosta köyhiltä yrittäjille. Tänä vuonna on tilastojen mukaan mennyt vielä paljon huonommin.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #19

Irtisanomissuojaan en tällä erää ottanut kantaa - ihmettelinpä vain, kuinka konkurssia pukkaa, vaikka yrittäjille kuulemma pumpataan rahaa jo leskien ja orpojenkin taskuista.

Tämmöisinä yrittäjämyönteisiksi väitettyinä aikoinahan konkurssien pitäisi kaiken järjen mukaan vähentyä.

Harri Saravuo

Yrittäjät ovat vihdoinkin päättäneet vastustaa sak/sdp halveksuntaa ja pilkaamista yrittäjiä kohtaan. Mitä Jos yrittäjätkin perustaisivat puolueen ? Montakohan pienyrittäjää on suomessa? plus heidän lähipiirinsä..

Simo Tamminen

Pienyrittäjiä ei ole koskaan ole otettu yhdenvertaiseksi työsopimusosapuoleksi. EK. Laatusen johdolla on aina sanellut työnantajapuolen ehdot välittämättä pienyrittäjien toiveista pätkääkään. SAK ja muut liitot ovat olleet täysin samoilla linjoilla. Viesti heillä on aina ollut; Teidän on tyydyttävä siihen mitä me päätämme. Kuitenkaan kummallakaan sopiapuolella ei ole koskaan ollut, tuskin nimeksikään, mitään käsitystä pienyrittäjien arjesta.

Tapio Mäkeläinen

Ja mistä sitten ja kenen johdolla nk neuvoteltaisiin? Nyt on jo 300 tessiä. Joku yhteinen tai erotteleva suurre tarttis olla.
Eläköityneenä tuömarkkinajohtajana on vaikea löytää sellsisia. Liittykää alanne liiittoon.
Tämä on kanssa sellainen yleismukava hokema jolla sotketaan käsitteitä.

Mikko Toivonen

Myös "eläkeläiset" ovat nähneet AY liikkeen mielettömän vallanhimon ja lairttomien toimien pahan vaikutuksen ja ilmaisevat selkosuomeksi mitä nyt pitäisi tehdä.
Mortaaliton ja suhteeton AY liike kuuluu kivihiilikaivosten historiaan Englannissa ja siellä eräs Margaret täysin perustellusti ne kuohi. Samaa pitää tehdä nykyisen hallitukse,,e ja paremmin kuin ovat esittäneet.

Ari Ojala

Kyllä Riku Aalto laittoi itse kapulan ja oikein kunnolla rattaisiin. Suomennettuna Aallon sanominen "Hallituksen ja sitä kautta eduskunnan tulee tehdä niin kuin minä määrään". Aallon sanomaa ei voi mitenkään muuten tulkita.
Nyt sitten demokraattisen järjestelmän eli edukunna ei tule peruuntua minkään takia. Päättääkö Suomessa lait Riku Aalto vai Suomen eduskunta.

Kaarle Akkanen

Ja mitä tekee AY-liike, kun demokraattinen toiminta ei miellytä? Hyökkää ko. toimintaa vastaan välittämättä mistään mitään. Nämä ko. hyökkäykset on rajattava tai kiellettävä niin, että mielipide kyllä tulee selväksi, mutta yhteiskunnan elinten haavoittaminen estyy! Pohjimmiltaan on kyse siitä, kuka ja mikä elin valtiota johtaa!

Juhani Vinberg

hallitusvoisi laittaa ay-liikkeenverolle, kuten yrittäjöt jo ovat. ay-järjestöjenomistukset, sijoituukset ja liiketoiminta ei ole enää yleishyödyllistäm¨, vaan silkkaa rikollista veronkirtoa joka pitäisi saada kokokonaan veroyotetabvaksi tuiollaveronkierrolla ay-liike kjättää maksanåmatta 500 miljoonaa eyroa vuosittain

Tapio Mäkeläinen

Mikael Pentikäinen haluaa jättää jälkensä maamme historiaan. Hän onnistuu siinä heimolaisensa Juha-aaa Sipilän kansa, tosin eri tavoin kuin luuli.
Maan 2,5 miljoonasta palkollisesta suurin osa kuuluu ay- liitttoihin. Oln ollut järjetöntä lähteä nyt ajamaan tätä lakia. Ei edes ole näytttöä pos työllisyysvaikutuksesta.
Kyse on hyökkäyksestä työlakeja kohtaan.Syvälle mennään ja hallitus häviää. Luulen, että tulee ennenaikaiset vaalit.