Tiistai 21.5.2019

Alexander Stubb kiertää nyt ankarasti Eurooppaa: ”Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova, Madrid...”

Luotu: 
23.10.2018 07:42
  • Kuva: Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaan paikkaa tavoitteleva Alexander Stubb (kok), Euroopan investointipankin varapääjohtaja, esitteli kampanjaansa maanantaina Helsingin Lasipalatsissa.
|

Alexander Stubb (kok) uskoo mahdollisuuksiensa EPP:n ­kärkiehdokkaaksi nousseen. Aikaa kärkiehdokasvalintaan on päälle kaksi viikkoa.

”Tänään Strasbourg, huomenna ja keskiviikkona edelleen Strasbourg, sieltä Berliiniin, missä torstai ja perjantai. Sitä seuraava viikko: Bukarest, Lissabon, Ateena, Pariisi, Varsova ja Madrid. Voi olla, että jokin näistä putoaa pois. Voi olla, että jokin tulee lisää.”

Näin kertasi Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokkaan paikkaa tavoitteleva Alexander Stubb (kok) maanantaiaamuna matkakalenteriaan Helsingin Lasipalatsissa.

Aikaa EPP:n ratkaisevaan kokouspäivään 8. marraskuuta on runsaat kaksi viikkoa. Edessä on tapaamisten lisäksi puhelinrumbaa.

Ankaralla kontaktoinnillaan hän yrittää vakuuttaa 734 äänivaltaisen delegaatin enemmistön soveltuvuudestaan kärkiehdokkaaksi.

Jos Euroopan investointipankin (EIP) varapääjohtajan Stubbin haave kärkiehdokkuudesta toteutuu, hänestä tulee todennäköisesti Euroopan komission puheenjohtaja eli Brysselin ykköspoliitikko. Tämä edellyttäisi tietysti sitä, että EPP:stä tulee nykyiseen tapaan suurin ryhmä ensi kevään eurovaaleissa.

Todennäköisyydet eivät tosin ole Stubbin puolella vaan saksalaisen Manfred Weberin, joka toimii EPP:n ryhmän puheenjohtajana.

Stubbin omankin arvion mukaan hän on lähtenyt kisaan ”takamatkalta”. Hän kyllä uskoo mahdollisuuksiensa nousseen 30 prosenttiin lähtötilanteen 20 prosentista. Näin siitäkin huolimatta, että esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel on antanut tukensa Weberille.

Stubb on laatinut kuusikohtaisen ohjelman ja tekee ”vahvaa arvopohjaista kampanjaa”.

”Kaikki lähtee arvoista. Olemme viimeisen vuosisadan aikana nähneet kolme dominoivaa ideologiaa Euroopassa: fasismi, kommunismi ja liberalismi. Fasismi kuoli 1945, kommunismi 1989 ja toivon, että vuosi 2016 ei ollut lopun alku ­liberalismille tai liberaalille demokratialle, sosiaaliselle markkinataloudelle ja globalisaatiolle”, Stubb sanoi.

EU:n ulkopuolelta eurooppalaisia arvoja, kuten ihmisoikeuksia, suvaitsevaisuutta ja tasa-arvoa, uhkaa hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Kiina ja Venäjä. EU:n sisäisinä uhkaajina Stubb pitää Puolaa, Italiaa, Romaniaa ja Unkaria.

Unkarin jyrkän nationalistinen Fidesz nakertaa liberaalia demokratiaa EPP:n sisällä. Ei ole yllättävää, että Fideszin johtaja, pääministeri Viktor Orbán, ei tue äänestyksessä Stubbia.

Stubbin mahdollisuuksia suljetussa lippuäänestyksessä voi kohentaa se, että Euroopan parlamentissa moni on kyllästynyt nationalisteihin.

Stubb nostaa ohjelmastaan arvojen jälkeen esiin digitaalisen vallankumouksen ja ilmastonmuutoksen. Sitten tulevat talous, maahanmuutto ja turvallisuus.

”Jos ei toimita aktiivisesti ilmastonmuutoksen ja teknologisen vallankumouksen suhteen, ei jää hirveästi käteen.”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jyrki Johansson

Naurettavaa, että hehkutetaan Stubb:a, että Stubb olisi Suomen ainoa kärkuehdokas korkeaan EU toimeen. Stubb ei ole johtaja, eikä hänestä sellaista saada. Ainoastaan jos vaatimuksena on hohtavat hampaat silloin Stubb on oikea henkilö toimeen ja silloinkin tarvitsee isomman avustajakunnan auttamaan kuin mitä POTUS Trump tarvitsee.

Menköön mieluiten opettamaan, siellä ei voi aiheuttaa ongelmia.