Torstai 23.5.2019

Stubbilta matto alta – Essayah: ”Tuemme Weberiä”

Luotu: 
23.10.2018 12:17
  • Kuva: Antti Mannermaa / Tiina Somerpuro / Alma Talent
    Kuva
    Suomalaiset kristillisdemokraatit tukevat Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokasäänestyksessä saksalaista Manfred Weberiä, eivät suomalaista Alexander Stubbia, kertoo kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
|

Suomalaiset kristillisdemokraatit lähtevät Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokasäänestyksessä saksalaisen Manfred Weberin taakse. Puolue ei siis äänestä kotimaisen vaihtoehdon, kokoomuksen Alexander Stubbin puolesta.

”Tuemme Weberiä EPP:n spitzenkandidatiksi (kärkiehdokkaaksi). Ryhmämme katsoo asiaa kristillisdemokraattiselta arvopohjalta”, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sanoo Uudelle Suomelle.

Weber edustaa Baijerin kristillissosiaalista unionia CSU:ta, joka on arvokonservatiivinen puolue. Stubb on tunnetusti liberaali ja hän edustaa keskustaoikeistolaisessa EPP:ssä arvomaailmaltaan vasenta laitaa. Europarlamentaarikko Weber johtaa EPP:n ryhmää Brysselissä.

Weber on kisassa Stubbia vastaan vahvoilla, sillä esimerkiksi Saksan liittokansleri Angela Merkel eli käytännössä Saksan runsaslukuinen delegaatio tukee saksalaista. Politico-lehden mukaan kahdeksan EU-maan johtajat tukevat Weberiä.

Stubb puolestaan on saanut näkyvimmän tuen Ruotsista, kun kokoomuksen tavoin liberaali moderaterna-puolue kannattaa häntä.

Kisan voittajasta on tulossa, ei enempää eikä vähempää, Euroopan komission puheenjohtaja, jos EPP pysyy suurimpana ryhmänä ensi kevään eurovaaleissa.

Stubb tekee parhaillaan ankaraa kampanjatyötä, josta hän kertoi eilen Helsingissä. Hän painotti pyrkivänsä kärkiehdokkaaksi vahvasti arvot edellä, mikä hänen tapauksessaan tarkoittaa liberaalia demokratiaa ja siihen liittyen esimerkiksi ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa.

Stubb puhuu erityisen penseästi Unkarin Fidesz -puolueesta ja sen puheenjohtajasta Viktor Orbánista. Hän ei ole tuntemuksineen yksin, sillä myös Euroopan parlamentti on tänä syksynä ilmaissut kannattavansa kurinpitotoimia konservatiivisnationalistisen puolueen hallitsemaa Unkaria vastaan.

Myös entinen europarlamentaarikko, nykyinen kansanedustaja Sari Essayah arvostelee Orbánin Unkarin vapaaseen lehdistöön ja riippumattomaan oikeuslaitokseen kohdistamia rajoittavia toimia.

”Todennäköisesti olisin äänestänyt sen puolesta, että on syytä aloittaa toimet Unkaria vastaan”, Essayah sanoo.

Suomalaisilla kristillisdemokraateilla on neljä äänivaltaista delegaattia 734 EPP:n delegaatista. Kokoomuksella heitä on 12, eli Suomesta ääniä annetaan yhteensä 16 ja siis kahdelle eri henkilölle.

Suomesta KD:n mandaatilla äänestävät marraskuun 7.-8. päivänä Helsingissä pidettävässä EPP:n kongressissa Essayahin lisäksi ensimmäinen varapuheenjohtaja Tiina Tuomela, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala ja puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Suomalainen KD on ollut äänivaltainen EPP:n jäsen vasta viime keväästä, kun sitä ennen se oli vuosikymmeniä tarkkailijajäsenenä tässä eurooppalaisessa puolueryhmittymässä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka J. Mäkinen

Kristiliset ovat Suomen paras ja fiksuin puolue. Hiljattain Sari Essayah todettiin puoluejohtajista luotettavimmaksi kun kysyttiin, keitä heistä pidät henkilönä, jonka sanomisiin voi luottaa. https://www.iltalehti.fi/politiikka/6ef07e10-f12b-422b-b27d-3df257a3eb29..... Essayah oli taannoisissa erovaaleissa vaaleissa äänikuningatar eli sai naisehdokkaista eniten ääniä suomalaisilta.

Kristiilliset on ainoa puolue joka kantaa täydellistä vastuuta ihmisen elämästä, aivan sen alusta aivan sen loppuun asti. Kristillisyyden ytimessä ei ole raha eikä materia vaan hengellinen näkemys todellisuudesta. Ihminen on ennemuuta henkinen ja hengellinen olento, joka ei elä vain leivästä.

Kristillisdemokratia on esim Saksassa kova sana. Suomessa KD ei vielä yllä samaan suosioon, mutta sen aika tulee vielä.

Nykyään arvoliberaali ajattelu on menossa jo taka-pakkia esim Tanskassa ja Ruotsissakin, koska on nähty millaisen kaaokseen se on johtanut etenkin sukupuolisuutta ja seksuaalisuutta koskeviassa kysymyksissä. Lapset ja nuoret kun eivät enää tiedä mitä sukupuoltakaan he ovat.

On jo merkkejä siitä että tämä konservatiivisuus- trendi on tulossa Suomeenkin. Ja hyvä niin.

Jouni Borgman

EPP pitäisi jakaa arvokonservatiiveihin ja arvoliberaaleihin. Pelkkä talouspoliittinen oikeistolaisuus ei enää ole niin suuri yhdistävä tekijä kuin ennen siirtolaiskriisiä, joka on nostanut monet itsestään selvinä pidetyt arvokysymykset ajankohtaisiksi. Alkaen ihan siitä kysymyksestä, että mitä on eurooppalaisuus? Miksi esimerkiksi eurooppalaisuuden suhde islamiin tai islamin opit omaksuneisiin etnisiin ryhmiin ei niin mutkaton juttu kuin mitä "suvaitsevaisuutta" meille melkein väkisin pakottava EU tuntuisi kuvittelevan. Stubb nimenomaan ajaa tuota uskontoon ja perinteisiin täysin välinpitämättömästi suhtautuvaa ääriliberaalia linjaa, joka ei vastaa kovinkaan monien eurooppalaisten maailmankuvaa.

Tapio Meriluoto

No onpa outo kommentti Pasilta - ja ilman minkäänlaisia perusteita!

Jokainen muistaa, millainen floppi Stubbin pääministerikausi meillä Suomessa oli. Edes hänen omassa puolueessaan ei oltu suoritukseen tyytyväisiä, muista puolueista nyt puhumattakaan. Myös suomalainen media laidasta laitaan oli varsin yksimielinen siitä, että kyseessä oli täydellinen epäonnistuminen.

Tältä pohjalta voi kysyä, että jos kerran mies ei pärjää Suomen pääministerinä eikä edes kokoomuksen puheenjohtajana, niin millä ihmeen logiikalla hän sitten voisi muka pärjätä EU-komission puheenjohtajana?

Tapio Meriluoto
Vastaus kommenttiin #18

No jopa on Pasilla taas argumentti, joka kumisee tyhjyyttään!

Tuolla logiikalla suomalaisten oli sitten myös aikoinaan "kiva pullistella" Kremlin hierarkiassa erittäin korkealle nousseen O. W. Kuusisen ansiosta, ja leuhkia kaikille että "nyt iso pomo on suomalainen".

Pasi Käyhkö
Vastaus kommenttiin #22

Mielestäni hyvä argumentti. Olen juuri palannut reissuiltani.
Tuota Moskovan korttiahan käyttivät juuri vasurit ja kepu. Itse en kuulu kumpaankaan.
Viedään nyt Suomea maailmalle eikä sulkeuduta muistelemaan Neuvostoliiton aikoja.

Tapio Meriluoto

No jaa, saatat tavallaan olla kyllä oikeassa.

Tarkoitan sitä, että jos Stubbin kaltainen epäpätevä turhake tosiaan nimetään EU:n johtoon, niin tämä saattaa entisestään kiihdyttää EU:n alamäkeä ja vauhdittaa koko EU-systeemin luhistumista.

Ja Suomen kannaltahan tämä olisi pelkästään hyvä asia!

Veli-Pekka Tihlman

Kuten Essayah sanoi, kyse on arvoista.
Weber on rehellinen arvokonservatiivi ja Stubb taas globalisti-liberaali.
Ei tässä suomalaisuus tule mitään merkitä, vaan se, mitä arvoja ihminen edustaa.
Oikeistolaisena eurooppalaisena ymmärrän täysin KD:n linjan.

Veli-Pekka Tihlman

Kuten Essayah sanoi, kyse on arvoista.
Weber on rehellinen arvokonservatiivi ja Stubb taas globalisti-liberaali.
Ei tässä suomalaisuus tule mitään merkitä, vaan se, mitä arvoja ihminen edustaa.
Oikeistolaisena eurooppalaisena ymmärrän täysin KD:n linjan.