Keskiviikko 22.5.2019

Näillä aloilla paha työvoimapula – Hallitus satsaa 40 miljoonaa työttömien kouluttamiseen

Luotu: 
23.10.2018 13:12
  • Kuva: Pekka Karhunen / Alma Talent
    Kuva
    ”Osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen on nyt kriittisen tärkeää. Lisäämme jälleen rahoitusta koulutukseen: muuntokoulutukseen, lyhytkestoisiin moduuleihin, uusiin aloituspaikkoihin ja koodaripulan ratkaisemiseen. 40 miljoonan euron lisäresurssi saadaan käyttöön vielä tänä vuonna”, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).
|

”Tänään on päätetty isosta satsauksesta työttömien lisäkouluttamiseen”, sinisten kansanedustaja ja eduskunnan työelämä- ja tasa-arvo valiokunnan jäsen Reijo Hongisto iloitsee tiedotteessa.

Hallitus ehdotti tänään lisäbudjetissaan 40 miljoonan euron satsausta muuntokoulutukseen.

”Raha käytetään työttömien lyhytkestoiseen ja tutkinnon osaan tähtäävään koulutukseen sekä muihin työllistymisen edistämistoimiin. Rahaa kohdennetaan aloille, joilla on akuutti osaajapula. Näitä ovat muun muassa rakennus- sekä sosiaali- ja terveysala. Lisäksi koodareita koulutetaan lisää”, Hongiston tiedotteessa todetaan.

Hallituksen mukaan korkeakouluille myönnetään 10 miljoonan euron lisärahoitus koulutuksen laajentamiseen osaajapula-aloilla, kuten rakennusalalla ja sosiaali- ja terveysalalla.

Lyhytkestoiseen koulutukseen, joka tähtää tutkinnon osan tai pienemmän osaamiskokonaisuuden opiskeluun, suunnataan 10 miljoonaa.

Lisäksi maahanmuuttajataustaisten ja maahanmuuttajien kielikoulutus- ja tukipalveluihin suunnataan yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Niin ikään 10 miljoonaa euroa suunnataan korkeakouluille ohjelmistoalan työvoimapulaan vastaamiseksi. Määrärahan puitteissa koulutusta voitaisiin tarjota 1 600–2 400 henkilölle, hallitus arvioi.

”Osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen on nyt kriittisen tärkeää. Lisäämme jälleen rahoitusta koulutukseen: muuntokoulutukseen, lyhytkestoisiin moduuleihin, uusiin aloituspaikkoihin ja koodaripulan ratkaisemiseen. 40 miljoonan euron lisäresurssi saadaan käyttöön vielä tänä vuonna”, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tiedotteessa.

LUE MYÖS:

Työvoimapulaan törmännyt koneenrakentaja : ”Työnteon ei koeta olevan kannattava vaihtoehto”

EK: Työntekijöitä ei löydy – Jo valtaosalla yrityksistä rekrytointivaikeuksia

Työllisiä enemmän ja työttömiä vähemmän – mutta hallituksen oma tavoite ei täyttynyt vieläkään

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kari Aaltonen

Ompas näillä touhut, ensiksi leikataan koulutukselta isot summat rahaa tehdään kuolutuksiin muutoksia mitkä vievät opettajien ja kouluttajien aikaa pois koulutuksesta, sitten hätäpäissään keksitää tälläinen hölmö idea, että aletaan kouluttaa pelkkiä tutkinnonosia ja annetaan vähän rahaa takaisin, kuka palkkaa raksamiehen joka on saanut lyhytkoulutuksen pelkästään johonkin tittyyn osaan, eikä osaa sitäkään kunnolla, mikä hinku tällä hallituksella on ajaa kaikki toimiva alas.

Airi Pulkkinen

"Rahaa kohdennetaan aloille, joilla on akuutti osaajapula. Näitä ovat muun muassa rakennus- sekä sosiaali- ja terveysala. " Voisiko näistä työpaikoista ilmoittaa paikallisissa päälehdissä vaikkapa viikoittain. Mm. KYS haki viittä sairaanhoitajaa, hakemuksia tuli yhteensä 90 kpl, sitten oli yksi sairaanhoitajan paikka, hakijoita yhteensä 30 kpl. Siis hakijoita on, puuttuu vain ne oikeat työpaikat. Siis en tarkoita pätkätöitä, 2 kuukauden sijaisuuksia jne.