Sunnuntai 26.5.2019

Ministeri Niinistö iloitsee – Suomen ”kauhumiinalle” 600 000 euroa rahaa

Luotu: 
23.10.2018 16:44
  • Kuva: Antti Mannermaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Lisäksi hallitus myönsi jalkaväkimiinojen pelotevaikutuksen korvaamisprojektiin 0,6 miljoonaa euroa. Tällä summalla selvitetään hallitusohjelman mukaisen kotimaisen puolustusteollisuuden innovoiman hyppypanoksen soveltuvuutta käyttötarkoitukseen”, Jussi Niinistö kertoo.
|

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) iloitsee siitä, että hallitus on päättänyt myöntää lisäbudjetissaan yhteensä 7,6 miljoonaa euroa puolustusmateriaalihankintoihin.

”Summasta 7 miljoonaa menee koulutuksen ja valmiuden kannalta tärkeisiin sekä ajankohtaisiin hankintoihin, muun muassa ampumatarvikkeisiin ja räjähteisiin. Ne hankitaan nopealla aikataululla”, Niinistö kirjoittaa blogissaan.

Lisäksi 600 000 euroa on myönnetty Suomen kehittelemälle ”miinakauhulle”.

”Lisäksi hallitus myönsi jalkaväkimiinojen pelotevaikutuksen korvaamisprojektiin 0,6 miljoonaa euroa.  Tällä summalla selvitetään hallitusohjelman mukaisen kotimaisen puolustusteollisuuden innovoiman hyppypanoksen soveltuvuutta käyttötarkoitukseen”, ministeri Niinistö kertoo.

Ottawan sopimus eli muun muassa jalkaväkimiinat kieltävä miinakieltosopimus on syy siihen, miksi Suomi etsii jalkaväkimiinoille korvaajaa. Hallitusohjelmaankin kirjattiin, että Suomi etsii kotimaisen puolustusteollisuuden innovaatioilla jalkaväkimiinojen korvaajaa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kutsunut Suomen kehittelemää korvaajaa ”hyppykaveriksi”.

”Jos sitä [uutta ”hyppykaveria”] jotenkin kuvaisi, niin se on kauko-ohjattava hyppypanos. Kyse on etälaukaistavasta räjähteestä, joka ponkaisee ilmaan ja ampuu alaspäin teräs- tai volframikuulaa. Se saa sillä melkoisen aluevaikutuksen ja myös kaivatun pelotevaikutuksen – niin sanotun miinakauhun”, Jussi Niinistö kuvaili maaliskuussa.

Ministeri Niinistö kertoi maaliskuussa, että uudenlaiset panokset ovat herättäneet kansainvälistä kiinnostusta.

”Kyllä tästä on kantautunut tietoa jo ulkomaille. siitä on minulta epävirallisesti erilaisissa puolustusministerikokouksissa kysytty, että mikäs tämä uusi ’sotakentän jumala’ oikein on. Olen yrittänyt vähän tyynnytellä. Jos tämä toteutuu, se on ihan hyvä lisä meidän puolustukseen, mutta ei sille liikaa pidä painoarvoa antaa”, ministeri Niinistö sanoi tuolloin.

LUE MYÖS:

Suomen kehittämä uusi ”miinakauhu” kiinnostaa ulkomailla – Jussi Niinistöltä udeltu ”sotakentän jumalasta”

Jussi Niinistö jalkaväkimiinojen korvaamisesta: ”Saataisiin pelotevaikutusta ja miinakauhua”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Peltola

ihan hyvä, halvin ja tehokkain puolustus keino. miinat, ja sinällään eettision ase, sillä ei ammuta kohti vaan siihen kävellään ihan itse jos on tullut omin luvin rajan yli, ihmettelen halosta kun kielsi eettisimmän aseen ja halvimman puolustuskeinon pieniltä valtioilta, ottawan sopimus tukee vain suurvaltoja että niiden on mahdollisimman pienelläö mieshukalla tarkotus vallata pienempiä valtioita, ja suomi ei käytä sirotemiinoja kuten suurvallat, suomessa aina kartoitettiin miinakentät, typerin ratkaisu suomen historiassa, ellei oteta lukuun nykyhallituksen lakeja riokkovia esityksiä duunareille

Hannu Mononen

Uuden Suomen toimittajan tässä nimettömäksi jättäytymisen ymmärtää hyvin, jos pitää välttämättä sorvata noin kahjo otsikko.

Aika perverssiä olisi iloita siitä, että mahdollisen Suomeen hyökkäävän vihollisen liike on esteetöntä ja puolustaville suomalaisille tulee raskaammat tappiot, koska jalkaväkimiinat on jo hyökkääjän reiteiltä raivattu ja maahantunkeutujalla on lakisääteinen yksinoikeus asettaa niitä Suomessa.

Tällaista päämäärää aikoinaan ehdoin tahdoin tavoitellut ylipäällikkö lienee maailmanhistoriassa lajissaan ainutlaatuinen harvinaisuus. Halvan ja kustannustehokkaan puhtaan puolustusaseen, jalkaväkimiinan yhtä tehokas seuraaja maksaa veroinamme paljon kalliimmin.

Asekehittelyssä 600 000 euroa on rahana peanuts – muutamina lähipäivinä Suomen kansantalous häviää lakkoiluun satakertaisen summan ay-pamppujen aseman pönkittämiseksi.