Sunnuntai 26.5.2019

Yle: Irtisanomislakikiistan ratkaisuehdotus ei riitä Sipilälle

Luotu: 
23.10.2018 17:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    ”Olemme hyvin avoimia, mutta siihen saakka kunnes on jotain joka sen korvaa, viemme määrätietoisesti läpi tätä esitystä”, Sipilä sanoi tänään eduskunnassa. Arkistokuva.
|

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) sanoi tänään eduskunnassa, että julkisuudessa esillä ollut vaihtoehto niin sanotulle irtisanomislaille ei ole riittävä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle Uutiset.

Useat tiedotusvälineet ovat tällä viikolla kertoneet, että kulisseissa työmarkkinajärjestöt sorvaisivat vaihtoehtoa lakkoja aiheuttaneelle lakiehdotukselle, jolla helpotettaisiin henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä. Toisaalta työmarkkinapomot ovat todenneet, ettei mitään varsinaista neuvotteluprosessia ole. Näin sanoi esimerkiksi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta Uudelle Suomelle eilen.

Julkisuudessa on kuitenkin ollut esillä ehdotus, jonka mukaan pienet yritykset saisivat tehdä työntekijän kanssa määräaikaisen työsopimuksen ilman perusteltua syytä, mutta vain yhden kerran.

Sipilän mukaan ehdotus olisi koskenut alle 5 hengen työpaikkoja, Yle kertoo. Hallituksen kaavailema irtisanomisten helpottaminen sen sijaan koskisi alle 10 hengen työpaikkoja.

Pääministerin mukaan tämä ehdotus on käyty läpi. Sipilän mukaan ehdotus ei kuitenkaan kelpaa, sillä se heikentäisi selvästi naisten työmarkkina-asemaa eikä myöskään olisi työllisyysvaikutuksiltaan samanlainen kuin hallituksen ajama laki irtisanomisten helpottamisesta.

Myös irtisanomislakia ajavan Suomen Yrittäjien työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoi eilen Uudelle Suomelle, että hallituksen lakihanke on vaikutuksiltaan paljon suurempi kuin ehdotettu kertaluonteinen määräaikaisen palkkaus.

Sipilä kuitenkin antaa ymmärtää, että jos vaikuttavuudeltaan vastaava ehdotus tulee, irtisanomislaki voitaisiin korvata.

”Olemme hyvin avoimia, mutta siihen saakka kunnes on jotain joka sen korvaa, viemme määrätietoisesti läpi tätä esitystä”, Sipilä sanoo Ylen mukaan.

LUE MYÖS:

Emeritusprofessori hallitukselle Ylellä: Irtisanomislaki pois, ay-liikkeeltä korvaava ratkaisu

Suomen Yrittäjät: Lakkohärdellissä unohtui Suomen iso kuva – ”Yleissitovuus on pakko uudistaa”

SAK:n Eloranta: ”On mietitty, onko ulospääsyä – ei meillä ole mitään valmista vaihtaria”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Kettunen

VMP nyt taas. Kupletin juoni on harvinaisen selvä: hallitus kuppaa AY-liikkeeltä ajatuksia mitä voisi tehdä ja sanoo kaikkeen ettei "vaikutukset riitä" ja kun on saanut tarpeeksi toteaa ritarillisesti tekevänsä "vastuullisimman mahdollisen teon Suomen hyväksi" ja luopuvansa lakialoitteesta ja perään pamauttavat kaiken mitä ovat AY-liikkeeltä saaneet laeiksi. Kaikki taputtavat karvaisia käsiään.

Tarja Laakso

Kettusen kommentti taitaa pitää hyvinkin paikkaansa - tai sitten vaan jälleen kerran Sipilälle ei kelpaa muu kuin hänen omat esityksensä, vaikka ovatkin surkeudessaan todella surkeita ja niillä ei ole mitään vaikutusta työpaikkojen lisääntymiseen -ennemmin päinvastoin (ja me palkansaajat maksamme niistä virheistä, ei siitä Sipilä itse vastuuseen joudu).

Ai määräaikaisen työsuhteen tekeminen aiheuttaa ongelmia naisille. Eiköhän tuo "elinikäinen koeaika" ole vielä paljon enemmän juuri naisiin kohdistuva. Kun nainen ilmoittaa raskaudestaan, taitaa työnantajilla alkaa tulla kovastikin mitä erilaisempia "perusteita" irtisanomiselle (toki myös se määräaikainen työsuhde päättyy juuri silloin kun se määräaika menee umpeen).

Juha Salmi

"Ai määräaikaisen työsuhteen tekeminen aiheuttaa ongelmia naisille. Eiköhän tuo "elinikäinen koeaika" ole vielä paljon enemmän juuri naisiin kohdistuva. Kun nainen ilmoittaa raskaudestaan, taitaa työnantajilla alkaa tulla kovastikin mitä erilaisempia "perusteita" irtisanomiselle."

Esillä ollut malli ei tuo muutosta tuossa kohtaan nykyiseen tilanteeseen, muuten kuin mielikuvissa.

Tuota määräaikaisesitystä eivät naisvaltaiset työntekijäjärjestöt ole kannattaneet vaan vastustaneet.

" Me emme todellakaan puolla mitään määräaikaisuuksien lisäämisiä, ne ovat muutenkin naisvaltaisella sote-alalla vitsaus, sosiaali- ja terveysalaa edustavan Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

– Yleisellä tasolla voin sanoa, että Tehy ei missään nimessä voi lähteä tukemaan mitään, mikä naisvaltaisen alan tilannetta heikentää ja jossa on myös ilmeinen raskausriski (riski naisten syrjimisestä). Tämä on selkeä tasa-arvokysymys."
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005874615.html

Heidän kantaansa asiaan ei ilmeisesti oltu kysytty tai sillä ei ole mitään merkitystä. Heitä ei ilmeisesti sitten tarvitse kuunnella?

Nita Hillner

Viimeisessä työpaikassa en koskaan halunnut vakinaista työsuhdetta koska en luottanut työnantajaan enkä sen esimiehiin. Tein vain määräaikaisia noin vuoden mittaisia työsopimuksia. Mutta minä olen tavallaan etuoikeutetussa asemassa, en ollut niin sanotusti työnantajan armoilla - lähtöpassit eivät olisi vaikuttanut elämääni mitenkään.

Palkansaajat ovat yleensä kuitenkin täysin riippuvaisia palkastaan, joten katson että he tarvitsevat riittävän tuen - eli ammattiliittoja ongelmatilanteissa. Ainakin sote-alalla työntekijät eivät selviä ilman kunnollista luottamusmiestä ja liiton lakimiehiä. Harvalla työntekijällä on varaa palkata henkilökohtaista lakimiestä.