Sunnuntai 26.5.2019

Talousnobelisti tyrmää ”itsekkään” ay-liikkeen Ylellä: Pakotettava hyväksymään työehtojen heikennykset

Luotu: 
24.10.2018 08:25
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Yhdysvalloissa uransa tehnyt Bengt Holmström palkittiin vuonna 2016 Nobelilla sopimusteorian kehittämisestä.
|

Talousnobelisti Bengt Holmström pitää Suomen ay-liikettä ”itsekkäänä”. Hän katsoo Ylen mukaan, että irtisanomiskiistan käynnistämä lakkoilu kertoo siitä, että Suomessa ei ymmärretä työn muutosta.

Holmström on aiemminkin sanonut, että suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi tarvittaisiin lisää joustavuutta työmarkkinoille. Joustoa tarvitaan työpaikkojen luomiseksi ja myös yrittäjien suojaamiseksi, hän sanoo.

Holmström katsoo ay-liikkeen jarruttavan kehitystä.

”Työmarkkinat on se iso ongelma. Se on mielestäni itsekästä, että vain he, jotka ovat päässeet järjestelmään ja pysyneet siinä mukana, voivat olla äänessä. Sen sijaan liittoon kuulumattomilla tai esimerkiksi työttömillä ei ole ääntä”, Suomessa vieraileva Holmström sanoo Ylen haastattelussa.

Holmströmin mielestä ay-liike pitää tarvittaessa pakottaa hyväksymään työehtojen heikennyksiä, Yle kertoo. Nobelistin mukaan esimerkiksi maahanmuuttajien työllistäminen työehtosopimusten minimipalkkatasoa alemmilla palkoilla pitäisi mahdollistaa Suomessa.

”On iso uhka hyvinvointivaltiolle, että ay-liike menee kovasti poikkiteloin ja vaatii, että kaikki saavutetut edut pidetään”, hän sanoo.

”Ymmärrän, että yleissitovuus on heidän kannaltaan tärkeä asia, mutta se ei välttämättä ole kansakunnan etu.”

Holmströmin mukaan kiista irtisanomissuojan heikentämisestä on selkeä periaatekysymys, koska itse uudistus on ”mitätön”.

”Hallitus on varmaan ajatellut, että jossain vaiheessa se riita on käytävä. Pakolla se on tehtävä, koska en usko, että tulee päivä jolloin ay-liike vain sanoo, että luovutaan vallasta.”

Holmström on aiemminkin arvostellut ay-liikkeen valtaa Suomessa.

”Ay-liikkeet pitävät vanhasta kiinni ja se on sinänsä ymmärrettävää, mutta kyllä ne tulevat murenemaan itsestään. Kysymys on vain siitä, kuinka nopeasti”, hän sanoi vuonna 2016.

Taloustieteen emeritusprofessori Sixten Korkman puolestaan toivoi äskettäin, että hallitus vetäisi pois lakiesityksensä irtisanomissuojan heikentämisestä ja antaisi työmarkkinajärjestöjen luoda tilalle työllisyysvaikutuksiltaan vastaavan vaihtoehtoisen ratkaisun. Lue lisää: Taloustieteen professori emeritus tv:ssä: Vetäkää irtisanomislaki pois – Hallituksen otettava järki käteen

Lue lisää:

Ensin Ahtisaari, nyt Holmström: ”Ay-liike murenee itsestään”

Ahtisaari ryöpyttää: ”Demarit ja ay-liike ovat romuttamassa hyvinvointivaltiota”

Vastaus ay-kritiikkiin: Nobelistit Ahtisaari ja Holmström ajavat suurempia tuloeroja Suomeen

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Tuomisto

”Uutiset | Ulkomaan uutiset
Amerikkalainen unelma murskana? Yli 40 prosenttia kotitalouksista talousvaikeuksissa: rahat eivät riitä vuokraan, lastenhoitoon ja kännykkään”

Holmströmin amerikanopeilla kyllä päästään tähän..työllisyys on hyvä ja ihmiset painaa kahta duunia, mutta keskiluokkainen elintaso jää haaveeksi..tähänkö kannattaa pyrkiä?

Tapio Lehtimäki

Sääty-yhteiskunnan vastakohta lienee luokaton, sosiaalisesti tasa-arvoinen, tuotantovälineiden yhteisomistukselle perustuva yhteiskunta. Toisin sanoen kommunismi. Semmoisessa niitä heikompiosaisia vasta onkin.

Mainitsemasi ilkeä ay-liike ei tälläkään kertaa pidä muiden kuin itsensä puolta. Sen sijaan hallituksen tavoitteena on työllisyyden lisääminen. Se lienee paras lääke myös heikko-osaisuudesta kärsiville.

Tapani Tuominen

Odotan mielenkiinnolla mitä alustan vakiovasemmistolaiset tästä sanovat.

Olen muiden maahanmuuttorationaalisten kanssa toistanut kuinka monta kertaa, että sosiaaliliberaali vasemmisto ajaa riemurinnoin yhdessä punavihertävän Kokoomuksen kanssa kapitalistin asiaa. Ammatti-, kieli-, kirjoitus- lukutaidoton massa toimii oivana muurinmurtajana. He ottavat vastaan mitä tahansa työtä, millä hinnalla tahansa, kun tuista joudutaan pian leikkaamaan entistä enemmän. Eivätkä he liity liittoon.

Hölmöläiset ovat ihan itse kuljettaneet ja hinkuvat vain lisää joukkoa sisään tähän Troijalaiseen hevoseen, jota punaliput kansainvälisestä solidaarisuushengestä liehuen vedetään meille sisään.

Kapitalisti nauraa koko matkan pankkiin.

Jaakko Aalto

Kuten ilmeisesti jo huomasit, vakiovasemmistolaiset keskittyvät ampumaan viestintuojaa vakiofraaseillaan. Itse viestiä he eivät ymmärtäneet tai ainakaan siihen ei ollut mitään sanottavaa. Ei se kuitenkaan muuta miksikään sitä, että työmarkkinat ovat muuttuneet globaaleiksi. Suomalainen duunari joutuu kilpailemaan aasialaisen duunarin kanssa, asuipa hän sitten edelleen aasiassa tai muuttiko hän tänne.

Tapani Tuominen

Riemukasta seurata kuinka suurin osa näistä vasensilmäisistä kommentoijista ei vieläkään ymmärrä, että tämä on ihan heidän itse aiheuttamansa päänsärky. Joku oikein kauhisteli kuinka "maahanmuuttajat vedetään mukaan tähän keskusteluun".

Raaka kapitalismi tekee pesää Suomeen vasemmiston antaumuksellisella tuella ja osa heistä luulee, että lakkojen kautta homma saadaan kuntoon - ihan niin kuin ennenkin. Kertoo hyvin siitä, miten vähän globaalia markkinataloutta ymmärretään Ay-liikeessä.

Pasi Anttila

Hauskaa että itseään markkinliberaaleina pitävät haluaat riisua kyllä työväestön ja ay-liikkeen vallasta mutta eivät ole valmiita pelaamaan markkinaehtoisesti vaan suomalaista yrittäjää ja yritystä täytyy tukea kaikenmaailman yritystuilla ja verohelpotuksilla.

Kun puhutaan globaaleista markkinoista se tarkoittaa myös että pitää hyväksyä kv. palkat. No suomalaiset yritykset ei kykene edes palkoilla kilpailemaan siksi täältä hyvinkoulutettu ki muuttaa kiihtyvää tahtia pois.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #42

Jos kysyisit yrittäjiltä yritystukien tähdellisyydestä, niin uskoisin että noin 98 prosenttia vastaajista haluaisi poistaa tuet. Sen verran on pienyrityksiä, eikä niitä tueta mitenkään.

Tukien poistaminen lopettaisi kenties muutaman tuulivoimaverstaan sekä kaljarallin Viroon. Mahdollisesti joku kartonkitehdas siirtyisi rajan yli halvemman energian perässä.

Suurin häviäjä olisi työpaikkansa menettävä duunari, ei suomalainen yrittäjä. Suurinta osaa jälkimmäisistähän tukihimmeli vain haittaa vääristäessään kilpailua.

Miksi siis jaksat toistuvasti vetää ihmiskilveksi suomalaisen yrittäjän, jolle on tuista yhtä paljon iloa kuin keijukaisista tai metsänhengistä? Mitään niistä hän ei eläessään näe.

Mitä markkinaliberaaleihin tulee, Korkeasaaren paviaaneillakin on suurempi mahdollisuus riisua riisua vallasta työväestö tai mikä tahansa taho, jolle valta kuuluu.

Suomessa se taho on kansan valitsema eduskunta ja maan hallitus.

Petri Kokko

Siinähän sitä on sitten yritykselle tuottoa ja kasvua lisäävää motivoitunnutta porukkaa yllinkyllin alistettavaksi ja päähänpotkittavaksi.
Sitähän suomalaiset yrittäjät varmaankin tippa hepin päässä vartoo toteutuvaksi.

Petri Kokko

Olet sinäkin aika hölmöläinen ja katselet maailmaa ahdasmielisen persesilmäsi läpi. Ei tässä todellakaan tarvitse edustaa minkään poliittista ajatusmaailmaa ymmärtääkseen minkälaisia työntekijöiden aseman heikennyksiä taas ollaan puuhaamassa. Kyllä tähän riittää ihan tavallisen ihmisen ymmärrys oikeudenmukaisuudesta. Vaikka sinulla on valkoiset kaulukset ja karavatti kaulassa ei se sinusta ihmisenä yhtään parempaa tee.

Pentti Westerholm

MItä maahanmuttajin tulee, parempi heidät on saada töihin vaikka pienemmällä palkalla.Nyt heille maksetaan tukiaisia lähes 1 miljardi vuositasolla kotouttamista varten.Jotkut moittivat maatalouden tukiaisten määrää ne ovat peräti vain 1/3 siitä mitä maahanmuuttajille maksetaan.Näyttää olevan niin,että osa kansasta elää jonkinlaisessa "mutu" kuplassa.Holmströn kertoo missä nyt mennään maailman tasolla.

Petri Kokko

Ai, nyt maahanmuuttajat onkin se loisiva ja tukia ahnehtiva ryhmä. Odottelinkin jo milloin nämä tulevat keskusteluun mukaan kun kotimaiset työttömät on niputettu laiskoiksi sohvilla makoilijoiksi ja työllisetkin on jo haukuttu.

Timo Hietanen

MIkä näitä kahta viimeisintä suomalaista nobelistia oikein risoo tavallisen duunarin
elämässä ? Kun kuuntelee, myös rivien välistä, niin suomalainen duunari on siis
roskasakkia ja ei ole kyllä edes palkkaansa ansainnut. Ameriikan malli Suomeen ja
täysorjuus takaisin lienevät Kokoomuksen ja Kepun märkiä päiväunia. Oikein nobe-
listin rintaäänellä alleviivattuna.

Jarkko Mynttinen

Jotta kukaan ei rohkenisi kyseenalaistaa ja kritisoida vallitsevan talousajattelun "totuuksia", kutsutaan avuksi karismaattinen puhuja tai muu arvostettu henkilö esimerkiksi nobelisti kertomaan retorisesti "totuuksia". Tätä samaa mallia on sovellettu ja sovelletaan myös uskonnollisessa johtamisessa.

Tuomo Oksanen

Minua kiinnostaisi tietää , miten paljon pitäisi työhakemuspaperien väliin sujauttaa kahisevaa jotta työpaikan saisi ? Tonnilla pääsisi lakaisemaan katuja , kahdella siivota sisällä ja kymppitonnilla pääsisi esimiesasemaan...

Lauri Kiiski

Holmström on niin oikeassa tässä asiassa, kuten aiemmissakin kommenteissaan.
Ay-liikkeen on Suomessa muutettava toimintatapojaan tai vaihtoehtoisesti lopulta muututtava pakon sanelemina. Suomi ei ole mikään erikoisasemassa oleva saarake nopeasti muuttuneessa globaalissa taloudessa

Janne Pohjala

Kun kerran kannatat ajatusta niin osoita se vaatimalla että sinulle maksetaan Holmstömin ehdottama halpatyöpalkka ja nautit rajoitettu sosiaaliturvaa.

99% ajatusta kannattavista uskoo ettei se vaikuttaisi omaan elämään mitenkään, mutta kyllä se vaukuttaa koko yhteiskuntaan jos siirrytään AY -liikettä edeltävään aikaan eli säilytetään työnantajaliitot ja hajotetaan työntekijäliitot.

Holmstömin USA:ssa tämä jo kokeiltiin ja tulos oli se että työssä käysine köyhien määrä kasvoi sellaiselle tasolle että liittonjan sijaan työehdoista ja minimipalkoista aslettiin säätää sekä liittovaltion laissa että osavaltioiden laeissa.

Monessa osavaltiossa lakisääteinen minimipalkka on korkeampi kuin PAM:in sopimuspalkka Suomessa, vaikka elinkustannukset ovat USA:ssa alemmat.

Ja koska kyseessä on laki, niin se on yleissiotova.

Minkä ihmeen takia jotkut meillä ketkä innolla jotain vaativat eivät tutki historiaa ja opi sieltä että jotain asiaa on jo kokeiltu käytännössä ja mitä siitä voi oppia?

Tapio Lehtimäki

"liittojen sijaan työehdoista ja minimipalkoista alettiin säätää laissa".

No nyt olet asian ytimessä. Siitähän koko jupakassa on kyse - eli kuka säätää lait:
A) eduskunta
B) työntekijäliitot
C) työnantajaliitot?

Demokratiassa ja oikeusvaltiossa siihen on vain yksi oikea vastaus eli eduskunta.

Mitä tulee halpatyöpalkkoihin, niin niitä kohtihan tässä väistämättä valutaan, koska muut tekevät asiat halvemmalla kuin me. Ennen ongelma kuitattiin devalvaatiolla, muttei enää.

Voidaan toki nostaa kaikkien suomalaisten liksat ministeritasolle - määrätään se vaikka lailla - mutta pelkäänpä, ettei palkoille löydy maksajaa. Ellei sitten jostain löydy syvätaskuista lainoittajaa Oy Suomi Ab:lle.

Vesa Kiljunen
Vastaus kommenttiin #25

Luuletko että meikäpoika lähtisi nälkäpalkalla duunia painamaan.Ehei,sitten ruvetaan
"tienaamaan" semmoisilla toimenpiteillä,joilta sinäkään et välttyisi.Mutta jos on halua järkyttää yhteikuntarauhaa,niitä sitähän sitten tullaan saamaan!

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #38

Sisältyikö kirjoitukseesi kehnosti peitelty uhkaus, Vesa?

Nähtävästi sinulla on vaikeuksia ymmärtää lukemaasi - miten käsillä oleva asia liittyy palkkasi suuruuteen?

Ilmeisesti et arvosta isommin parlamentarismia, koska olet valmis järkyttämään yhteiskuntarauhaa, mikäli liitoilta otetaan pois semmoinen valta, johon niillä ei kansan myöntämää mandaattia ole.

Nälkäpalkalla täällä heiluu jo moni muukin, joten jos meinaat jotain saada väkipakolla, niin pidä kiirettä. Viimeisiä viedään jo. Kultaa mulla ei ole, mutta voi pojat, nikkeliä kyllä riittää siiheksi kunnes Erkki Tuomioja käy takavarikoimassa kovat komeroista.

Petri Kokko
Vastaus kommenttiin #39

” nikkeliä kyllä riittää siiheksi kunnes Erkki Tuomioja käy takavarikoimassa kovat komeroista.”

Täyttyykö tässä nyt ne perusteet minkä viranomainen asettaa ja vaatii aseiden hallussapidon edelllytykseksi?
Minun mielestäni ei täyty ja tästä voisikin antaa vinkin kuntasi aselupia käsitteleville tahoille, statuksesi täytyy mitä pikimmin tarkistaa uudelleen ja lupiesi peruminen laittaa käytäntöön mitä pikimmiten.

Tapio Lehtimäki
Vastaus kommenttiin #33

Ei kai kukaan työntekijä- ja työnantajaliittoja hajottamassa ole. Niiden ulkoparlamentaarista vallankäyttöä vain pyritään suitsimaan.

Onhan liitoilla muutakin työsarkaa kuin kabinettikähmintä. On vääryyksiä oiottavana, kuten laittomia irtisanomisia, kehnoja työoloja ja vaikka mitä.

Yritykset puolestaan huijaavat toisiaan, minkä kerkeävät, koska firmoilla ei ole kuluttajansuojaa. Joten etujärjestöä nekin tarvitsevat.

Lakien säätäminen sen sijaan on eduskunnan homma. Etujärjestöt lobatkoot, minkä ilkeävät, mutta nykyisen kaltainen painostaminen ei kuulu parlamentarismiin.

Ari Ohvo

Holmströmin johdolla Suomi ajettaisiin kilpailemaan palkoissa kehitysmaiden kanssa. Arvaa vaan kenenkä kannattaa mennä töihin kahden euron tuntipalkalla kun ei sillä saa edes ruokaa ostettua. Kun kulutus vähenee niin vähenevät myös verotulot. Ihme juttu että Holmström on Yhdysvalloissa ollut eikä vieläkään ymmärrä termiä "race to the bottom".

Tapio Mäkeläinen

Ay liikkeeseen kuuluu tavallisia suomalaisia. Keskusteluista saa kuvan kuin olisi joku irrallinen ay- kolonna.
Kaikki liitojen jäsenet ei ole vasemmistolaisia. En minäkään.
Holmdtrömin luokkayhteiskuntaiset ajatukset ei kuulu Suomeen. Hän oli kaatamassa Nokiaa.

Tuomo Parkkila

Onkohan Holmström miettinyt mitä sosiaalista sekasortoa aiheuttaisi se että maahanmuuttajilla olisi eri sosiaaliturva ja pienempi palkka. Jyrkästi eri mieltä... Näytä todisteet että toimii ja lisää hyvinvointia,tai lopeta pehmoisten puhuminen.

Risto Salonen

Ja hieman jatkaen. Mikä estää sitten työnantajaa vaihtamaan kotimaisia työntekijöitä halvempiin maahanmuuttajiin aina, kun se on mahdollista.
Soveltaen: saivatko nobelistit Ahtisaari ja Holmström aikanaan maahanmuuttajina alhaisempaa palkkaa kuin paikalliset. Ahtisaari Afrikassa ja Holmström jenkkiyliopistossa.

Mikko Toivonen

Tuosta on erittäin konkreettista näyttöä monestakin maasta Euroopan ulkopuolella. Sekä demokraattisista, puolidemolkraattisista, että perhetyrannioiden maista kuten Persianlahden arabimaista jotka ovat suurimpia halpatyövoiman työllistäjiä maailmassa.
Esimerkiksi Qatarin tapauksessa koko väestöstä on vain noin 10% qatarilaisia ja kaikki loput määräaikaisviisumeilla olevia vierastyöntekijöitä joista suuri osa halvalla erittäin halvoista maista kuten Nepalista jne.
Systeemit luonnollisesti kaikkialla poikkeavat EU systeemeistä mutta suhteellinen hyvinvointi on kaikkilla ns. halpatyöntekijöillä kasvanut lähtömaahansa verrattuna ja siksi he ovat siellä. Samoin vastaanottajamaan väestön suhteellinen elintaso on noussut juuri halpatyöntekijöiden ansiosta erittäin korkeaksi.

Kerron tämän vain siksi että ei voi kategorisesti väittää että halvemman työvoiman käyttö molisi pahasta kun on konkreettista ja suurta näyttöä että se on hyvästä monessa maassa maailmalla. Se vaan pitää tietää. Jos ei tiedä niin sitten asiat ovat huonosti.